Hirvivaaran merkki varoittaa todellisesta vaarasta

18.10.2018

Uuraisilta Kangashäkkiin vievälle tielle on saatu hirvivaarasta tiedottavat liikennemerkit. Pitkään Uuraisten riistanhoitoyhdistyksen taholta anomat merkit varoittavat hirvieläimistä Vihtaperän tiehaarasta 2,8 kilometrin matkalla kirkonkylään päin. Tällä tieosuudella on sattunut 2-4 hirvikolaria vuosittain, tänä vuonnakin yksi.
 
Erikoisen tyytyväinen uusiin merkkeihin on suurriistan virka-apuhenkilö (SRVA) ja Uuraisten riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Rauno Salminen.
 
– Hirvieläinkolareiden määrä ei ole verrannollinen riistakantaan. Eräänä vuonna, kun hirviä oli paljon, tapahtui vain pari kolaria ja hirvien määrän ollessa vähäinen, jopa seitsemän törmäystä. Sattuma niittää satoa tässäkin asiassa. Tänä vuonna Uuraisilla ei ole tapahtunut henkilövahinkoja, mutta kaksi autoa on joutunut lunastukseen ja useita vaurioitunut ja 15 hälytystä on tullut kolaripaikoille, kertoo Salminen.
 
Salminen tähdentää, että kolarin sattuessa on tärkeää säilyttää rauhallisuus, ei hätäillä, eikä hätääntyä. Tietä ylittävän hirven näkyessä on heti jarrutettava pitkään, sillä hirven perästä tulee usein toinen hirvi tai sitä ajava koira. Loukkaantunut hirvi kääntyy usein takaisinpäin ja terve eläin säntää tien yli. Hirvi on nopea. Se voi yllättää autoilijan salamannopeasti: ennen kuin huomaakaan, eläin voi tulla tuulilasista suoraan syliin.
 
Myös metsäkauriit ja peurat ovat lisääntyneet ja törmäyksiä niiden kanssa sattuu yhä useammin. Pienikin yhteentörmäys voi johtaa eläimen loukkaantumiseen, eikä siitä välttämättä jää jälkiä onnettomuuspaikalle tai autoon.
 
Riistakolari on aina ilmoitettava poliisille soittamalla yleiseen hätänumeroon 112, jonka vastatessa on kerrottava onnettomuuspaikka mahdollisimman tarkasti. Hyvä olisi ladata ennakkoon älypuhelimeen gps-paikannuspalvelu. Loukkaantunutta eläintä etsitään aina. Jos se vaikuttaa terveeltä, sen annetaan mennä, ellei, se lopetetaan.
 
– Kangashäkin tien hirvivaroitusmerkkien toivotaan vähentävän onnettomuuksia. Autoilijoiden olisi syytä huomioida merkit ja keventää kaasujalkaa. Merkkejä ei suinkaan aseteta turhan takia, vaan ihmisten ja riistan turvallisuuden vuoksi. Siis hiljennä vauhtia, neuvoo Rauno Salminen.
 
 
Lisätietoja: Uuraisten RHY:n toiminnanohjaaja Rauno Salminen p. 0400 245 746

Takaisin »