Lainaus ja palautus

Kirjastokortti

Kirjastokortti annetaan jokaiselle, joka asiakkaaksi ilmoittautuessaan antaa kirjaston pyytämät tiedot ja todistaa henkilöllisyytensä valokuvalla ja henkilötunnuksella varustetulla henkilöllisyystodistuksella. Keski-kirjastoissa käyvät kaikki kimpan alueen kirjastokortit. Uudet asiakkaat saavat Keski-kirjastokortin maksutta, ja uuden kortin esim. kadonneen tilalle voi lunastaa 2 e hintaan.

Kirjastolla on oikeus rekisteröidä lainaajan henkilötunnus (Henkilötietolaki 523/99, 13 §:n 2 momentti). Keski-kirjastolla on yhteinen rekisteriseloste. Osoitteen on oltava Suomessa. Huoltaja sitoutuu vastaamaan alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta.

Osoitteen tai nimen muutoksesta tms. on ilmoitettava välittömästi kirjastoon, muutokset eivät päivity muualta kirjastoon.

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja asiakas on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta. Kirjastokortti on aina esitettävä lainattaessa ja tarvittaessa muulloinkin kirjaston palveluja käytettäessä. Kirjastokorttia ja siihen liitettävää pin-koodia tarvitaan mm. automaatilla lainattaessa, verkkoasioinnissa ja omatoimiasiointiaikana sisäänkirjautumisessa. Tunnuksen saa mistä tahansa Keski-kirjastosta.

Allekirjoittaessaan kirjastokortin asiakas sitoutuu noudattamaan käyttösääntöjä ja laina-aikoja. Asiakas sitoutuu korvaamaan vahingoittamansa, kadottamansa tai palauttamatta jättämänsä kirjastoaineiston.

Jos kirjastokortti katoaa

Kortin katoamisesta on ilmoitettava välittömästi kirjastoon. Asiakas on vastuussa kadonneella kortilla lainatusta aineistosta, kunnes hän on tehnyt kirjastolle katoamisilmoituksen. Kun asiakas ilmoittaa kortin katoamisesta, kirjasto asettaa kortin käyttökieltoon. Kortin löytyessä käyttökielto puretaan, kun asiakas todistaa henkilöllisyytensä.

kirjastokorttihakemus

(Avaa, tulosta, täytä ja tuo kirjastoon)

Lainaus ja palautus

Lainaaminen on ilmaista. Lainoista saa kuitin, jossa näkyy aineiston eräpäivä. Laina-aika pääsääntöisesti on  28 vrk, poikkeuksena dvd- ja blu-ray-aineiston laina-aika 14 vrk sekä lehtiaineiston laina-aika 14 vrk. Muitakin poikkeuksia voi olla tapauskohtaisesti esim. uusimmassa aineistossa.

Lainattu aineisto palautetaan eräpäivään mennessä kirjastoon. Jos kirjasto on kiinni, kirja- ja lehtiaineiston voi palauttaa oven läheisyydessä olevasta palautusluukusta. Palautusluukusta ei saa palauttaa äänitteitä, dvd-levyjä tai muuta helposti särkyvää aineistoa, vaan ne on palautettava kirjaston aukioloaikana. Palautusautomaatista saat halutessasi myös kuitin palauttamistasi niteistä.

Lainojen uusiminen ja aineiston varaus

Jos aineistosta ei ole varauksia, lainan voi uusia viisi kertaa. Sekä paikallis- että seutuvarausten tekeminen on maksutonta 1.1.2017 alkaen, mutta noutamattomasta varauksesta peritään 2 e maksu. Ilmoituksen varatun aineiston saapumisesta saa valinnan mukaan tekstiviestinä tai sähköpostilla.

Lainaus Keski-kirjastojen yhteisjärjestelmässä

Keski-Suomessa toimii kirjastojen yhteisjärjestelmä Keski-kirjastot kirjastokimppa. Lisätietoa tästä.

Mitä yhteisjärjestelmä tarkoittaa?

Yhteisjärjestelmä on usean kirjaston yhteinen tietokanta, josta voi etsiä aineistoa ja tehdä varauksia. Myös asiakasrekisteri on  yhteinen. Hakukäytännöt ovat yhtenäistyneet eli kaikki kirjastot käyttävät samaa Keski -kirjastojärjestelmää. Uuden yhteisjärjestelmän myötä kirjastoille saadaan tarjolle laajempi aineistokokoelma. 

