Sovussa on hyvä elää

08.03.2018

Aina ei eletä sovussa tänäkään päivänä. Hiukan toisen mittakaavan ristiriidoista oli kuitenkin kyse tasan sata vuotta sitten.

Suomen sisällissodasta on kulunut sata vuotta. Sisällissota on vain yksi vuoden 1918 tapahtumista käytettävistä nimityksistä, mutta se ehkä kertoo nykypäivän ihmiselle selvimmin mistä oli kysymys. Siitä, että naapuri soti naapuria vastaan, jopa veli veljeä.

Uurainen oli onnekkaasti sivussa pahimmista taistelulinjoista, mutta uhreitta ei täälläkään selvitty. Etelä-Suomessa valkoisten puolella taisteluissa kaatui kolme uuraislaista ja kenties ikään kuin kostoksi yhtä monta punaista ammuttiin Uuraisilla. Lisäksi yksi menehtyi Hämeenlinnan vankileirillä. Kuritushuonerangaistuksia kärsi myös muutama työväenyhdistyksen kärkihahmo ja työväentalon vankileirillä oli vangittuna eri pituisia jaksoja 90 uuraislaista.

Ensi sunnuntaina Uuraisten seurakuntakodilla on luvassa mielenkiintoinen aikamatka sadan vuoden taakse. Sovinto 100 –keskustelutilaisuus järjestetään Uuraisten seurakuntakodilla jumalanpalveluksen jälkeen. Alustajaksi saapuu Uuraisilla syntynyt toimittaja Ossi Paanala Helsingistä.

Päivän teemoja ovat anteeksianto, myötätunto ja armo – päteviä sanoja tänäänkin

Takaisin »