Uuraisten vetovoimaa on vaikea vastustaa

08.03.2019

Uuraisten paikka Keski-Suomen kasvukuntien harvalukuisessa joukossa on vakiintunut. Viime vuonna Uurainen jakoi kärkisijan Jyväskylän kanssa 0,9 prosentin kasvulla. Uurainen on selkeästi Keski-Suomen lapsellisin kunta, alle 15-vuotiaiden osuus on peräti 26 prosenttia. Väestönkasvua tukee pitkäjänteinen kaavoituspolitiikka ja ajoissa tehdyt päätökset, joiden ansiosta aina on tarjolla reilun kokoisia tontteja erilaisiin tarpeisiin.

Asuinrakentamisen aktiivisuuteen on Uuraisilla jo niin totuttu, että erityisiloisia ollaan yritystoimintaa palvelevasta rakentamisesta.

- Alkuvuosi on lähtenyt ihan hyvin käyntiin lupien osalta ja tiedossa olevia uudishankkeita on jo tässä vaiheessa jonkin verran. Yksi uusi pientalokin on  jo ehditty luvittaa. Tälle vuodelle saadaan taas uusi navetta – hienoa, että täällä on aktiivisia ja maatalouden tulevaisuuteen uskovia maatalousyrittäjiä, kertoo rakennustarkastaja Essi Jokinen.

Myös muu yritysrakentaminen osoittaa elpymisen merkkejä. - Viime vuoden lopulla myytiin Hirvaskankaalta Mursketieltä yritystontti ja sinne saadaan toivon mukaan uusi rakennus ja yritystoimintaa tämän tai ensi vuoden aikana, hän jatkaa.

Hyvään oloon ei silti Uuraisillakaan tuudittauduta, vaan koko ajan myös tehdään isompia tai pienempiä toimenpiteitä, jotta kunta koetaan hyväksi vaihtoehdoksi asua ja elää.

- Kunnan omista hankkeista tänä vuonna toteutunee Hirvaskankaan ja Kyynämöisten kyläkoulun laajennukset, eli elinvoimaa kunnassamme on. Tonttien osalta jatkettiin joidenkin alueiden osalta viime vuonna käynnistettyä -15 prosentin alennuskampanjaa ja yksityisen maanomistajan maalle on Hirvaskankaalla avautumassa uusi asuinalue, jossa on kymmenkunta tonttia. Toivottavasti näillä tekijöillä olisi positiivista vaikutusta pientalorakentamiseen. Uusia kaavoitushankkeitakin on suunnitteilla ja odotamme innolla, että saadaan uusi aluearkkitehtiyhteistyö kunnolla käyntiin, Essi Jokinen päättää.

Jokisen mainitseman Hirvaskankaan asuinalueen taustalta löytyy yritys Joutenlampi Oy, joka on ollut vahva toimija alalla jo yli kymmenen vuotta. Tiiviissä yhteistyössä Hirvaskankaan Rakennustyö Oy:n kanssa se on ollut vastaamassa Hirvaskankaan alueen kysyntään. Pääosin uudisrakennukset on rakennettu perinteisesti pitkästä tavarasta.

Nyt Hirvaskankaan Rakennustyö Oy:n toimitusjohtaja Eetu Oksanen rakentaa itselleen itse suunnittelemaansa Uuraisten ja Äänekosken ensimmäistä massiivipuutaloa. Materiaali on sama, jota on käytetty esimerkiksi Jyväskylän Kuokkalassa Puukuokka-kerrostaloissa. Ristiinlaminoitu massiivipuu eli CLT (cross-laminated timber) on ristiinliimattua havupuuta.

– Periaatteeltaan kyse on samantyyppisestä tuotteesta kuin painumaton lamellihirsi, mutta ilmatiiviys on vieläkin parempi, koska saumoja ei juurikaan ole. 24-senttiä vahva elementti on valmis seinä, ja eristävä itsessään, hän kertoo.

Taustalla on tarkka ja tiukka tuotekehitys, jonka tuloksena on syntynyt erittäin puhdas, terve, ekologinen ja sukupolvelta toiselle kestävä kotimainen rakennusmateriaali.

Paikaksi uudelle kodilleen Eetu Oksanen valitsi luonnollisesti Hirvaskankaan.

-Tänne on hyvä isoille tonteille, helppoihin perustusolosuhteisiin ja hyvien liikenneyhteyksien läheisyyteen rakentaa. Suunnittelemme parhaillaan aluerakentamista, jossa tulemme hyödyntämään CLT:tä monipuolisesti, Eetu Oksanen kertoo.

Jyväskylän Rakennusmessuilla Uurainen esittäytyy osastolla C-125

Lisätietoja rakennustarkastaja Essi Jokinen p. 014 267 2622 

Takaisin »