Aikuisten oikeesti hyvä hanke

04.01.2018

Uuraisten MLL:n paikallisyhdistyksen Aikuisten oikeesti – ruuhkavuosissa rämpivien vanhempien hyvinvointihanketta on toteutettu nyt vuoden verran. Tapahtumia on järjestetty JyväsRiihen leader-rahoituksen turvin. 
Tuleva kevät tuo Uuraisille Maaret Kallion, jonka nimen perään voi lisätä ainakin seuraavat nimikkeet: psykoterapeutti, seksuaaliterapeutti, työnohjaaja, tietokirjailija, Lujasti lempeä -blogisti. Maaret Kallion luentopari Armoa arkeen linkittyy luontevasti Uuraisten kunnan 150-vuotisjuhlavuoteen ja onkin MLL:n paikallisyhdistyksen lahja 150-vuotiaalle Uuraisten kunnalle ja sen työntekijöille. Myös naapurikuntien perusturvan ja varhaiskasvatuksen työntekijät ovat erittäin tervetulleita viettämään vaikkapa tyhy-päivää Uuraisille. Kallion lisäksi tilaisuudessa puhuvat Uuraisten peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen, joka on laajalti Uuraisten rajojen ulkopuolellakin tunnustettu asiantuntija sote-asioissa, sekä kirkkoherra ja kolmen lapsen isä Antti Toivio.

- Ajatus Aikuisten oikeesti -hankkeesta syntyi pikkuhiljaa meidän Uuraisten MLL:n väen mielissä. Halusimme tarjota vanhemmille, myös itsellemme mahdollisuuksia erilaisiin henkistä hyvinvointia ja sitä kautta jaksamista kohentaviin tapahtumiin täällä Uuraisilla. Hanke poikkeaa selvästi perustoiminnastamme, joksi on perhekahvilan lisäksi muodostunut erilaisen lastenkulttuurin tuominen kaikkien uuraislaisten perheiden saavutettavaksi, kertoo hankevetäjä Hanna Lahtinen.

Vuosi toteutettua hanketta on sujunut suunnitelmien mukaisesti. Koska kyseessä on ei-aineellinen, hieman vaikeasti kuvailtava henkiseen hyvinvointiin keskittyvä hanke, MLL:n hanketyöryhmä päätti aloittaa maanläheisesti Ämpärihumpalla, jossa hankkeen kuvaus oli liimattu jokaiseen sataan ensimmäiselle osallistujalle jaettuun ämpäriin. Messutyyppisessä tapahtumassa esittäytyi noin 20 hyvinvointialan yrittäjää ja toimijaa. Paikallinen trubaduuri Jyrki Paananen loi tunnelmaa ja yhteinen jumppahetki lisäsi yhteisöllisyyttä. Tapahtuman luonteesta johtuen yleisön ikärakenne oli ehkä hieman korkeampi kuin hankkeen suunniteltu kohderyhmä, mutta kokonaisuudessaan tapahtuma oli onnistunut lähtölaukaus.

Seuraavista tapahtumista psykologi Miia Viirun vetämästä Henkinen hyvinvointi ruuhkavuosien pyörityksessä ja pariterapeutti Pekka Puukon Tangoon tarvitaan kaksi –parisuhdeillasta jäi  järjestäjille tunne, että jokainen osallistuja todella halusi tulla paikalle. Parisuhdeiltaan osallistui myös ilahduttavan paljon miespuolisia henkilöitä. Tukiopilaiden avulla järjestetty lastenhoitopalvelu madalsi kynnystä entisestään. Osallistujia molemmissa tapahtumissa oli useita kymmeniä, mutta tunnelma säilyi silti luottamuksellisen intiiminä.

Loppukesästä oli Mandala Wus-shin Art –maalauskurssin vuoro, johon vetäjäksi saatiin Tiedostamaton maalausprosessissa –aiheesta väitellyt Asta Sutton. Hän on Uuraisilla syntynyt ja yhä paljon aikaa viettävä taiteilija, jolla on koti myös San Diegossa Kaliforniassa. Kurssi toi monelle pintaan vanhemmuuden kipukohtia ja omia vahvuuksia, joita moni ei ollut tullut ajatelleeksikaan.

Syksyllä vuorossa oli pitkään odotettu ja toivottu työnohjaaja ja valmentaja Leena Aijasahon vetämä Enneagrammikoulutus Meitä on moneksi Marjoniementilalla. Kurssi myös lunasti sille asetetut odotukset ja moni koki ahaa-elämyksen, en ole omituinen, olen omanlaiseni.
Hankkeen alku on sujunut pääosin suunnitelmien mukaan. Jo ennalta koimme haasteeksi vaikutusten mitattavuuden, mutta ainakin saamastamme palautteesta päätellen, oikealla tiellä ollaan, kertoo Uuraisten paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Hanna-Mari Saarelainen.

Lopuksi suora lainaus erään osallistujan palautteesta: ”Sain eilen tilaisuuden osallistua Asta Suttonin Mandala Wu-shin -matkalla minuuteen kurssille. Kurssin tarjosi Uuraisten Aikuisten oikeesti -ruuhkavuosissa rämpivien vanhempien hyvinvointi hanke. Ihanaa että tällaista järjestetään! Nautin suuresti!”

Lisätietoja: Hanna Lahtinen p. 050 5431 207,
Hanna-Mari Saarelainen, hanna-mari.saarelainen@pp.inet.fi

Takaisin »