Uurainen pärjää verovertailussa hyvin

23.11.2017

Uuraisten tavoitteena on tasapainoinen ja kestävä talouskehitys, mikä edellyttää velkaantumisen pysäyttämistä. Samanaikaisesti kunnan tuloveroprosentti pyritään pitämään seudullisesti kilpailukykyisenä.
 
Sellainen se tällä hetkellä onkin. Uuraisten tuloveroprosentti säilyy 20,50 prosentissa, esimerkiksi naapurikunnista Multia rokottaa asukkaitaan ensi vuonna jo 22 prosenttia, Petäjävesikin 21,75 prosenttia. Saarijärvellä, Äänekoskella ja Laukaassa prosentti on 21,50. Jyväskylän tuloveroprosentti on puoli prosenttiyksikköä Uuraista matalampi, eli 20,00, mutta kiinteistöverottajana Jyväskylä on Uuraista ankarampi. Vertailukelpoisin luku, eli vakituiseen asumiseen käytetyn rakennuksen veroprosentti on Jyväskylässä 0,55, Laukaassa 0,60, Petäjävedellä 0,52, Äänekoskella 0,50, Saarijärvellä 0,49, Multialla 0,45 – ja Uuraisilla korotuksen jälkeenkin vain 0,43. Keski-Suomen keskiarvoprosentti on 0,53.
 
Uuraisilla on nyt esiteltävänä talousarvio, jossa ei pitkästä aikaa ole yhtään miljoonainvestointia. Kadunrakennuskohteisiin eri puolilla kuntaa uppoaa lähes 600 000. Vanhainkodista, päiväkodeista ja kouluista löytyy myös pienehköjä investointikohteita, mutta mitään jättiprojektia ei tällä hetkellä ole näköpiirissä. 
 
Viime vuosina on talousarvioissa muutaman kerran ennustettu nollatulosta tai alijäämää, mutta tilinpäätöstä tehdessä tulos on kuitenkin kääntynyt plussan puolelle. Ensi vuoden alijäämäksi arvioidaan noin 323 000 euroa. 
 
– Pyrkimys on, että tulorahoituksella rahoitetaan tulevat investoinnit. Taseen omaan pääomaan on kertynyt vuosien mittaan ylijäämää melkein 3,5 miljoonaa euroa, joten kestämme ensi vuoden arvioidun alijäämäisen tuloksen, kertoo kunnanjohtaja Juha Valkama.
 
Viimeisimmässä, eli vuoden 2016 tilinpäätöksessä, Uuraisten lainakanta oli 3314 euroa asukasta kohden. Velankasvun hillitseminen on kunnan tavoite, jonka eteen täytyy tehdä töitä. Sen sijaan väkiluvun kasvu tuntuu tapahtuvan tällä hetkellä kuin itsestään. Taustalta löytynee vuosia ja vuosikymmeniä sitten tehtyjä oikeita linjauksia esimerkiksi maankäytön suhteen. Vuonna 2020 Uuraisilla ennustetaan olevan jo 3 900 asukasta. Vuosina 2010–2015 väkiluku kasvoi keskimäärin 1,32 prosenttia. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan tulevaisuudessa työikäisen väestön osuus suurenee Uuraisilla. 
 
Käyttötalouden puolella kunnan kasvu näkyy erityisesti sivistystoimen ja perusturvamenojen kasvussa, joita kompensoi teknisen toimen menojen pienoinen väheneminen.
 
Ensi vuonna 150-vuotisjuhliaan viettävä Uurainen kuuluu Suomessa harvinaisiin maalaiskuntiin, joilla menee kaikilla sektoreilla kohtuullisen hyvin.
– Satsaamme kasvuun ja elinvoimaan uuden strategiamme mukaisesti. Nykyiset ja tulevat kuntalaiset saavat hyviä palveluita maltillisella verotuksella. Kunnasta löytyy kohtuuhintaisia ja -kokoisia asuin- ja yritystontteja hyviltä paikoilta, sanoo kunnanjohtaja Juha Valkama.
 
Lisätietoja: kunnanjohtaja Juha Valkama 014 267 2602.

Takaisin »