Marssi sankareita muistellen

20.04.2017

Keski-Suomen maakuntamarssi marssitaan tai oikeastaan pyöräillään kesäkuussa.

Maakunnan reserviläisjärjestöt, maakuntakomppanian sitoutuneet ja muut vapaaehtoisen maanpuolustuksen järjestöt järjestävät polkupyörämarssin koko maakunnan alueella samanaikaisesti. Marssit toteutetaan alueittain erikseen sovittavilla reiteillä. Marssit suuntautuvat maakuntamme sankarihautausmaille ja päivän aikana käydään jokaisella 38 sankarihautausmaalla.

Uuraisten sankarihautausmaalta lähtevä Suomenselän maakuntakomppanian marssi suuntautuu Tikkakosken Lentäjien muistomerkin kautta Laukaan sankarihautausmaalle. Marssireiteillä marssii alueen reserviläisistä ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen henkilöistä muodostettu marssiosasto. Marssiosaston johtajana toimivat Keski-Suomen maakuntakomppanioiden nimeämät johtajat. Uuraisilta lähtevää marssia johtaa rehtori Sami Pasanen.

Marssiosastoon voivat liittyä kaikki ihmiset vapaan tahtonsa mukaisesti tekemällä pyöräretken osaston mukana. Vaihtoehtoisesti ihmiset voivat liittyä mukaan sankarihautausmaalla käynneillä, jossa muistellaan ja kunnioitetaan paikallisia sankareita. 

Lisätietoja Sami Pasanen 014 267 2701


Pönttö ei putsaa jätevesiä

20.04.2017

Jätevesilainsäädännön muutokset tulivat voimaan 3.4.2017. Jätevesien käsittelyjärjestelmä tulee kunnostaa 31.10.2019 mennessä, jos rakennus sijaitsee alle 100 metriä vesistöstä tai vedenhankinnan pohjavesialueella.Muualla sijaitsevat kiinteistön rakennukset saavat merkittäviä helpotuksia. Jätevesijärjestelmä tulee kunnostaa seuraavan laajamittaisen rakennusluvanvaraisen korjaus- ja muutostyön yhteydessä.

Edellisessä lainmuutoksessa säädetty ikävapautus on edelleen voimassa. Jätevesijärjestelmän uusiminen ei koske kiinteistössä vakituisesti asuvaa omistajaa, joka on syntynyt ennen 9.3.1943. Haja-asutuksen jätevesistä järjestetään info- ja keskustelutilaisuus 26.4.2017 klo 17.30 Uuraisten valtuustosalissa. Jyväskylän ammattikorkeakoulun jätevesineuvoja kertoo määräyksistä, jotka koskevat ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä.

Lisätietoja ympäristönsuojelusihteeri Mia Rahinantti 014 267 2624 


Pomppumetsä kutsuu

20.04.2017

Uuraisten lapsia liikuttaa useampikin urheiluseura. Liinat – Uuraisten urheilijoiden naisjaosto vastaa lasten voimistelu- ja tanssiharrastustarjonnasta Uuraisilla. Voimisteluryhmiä on taaperosta teiniin ja kirsikkana kakussa parkour-ryhmä. Ensi lauantaina koulukeskuksella vietetään Pomppumetsän kevätkarnevaalia, eli Liinojen kevätnäytöstä. Silloin Säihkeet, Kiteet, Säteet, Sirut ja Sarastus, sekä pienimmät temppu- ja liikuntaleikkikoululaiset pääsevät esittelemään vuoden mittaan opittuja taitoja yleisölle. 

Lisätietoja Liinojen puheenjohtaja

Päivi Tiiva 044 570 6990


Info- ja keskustelutilaisuus Uuraisten matkailutoimijoille ke 24.5. klo 14-16

10.04.2017

 

Kutsu

Info- ja keskustelutilaisuus Uuraisten matkailutoimijoille ke 24.5. klo 14-16

Tervetuloa matkailun info- ja keskustelutilaisuuteen ke 24.5. klo 14.00-16.00. Tilaisuus järjestetään Marjoniemen tilalla (kahvitarjoilu).

