Kirjaston käyttösäännöt

Keski-kirjastojen yhteisohjeet asiakkaalle löydät täältä.

Palvelut

Kirjasto tarjoaa aineistokokoelmansa ja tilansa maksutta asiakkaiden käyttöön. Henkilökunta opastaa tarvittaessa kirjastonkäytössä, mm. tiedonhankinnassa ja -haussa.

Aineistoa välitetään  muista kirjastoista, erityisesti Keski-kirjastokimppamme toimipisteistä. Asiakkaan on kätevintä tehdä oman tai muun kirjaston aineistoon aineistoon varaus omalla asiakastunnuksella ja salasanalla, jotka saa kirjastosta. Henkilökunta opastaa tarvittaessa oman aineiston varausten ja seutuvarausten teossa. Teemme myös kaukolainapyyntöjä muihin kirjastoihin tapauskohtaisesti .Asiakas voi myös tehdä hankintaehdotuksia kirjastoon. Kirjastossa järjestetään  erilaisia oheistoimintoja kuten erilaisia näyttelyitä, kirjailijavierailuja ja muita tapahtumia. 

JKL:n kansalaisopiston kirjallisuuspiiri kokoontuu kirjastolla ilman vuokrakuluja ja kirjastolla autetaan lukupiirikirjojen hankkimisessa. Tervetuloa mukaan, lisätiedot tästä.

Kirjastossa on useita internet-päätteitä asiakaskäyttöön. Vapaasti käytettävissä ovat myös e-lehdet ja muut e-aineistot. Kysy palveluistamme henkilökunnalta.

Käyttöoikeus

Kirjaston käyttöoikeus on kaikilla asiakkailla, jotka noudattavat käyttösääntöjä. Käyttöoikeus sisältää lainausoikeuden ja oikeuden käyttää kirjaston tiloja ja palveluita (omatoimiasioinnin ikäraja on 15 vuotta). Kirjaston asiakas sitoutuu allekirjoituksellaan kortin saadessaan noudattamaan käyttösääntöjä ja laina-aikoja, palauttamaan lainaamansa aineiston ja maksamaan säädetyt maksut, sekä korvaamaan vahingoittamansa tai kadottamansa aineiston.

Käyttöoikeuden menetys

Kirjaston käyttösääntöjen rikkomisesta tai muusta häiritsevästä käyttäymisestä voi seurata käyttö- ja lainausoikeuksien menetys. Henkilökunta voi määrätä häiritsevästi käyttäytyvän henkilön poistumaan kirjastosta ja sen alueelta. Alaikäisen lapsen häiritsevästä käytöksestä ilmoitetaan huoltajalle. Myös omatoimiasiointiajalle voidaan määrätä rikkomuksista käyttökielto.

Maksut

Kirjasto perii voimassaolevan taksan mukaisen maksun palautuskehotusten lähettämisestä - asiakas huolehtii itse aineiston palauttamisesta ja uusimisesta. Kaukolaina-aineiston maksut määräytyvät lähettäjäkirjaston kulujen mukaan, kopioista ja tulosteista peritään 1.1.2016 0.50€ mustavalkoinen/ 2€ värillinen. Kadonneesta ja vahingoittuneesta aineistosta sekä kaluston tms. turmelemisesta korvataan tapauskohtaisesti. Ensisijainen käytäntö on, että asiakas hankkii tuhoutuneen kirjastoaineiston tilalle vastaavan uuden aineiston; jos tämä ei onnistu, korvaushinta määritetään kirjastossa. Korvausasiat neuvotellaan aina tapauskohtaisesti asiakkaan kanssa; laskutuslisä on 7€.

Muistutusmaksu 1.1.2016 alkaen 1.50 e.

Jos asiakkaan kortilla olevat maksut ylittävät 10 €, hän joutuu lainauskieltoon kunnes maksut on hoidettu.