Puhdasta ruokaa Uuraisilta

21.02.2019

Suurtapahtumaksi muodostui Eero ja Marja Takasen uuden navetan tutustumispäivä ystävänpäivänä Uuraisten Uuraskylällä. Avaraa, valoa tulvivaa ja uutuuttaan hohtavaa navettaa katsomaan tuli satoja vieraita. Yli vuosi sitten tulipalossa tuhoutuneesta navetasta ei ole jäljellä enää mustunutta kekälettäkään. Paikalla on nyt suuri, vaaleapintainen pihatto kiiltävine kalusteineen, ruokintapöytineen ja lypsyasemineen. Sisääntulijat saivat jalkoihinsa muovitossut ennenkuin heidät päästettiin kulkemaan betonisella ruokintapöydällä, johon satakin henkeä kerrallaan hulppeasti mahtui.
– Tässä on minun tulevaisuuden työpaikkani. Ilomielin lähden tähän työhön ja otan hoitooni navettaan mahtuvat 46 lehmää, kertoo Perttu Takanen.
 
Uuraisten maataloudella menee muutenkin hyvin, vaikka ala ei todellakaan ole nykyaikana se helpoin tapa elantoansa hankkia. 
– Uuraisten maatalousyrittäjät eivät lannistu.  Kaksi uutta tuotantorakennusta on valmistunut ja yhden rakentaminen on alkamassa. Maatilat ovat hyvin johdettuja ja hoidettuja, tilat eivät ole enää vain maatiloja vaan homma on yritystoimintaa, jonka pitää kannattaa, muuten yrittämisessä ei ole järkeä. Tilat satsaavat eläinten hyvinvointiin omilla investoinneillaan ja sitä kautta tuotanto paranee, kun eläimet voivat hyvin. Laukaan yhteistoiminta-alueen kahdeksasta kunnasta eläinten hyvinvointikorvaukseen sitoutuneiden tilojen määrä on Uuraisilla kärkiluokkaa, kertoo maaseutuasiamies Päivi Laasanen.
– Uuraisilla on 74 maatilaa, kokonaan maa- ja metsätaloudesta elantonsa saavia tiloja on noin 30. Muilla tiloilla maatalous on joko sivutoimista tai maatalouden ohella on muuta yritystoimintaa. Esimerkiksi maitoa tuotetaan 3,5 miljoonaa litraa vuodessa Uuraisilla - mahtava määrä, Laasanen iloitsee.
 
Lisätietoja Päivi Laasanen p. 050 413 0407. 
 
Päivi Laasanen toi onnittelukukkasensa Eero ja Marja Takaselle.

Takaisin »