Ohjelmassa:

klo 14.00 Uuraisten kunnan tervehdys
Vapaa-aikasihteeri Pirkko Honkanen

klo 14.10 Uuraisten yrittäjien tervehdys
puheenjohtaja Lea Lerkkanen

klo 14.20 -15.30 Visit Jyväskylän ja Uuraisten matkailusopimuksen sisältö ja yhteismarkkinointimahdollisuudet (*)
Markkinointipäällikkö Susanne Sarvilinna, markkinointisuunnittelija Sini Tirronen ja matkailuneuvoja Heidi Jämsen

klo 15.30-16.00 Keskustelua

HUOM!
Voit lähettää myös ennakkoon kysymyksen/kysymyksiä, joihin erityisesti toivoisit saavasi vastauksen/vastauksia. Kysymykset käydään tilaisuudessa läpi nimettömänä.

Ilmoittautumiset ja etukäteiskysymykset ke 17.5. mennessä täältä 

Lisätietoja tilaisuudesta: susanne.sarvilinna@jkl.fi tai p. 0400 885 786

(*) Jyväskylän kaupunki/Visit Jyväskylä ja Uuraisten kunta ovat uudistaneet sopimuksen matkailuyhteistyöstä vuodelle 2017. Sopimus pitää sisällään kaikki matkailumarkkinoinnin ja matkailuneuvonnan palvelut ja Uurainen jatkaa näin osana Visit Jyväskylän markkinoimaa matkailualuetta. Nyt järjestettävän tilaisuuden aikana käydään läpi mm. solmitun matkailusopimuksen sisältö, Uuraisten kunnan matkailutoimijoiden yhteistyömahdollisuudet Jyväskylän seudun matkailumarkkinoinnin ja -neuvonnan kanssa sekä muita ajankohtaisia matkailuasioita. Lisäksi vastauksia ennakkoon lähetettyihin kysymyksiin ja vapaata keskustelua.

 


Kesäkahvila tulee

06.04.2017

Viisi nuorta 4H-yrittäjää on suunnittelemassa kesäkahvilaa Uuraisille!

Tytöt kävivät palaveeraamassa kunnanjohtaja Juha Valkaman kanssa sekä katsomassa tulevan kahvilan tilaa, jossa tällä hetkellä tehdään pientä pintaremonttia. Aikaisemmin tiloissa on toiminut Hyvän Tuulen paja.

Nuoret, mutta jo kokeneet kahvilayrittäjät Angelina Puustelli, Inkeri Kettunen, Inka Sivill, Ella Oksanen ja Venla Taipale ovat suunnitelleet, että kahvila on auki kesä-heinäkuussa torstait ja lauantait sekä Uuraisten viikon.

Tilavaan tilaan tulee myös Sesonkipuoti Selman tuotteita sekä tuoretori. Uuraisten viikolle on suunniteltu myös valokuvanäyttelyä. Kahvilan vieressä sijaitsee puolisen vuotta toiminut Loukkumäen kirppis.

 

Lisätietoja Find Your Way -hankkeen koordinaattori Pia Kautto 044 0202 371.


Kätevä seteli

06.04.2017

Kun yksi ovi sulkeutuu, niin parhaassa tapauksessa useampikin uusi avautuu. Kehittämisyhtiö Jykesin lakkauttaminen on Uuraisilla johtamassa uuden ja todennäköisesti varsin mutkattoman käytännön syntymiseen. Koska maailmassa on jo valmiina moniin eri tarpeisiin vastaavia yrittäjiä sparraavia yrityksiä, ei ole järkevää kunnan alkaa tuottamaan tätä toimintaa, vaan ohjata yrityksen ja Uuraisten tapauksessa myös rekisteröidyn yhdistykset käyttämään näitä palveluja tukemalla sitä yrityspalvelusetelillä. Päätös puuttuu vielä, mutta asia pyritään käsittelemään ennen uuden valtuustokauden alkua.

Uuraisten yrityspalveluseteli voidaan myöntää monenlaisten palveluiden hankintaan, esimerkiksi erilaisten selvitysten ja suunnitelmien laadintaan, palveluiden tuotteistamiseen, asiantuntijapalveluihin sekä kertaluontoiseen mainoskampanjoihin tai kansainvälistymiskokeiluihin

- Myös työhyvinvointi ja työyhteisön toimivuuden parantaminen ovat mahdollisia kohteita, lisää kunnanjohtaja Juha Valkama.

