Blogit

Anna hyvän kiertää - olkoon se vaikka kirja, ajatus tai kehitysidea!

( 22.09.2019 )
Huhtikuussa Yhdysvalloissa vietettiin ihmisoikeustaistelija Martin Luther Kingin kuoleman 50-vuotismuistopäivää. Pian sen jälkeen löysin kirjastomme vaihtohyllystä Kingin puolison Coretta Scott Kingin omaelämäkerrallisen kirjan Elämäni Martin Luther Kingin rinnalla. Mieluisa sattuma - tai ehkei sattuma kuitenkaan. Ehkä joku kylämme viisas sielu oli halunnut laittaa nimenomaan nyt, nimenomaan tuon kirjan kiertoon, sillä se oli peräisin yksityishenkilön kokoelmista. Tuo kirja herättää kenet vain tolkullisen ihmisen, päätöksentekijän tai yhteiskunnallisen vaikuttajan taas kerran olennaisen äärelle.

Martin Luther Kingin edustamat asiat ovat yhä vain ajankohtaisia: ihmisten kaikenlaisen kyykyttämisen vastustaminen. Ihmisyyden vastaiset ilmiöt saavat eri ilmenemismuotoja maankolkasta ja yhteisöstä riippuen, ja meidänkin yhteiskuntarakenteissamme ne ovat läsnä. Kaikilla ihmisillä ei ole alkuunkaan tasa-arvoisia lähtökohtia tai elämisen olosuhteita Suomessakaan. Vastuullinen politiikka on epätasa-arvoisten ja syrjivien rakenteiden purkamista määrätietoisesti, ja parempien mahdollisuuksien luomista.

Arjen "ihmisoikeuspolitiikkaa" yksinkertaisimmillaan on, että me töissämme ja toimissamme eri-ikäisiä ja erilaisia ihmisiä kohdatessamme kohtelemme heitä arvostavasti ja kuunnellen. Myös nykyaikainen kunnallispolitiikan henki edellyttää päättäjiltä ja valmistelijoilta tätä: kuntalaisten, osallisten, asiakkaiden näkökantojen kuulemista ja huomioon ottamista jo varhaisessa vaiheessa. Ehkä  "uutuudeksikin" kuntakentällä koetaan lapsivaikutusten arvioinnin vaatimus: miten lasten oikeudet toteutuvat päätöksenteossa, ja millaisia hyötyjä ja haittoja lasten ja heidän perheidensä elämään päätöksenteolla on. Kunnissa nämä kysymykset tulevat selkeästi esille mm. kouluverkko- ja varhaiskasvatusratkaisuissa, koskien esim. palvelurakennusten kokoa ja kuntoa, ja vaikkapa koulutien turvallisuutta. Neuvolaratkaisu soten ohessa on tämän kevään  kuuma kysymys. Kun Suomessa on asiantuntevasti rakennettu neuvolat tasaveroisesti palvelemaan kansakunnan lapsia ja heidän perheitään, sitä ei pitäisi hätäpäisesti markkinoiden ehdoille purkaa. Monella päin maailmaa vasta haaveillaan tästä kaikki perheet tavoittavasta neuvolajärjestelmästä, mikä meillä Suomessa nyt on. 

Minulla ja Uuraisten kunnan muilla edustajilla oli taannoin tilaisuus istahtaa lounaspöytään piispa Simo Peuran ja hänen seurueensa kanssa. Puheemme kulki yhteiskunnallisissa asioissa. Kerroin piispalle, miten henkilökohtaisesti koen yhteisvastuun ja yhteisöllisyyden merkityksen: Kun yltämme riisutaan pois ura, menestys ja maallinen omaisuus, lopulta jää vain oma terveys ja toiset ihmiset ympärillä. Haavoittuvaisina olemme lopulta toisten ihmisten ja heidän hyvyytensä varassa. Varsinkin lapset ja vanhukset ovat monesti toisten ihmisten varassa: elämänsä ensimmäisinä, ja viimeisinä aikona. Ympäröivien ihmisten hyvyys toteutuu juuri arjen pienissä kohtaamisissa ja teoissa.

Martin Luther Kingin elämäntyö sisältää lupauksen siitä, että kaikille yhteinen, suurempi hyvä on saavutettavissa, kun inhimilliset voimat yhdistetään. King oli kansalaisaktivistina väkevä ja voimallinen puhuja, joka loi ympärilleen toivoa, mutta vastustajissaan yhtälailla vihaa. Pastorismies, jonka kaikkia toimia väritti väkivallattomuuden henki, kohtasi parhaassa iässään väkivaltaisen kuoleman. King on edelleenkin länsimaisen sivistysyhteiskunnan yksi ikoni. Hänen työnsä kautta olemme vahvemmin ymmärtäneet, että epätasa-arvon ja syrjinnän poistaminen hyödyttää koko yhteisöä. Mm. etnisestä alkuperästä, sukupuolesta, iästä, vakaumuksesta, ruumiillisen ja henkisen terveyden tilasta riippumatta - tasa-arvo koskee, ja se hyödyttää meitä kaikkia.

King puhuu kotiseutunsa kirkossa helmikuussa 1968:  "Jos satutte olemaan paikalla silloin, kun minä siirryn pois, en halua pitkiä hautajaisia. (...) Sanokaa silloin, että minä johdin marssia oikeudenmukaisuuden puolesta, että minä johdin marssia rauhan puolesta, että minä johdin marssia oikeamielisyyden puolesta. Sen rinnalla kaikki muu on tyhjänpäiväistä. (...) Jos voin auttaa jotakuta ohi kulkiessani, jos voin piristää jotakuta sanalla tai laululla, jos voin osoittaa jollekulle hänen kulkevan vikaan, silloin elämäni ei ole mennyt hukkaan." Antakaamme siis hyvän kiertää!

Sari Rimmi
valtuuston puheenjohtaja
Uurainen
captcha Reload Image
Kirjoita kuvan merkit tähän *

Älä täytä tätä kenttää