Tervetuloa juhlakokoukseen

19.01.2018

Uuraisten kunnan täsmällinen syntymäpäivä lähestyy. 9.2.1868 pidettiin ensimmäinen kuntakokous ja kunnallishallinnon katsotaan syntyneen. Alkuaikoina kunta ja seurakunta olivat nykyistä enemmän sidoksissa toisiinsa. Ensimmäinen anomus oman seurakunnan perustamiseksi oli tehty jo vuonna 1787 ja sen seurauksena 1800-luvun alussa Saarijärven seurakunta, johon Uurainen kuului, antoi kuukkalaisille luvan rukoushuonekunnan perustamiseen ja kirkon rakentamiseen. Kappeliseurakunta perustettiin vuonna 1856 ja nälkävuonna 1868 itsenäinen kunta. Oma seurakunta saatiin perustaa vasta vuonna 1887.

150-vuotista kuntaa juhlitaan koko vuoden, mutta 9.2.2018 pidetään juhlakokous, jossa menneisyys ja nykyaika kohtaavat. Juuristaan ylpeän kunnan koululaiset kunnioittavat esityksissään menneitä sukupolvia. Sanansa lausuvat myös kunnanjohtaja Juha Valkama ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Sari Rimmi. Rafael Varhan ja Heikki Kumon Uuraisten laulu ja Keski-Suomen kotiseutulaulu lauletaan yhdessä.

Kyseessä on oikea kunnanvaltuuston kokous ja se on kaikille avoin, kuten valtuuston kokoukset aina. Asialistalla on myös Luonnollisen kasvun Uurainen –juhlakirjan julkaisu. – Kirja on kuvamatka muistoista nykyisyyteen, mukana on myös aavistus tulevasta, kertoo tekijä Lea Lerkkanen. Mukana on paljon ennen julkaisematonta kuvamateriaalia ja sivuilla seikkailee ja havaintoja maailmanmenosta tekee myös ”Kuukan kurki”.

Tulevaisuuden toivoja tukee myös Uurainen 150 -juhlavuoden lahjoitusrahasto, jonne mahdolliset muistamiset pyydetään osoittamaan (Uuraisten kunnan tili FI50 4766 0010 0041 21).

Rahaston tarkoituksena on tukea uuraislaisia nuoria toisen asteen ammatillisissa-, korkeakoulu- ja yliopisto-­opinnoissa. Rahastosta voidaan myöntää avustuksia myös nuorten harrastuksiin sekä sosiaalista tai terveydellistä hyvinvointia edistävään toimintaan.

Lisätietoja kunnanjohtaja Juha Valkama p. 014 267 2602. 

Takaisin »