Perusliiketoiminnan pyörittämiseen seteliä ei tietenkään ole tarkoitettu, eikä kyse ole sellaisista summista, että se onnistuisikaan.

Setelin hakeminen pyritään tekemään mahdollisimman mutkattomaksi ja siihen laaditaan hakemus kunnan nettisivuille. Päätökset tekee virkamiespäätöksenä kunnanjohtaja.

Lisätietoja kunnanjohtaja Juha Valkama 014 267 2602 


ALKU alkoi

06.04.2017

Uuraisten Yrittäjät ry:n ALKU –hanke on alkanut. Hanke tarjoaa sekä uuraislaisille että muille kiinnostuneille tietoa maaseudun asumisen ja yrittämisen mahdollisuuksista. – Täällä on paljon pluspuolia, kasvun ja viihtyisän elämän mahdollisuuksia, joita ei ruutukaavan sisältä löydä. Ne on vain tehtävä näkyviksi, korostaa huhtikuun alussa aloittanut hankevetäjä Markku Karppinen.

Leader-hanke ALKU on kokonaiskustannusarvioltaan noin 55 000 euroa. Punaisena lankana on Uuraisten maaseutumaisten olojen esitteleminen kasvun mahdollistajana. Hanke luo myös verkostoitumista, kun eri toimijat tekevät työtä saman tavoitteen eteen.

Lisätietoja hankevetäjä 044 7452 815. 


Keski-Suomen ELY-keskuksen kuulutus

10.04.2017


Kunnanviraston kesäsulku 3.- 28.7.2017

04.04.2017


Kunnanvirasto suljettu 26.5.2017

04.04.2017


Järkikunta Uurainen

31.03.2017

Uuraisilla on haasteensa, mutta isommat ovat ilon aiheet. Vuoden 2016 tilinpäätöksen vuosikate muodostui noin 1,3 miljoonaa euroa positiiviseksi. Se on parisataa tuhatta euroa enemmän kuin arvioitiin.
Budjetissa pysyttiin tarkasti, mutta sekään ei aina riitä. Tällä kertaa myös terveystoimen osalta ylitykset olivat varsin maltillisia, vain parin sadan tuhannen euron suuruisia. Myös tuloverotulokertymä oli odotettua noin 30 000 euroa parempi, 9,35 miljoonaa euroa. Kiinteistöverot toteutuivat arvioidun mukaan.
- Tiedoksi nykyisille ja lukuisille uusille kiinteistön omistajille, että Uurainen on Keski-Suomen maltillisimpia kiinteistöverottajia, huomauttaa kunnanjohtaja Juha Valkama.
Lainaa on asukasta kohden paljon, 3314 euroa, mutta lainamäärä ei kerro aivan kaikkea. Korkokulut tippuivat vuoden 2015 tilinpäätöksestä yli 50 000 euroa onnistuneiden lainajärjestelyiden takia.
- Myös tällaisilla seikoilla on merkitystä ja joka sektorilla pitää aika ajoin tarkistaa, mistä on mahdollista saada kustannussäästöjä. Vääristä paikoista ei kuitenkaan kannata säästää, se johtaa pahimmillaan heikkoon palveluun tai osaamattomaan palveluhankintaan, Valkama sanoo.
Tilinpäätöksen ylijäämäinen tulos on 242 000 euroa. Yli miljoonan vuosikate mahdollisti tulorahoituksen, jolla osaltaan kyettiin kattamaan Uuraisten mittavia investointeja. - Olemme ylpeitä kaikista kohteistamme, mitä saimme aikaiseksi vuonna 2016. Erityisen ylpeitä olemme kuitenkin syksyllä 2017 valmistuvasta Hirvasen koulusta, jonka omistamme sata vuotta täyttävälle itsenäiselle isänmaallemme.
Väestönkasvu jatkui tasaisena, reilussa prosentissa, mikä tarkoittaa 47 uutta uuraislaista. Heissä on monta sellaista, joka tulee noin seitsemän vuoden kuluttua aloittamaan opintiensä juuri Hirvasen koulussa, jonka ympäristö on yksi Uuraisten kasvualueista. Uuraisten väestörakenne on Keski-Suomen nuorimpia.


