Uimakoulutoiminta Uuraisilla kesällä 2018

19.06.2018

Tänä kesänä uimakoulutoimintaa on Akon rannassa, Hirvasen uimarannalla, Huutoniemen rannassa ja Simunan rannassa. Opetusryhmät kokoontuvat arkipäivisin.

Katso tarkemmat tiedot ryhmistä ja ilmoittautumisesta tästä.


Uuraisten kunnanviraston sulkuaika

19.06.2018

Uuraisten kunnanvirasto on suljettuna 2.7.2018-27.7.2018. Virasto on avoinna jälleen maanantaina 30.7.2018 klo 9.00 alkaen.


Kunnanvirasto on suljettu perjantaina 22.6.2018

18.06.2018

Uuraisten kunnanvirasto on suljettu perjantaina 22.6.2018. Hyvää Juhannusta!


Akonpuron aluekeräyspisteen lakkauttamistiedote

12.06.2018

TIEDOTE 12.6.2018

ASIA: AKONPURON ALUEKERÄYSPISTEEN LAKKAUTTAMINEN

12.6.2018 Akonpuron aluekeräyspiste, osoitteesta Hitsaajantie 6 on lakkautettu. Syynä jatkuvat väärinkäytöt. Aluekeräyspisteet omistaa Sammakkokangas Oy.

Taajama-alueelle jää RINKI Oy:n ylläpitämä hyötyjätekeräyspiste (lasi, metalli, kartonki) Salen piha-alueelle, osoitteessa Virastotie 1.

Paperinkeräyspiste on Paperinkeräys Oy:n toimesta osoitteessa Virastotie 4.

Lisätietoja asiasta antaa
Sammakkokangas Oy:n asiakaspalvelu arkisin 9-15
p. 044 4685 502, info@sammakkokangas.fi

Uuraisten kunnan ympäristösihteeri
Mia Rahinantti, 040-729 2167
etunimi.sukunimimi@uurainen.fi

Ympäristösihteeri
Mia Rahinantti


Kelan yhteispalvelusopimuksen päättymisilmoitus 1.10.2018 alkaen

01.06.2018

Kansaneläkelaitos (Kela) on irtisanonut Uuraisten kunnan kanssa tehdyn yhteispalvelusopimuksen 1.10.2018 alkaen asiointien vähäisyyden takia.

Uuraisten kunnan yhteispalvelun asiakasmäärä on ollut Kelan apudiaarin perusteella vuodelta 2017 vähäistä. Asiakkaat ovat ohjautuneet muihin palvelukanaviin kuten verkko- ja puhelinpalveluun sekä puhelinajanvarauksiin sekä käyvät lähellä sijaitsevissa kansaeläkelaitoksen toimistoissa Saarijärvellä, Äänekoskella ja Jyväskylässä.

Uuraisten Kelan yhteispalvelupiste (asiointipiste) on suljettuna 2.7. – 27.7.2018.

1.6.2018 tiedote


80-vuotias nuorisojärjestö

01.06.2018

Uuraisten 4H viettää 80-vuotisjuhliaan toiminnallisissa merkeissä ensi lauantaina. Samaan aikaan kun yhdistyksen toimistolla nautitaan kakkukahveja ja muistellaan menneitä, saman talon, eli Uuraisten Nuokkarin alakerrassa koululaiset juhlivat kesäloman myötä alkavaa vapauttaan Summer Partyn merkeissä, perinteinen, mutta ajassa elävä tapahtuma sekin.


Uurainen maakaupoilla

01.06.2018

Uuraisten kunnalle tarjottiin ostettavaksi Kuukanpää –nimistä noin 7 hehtaarin tilaa rakennuksineen Hirvaskankaalta 30 000 euron hintaan. Tila sijaitsee molemmin puolin nelostietä ja on siksi kunnalle mieluinen hankinta. Maankäyttöryhmä suhtautui myönteisesti myyntitarjoukseen, kuten myös kunnanhallitus ja lopullisesti kaupan siunasi Uuraisten kunnanvaltuusto viime maanantaina.
 
- Logistisesti loistavalla paikalla sijaitsevan tilan maat tullaan kaavoittamaan todennäköisesti yrityskäyttöön, sanoo kunnanjohtaja Juha Valkama.


Juhlavuoden kunniaksi kaikki tontit -15%

31.05.2018

Uuraisten juhlavuoden kunniaksi kaikki tontit -15%. Alennus lasketaan ilmoitetuista hinnoista.

Katso ilmoitus tästä.


Uuraisilla pohditaan kunnan uutta ilmettä

25.05.2018

Mitä sinulle tulee mieleen ajatellessasi Uuraista?
Vastaa kyselyyn kesäkuun loppuun mennessä!

https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/35993c2b-e0b8-4fd9-9673-ef4d785a373d?displayId=Fin1547037


Tietosuoja-asetus tarkentaa henkilötietojen käsittelyä 25.5.2018 alkaen

24.05.2018

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR) sovelletaan 25.5.2018. Tietosuoja-asetus on suoraan sovellettavaa lainsäädäntöä, jota noudatetaan myös kunnan toiminnassa. Uudistuksen myötä henkilötietojen käsittelysäännöt tarkentuvat ja yhdenmukaistuvat EU-jäsenmaissa.

Henkilötietojen asianmukainen käsittely vahvistaa rekisteröidyn henkilön oikeuksia sekä lisää avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Keskeistä tietosuoja-asetuksessa on muun muassa:

  • henkilötietojen käsittelyn ja lainmukaisuuden painottaminen
  • kerättävien henkilötietojen minimointi ja niiden virheettömyys
  • avoimen informoinnin lisääminen

Kunnalla on kokonaisvastuu yhteistyötahojensa henkilötietojen käsittelystä.

Yksityishenkilöille eli rekisteröidyille uudistus näkyy esimerkiksi uusina oikeuksina. Rekisteröidyillä on aiempaa enemmän ja parempia oikeuksia, joiden avulla he voivat ymmärtää ja seurata, miten heidän tietojaan käsitellään ja käytetään eri tarkoituksiin.

