Suomen suurin hevonen asuu Uuraisilla

14.12.2017

Majagårdens Amanda on Suomen suurin hevonen, se asustaa Uuraisten Höytiällä ja sen omistaa Virpi Oksanen. Koostaan huolimatta 7-vuotias tamma on lauhkea ja lempeä, rauhallinen, ihmisrakas ja itse ystävällisyys.
 
Amanda on kotoisin Ruotsista, mistä se tuotiin emänsä kanssa Suomeen. Virpi haki sen Soinista puoli vuotta sitten, kun rotuyhdistyksen kautta kuuli, että Amanda on myynnissä. Samaa maailman suurinta Shire-rotua oleva hevonen Virpillä on ollut ennenkin. Amandan kaverina tallissa asustaa pikkuruinen poni Pipo.
 
Seinäjoen Farmari -maatalousnäyttelyssä Amandan säkäkorkeudeksi mitattiin 191,5 cm ja painoa hevosella on noin 1300-1400 kiloa. Rautaisen kengän koko on 14. Kenkiin on hitsattu lisävahvikkeet, ettei raskas kenkä putoaisi. Jaloista kolme on valkoisia, yksi musta. Mustanruskea Amanda on muutenkin, tummaharjainen ja -häntäinen. Otsassa on valkoinen iso tähti. Amanda syö päivässä 25-30 kiloa heinää ja vähän lisärehua. Porkkananpaloja se nappaa pehmeällä turvallaan nopeasti hoitajansa kädestä. Ratsastajan se ottaa selkäänsä mielellään ilman satulaakin ja vaihtelua sille on käynnit näyttelyissä, kuten tulevana kesänä Höytiän perinnepäivänä ja Uuraisten Toripäivänä.
 
– Että minä rakastan tätä hevosta, sanoo Virpi Oksanen.
 

Takaisin »