Lukuilo kuuluu kaikille

31.03.2017


Uuraisten kirjasto toimii erittäin monipuolisesti, aktiivisesti ja luovasti, kaikki kirjastonkäyttäjät huomioiden. Aluehallintovirasto 6000 eurolla tukema
Lukuilo-hanke on suunnattu nuorille ja sen ideana on kehittää kuntaan toimintamalleja, joilla edistetään eri-ikäisten lukuvalmiuksia ja- tottumuksia tavoitteena monilukutaitojen ja lukemisharrastuksen kehittäminen sekä elinikäisen oppimisen tukeminen. Samoja asioita on esillä koulun uudessa Opsissa ja uudessa kirjastolaissa 2017.
 
Keinoja ovat esimerkiksi yhteiset lukutuokiot, jotka tukevat lapsen kielellistä kehitystä. Koulussa isompien oppilaiden malli voi toimia tärkeänä virikkeenä, myös lukemisessa. Pojat, joiden lukutaidon kehittäminen ja ylläpito on herättänyt huolta, saattavat yllättää hurjalla tarinankerrontapotentiaalillaan, joka voi peittyä esimerkiksi huonoon oikeinkirjoitustaitoon.
 
Hankkeessa pyritään aktivoimaan mukaan väkeä, joka ei välttämättä ole kokenut lukemista omakseen sekä tarjoamaan innostavaa sisältöä lukemisen suurkuluttajille. Uuraisten kirjasto on tarjonnut esimerkillisesti kirjavinkkausta ja se on olennainen osa myös tätä hanketta. Eloa hyvin käynnistyneeseen omatoimiasiointiin pyritän tuomaan kädentaitoaineistojen ja -taitojen esiintuomisella, lisäksi Lukuystävän toimenkuvaa pyritään kehittämään muisteluaineistojen avulla.


Ennakkoäänestys alkoi vilkkaana

31.03.2017

Jo pari sataa äänioikeutettua on käyttänyt äänioikeuttaan ennakkoon Uuraisilla. Erityisesti eilen torstaina kävi Uuraisten kunnanviraston ennakkoäänestyspaikassa väkeä ruuhkaksi asti.
Pieni Ele -keräyksessä päivystävät joka päivä Erkki Sammalisto ja Leena Grön Psoriasisliitosta. Ensimmäisenä Uuraisilla vaalikeräykseen ehti lahjoittamaan Esko Litmanen.
 


Jätehuollon tiedote

27.03.2017

Tiedote tästä linkistä


Uuraisilla on sykettä – sydäniskuri turvaa tuomaan

24.03.2017

Sana on vaikea, mutta käyttö kohtuullisen helppoa ja parhaassa tapauksessa se pelastaa ihmishengen. Kyse on tietenkin defibrillaattorista, eli sydäniskurista, joita tuodaan nyt KanDee-hankkeen avulla maaseudulle, myös Uuraisille. Alustavat sijoituspaikat laitteille ovat keskustan M-kauppa, koulukeskuksen liikuntasali ja Jokihaara.
KanDee, kansalaisten taidot ja defibrillaattorit maaseudun kartalle -hankkeen tavoitteena on vähentää alueellista eriarvoisuutta Keski-Suomessa lisäämällä kansalaisten elvytystietoutta- ja osaamista sekä vahvistamalla maallikkodefibrillaattoreiden käyttöönottoa ja määrää luomalla kyliin maallikkodefibrillaattori-toimintamalli.
Keski-Suomen Sydänpiiri ry toimii hankkeen päätoteuttajana ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) osatoteuttajana. Hanketta rahoittaa toteuttajien lisäksi Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.
Hankkeen keskeisimmät yhteistyökumppanit ovat Keski-Suomen pelastuslaitos, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoito, SPR, Keski-Suomen kylät ja sydänyhdistykset. Lisäksi hanke toimii yhteistyössä lukuisten eri yhdistysten ja kuntien kanssa.