Uuraisten kunnan tietosuojavastaavana toimii asianhallinta- ja palvelusihteeri Irja Penttinen, tietosuojavastaava@uurainen.fi.


Kesälehti kertoo minne mennä kesällä

23.05.2018

Tällä viikolla ilmestyy Uuraisten kesälehti PaikallisUutiset -lehden välissä. Liite on pullollaan juhlavuottaan viettävän kunnan kesätapahtumia.


Kangashäkki on kasvava kylä

23.05.2018

Ensi lauantaina Hirvasen uudella koululla vietetään Kangashäkin kyläpäivää.  Luvassa on mm keppihevosten katselmusta, Taimi taimesta -taimienvaihtoa, arpajaisia, Pokemon Go -pelin saloihin tutustumista ja perheen pienimmille sähköautoilua ja paljon muuta yhteisöllistä mukavaa.

 


Ihmeitä idästä

23.05.2018

Kesä on kokoontumisajojen aikaa. Viime lauantaina Uuraisten Seon pihalla ihailtiin neuvostoautoja, joiden arvostus on nykyään aivan toista kuin menneinä vuosina, kun ne olivat paljon tavallisempi näky Uuraistenkin teillä. Tapahtuman puuhasivat kasaan uuraislaiset Moskvitsh-harrastajat Hannu Autio ja Irja Pietilänaho-Autio. 


Matonpesupaikka avattu

15.05.2018

Uuraisten keskustassa Koivuharjuntien päässä sijaitseva matonpesupaikka on avattu käyttöön 15.5.2018 alkaen.


Vappu toi Viljon Uuraisille

04.05.2018

Matti Leppänen avasi Uuraisille Viljo’s pubin perjantaina. Ravintola on samassa paikassa kunnantalon alakerrassa kuin aiemmin Kettusen Leilankin pitämä ravintola, mutta tilat ovat uusiutuneet täysin.
 
Ravintoloitsija Leppänen haluaa paikasta kaikkien kansalaisten olohuoneen. – Minulla on Viljo’s pubit jo ennestään Suolahdessa sekä Laukaassa, nyt sitten myös Uuraisilla. Tänne voi tulla ihan vaan vaikka kahville ja lehtiä lukemaan tai vaikka biljardia tai dartsia pelaamaan. Ei meillä katsota kieroon, vaikka ei olisikaan koko ajan tuoppia nenän alla, vakuuttaa Matti Leppänen.
 
Uudessa ravintolassa mennään ainakin toistaiseksi juomalinjalla. Ruoka-annoksia ei valikoimiin ole tulossa. Nimi Viljo’s pub tuli Leppäselle perintönä Suolahden pubin edelliseltä omistajalta. – Huhu kertoo, että Pertsa Reponen oli kuullut tuon ”onks Viljoo näkynyt” –jutun juuri Suolahdessa. Se siirtyi sitten television sketsiohjelmaan ja sanonta sopi hyvin Heikki Kinnusen suuhun, Leppänen kertoo.
 
Ravintolan lisänimet Street bar sekä Route 69 taas tulevat Leppäsen jenkkiautoharrastuksesta. – Kalustus vielä vähän muuttuu, kun tänne tynnyripöytiämme tuomassa ollut auto levisi kesken matkan ihan totaalisesti. Mutta jossain vaiheessa saadaan perille nekin, hän lupaa.
 


Unelmat liikkeelle

04.05.2018

Unelmien liikuntapäivä 10.5. on kaikenlaisen liikkumisen kokeilu- ja pop up –päivä, jota vietetään helatorstaina myös Uuraisilla.

Unelmien liikuntapäivänä Uuraisilla torstaina 10.5. koulukeskuksen salissa 1 on luvassa kolmetuntinen jumppamaraton, josta jokainen voi valita oman kuntoon ja mielentilaan sopivan kokonaisuuden.

Setti alkaa klo 13 - 14 Zumballa®, ohjaamassa on Saija Heinämäki. Zumba on hauska, tehokas ja mukaansatempaava tanssitunti, joka pohjautuu kuumiin lattarirytmeihin.

Seuraava tunti klo 14 - 15 on varattu Jaana Saksalan ohjaamalle Circuitille, joka on tehopaketti lihaskuntoliikkeitä kiertoharjoitteluna. Viimeinen tunti klo 15 - 16 on kehonhuoltoa, ohjaajana Sanna Espo. Luvassa on monipuolisia liikkuvuus- ja venyttelyharjoitteita pilatesrullien avulla.

Kaikki jumpat ovat maksuttomia, järjestäjinä UuraistenLiinojen lisäksi toimivat Uuraisten kunnan vapaa-aikatoimi ja Uuraisten MLL:n paikallisyhdistyksen Aikuisten oikeesti –hanke.
 


Kyynämöisillä aurinko paistaa risukasaan

04.05.2018

Kyynämöisten Kynkkälän näytelmäpiiri on jälleen saanut valmiiksi uuden esityksen ja kuten ennenkin Anita Pihlaisen käsikirjoittamissa näytelmissä, tässäkin on hilpeän pinnan alla tumma pohjaväre.
 
Näytelmä vie katsojat pienen kylän tuttuihin ongelmiin. Koulu on lopetettu ja kyläläisten taistelu saada se omaksi kokoontumispaikakseen on alkanut. Lopulta yllättävä pelastaja saapuu, ei valkoisella ratsulla, mutta punaisella taksilla paikalle ja elämä hymyilee jälleen – myös siihen risukasaan.
 
Esityksiä on luvassa vielä helatorstaina klo 18, sekä to 24.5. klo 18. Risukasan tunnelmiin palataan vielä Uuraisten viikolla 22.7. klo 18.
 
 
Kokousta Kynkkälän lavalla pitävät Antti Hintikka, Ari Kaipainen, Reijo Länkinen, Tellervo Lehtoranta, Kirsti Kokkila, Irja Seppänen ja Riitta Hintikka.