Yhteisjärjestelmän etuja:

  • Yksi yhteinen kirjastokortti käy kaikissa Keski-kirjastoissa.
  • Kun kaikki kirjastot ovat mukana järjestelmässä, asiakkaalle on tarjolla laaja kokoelma. Kirjastoissa on käytössä sama hakuohjelma – näinollen asiakkaan ei tarvitse opetella käyttämään useita erilaisia ohjelmia ja asiakkaan käytössä on kaikille kimpan kirjastolle yhteinen Arena-ympäristö, jossa tiedonhaku, lainojen uusinta, varausten teko ym. tapahtuu. 
  • Käytössä on yhteiset käyttösäännöt (taksat vaihtelevat kuitenkin kunnittain)

Haku-, varaus- ja lainaustoiminnot

Yhteisjärjestelmässä tiedonhaun voi kohdistaa joko yhden kirjaston kokoelmaan tai samanaikaisesti kaikkien kirjastojen kokoelmiin. Myös varauksia voi tehdä kaikkien yhteisjärjestelmään kuuluvien kirjastojen aineistosta. Varausten tekoon, lainojen uusintaan ja omien tietojen selaamiseen tarvitaan kirjastokorttiin liitetty tunnusluku josta on mainittu jo aiemmin. Jos salasana hukkuu tai unohtuu, sen saat uudelleen henkilökohtaisella käynnillä missä tahansa Keski-kimpan kirjastossa.

Asiakkaalla voi olla samanaikaisesti lainassa yhteisjärjestelmässä olevien kirjastojen aineistoa 100 kpl.

Eräpäivämuistutus

Voit tilata sähköpostiisi ilmoituksen lähestyvästä eräpäivästä kirjautumalla palveluun omalla asiakastunnuksellasi ja salasanalla. Tarkemmat ohjeet eräpäivämuistutuksen asettamiseksi löytyvät netistä.

Ilmoitus lähestyvästä eräpäivästä -palvelun toimivuus riippuu monesta seikasta, mm. asiakkaan sähköpostipalvelimen toiminnasta, josta kirjasto ei voi vastata. Siksi ilmoituksen poisjääminen ei poista asiakkaan vastuuta mahdollisista myöhästymismaksuista.

Kuljetukset kirjastojen välillä ja kaukolainat

Seutuvarauksen avulla asiakas voi saada lainaksi toisen kunnan kirjastossa hyllyssä olevaa aineistoa. Mukana järjestelmässä ovat kaikki Keski-kirjaston kunnat.

Varatun aineiston saapuminen noutopaikkaan kestää yleensä muutamasta päivästä kahteen viikkoon, seutukuljetus toimii kaksi kertaa viikossa. Myös seutuvarauksen kautta lainatun aineiston voi uusia Keski-kirjastojen toimipisteissä tai netissä.

Varausten nouto tapahtuu Uuraisten kirjastossa siten, että varattu aineisto on noudettavissa erillisestä varaushyllystä asiakaskoodin (ei nimen tms.) perusteella. Varatun aineiston saapumisesta lähtee asiakkaalle tieto tekstiviestillä tai sähköpostilla  ja sen voi noutaa joko palvelu- tai omatoimiaikana. Varauksia pidetään kirjastossa odottamassa viikko ilmoituksen jälkeen - noutamattomasta aineistosta peritään 2 e / nide. Varattu aineisto on mahdollista lainata myös lainausautomaatilla.

Asiakas voi tilata lisäksi kaukolainoja eri kirjastoista ympäri Suomen tilanteen mukaan. Tällöin varausmaksun suuruus riippuu aineiston välittävästä kirjastosta ja muodostuvista kuluista. Kirjaston henkilökunta antaa lisätietoja.

Seutuvaraukset voi palauttaa mihin tahansa Keski-kimpan kirjastoon maksutta.

Käyttösäännöt ja maksut 

Kirjastojen käyttösäännöt ja maksut säilyvät yhteisjärjestelmässä kirjastokohtaisina. 1.1.2017 varausmaksut poistuivat uuden kirjastolain myötä, mutta noutamattomasta varauksesta peritään 2 e maksu.

Uuraisilla myöhästymismuistutus on 1.50 e.

Asiakkaan maksujen raja on kaikissa yhteisjärjestelmään kuuluvissa kirjastoissa 10 €. Maksujen ylitystä seuraa käyttökielto, joka poistetaan asiakkaan maksaessa kertyneet maksut. Käyttökielto astuu voimaan kaikissa järjestelmään kuuluvissa kirjastoissa. Kertyneet maksut tulee nollata kerran vuodessa.

Maksut voi maksaa missä hyvänsä Keski-kirjastojen toimipisteessä riippumatta siitä, minne ne ovat kertyneet. Laskutukseen mennyt aineisto tulee kuitenkin korvata siihen kaupungin/kunnankirjastoon, josta lasku on lähetetty tai sopia asiasta erikseen.

Kirjastojen henkilökunta vastaa mielellään yhteisjärjestelmää koskeviin kysymyksiin.