Tonttiale ja uusia rantatontteja

24.03.2017

Uuraisten kunnanvaltuusto päätti maanantaina alentaa joidenkin kunnan tonttien hintoja ja muuttaa hinnoitteluperusteita. Kyseessä ovat kokoluokaltaan melko suuret tontit.
Salmi-Kuukan alueella kuivanmaan tontit maksavat jatkossa kolme ja rantatontit neljä euroa neliöltä. Rinteelän alueella maapohjan hinta on euron neliö, lisäksi tulee kahdeksan euron maksu rakennusoikeuskerrosalaneliöltä.  Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi Rinteelän 3825 neliön tontilla hinnan muutosta 19125 eurosta 7425 euroon. Salmi-Kuukan tonteilla lasku ei ole aivan yhtä merkittävä, mutta reilu niissäkin.
Lisäksi Uuraisten kunnalla on ensi vuonna tulossa myyntiin Kyynämöisten Heikkilänlahdessa omarantaisia tontteja, joiden kiinteiksi pohjahinnoiksi valtuusto päätti 40 000 euroa ja samalla alueella sijaitsevien kuivanmaan tonttien pohjahinnoiksi 1 €/m2 + 4500 €. Alueelle rakennetaan tänä vuonna tie.
 


Hirvanen harjaan

24.03.2017

Uusi ja värikäs Hirvasen koulukokonaisuus on noussut harjakorkeuteensa. Harjakaisrokkaa ja kakkukahvia nautittiin viime viikolla koulun 450 neliön liikuntasalissa.
Juhlapuheen pitänyt kunnanjohtaja Juha Valkama kiitteli uuden Hirvasen koulun rakentajia ja etenkin sitä, että urakoitsijat ovat saaneet työmaan pysymään aikataulussa ongelmitta.
Hirvasen koulutyömaalla on tällä hetkellä parikymmentä työntekijää. Kaikkiaan työmaalla on tehty työhön perehdytyksiä 121 henkilön kohdalla. Koulu tulee luovutuskuntoon kesäkuun lopussa ja vanhan koulun uusin osa, Mäkelän koulu, siirtyy Hirvasen koulun pihapiiriin syyskuussa.
Koulun on suunnitellut jyväskyläläinen arkkitehti Eero Koponen. Lvi-suunnittelu on kinnulalaisen Jorma Niemosen käsialaa, rakennussuunnitelmista vastaa Sami Heinämäki Virroilta ja sähkösuunnittelun teki Tuutti Consultingin Veikko Koskimaa.  Rakennuttajana toimii Ovenian Ville Impiö ja kokonaisurakoitsijana äänekoskelainen PS Rakennus Oy. Uuraislaista väriä työmaalle on tuonut maanrakennusurakan tehnyt Kaivutyö Salmela.
4,4, miljoonaa euroa maksava uusi Hirvasen koulu on omistettu sata vuotta täyttävälle Suomelle, kouluhanke on yksi valtioneuvoston virallisesti nimeämistä Suomi 100 –hankkeista. Koulun vihkiäisiä vietetään syksyllä, paikalle uuraislaiset toimijat ovat kutsuneet myös tasavallan presidentin puolisoineen. Vastausta ei ole vielä saatu.
 
 


Avajaishulinoita

17.03.2017

 Avajaishulinoita

Uuraisten päivittäistavarakauppojen lukumäärä kaksinkertaistui torstaina, kun M-kauppa Uurainen aloitti kakkukahvien kera. Moni avajaispäivän ruuhkassa kierrellyt asiakas toivoi, että uuraislaiset keskittäisivät ostoksiaan entistä enemmän kotikuntaan.

Ensimmäisten joukossa uuteen kauppaan ennätti shoppailemaan myös Uuraisten vanhin asukas, 98-vuotias Kaisa Autio.


Tsemppikahvila palkittiin

17.03.2017

 Tsemppikahvila palkittiin

Uuraisten 4H:lla on ollut vuoden verran käynnissä Find yourway –hanke, joka keskittyy yritteliäisyyteen ja kansainvälisyyteen. Hankevetäjä Pia Kauton kannustamana Uuraisille on syntynyt oikea nuorten yritysrypäs, joista näkyvin on ehkä kahdeksan nuoren pyörittämä Fyw cafe.

Kahvilan nuoret palkitaan tänä iltana Nuorten Keski-Suomiry:n palkitsemisgaalassa Jyväskylässä. Hankevetäjä Pia Kautto pokkaa aikuisen tsemppaajan palkinnon.