Kirjasto kotiin

27.04.2018

Uuraisten kirjastolla on aina tarjota jotain uutta, kuten Kirjasto kotiin –palvelu. Sillä tarkoitetaan kirjastopalveluiden tuottamista niille uuraislaisille, jotka eivät esim. korkean iän, liikuntaesteen tai sairauden takia pysty itse asioimaan kirjastossa. Palvelulla pyritään turvaamaan kaikille kuntalaisille yhdenvertaiset mahdollisuudet käyttää kirjaston palveluja.
 
Kirjastosta saa lainaan kirjoja, myös isotekstisiä, lehtiä, äänikirjoja, musiikkiäänitteitä tai elokuvia. Käytettävissä on Uuraisten kirjaston kokoelmien lisäksi koko Keski-kirjastojen aineistot. Kirjasto kotiin -palvelu on maksutonta, henkilökohtaista ja asiakaslähtöistä.

Kirjaston henkilökunta kokoaa kirjakasseja asiakkaan toivomusten mukaan ja Lukuystävä Liisa toimittaa ne perille sekä tarvittaessa kertoo myös kirjaston muista palveluista. Myös asiakkaan oma edustaja voi noutaa kirjakassit suoraan kirjastosta. 
 
Laina-aika on 1 kk. Lainat voi tarvittaessa uusia puhelimitse suoraan kirjastoon.
 
Lisätietoja Kirjasto kotiin -palvelusta saa Lukuystävältä, kirjastosta p. 014 267 2650 tai sähköpostitse kirjasto@uurainen.fi
 
 
Kirjastossa on yleensä aina myös esillä joku mielenkiintoinen näyttely. Tällä kertaa vitriinissä on Tikusta asiaa. Esillä on Anita ja Jukka Pihlaisen valtaisa tulitikkuaskien etikettinäyttely.


Piispa tarkasti Uuraisten seurakunnan

27.04.2018

Piispantarkastuksen seurakuntaneuvottelussa Uuraisilla jaettiin runsaasti kiitosta seurakunnan viranhaltijoille, työntekijöille, luottamushenkilöille ja vapaaehtoisille, mutta keskusteltiin myös asioista, joihin seurakunnassa on heti tartuttava, kun piispa Simo Peura seurueineen on ohjeensa antanut ja poistunut.
 
– Seurakuntanne paras aarre ovat sen ihmiset ja luottamushenkilöt, jotka tekevät pyyteetöntä työtä. Teillä on seurakuntana hyvä maine ja sen työtä arvostetaan ja teillä on vastuunkantajana paljon vapaaehtoisia. Tukekaa heitä ja antakaa heille arvoa, lausui piispa huomionsa.
 
Neuvottelujen ja palkitsemisien lisäksi piispa vierailullaan siunasi uuden Hirvasen koulun, eikä pelkästään seiniä, vaan kaiken sen tärkeän, mikä niiden sisällä tapahtuu. – Kannustan teitä nyt kaikkein tärkeimpään: olkaa sen kaveri, jota muut eivät ota mukaan leikkeihin. Se voi olla vaikeaa, mutta se kannattaa, kannusti Lapuan hiippakunnan piispa, joka hänkin on kerran ollut pieni koululainen.
 
 
Piispa Simo Peura kastoi Uuraisten seurakuntamestari Taneli Sarlundin pienen Lydia Maria -tyttären.


Kotona on kaikenikäisten hyvä olla!

23.04.2018

Ensi torstaina 26.4. klo 16.30 – 18.00 Uuraisten kunnanviraston valtuustosalissa järjestetään Tuottajailta ja työpaja – Kotona asumista tukevien palveluntuottajien ja julkisen sektorin tiivistyvä yhteistyö –tilaisuus.
 
- Toivomme paikalle laajasti eri palveluntuottajia, yrityksiä, yhdistyksiä ja kolmannen sektorin toimijoita sekä palvelutuotannon toteutuksesta vastaavia tai sitä hoitavia julkisen sektorin toimijoita. Tavoitteena on jakaa tietoa maakunnallisen neuvonnan ja asiakasohjauksen toimintamallista ja siihen oleellisesti liittyvästä palvelutuottajaverkoston kokoamisesta. Käydään keskustelua yhteistyöstä ja ideoidaan tulevia verkostokäytäntöjä yhdessä, kertoo Virpi Lapinoja Uuraisten kotihoidosta.
 
Yhteistapaamisessa vaihdetaan ajatuksia, ideoidaan uutta toimintaa ja kuullaan maakunnassa ja paikkakunnalla käyttöön otettavasta keskitetystä neuvonta- ja asiakasohjauksen toiminnasta. Toiminnan kehittäminen liittyy Keski-Suomen KUKO-hankkeessa tehtyyn kehitystyöhön ja sen tulosten juurruttamiseen maakunnassa. Toimintamalliin liittyy palveluntuottajaverkoston kokoaminen, joka on tämän tapaamisen keskeinen teema. Kokoaminen tarkoittaa sitä, että palveluntuottajien tarjoamasta kootaan tiedot neuvonnan ja asiakasohjauksen käyttöön edelleen asiakkaille kertomista varten.  
 
Tapaamisessa kuulet uusimmat tiedot neuvonnan ja asiakasohjauksen toimintamallista ja palveluntuottajaverkoston kokoamiseen liittyvistä seikoista. Lisäksi voit esittää kysymyksiä. 
 
Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja kahvitkin tarjotaan.
 
Lisätietoja: Virpi Lapinoja, virpi.lapinoja@uurainen.fi, p. 040 634 2866.


150-vuotiasta voi juhlia niin monin tavoin

13.04.2018

Ei yhtään kuukautta, ettei 150-vuotiasta Uuraista juhlistettaisi jotenkin. Huhtikuussa se tehdään sävelin ja sanoin.
 
