Satavuotiasta juhlitaan viikon verran

24.11.2017

Uuraisten itsenäisyysjuhlaviikko aloitetaan Höytiän Joulunavauksella torstai-iltana klo 18. Zetorilla paikalle kurvaava joulupukki sytyttää Höytiän jouluvalot. Suomea 10 vuotta vanhemmalla kyläkoululla on itsenäisyyshenkinen kakkukahvila, koulun laavulla nautitaan muurinpohjalettuja ja nokipannukahvia, tonttupolullakin seikkaillaan. Mari Mäkinen yhteislaulattaa ja myyjäisissä voi tehdä jouluostoksia. Tapahtuman tuotto menee isänmaan toivojen, eli Höytiän koululaisten retkirahastoon.
 
Seuraavana sunnuntaina valmistaudutaan itsenäisyyspäivään havuseppeleitä sitomalla koulukeskuksella. Suomenselän Komppanian aktiivien järjestämässä talkootapahtumassa klo 11 sidotaan seppele jokaiselle sodassa kaatuneen uuraislaisen sankarivainajan haudalle. Mukaan ovat jo ilmoittautuneet Lions club, Uuraisten reservin upseerit ja aliupseerit, Uuraisten Martat, hirvimiehiä ja vanhempaintoimikunnan väkeä, mutta mukaan mahtuvat kaikki innokkaat.
 
Myös kunniavartioon jokaiselle 129 sankarihaudalle tarvitaan vielä väkeä. Toiveena on että itsenäisyyspäivänä vartiossa seisoisi lähes saman ikäinen henkilö, kuin haudassa lepäävä sotilas oli kuollessaan. 20-30-vuotiaitten ruuhkavuosia elävien ikäluokkaa on kuitenkin melko haastavaa saada liikkeelle, joten muunkin ikäiset ovat tervetulleita tärkeään tehtävään. Ketään ei käännytetä kunniatehtävästä pois.
 
Sunnuntai-iltapäivänä klo 14 Kelloperän entisellä koululla pidetään myyjäiset, lauletaan kauneimmat joululaulut ja nautitaan itsenäisyyden juhlakahvit. Maanantai-iltana klo 18 itsenäisyysjuhlaa vietetään Kyynämöisten koululla.
 
Tiistai-iltapäivänä aloitetaan Uuraisten kirjaston etkoilla ja sinivalkoisilla kakkukahveilla klo 13.30. Itsenäisyyspäivän aatto huipentuu kaikille avoimeen Itsenäisyysjuhlaan koulukeskuksella klo 18. Koululaisten kuvaelman ja Juha Valkaman maljapuheen jälkeen ilta jatkuu Tappuraharjun suomalaishenkisen musiikin tahdissa tanssien tai muuten tunnelmoiden.
 
Varsinaisena itsenäisyyspäivänä kirkossa on Suomalainen messu klo 10 ja sankarihaudoilla on kunniavartio seppeltenlaskuineen. Illalla klo 17.30  lähtee partiolaisten soihtukulkue seurakuntakodilta kirkkoon ja ilta huipentuu lupauksenantotilaisuuteen. Klo 18 kajahtavat kellotapulista juhlakellot.
 
Uuraisten sankarihautojen juhlavalaistus jää lepattamaan joulukuiseen yöhön 100-vuotiaassa Suomessa. 

Takaisin »