Palkittavat valitsi Uuraisten vapaa-aikalautakunta ja perustelut olivat seuraavat: Fyw Cafe, yhdeksän nuoren 4H-yritys on toiminut aktiivisesti ja mainiona esimerkkinä muille nuorille. Tsemppaaja, Find your way –hankkeen 2016-2018 koordinaattorina toimiva Pia Kautto on hyvällä ja nuoriin luottavalla otteella kannustanut ja innostanut nuoria toimintaan.

Lisätietoja: hankevetäjä Pia Kautto 044 0202 371. 


Kielenopetusta raikkaalla otteella

17.03.2017

Kielenopetusta raikkaalla otteella

Pienessä kunnassa, kuten Uuraisilla on rajalliset mahdollisuudet tarjota eri kielten opetusta vaan opetus painottuu usein pelkkään englantiin ja ruotsiin.

Uuraisten aloitekykyiset opettajat eivät jääneet tilannetta ruikuttamaan, vaan pistivät kasaan hankehakemuksen opetushallitukselle, jotta myös Suomen sydänmailla olisi mahdollisuus vaikkapa ranskan, saksan tai venäjän opintoihin. Opetushallitus katsoi, että uusia käytäntöjä paikallisesti ja yhteisöllisesti etsivä ja mallintava hanke on tukemisen arvoinen ja myönsi sille 35 000 euroa.

Hankkeen tavoitteena on kielitarjonnan lisääminen ja varhaistaminen kielten resurssiopettajan toiminnan kautta ja kouluttamalla muita opettajia. Lisäksi tavoitellaan toiminnan jatkumista siten, että tulevaisuudessa 3-6 luokilla tarjotaan kieliä kerhotoiminnan myötä ja yläkoulussa samoja kieliä olisi tarjolla valinnaisaineiksi. Hankkeesta hyötyvät aluksi tulevat esi- ja alkuopetuksen oppilaat, sekä varhaiskasvatuksen piirissä olevat lapset ja jatkuvuuden kautta muut koulun oppilaat sekä muiden kunnan koulujen oppilaat ja varhaiskasvatuksessa olevat lapset. Hankkeesta hyötyvät myös koulun ja varhaiskasvatuksen henkilökunta, sillä heidän ammattiosaamisensa laajenee. Tämä ammattiosaaminen hyödyttää koko kuntaa.

Lisätietoja: perusturvajohtaja Jouko Nykänen 014 267 2640.  


Uuraisilla on hyvä asua ja yrittää, osa 2. Tervetuloa Uuraisille!

17.03.2017

 

Uuraisilla on hyvä asua ja yrittää, osa 2. Tervetuloa Uuraisille! 

 


Kuukka kuvina

10.03.2017

Uurainen täyttää 150 vuotta vuonna 2018 ja merkkivuotta juhlistetaan monin tavoin. Uuraisten kunta julkaisee esimerkiksi kuvapainotteisen juhlakirjan, joka käsittelee kunnan historiaa ja nykypäivää.

Kirja valmistetaan paikallisin voimin ja materiaalin keräys on alkanut. Kotialbumeiden ennen julkisuudessa näkymättömät aarteet menneen ajan Uuraisista ovat erittäin tervetulleita, niistä voi olla sähköpostitse yhteydessä vapaa-aikasihteeri Pirkko Honkaseen.

 


Reppulenkille

10.03.2017

Hirvasen koulu näyttää ulospäin jo varsin valmiilta, harjannostajaisia vietetään ensi viikolla. Uuden koulun nykyinen osoite on Uuraistentie 112, mutta koska sama osoite on myös Päiväkoti Kädenjäljellä, selvyyden vuoksi alueen läpi menevä pihatie saa uuden nimen.

Hirvasen koulun oppilaat ovat olleet mukana keksimässä tielle nimeä. Ehdotusten joukosta tien nimeksi valikoitui Reppulenkki.

Reppulenkin varrella olevassa Hirvasen koulussa vietetään avajaisia ensi elokuussa ja se on mukana valtioneuvoston kanslian virallisesti hyväksymässä Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan ohjelmassa.