Yli 20 vuotta kuntalaisia viihdyttänyt kansalaisopiston kuoro Uuraisten Viihdelaulajat juhlistaa synttärisankaria esiintymällä yhdessä käsikello-orkesteri Clarabellan ja ukuleleorkesteri Jykylelen kanssa seurakuntakodilla ensi sunnuntaina. Konsertin teemana on tunnelmallisesti Sinun kanssasi…
 
-Meitä on monta esiintyjää ja olemme yhdessä ahkeroineet talven. Siitä syntyi tällainen yhteisyyttä korostava nimi, kertoi kuoronjohtaja Sari Eirtola-Loukola, joka johtaa myös käsikello-orkesteria.
 
Konsertti koostuu kevyistä iskelmistä. Kuullaan mm. laulut Sydän rakastaa, Mandoliinimies, Sinun kanssasi tähtisilmä ja kansanlaulusikermä, sekä seurakuntakodin tunnelmaan hyvin sopiva Mua siipeis suojaan kätke. Kuoro laulaa sekä erikseen, että orkestereiden säestyksellä ja niiden sävelkulkua kuullaan myös erillisinä. Loppuhuipentumana raikuu Uuraisten laulu. Yhteisharjoituskin on pidetty. Ukuleleorkesteria johtaa Jyrki Loukola.
 
Sari Eirtola-Loukola on kuoron uusi ohjaaja ja vastannut opetuksesta nyt vuoden.
 
-Tämän porukan kanssa on ollut mahtavaa harjoitella ja työ on ollut minullekin suuri elämys, vastaa Sari.
 
Kuorossa laulaa kymmenen naista. – Ilomielin kaivataan uusia laulajiakin, mutta niitä ei vain tunnu löytyvän, vaikka meillä on mahtava porukkahenki ja läpeensä iloinen meininki, sanoo koko ajan kuorossa laulanut Tuula Rokkamäki.
Ensi viikon torstaina on Uuraisten MLL:n paikallisyhdistyksen lahjan vuoro. Se on suunnattu erityisesti ruuhkavuosissa rämpiville, joita Uuraisilla onkin paljon.
 
Armoa arkeen –tapahtumaan Uuraisten koulukeskukselle saapuu psykoterapeutti, blogisti ja tietokirjailija Maaret Kallio. Ennen häntä lyhyet puheenvuorot käyttävät peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen, jolla on paljon kuntansa kokoa laajempi näkemys ja kokemus suomalaisesta perusturvasta ja kirkkoherra Antti Toivio, tällä kertaa kolmen lapsen isän roolissa.
 
Aikuisten oikeesti -hanke on jo lunastanut paikkansa ja osoittanut, että jaksaminen ja riittäminen ovat tämän ajan isoja kysymyksiä ja erityisesti silloin kun eletään elämän keskipäivää. Ruuhkavuodet ovat antoisia, mutta myös koettelevia.
 
– Minusta on hyvä muistaa, että arki on ratkaisevaa ja että tavallinen arki riittää. On hyvä pysähtyä miettimään, mitä omasta lapsuudestaan muistaa. Harva muistaa suuria ja merkittäviä tapahtumia, vaan pieniä hauskoja asioita. Muistan kuinka katsottiin yhdessä Reinikaista ja saunan jälkeen sai lasillisen jaffaa, Maaret Kallio sanoo.
 
 
 
Kuun lopussa juhlitaan vielä kaikkein arvostettavimpia uuraislaisia. Kansallista Veteraanipäivääkin 27.4. juhlitaan yhdessä musiikkihetken merkeissä Uuraisten seurakuntakodilla. Musiikista vastaavat Jyrki Paananen ja Jusa Savolainen. Luvassa on myös koululaisten ja ikäihmisten ajatusten vaihtoa, sekä kunnan ja seurakunnan puheenvuorot, sekä tietenkin kahvitarjoilu.
 
Kyyditysapua tilaisuuteen tarvitsevien toivotaan ottavan yhteyttä Uuraisten vapaa-aikatoimistoon 24.4. mennessä p. 014 267 2641. Kyyditysavun tarjoaa LC-Uurainen.
 


Asiakasohjaaja

11.04.2018


Kokonaan koulukuraattori

05.04.2018

Hanna-Mari Saarelainen on työskennellyt Uuraisilla koulukuraattorina pari vuotta perhetyöntekijän toimen ohessa ja nyt maaliskuun alusta kokopäiväisenä. Hanna-Marin tavoittaa kahtena päivänä viikossa koulukeskukselta ja yhtenä kultakin kolmelta kyläkoululta.
 
– Kaikki työ tehdään lapsen parasta ajatellen, että hänellä olisi kaikin puolin hyvä olla koulussa ja kotona. Oikea-aikainen asioihin tarttuminen ja pyrkimys ongelmien ennaltaehkäisyyn ovat työssäni ensiarvoisen tärkeitä, sanoo Hanna-Mari.
 
Kuraattorin työ on kunnissa lakisääteinen. Työ on sosiaalityötä tarkoituksena edistää koulun ja koululaisen hyvinvointia ja se on osa yhteisöllistä oppilashuoltoa sisältäen myös esiopetuksen. Vastaanotolle pääsee usein ilman ajanvaraustakin.
 
Huolia lapsesta voi olla vanhemmilla, opettajilla muulla aikuisella tai koululaisella itsellään. Ne liittyvät yleensä opiskeluun, harrastuksiin, kavereihin, opettajaan, vapaa-aikaan, kotiin, moniin asioihin, eikä vähiten koulukiusaamiseen.
 
Yksittäisten keskustelujen lisäksi Hanna-Mari pitää tunteja kokonaiselle luokalle tai pienelle ryhmälle. Työparina voi olla opettaja, koulupsykologi tai kouluterveydenhoitajat, tarpeen ja työtilanteen mukaan. Suurin osa on kuitenkin yksilötyötä. Tärkeää on myös ohjaus vaikkapa psykologin tai sosiaalityöntekijän tai muun tarvittavan avun piiriin.
 
