Luontokohteet

Esapetäjän luontopolku

Esanpetäjän polku johtaa vanhan petäjän luokse, joka on rauhoitettu luonnonsuojelulain nojalla.
Luontopolun pituus on 0,5 km.

Polku alkaa Muuraismäentien varresta, jossa on pieni levike ja kyltti. Itse polulla ei ole opasteita, mutta eksymisvaaraa ei juurikaan ole.

Höytiän kylä on vajaan viiden km:n päässä. Kyynämöisille päin ajettaessa päästään uimarannalle, joka on noin 2 km:n päässä.

Huutoniemen jäkäläpolku

Huutoniemen harjualuella pääosin kiertävän polun varrella voit tutustua eri jäkälälajeihin.
Luontopolun pituus on 1,8 km.
Lähtöpaikalta Huutoniemen talon (vuokrattavissa) lähettyvillä on yleistietoa Huutoniemen luontopolusta. Reitti on merkattu maastoon sinisillä maalitäplillä. Reitin varrella on 11 kpl aiheeseen liittyviä infokylttejä.

Lähtöpisteessä on uimaranta ja käymälä. Polun varrella on nuotiopaikka. Parkkipaikalta on noin seitsemän kilometriä Höytiän kylän keskustaan. SF-Caravan Hietasaaressa on pieni kioski (alue on karavaanareiden jäsenalue, ilmoittaudu portilla).  Huutoniemen talon ja rantasaunan omistaa Uuraisten kunta, jota vuokrataan touko - syyskuussa halukkaille. Tiedustelut ja varaukset Uuraisten kunnan neuvonnasta puh. 014-267 2600 tai kirjaamo(at)uurainen.fi.

Koska jäkäläpeitteiset rinteet eivät kestä suurta kulutusta, toivotaan liikkujien pysyvän polulla. Etenkin polun järvenpuoleinen puoli (lähdöstä vasemmalle) soveltuu perheen pienimmillekin. Polku on vallan leveää, tasaista ja tällä puolen on myös levähdyspenkkejä.

Polun ylläpidosta vastaa Uuraisten kunta.

Konttivuoren luontopolku

Konttivuoren kallioaluetta kiertävän kalliopolun varrella voit tutustua jääkauden maastoon jättämiin jälkiin, sekä herkkään jäkäläpintaiseen kallioalueeseen.
Luontopolun pituus on 1,3 km.

Parkkipaikalla on yleistietoa Konttivuoren luontopolusta. Reitti on merkattu maastoon sinisillä maalitäplillä. Reitin varrella on aiheeseen liittyviä infokylttejä. Osoite: P-paikka Muuraismäentie 725, Höytiä

Polun varrella on mainio laavu jossa on polttopuutkin valmiina. Parkkipaikalta on reilu kilometri Höytiän kylän keskustaan.

Koska jäkäläpeitteiset kalliot eivät kestä suurta kulutusta ja voivat olla liukkaita, toivotaan polulla liikkujien noudattavan erityistä varovaisuutta.

Konttivuoren kallioalueet rauhoitettiin 1993 maanomistaja Eero Vääräsmäen esityksestä. Luontopolku sivuaakin ko. luonnonsuojelualuetta. Polun toteutuksesta ovat vastanneet Höytiän kyläyhdistys ja Uuraisten kunta.

Kontionjälki

Luontopolku, joka kattaa laajalti suomalaisen metsämaiseman, alueella on mm. soisia lampialueita ja tuoretta kangasmetsää.
Luontopolun pituus on 2,5 km.

Pölykankaan tieltä käännytään Kurrikadulle ja sitten alkavat Kontionjäljen opasteet. Reitti on merkattu maastoon valkoisin kyltein, joissa komeilee kontionjälki. Reitin varrella on luonnosta kertovia infokylttejä.

Polun ääripäässä on näköalatorni, heikkohermoiset älkööt vaivautuko! Pölykankailla on vuokrattavissa polun läheisyydestä kaksi lomamökkiä. Uuraisten kirkonkylälle on matkaa noin 14 km ja vastaavasti Hirvaskankaalle noin kahdeksan kilometriä. 