Lisätietoja: kunnaninsinööri Marko Konola 0400 643 890  


Ämpärihumpalle

10.03.2017

Henkinen hyvinvointi on tärkeä asia ja ilmaisilla ämpäreillä saa kansaa liikkeelle. Kun nämä kaksi asiaa yhdistetään, syntyy Ämpärihumppa, jota vietetään Uuraisten seurakuntakodilla ensi sunnuntaina. Tapahtuma avaa Uuraisten MLL:n paikallisyhdistyksen Aikuisten oikeesti – ruuhkavuosissa rämpivien vanhempienhyvinvointihankkeen.

Ulkona on tarjolla mm ratsastusta islanninhevosilla ja leijonien makkaragrilli. Sisällä seurakuntakodilla löytyy ämpäriin monenlaista täytettä ja lisäksi voi mitata kehonsa koostumuksen, laatia oman elämänsä aarrekartan, sekä saada kauneus- ja hyvinvointivinkkejä. Uuraislainen trubaduuri Jyrki Paananen laulaa, ensin silmäkulmankostutusmusiikkia ja sitten mandoliinivetoisesti reippaampia kappaleita.

Aikuisten oikeesti -hankkeen tämän kevään tapahtumat eivät Uuraisilla tähän lopu. Kevään aikana järjestetään kaksi työpajaa, joista ensimmäinen on aprillipäivänä ja käsittelee henkistä hyvinvointia ja jaksamista yleensä, toisella kerralla toukokuussa pureudutaan parisuhteen. Työpajat yhdistävät asiantuntija- ja vertaistukea luottamuksellisessa ilmapiirissä ja ovat kaikille avoimia.

Kolmivuotisen leaderhankkeen päätapahtuma on vuoden päästä keväällä ja silloin Uuraisille on tarkoitus tuoda joku valtakunnan nimekkäistä puhujista, Ämpärihumpassa kerätään ehdotuksia.

Lisätietoja: hankevetäjä Hanna Lahtinen 050 5431 207

 


SUOMI FINLAND 100 -LIPPU SALKOON!

03.03.2017

Suomi sata vuotta -juhlallisuudet pyörähtivät virallisesti käyntiin myös Uuraisilla, kun kunnanviraston salkoon nostettiin sinivalkoinen erikoislippu. Historiallisen lipunnoston suorittivat kunnanjohtaja Juha Valkama ja kiinteistönhoitaja Mari Penttinen.

Lipussa on valkoinen Suomi Finland 100 -teksti sinisellä pohjalla. Lippu tuli Uuraisille Keski-Suomen Liitosta, joka on lähettänyt samanlaiset juhlaliput kaikkiin maakunnan kuntiin. 

Juhlalippua eivät koske tavanomaiset liputussäännöt, vaan se saa liehua salossa yötä päivää vuoden loppuun saakka. Lisää Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia ja tempauksia löytyy Suomi 100 -juhlasivustolta http://suomifinland100.fi/

 Lisätietoja: kunnanjohtaja Juha Valkama, p. 014 267 602 

http://uurainen.fi/


Uuraisten viikko 15.-23.7.2017

20.02.2017

Tervetuloa viettämään kanssamme Uuraisten viikkoa 15.-23.7.2017.
Monipuolista ohjelmaa luvassa viikon jokaiselle päivälle, paikallisten järjestöjen ja yhteisöjen, sekä Uuraisten kunnan järjestämänä.

Tarkempia ohjelmatietoja päivitämme tapahtumakalenteriin kuluvan kevään aikana.

Lisätietoja myös Uuraisten vapaa-aikatoimistosta puh. 014-267 2641.


SULUT HISTORIAAN!

16.02.2017

Uuraisten kunnanhallitus on laatinut aloitteen Uuraisten terveysaseman sulkuaikojen poistamiseksi. Perustelut ovat seuraavat: JYTE:n Uuraisten terveysasema ollut pysähdyksissä enimmillään jopa 10 viikkoa vuodessa, tällä hetkellä sulkuajat ovat lyhyemmät. Asiakkaat ovat joutuneet asioimaan Palokan terveysasemalla tai päivystyksessä sulkuaikoina, Uuraisten terveysaseman tilojen ollessa tyhjillään. Tilakustannukset kuitenkin kertyvät myös sulkuajoilta, lisäksi asiakkaiden matkakustannukset lisääntyvät ja hoitoon pääsy hankaloituu.

