Terveysasemasta tykätään

19.10.2017

Uuraisten terveysasemalla ei tänä vuonna edellisvuosien tapaan ole suljettu ovia syysloman vuoksi. Uuraisten kunnanhallitus teki alkuvuodesta aloitteen sulkujen poistosta ja Jyten ensi vuoden talousarvio on tehty siten, että sulut poistuvat Uuraisten terveysasemalta ensi vuoden alusta alkaen. Enimmillään JYTE:n Uuraisten terveysasema ollut pysähdyksissä jopa 10 viikkoa vuodessa.
 
Valinnanvapaus on sote-uudistuksen eniten puhuttanut osa-alue viime aikoina.
Keski-Suomessa kolme kuntaa valmistelee yhdessä hakemusta hallituksen lisärahoituksen saamiseksi terveyspalvelujen valinnanvapauskokeilun laajentamiseen. Jyte-alueeseen kuuluva Uuraisten perusturvalautakunta teki päätöksen valinnanvapauden laajentamishakemukseen osallistumisesta. Kokeilua hallinnoisi Jyväskylän kaupunki.

Kunnat haluavat kehittää oman alueensa terveyspalveluja mahdollisimman kilpailukykyisiksi tulevaa sote-uudistusta ennakoiden. 

– Uutta maakuntahallintoa kohti tässä mennään. Sote-valinnanvapaus tulee joka tapauksessa käytännöksi uuden hallintomallin astuessa voimaan, joten nyt on hyvä aika kokeilla, mitä se uuraislaisille tarkoittaisi, toteaa Uuraisten peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen.

Nykänen ei niinkään usko, että Uuraisilta vaihdettaisiin jyväskyläläiseen palveluntuottajaan, jos elämänpiiri on kotikunnassa. Mutta Jyväskylässä työssäkäyville uuraislaisille valinnanvapaus voisi tuoda relevantin vaihtoehdon. Uuraisilla työssäkäyvät jyväskyläläiset ovat voineet tähänkin saakka valita toimipisteekseen Uuraisten terveysaseman. Myös Hankasalmi on lähdössä mukaan kokeiluun.
 
– Uuraisilla on päässyt hyvin terveysaseman vastaanotoille ja palvelu on toiminut, joten arvioimme, että terveysaseman vaihtajia on täällä huomattavasti vähemmän kuin Jyväskylässä, missä valintaa on käyttänyt neljä prosenttia niistä, joilla on valinnan mahdollisuus ollut, Nykänen jatkaa. 

Mikäli avustus hankehakemukselle myönnetään, tullaan tammikuussa asiasta järjestämään kuntalaisilta.

Uuraislaiset kokevat terveysasemansa ja sen henkilökunnan erittäin tärkeäksi ja rakkaaksi. Kun he tarvitsevat sen palveluja, he menevät kotoisasti ”Railille” tai ”Untolle”.
 
Myös Jyten sivuilla oleva asiakastyytyväisyysmittari osoittaa asian selvästi.
 
 
Lisätietoja: peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen 014 267 2640

Takaisin »