Koulujen elämässä Hanna-Mari haluaa olla läsnä ja osa yhteisöä, että kynnys yhteydenottoon olisi mahdollisimman matala.
 
– Aiemmin tein sekä perhetyötä että kuraattorityötä. Nyt voin keskittyä myös ennaltaehkäisyyn koulumaailmassa ja olemaan mukana koulun arjessa. Nyt ovi on enemmän auki. Joskus joku käy kerran, jutellaan ja asia on siinä, joskus prosessi on pidempi. Mitään valtavaa ongelmaa ei tarvitse olla, kun luokseni hakeutuu. Kertomaan voi tulla vaikka ilonkin aiheita.

Lisätietoja: Hanna-Mari Saarelainen p. 050 305 5778.


Yrittäjyyskasvatuksen työkalu Youtubeen

05.04.2018

Uuraisten 4H:n Find your way -hankkeessa on luotu uusi yrittäjyyskasvatuksen työkalu. Työkalu on tehty videomuotoon, koska sillä yritetään tavoittaa nimenomaan nuoria katsojia.

Viiden videon sarjassa esiintyvät lähes kaikki Uuraisten 4H-yhdistyksen 4H-yrittäjät. Videot julkaistaan viikon välein Youtubessa, ensimmäinen ensi tiistaina.
 
Veera Taipale, Ella Nieminen ja Iida Lehtinen näyttelevät nuoria, jotka aikovat perustaa oman 4H-yrityksen. Videoita tulevat hyödyntämään mm. muut 4H-yhdistykset innostaessaan nuoria 4H-yrittäjiksi. Ensimmäisessä osassa nuoret päättävät perustaa 4H-yrityksen, seuraavassa videossa he suunnittelevat sitä, kolmannessa tekevät markkinointia ja niin edelleen.
 
4H-yritys on loistava keino mm. luoda itselleen kesätyöpaikka. Näin teki Uuraisilla viime kesänä 23 nuorta.
 
Uuraisten 4H:lla on kerrottavana muitakin hyviä uutisia. Robo-hanke on saanut myöntävän rahoituspäätöksen JyväsRiiheltä ja aloittaa toiminnan jo tässä kuussa. Tavoitteena hankkeessa on kehittää Robotiikan oppimisympäristö ja luoda jatkoa opetussuunnitelmaan harrastustoiminnassa.
 
Ensi syksynä Uuraisilla alkavat Robo-kerhot ja -ryhmätoiminta nuorille. Hanke sisältää myös nuorisovaihtoja.
 
 
Lisätietoja yrityskasvatusvideosta Pia Kautto p. 044 0202 371, Robo-hankeesta Anni Tuikkanen p. 044 545 3959


Yhteinen puistohanke etenee

29.03.2018

Uuraisten JyväsRiihen hankerahoituksen tuella tekeillä oleva Senioripuisto aivan kylän ytimessä uinuu vielä lumihangen alla, mutta heti kun talvi väistyy, työt alkavat jälkeen.
 
- Uusimpia uutisia Senioripuistosta on, että avajaisia vietetään 18.7. klo 13. Tulevia töitä o vat viime syksynä istutetun nurmikkoalueen siistiminen, sillan rakentaminen lammen yli, penkkien ja pöytäryhmien rakennus, pisteaidan teko, pensaiden, omenapuiden, marjapensaiden istutus. Mahdollisesti myös kosteikkokasveja istutellaan lisää. Edelleen on pohdinnassa kuinka huvimaja toteutetaan. Etsinnässä on jokin järjestö tai muutama yritys yhteistyössä sitä rakentamaan, kertoo toiminnanohjaaja Anne Hietikko.
 
Kevään ja alkukesän aikana kävelyteiden päälle laitetaan kivituhka ja kuntoilulaitealue rakennetaan. Sähkötyöt viimeistellään ja lapsille tuleva ”Värivaloleikki” asennetaan. 
 
- Hienoa on, että eri järjestöt ja vapaaehtoiset ovat ottaneet yhteyttä, mitä he voisivat tehdä ja kuinka voisivat osallistua talkoisiin. Olemme äärimmäisen iloisia näistä ideoista ja siitä kuinka paikalliset yrityksetkin ovat lähteneet mukaan puiston tekemiseen joko talkoita tekemällä tai rahallisella sponsoroinnilla. Keskiviikkoiltana 18.4. klo 18.30 kunnanvirastolle ovat kaikki asiasta kiinnostuneet tervetulleita suunnittelemaan yhdessä tulevia talkootöitä ja -päiviä. Lisäksi haluamme, että puiston avajaisissa näkyy myös ajatus ”Tehdään puisto yhdessä” ja näin ollen haluamme suunnitella avajaisetkin yhdessä, Hietikko jatkaa.
 
Paikalliset yritykset Neon Systeemi ja Jokihaara Oy:n rakentavat metallisen, pari metriä korkean puun, johon jokainen yli 250 euroa lahjoittanut yritys tai yhdistys saa oman nimensä puun lehteen kaiverrettuna.
 
Lisätietoja: Anne Hietikko p. 050 410 1890, Jouko Nykänen p. 040 589 1277
 
 
Viime kesänä kunnanvaltuutettu Jari Muhosen aloitteesta aloitettiin haasteketju, joka toi Senioripuiston tekijöiksi suuren määrän uuraislaisia. 
Ensimmäisten joukossa haasteeseen ehtivät käytännössä vastaamaan Asko Paanala, Mikko Nyyssönen ja Raimo Paanala, jotka kaatoivat puut puiston tieltä.


Positiivista kasvua

29.03.2018

Uuraisten kunnan tilinpäätös on valmistunut, eikä se ole ollenkaan hassumpaa luettavaa.
 
Vuoden 2017 tilinpäätöksen vuosikate muodostui noin 1,6 miljoonaa euroa positiiviseksi. Se on 0,5 miljoonaa euroa enemmän kuin arvioitiin. Siihen vaikutti eritoten se, että veroja tuloutui kunnan kassaan arvioitua enemmän.
 