Sorvasen lintutorni (Väliläntie 72)

Sorvasen vedenpintaa on laskettu 1960-luvun alussa, minkä seurauksena järven keskiosat ovat lähes kasvaneet umpeen. Järven pohjois- ja eteläpäässä on pienialaiset avovesialueet. Matalat ja ruohoiset rannat houkuttelevat alueelle puolisukeltajavesilintuja ja kahlaajia.

Kuikan ja Uuraisten rajamailla käännytään Jyväskyläntieltä Oikariin. Keski-Suomen Ajokoirayhdistyksen ylläpitämän Oikarin tilan tietä jatketaan vielä reilun kilometrin verran. P-paikka paratiisialueen kääntöpaikalla, Oikarintie 1, Jokihaara

Reilun kilometrin päässä lintutornista sijaitsee Oikarin tila. Oikarissa ryhmät voivat tilauksesta esim. pitää kokouksia ja/tai nauttia maittavan lounaan. Jokihaaran Aittakioski palvelee kesäisin reilun viiden kilometrin päässä lintutornilta.

Särkilammen lintutorni

Särkilampi on lähes umpeenkasvanut suorantainen lampi. Kevätmuuton aikaan tulvivalla lammella viivähtää vesilintuja ja kahlaajia. Alueella pesii laulujoutsen, ja huippuhavaintona on kuultu mm. jänkäkurpan soidinta. Särkilammelle on perustettu luonnonsuojelualue vuonna 2006. Torni on rakennettu kesällä 2005 ympäristökeskuksen YTY-projektin toimesta.

Jyväskyläntieltä (630) käännytään Kintaudentielle jota ajetaan n. 2 km. Parkkipaikka löytyy tien oikealta puolelta ja lintutornille johtava polku vasemmalta.

Talkoovuorten luontopolku ja Miehinkäisen lintutorni

Talkoovuorten salomailla kulkevan polun varrella voit tutustua jääkauden maastoon jättämiin jälkiin, sekä monimuotoiseen suomalaiseen metsämaastoon. Miehinkäisen lintutornille kulkevan polun teemat ovat enemmän vesistöaiheisia.
Luontopolkujen yhteispituus on 3 km. Polut on mahdollista kulkea myös erikseen (noin 1,5 km/polku). P-paikalle opastus osoitteesta Kaijantie 562, Höytiä

Opasteet luontopoluille alkavat Kintaudentieltä. Parkkipaikalta alkavat opasteet ja siellä on heti saatavissa yleistietoa Talkoovuorten luontopolusta. Reitti on merkattu maastoon sinisillä maalitäplillä. Reitin varrella on noin 20 luonnosta kertovaa infokylttiä.

Polkujen risteyskohdassa (parkkipaikalla) on vaatimaton nuotiopaikka. Polkujen varsilla on satunnaisia levähdyspenkkejä ja Miehinkäisen rannalla on se maakunnankuulu lintutorni! Parkkipaikalta on vajaa seitsemän kilometriä Höytiän kylän keskustaan.

Talkoovuorten polku johtaa vaikeakulkuiseen rotkovajoamaan, mutta näkymät palkitsevat vaivan. Etenkin sateella kalliopinnat ovat liukkaita, joten nauttikaa luonnossa kaikessa rauhassa, vailla kiirettä ja hoppua. Sopii myös muistaa, että jäkäläpeitteiset kalliot eivät kestä suurta kulutusta ja voivat olla liukkaita, joten luonnossa liikkuvien toivotaan pysyvän polulla ja noudattavan erityistä varovaisuutta.

Miehinkäisen lintujärvelle vievä polku on helpompikulkuista, metsätyypiltään tuoretta kangasmetsää. Luontopolun taustoja: Polku on perustettu Finsilva Oyj:n maille ja polun rakenteista ja opasteista ovat yhteisvastuussa Uuraisten kunta, Keski-Suomen Ely-keskus ja Höytiän kyläyhdistys.