Koulutien turvaksi tehdään töitä

03.08.2017

Uuraisilla Kangashäkin kylässä tapahtuu kummia. Uuraisten kunta on rakennuttanut kylälle uuden Hirvasen kyläkoulun, jonka avajaisia vietetään tulevana syksynä. Uuden koulun tiejärjestelyihin ovat kunta ja Liikennevirasto investoineet merkittäviä summia. Kunnan aloitteesta koulun ohi kulkevalle tielle on jo keväällä rakennettu saarekkeita, joilla pakotetaan koulun vierestä ohi ajavat ajoneuvot hidastamaan nopeuttaan.  Myös koulun kohdalla olevien suojateiden turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota ja parhaillaan on menossa kevyenliikenteen väylän perusparannustyöt sen asfaltoimiseksi Puntavuoresta E4 tielle asti.

Koulun kohdalla olevissa Aholantien ja Tervatehtaan tien risteyksien suojateillä otetaan käyttöön C2 SmartLight Oy:n toimittamat C2 SmartWalk suojatievaloratkaisut kiinnittämään paremmin autoilijoiden huomio tienylittäjiin. Parhaillaan rakenteilla olevien suojatievalojen tavoite on kiinnittää autoilijan huomio suojatiellä kulkevaan henkilöön, ei niinkään varoittaa autoilijaa edessä olevasta suojatiestä. 

”Suojatiestä varoittaminen on hyödytöntä eikä näytä vähentävän autojen vauhtia. Siksi olemmekin keskittyneet tekemään kaikkemme, että autoilija huomaa suojatietä lähestyvän henkilön jo ennen kuin hän on ajoväylällä”, kertoo varatoimitusjohtaja Petri Laitinen C2 SmartLight Oy:stä. C2  SmartWalk suojatievaloratkaisu sisältää liiketunnistimet, jotka jalankulkijan havaittuaan sytyttävät suojatien kohdalle sijoitetut lisävalaisimet. Suojatievalaisimet on suunnattu siten, että suojatiellä kulkija on kuin valonheittimen keilassa. Tavoitteena on sekä valaista tehokkaasti jalankulkija että kiinnittää autoilijan huomio suojatietä lähestyvään kulkijaan. ”Tavoitteemme on auttaa autoilijaa huomaamaan jalankulkija, sillä eihän kukaan aja tahallaan toisen ihmisen päälle”, toteaa Laitinen.

Lisätietoja aiheista antaa kunnanjohtaja Juha Valkama p. (014) 267 2602, juha.valkama@uurainen.fi

Takaisin »