- On tosi tärkeää, että vuosikate oli puoli miljoonaa isompi, jolla kyettiin kattamaan kunnan investointeja. Jo talousarviovaiheessa tiedostettiin, että rahoitustarve on mittava. Alkuperäiseen investointiosaan verrattuna investoinnit maksoivat yli 800 000 euroa enemmän. Investointien netto oli lopulta n. 3,6 miljoonaa euroa eli miljoona euroa enemmän kuin vuonna 2016. Investointien kattamiseen piti hakea valtuustolta valtuuksia lisävelan ottamiseen, kertoo kunnanjohtaja Juha Valkama blogissaan. Kunnan velkamäärä asukasta kohden on nyt 3831 euroa.
 
Hirvasen uuden koulun rakentaminen oli vuoden 2017 investointikohteista aivan keskeinen. Kunta investoi myös kadunrakentamiseen, joista merkittävänä kohteena oli osallistuminen keskustaajaman kiertoliittymän ja tiehankkeen toteutukseen. Kiertoliittymään lensi syksyllä 2017 Kuukan Kurki, Uuraisten uusi maamerkki.
 
Kunnan tuloverokertymä oli 9,65 miljoonaa euroa, joka on noin 150 000 euroa muutetun talousarvion tuloverokertymää parempi. Kunnan osuus yhteisöverokertymästä, noin 0,6 miljoonaa euroa oli n. 71 500 euroa ennakoitua parempi. Kiinteistöverot toteutuivat arvioidun mukaan. Käyttötalouden toimintakuluissa ja -tuotoissa pysyttiin budjetissa ja muutettu talousarvio alitettiin 237 000 eurolla.
 
- Käyttötalouden kokonaisuuden koordinoinnissa onnistuimme. Toimintakatteen netto myös pieneni tilinpäätöksestä 2016. Työn takana oli koko kuntaorganisaation osaaminen ja ammattitaito työntekijästä valtuutettuun, Valkama päättää.
 
Lisätietoja: Juha Valkama p. 014 267 2602


Pertsaa, vassua ja laskettelua

19.03.2018

Hiihtokoulun suosio suorastaan yllätti järjestäjät tänä vuonna. 5-10 -vuotiaille suunnattu Uuraisten Urheilijoiden hiihtokoulu järjestettiin Aittovuoren maastoissa alkuvuodesta. Viimeinen kerta oli viime keskiviikkona.
 
- Keskimäärin 18 lasta on ollut joka kerta mukana, kertoo Tommi Espo, yksi hiihtokoulun ohjaajista.
 
Hänen lisäkseen hiihtotaitoa ovat jakaneet Marjo Lampinen, Mervi Pasanen ja Jari Saksala. Hiihtotaitojen lisäksi myös termit ovat nyt hallussa.
 
- Tasatyöntöä, vuorohiihtoa, kuokkaa ja vassua on ainakin opeteltu kertovat

8-vuotiaat Heta Vilokkinen ja Lila Lampinen niin innostuneesti, että se lämmittäisi myös vassun kehittäjää Thomas Wassbergia, kuuluisaa sadasosasankaria ja Juha Miedon kukistajaa. Vassuhan tai wassu tarkoittaa yksipotkuista luistelutekniikkaa, jossa sauvatyöntö tehdään molemmille puolille joka luisteluponnistuksella. Se on nopea etenemistapa, jota käytetään loivissa ylämäissä ja tasamaalla. Kuokka taas on perusluistelutekniikka, jossa molemmat sauvat iskeytyvät maahan aina samaan aikaan toisen puolen suksen kanssa. Tytöt arvelevat olevansa hiukan taitavampia hiihtäjiä nyt hiihtokoulun käytyään ja jos mahdollista vieläkin innostuneempia.

- Kaikkein mukavinta on laskeminen, he vakuuttivat.
 


Meistä jokainen tarvitsee tsemppausta

19.03.2018

Vuoden nuori uuraislainen Tsemppari on Teemu Laitinen. Teemu on perustanut oman Teemun parkour 4H-yrityksen ja vetää lapsille ja varhaisnuorille innolla, sekä kannustavalla ja luotettavalla tavalla muun muassa Parkourleirejä ja -kursseja. Valintalautakunnan vakuutti myös kunnan saama positiivinen maine, sillä nuoren yrittäjän innokkuus on huomattu myös naapurikunnissa.
 
Uuraisten Nuokkarilla paistetaan lettuja ja sämpylätaikina on nousemassa peiton alla. Musiikki pauhaa ja nuoriso viettää eri tiloissa leppoisaa perjantai-iltapäivää koulun jälkeen oleillen ja pelaillen. Ohjat käsissään pitää Päivi Piippa, juuri vuoden Tsemppaajaksi valittu.
 
– Päivi toimii eri-ikäisten nuorten kanssa niin koululla kuin nuorisotalolla omissa työtehtävissään aina kannustavalla ja positiivisella tavalla sekä tasapuolisesti huomioiden nuoret arvokkaina ja ainutlaatuisina yksilöinä, sanotaan kunnan valintaperusteissa.
 
Kaikkia näitä ominaisuuksia Päivi työssään tarvitseekin. Koulukeskuksessa hän työskentelee 7-9 -luokkien parissa ja usein joustavan opetuksen JOPO-luokassa, yleensä englannin ja ruotsin taitoja ohjaten. Joskus hän toimii ryhmän, joskus vain yhden oppilaan tukena, opettajan kanssa tiivistä yhteistyötä tehden. Loput työajasta Päivi tekee Nuokkarilla muutamana iltapäivänä viikosta. Perjantaisin työpäivä kestää iltayhdeksään saakka yli 13-vuotiaiden mopopoikien ja koulusta päässeiden kanssa.
 
