Topin kauppa aukeaa Kyynämöisillä

26.04.2019

Kun Kyynämöisten Kynkkälässä toukokuun toisena päivänä esirippu avautuu, niin edessä on huikea näky menneisyydestä. Sellaista kyläkauppaa ei todellisuudessa enää ole. Jo lavastus on näkemisen arvoinen, toteaa Topin kaupalla -näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja uuraislainen Anita Pihlainen yhdeksännestä näytelmästään.

Anita Pihlainen muistaa itsekin 50-60-lukujen kyläkaupan Perhon Mökälässä. Siellä miehet istuskelivat penkillä ja söivät kaiken mahdollisen tavaran keskellä kylmää makkaraa voipaperista ja joivat pilsneriä. Anitakin sai joskus iki-ihanaa limsaa ja muistaa vieläkin mukavan kauppiaan ja hänen tomeran vaimonsa.

Topin kaupalla kertoo tavallisesta elämästä syrjäisessä maalaiskylässä. Kirjailija onkin nimennyt esityksen maalaiskomediaksi. Kohdataan poliisi, lääkäri, pappi, turisteja ja ulkokuntalaisia, kaupunkilaisnirppanokka ja kylän emäntiä ja isäntiä.

Näytelmässä esiintyvät Kyynämöisten lähes kaikki viime vuoden tutut näyttelijät ja muutama vähän aikaa taukoakin pitänyt. Reijo Länkinen vetää vuosien harrastajakokemuksella kyläkauppiaan roolin ja Päivi Pietiläinen esittää kauppiaan rouvaa. Kuuluisuuskin näytelmässä nähdään. Huutokauppakeisarin apuri Markku Saukko on saanut viimevuotista suuremman roolin kunnanlääkärinä. Terttu Stenman esittää kaupunkilaistyttöä ja Marko Kypöllä on kaksoisrooli. Ohjaajalla on myös osa näytelmässä. – Kaikki roolit ovat entistä vaativampia ja se laittaa yrittämään tosissaan, kertoi näyttelijöistä Kirsti Kokkila.

Anita Pihlainen pitää tärkeänä, että näyttelijä saa rakentaa itse roolikuvaansa mahdollisimman pitkälle ja tehdä sanat omaan suuhun sopivaksi. Hän antaa mielellään näyttelijälle vastuuta.

– Näyttelijältä ei ohjaajan pidä katkaista siipiä. Kun niin ei tee, huomaa sen ilon ja riemun, mikä roolin tekemisessä on. Silloin kaikkoaa jännityskin.

Kynkkälän näytelmäpiiri esittää:

Maalaiskomedian

Topin kaupalla

Käsikirjoitus ja ohjaus Anita Pihlainen

Esitykset Kyynämöisten Kynkkälässä (Multiantie 684)

to 2.5. klo 18

to 16.5. klo 18

su 19.5. klo 14

su 19.5. klo 18

to 23.5. klo 18

to 27.6. klo 18

su 28.7. klo 18

Väliajalla kanttiini!

Liput 12/10/6 €

Paikkavaraukset

p. 044 440 1221/Reijo

Takaisin »