Päivistä nykynuoriso on ihanaa ja kohteliasta, onkeensa ottavaa ja toisistaan huolta pitävää joukkoa, joilla on sydän paikallaan. Toki joskus on sanottava tiukasti ja perusteltava syy.
 
– Tyhjästä ei auta nipottaa. Kun puolin ja toisin ollaan rehellisiä, tullaan läheisiksi. Kapina on parempi teini-iässä kuin sitten vanhempana, on Päivi moneen kertaan kokenut.
 
Työn hienoja hetkiä on, kun jo koulusta päässyt tulee kertomaan ensimmäisestä tyttöystävästään tai uudesta ajokortista tai vain muuten kertomaan kuulumisiaan.
 


Pian taas bensaa ”Shelliltä”

14.03.2018

”Uuraisten Shellinä” tunnettu legendaarinen autobaari ja –huoltamo on pian Seo, mutta ottanee hetken, ennenkin kuin nimitys kansan suussa muuttuu. Nimitystä tärkeämpi uutinen on, että ensi perjantaina 16.3. huoltamolta saa jälleen myös bensaa. Automaatteihin tulee tankkausmahdollisuus niin seteleillä kuin kortillakin ja tarvittaessa on tarjolla myös tankkauspalvelu.
 
Uuraisten Uurastajat Oy:n pyörittämän huoltamon seinien sisäpuolelta löytyy Seo-baari, josta saa myös kotiruokalounasta, tietokonepalvelu, Matkahuolto ja myymälä.
 
 
Yrittäjä Valtteri Vehviläinen pistää mittarikenttää tankkauskuntoon.


Kirri-Tikkakoski –moottoritie tuo apuja Uuraisillekin

22.02.2018

Mikäli Kirri-Tikkakoski -moottoritiehanke toteutuu suunnitellusti, Uuraisilta Jyväskylään hurautetaan tulevaisuudessa kätevämmin ja tietenkin myös toiseen suuntaan.
 
Uusi liittymä lähtee Uuraisilta päin tullessa hieman ennen nykyistä Autiokankaantien liittymää ja nelostielle saavutaan uuden Puuppolan eritasoliittymän kautta nykyisen Puuppolankoskentien pohjoispuolelle. Tästä matka jatkuu kohti Jyväskylää uutta moottoritietä pitkin.
 
Moottoritielle rakennetaan kaikkiaan neljä uutta eritasoliittymää, jotka ovat E2 Lintukankaan, E3 Puuppolan, josta rakennetaan siis uusi maantieyhteys Uuraisten suuntaan, E4 Tikkakosken ja E5 lentokentän eritasoliittymät. Nykyisen Kirrin eritasoliittymän E1 rampit sovitetaan uuteen moottoritiehen. Lisäksi parannetaan Vehniäntien maantien 6375 tasoliittymä. Moottoritielle rakennetaan rinnakkaistie paikalliselle ja hitaalle liikenteelle. Nykyinen nelostie jää rinnakkaistieksi Kirrin ja Matinmäentien väliseltä osuudeltaan ja uusi rinnakkaistie rakennetaan moottoritien itäpuolelle Matinmäentien ja Vehniäntien välille.
 
Alustavan suunnitelman mukaan yhteensä 139 miljoonan euron moottoritiehankkeen rahoitus ja rakentaminen jakaantuvat monelle eri vuodelle. Kovimman rakentamisen aika lienee vuosina 2019-2021. Lopullisesti valmista pitäisi olla vuonna 2022.
 


Uuraislaisia enemmän kuin koskaan

16.02.2018

Ylläoleva otsikko on voitu kirjoittaa jo lähes jokaisen väkilukujulkistuksen yhteyteen parinkymmenen vuoden ajan. 
 
Tilastokeskus julkaisi eilen vuoden 2017 väestötiedot ja Keski-Suomen liitto laati niistä maakunnan tietoja kuvaavat käyrät ja käppyrät.
 
Viime vuonna Uuraisten väkiluku kasvoi 0,8 %, eli 31 henkilöllä. Luku on uuraislaisittain suorastaan vaatimaton, mutta maakuntakisassa sillä irtoaa pronssisija Muuramen ja Jyväskylän jälkeen. Näiden kolmen lisäksi ainoastaan Laukaa on pystynyt kasvattamaan väestöään. Kaikkialla muualla Keski-Suomessa väki vähenee.
 
Uuraislaisia on nyt 3748 ja reilusti joka neljäs meistä on alle 15-vuotias. Lasten ja nuorten 26 % osuus on Keski-Suomen korkein ja vastaavasti 65 vuotta täyttäneiden 19 % osuus maakunnan kolmanneksi matalin Jyväskylän ja Muuramen jälkeen.
 
Uurainen voi olla ylpeä myös alhaisesta työttömyydestään. Koko vuoden työttömyysasteen keskiarvo on kunnassa Muuramen jälkeen toiseksi matalin, 10,7 %, alennusta edellisvuoteen 2,9 prosenttiyksikköä.
 
Työpaikkapendelöinti kuntaan ja kunnasta ulos on vilkasta. Uuraisten ulkopuolella töissä käyvistä 60 % suuntaa Jyväskylään. Uurainen on selkeästi asuinkunta, työpaikkaomavaraisuus on Petäjäveden jälkeen maakunnan toiseksi matalin (60 %) mutta Uuraisilla myös käydään töissä. Vajaa 40 % Uuraisilla työskentelevistä saapuu tänne muualta.
Lisätietoja kunnanjohtaja Juha Valkama 014 267 2602.


Uurainen 150 -juhlavuoden julkaisu

15.02.2018

Myynnissä Uuraisten kunnanvirastolla
Virastotie 4

Myyntihinta 30,00 €  (sis. alv 10%)


Aikuisten oikeesti hyvä hanke

04.01.2018

Uuraisten MLL:n paikallisyhdistyksen Aikuisten oikeesti – ruuhkavuosissa rämpivien vanhempien hyvinvointihanketta on toteutettu nyt vuoden verran. Tapahtumia on järjestetty JyväsRiihen leader-rahoituksen turvin. 
Tuleva kevät tuo Uuraisille Maaret Kallion, jonka nimen perään voi lisätä ainakin seuraavat nimikkeet: psykoterapeutti, seksuaaliterapeutti, työnohjaaja, tietokirjailija, Lujasti lempeä -blogisti. Maaret Kallion luentopari Armoa arkeen linkittyy luontevasti Uuraisten kunnan 150-vuotisjuhlavuoteen ja onkin MLL:n paikallisyhdistyksen lahja 150-vuotiaalle Uuraisten kunnalle ja sen työntekijöille. Myös naapurikuntien perusturvan ja varhaiskasvatuksen työntekijät ovat erittäin tervetulleita viettämään vaikkapa tyhy-päivää Uuraisille. Kallion lisäksi tilaisuudessa puhuvat Uuraisten peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen, joka on laajalti Uuraisten rajojen ulkopuolellakin tunnustettu asiantuntija sote-asioissa, sekä kirkkoherra ja kolmen lapsen isä Antti Toivio.

- Ajatus Aikuisten oikeesti -hankkeesta syntyi pikkuhiljaa meidän Uuraisten MLL:n väen mielissä. Halusimme tarjota vanhemmille, myös itsellemme mahdollisuuksia erilaisiin henkistä hyvinvointia ja sitä kautta jaksamista kohentaviin tapahtumiin täällä Uuraisilla. Hanke poikkeaa selvästi perustoiminnastamme, joksi on perhekahvilan lisäksi muodostunut erilaisen lastenkulttuurin tuominen kaikkien uuraislaisten perheiden saavutettavaksi, kertoo hankevetäjä Hanna Lahtinen.

Vuosi toteutettua hanketta on sujunut suunnitelmien mukaisesti. Koska kyseessä on ei-aineellinen, hieman vaikeasti kuvailtava henkiseen hyvinvointiin keskittyvä hanke, MLL:n hanketyöryhmä päätti aloittaa maanläheisesti Ämpärihumpalla, jossa hankkeen kuvaus oli liimattu jokaiseen sataan ensimmäiselle osallistujalle jaettuun ämpäriin. Messutyyppisessä tapahtumassa esittäytyi noin 20 hyvinvointialan yrittäjää ja toimijaa. Paikallinen trubaduuri Jyrki Paananen loi tunnelmaa ja yhteinen jumppahetki lisäsi yhteisöllisyyttä. Tapahtuman luonteesta johtuen yleisön ikärakenne oli ehkä hieman korkeampi kuin hankkeen suunniteltu kohderyhmä, mutta kokonaisuudessaan tapahtuma oli onnistunut lähtölaukaus.

Seuraavista tapahtumista psykologi Miia Viirun vetämästä Henkinen hyvinvointi ruuhkavuosien pyörityksessä ja pariterapeutti Pekka Puukon Tangoon tarvitaan kaksi –parisuhdeillasta jäi  järjestäjille tunne, että jokainen osallistuja todella halusi tulla paikalle. Parisuhdeiltaan osallistui myös ilahduttavan paljon miespuolisia henkilöitä. Tukiopilaiden avulla järjestetty lastenhoitopalvelu madalsi kynnystä entisestään. Osallistujia molemmissa tapahtumissa oli useita kymmeniä, mutta tunnelma säilyi silti luottamuksellisen intiiminä.

Loppukesästä oli Mandala Wus-shin Art –maalauskurssin vuoro, johon vetäjäksi saatiin Tiedostamaton maalausprosessissa –aiheesta väitellyt Asta Sutton. Hän on Uuraisilla syntynyt ja yhä paljon aikaa viettävä taiteilija, jolla on koti myös San Diegossa Kaliforniassa. Kurssi toi monelle pintaan vanhemmuuden kipukohtia ja omia vahvuuksia, joita moni ei ollut tullut ajatelleeksikaan.

Syksyllä vuorossa oli pitkään odotettu ja toivottu työnohjaaja ja valmentaja Leena Aijasahon vetämä Enneagrammikoulutus Meitä on moneksi Marjoniementilalla. Kurssi myös lunasti sille asetetut odotukset ja moni koki ahaa-elämyksen, en ole omituinen, olen omanlaiseni.
Hankkeen alku on sujunut pääosin suunnitelmien mukaan. Jo ennalta koimme haasteeksi vaikutusten mitattavuuden, mutta ainakin saamastamme palautteesta päätellen, oikealla tiellä ollaan, kertoo Uuraisten paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Hanna-Mari Saarelainen.

Lopuksi suora lainaus erään osallistujan palautteesta: ”Sain eilen tilaisuuden osallistua Asta Suttonin Mandala Wu-shin -matkalla minuuteen kurssille. Kurssin tarjosi Uuraisten Aikuisten oikeesti -ruuhkavuosissa rämpivien vanhempien hyvinvointi hanke. Ihanaa että tällaista järjestetään! Nautin suuresti!”

Lisätietoja: Hanna Lahtinen p. 050 5431 207,
Hanna-Mari Saarelainen, hanna-mari.saarelainen@pp.inet.fi


Keisarikunta aloitti juhlavuoden

04.01.2018

 
Uuraisten 150-vuotisjuhlavuosi alkoi komealla ilotulituksella. 

 
Olet meille sä sentään kallis,  
soi sielussa riemuiten. 
Sulle syömmemme kaikkensa sallis,
kotiseutumme Uurainen. 

 
Aikakaudet kohtasivat, kun Heikki Kumon ja Rafael Varhan 1940-luvun alussa luoma teos Uuraisten laulu laulettiin kännykkälamppujen valossa uudenvuoden yönä Uuraisten urheilukentällä. Juhlan puhepuolesta vastasivat kunnanjohtaja Juha Valkama ja kirkkoherra Antti Toivio. 

Uudenvuodenyön tapahtuma keräsi väkeä satamäärin.


Takaisin »