Sote- ja maakuntauudistuksen vuoksi terveysasemat joutuvat kilpailuasetelmaan, jolloin jatkossa tulee turvata sekä oikea-aikaiset palvelut, että kilpailukyky markkinoilla. Tulee vakavasti harkita luopumista sulkuajoista ja keskittyä tuottamaan myös loma-aikoina silloisen tarpeen mukaiset palvelut kaikille asiakkaille.

Ratkaisuna kunnanhallituksen aloitteessa esitetään, että kaikilla terveysasemilla – myös Uuraisilla, säilyy vähintään hoidon tarpeen arviointi kaikkina aikoina ja että toimintaa tiivistetään silloin, kun hoitava resurssi on tavanomaista vähäisempää. Henkilökunnalle taataan lakisääteiset vapaat, mutta jatkossa lomat suunnitellaan ja ajoitetaan alueittain niin, että toimintaan tulee mahdollisimman vähän viivettä. Ratkaisun kustannusvaikutukset tulee myös selvittää. 

 

Lisätietoja: perusturvajohtaja Jouko Nykänen 014 267 2640 


KESÄTYÖ VAI KESÄYRITTÄJYYS?

16.02.2017

Kesällä 2017 Uuraisten kunta ja Uuraisten 4H-yhdistys tekevät yhteistyötä nuorten työllistämisessä jo kolmatta kertaa. 

Uuraisten kunta tukee yrityksiä tai muita y-tunnuksellisia työllistäjiä, jotka työllistävät ensi kesänä uuraislaisen 13–28-vuotiaan nuoren vähintään kahdeksi viikoksi. Lisäksi uutena avauksena kunta tukee kymmentä uutta 4H-kesäyrittäjää, kutakin 150 eurolla. Uuraisten nuoret eivät pelkää yrittäjyyttä, vaan kunnassa toimii tälläkin hetkellä lähes parikymmentä 4H-yrittäjää.

Kesätyöllistämiskampanjan mukaan työllistetty nuori saa palkkaa vähintään Tutustu työelämään ja tienaa -mallin mukaan, jossa nuoren palkka kahden viikon työsuhteesta on 335 euroa. Työnantaja saa halutessaan maksaa nuorelle enemmänkin palkkaa. 

Työllistävä yritys tai muu y-tunnuksellinen taho saa uuraislaisen nuoren työllistämiseen kunnan kesätyöllistämistukea 150 euroa kahden viikon työsuhteeseen ja 300 euroa neljän viikon työsuhteeseen. 

 

Lisätietoja: vs. toiminnanjohtaja Anne Heimonen 044 545 3959 


TALONVALTAAJAT ISKIVÄT UURAISILLE!

16.02.2017

Uuraisten keskustassa sijaitseva kerrostalo osoitteessa Virastotie 1 on vaihtanut omistajaa. Talon omistanut ja sen tiloja vuokrannut Lakeuden Hoivakiinteistö Oy myytiin kiinteistösijoitusyhtiö Talonvaltaajat Oy:lle. Käytännössä Lakeuden Hoivakiinteistöt Oy jää hallinnoimaan kiinteistöä Uuraisille, vaikka omistuspohja muuttuikin.

Talossa toimii Mehiläisen pyörittämä Uuraisten palvelukoti, joka tarjoaa kuntouttavaa palveluasumista ja palveluasumista mielenterveyskuntoutujille. Kiinteistö on hiljattain remontoitu ja remontissa on otettu huomioon juuri näiden asukkaiden tarpeet. 

Asukkaiden kohdalla mikään ei uusien omistajien mukaan muutu, he ovat edelleen Mehiläisen asiakkaita ja yhteistyö jatkuu samanlaisena jatkossakin. Talon alakerrassa on yksi vasta vapautunut liiketila tarjolla, muuten kiinteistö on kokonaan vuokrattu. 

Talonvaltaajat Oy:n omistavat tasakokoisilla siivuilla tv:stäkin tunnetut esiintyjät Aku Hirviniemi ja Janne Kataja sekä muut sijoittajat eli Juha Viirimäki, Sami Yli-Huumo ja toimitusjohtaja Henri Pekonen. 

– Yhtiömme strategia on hankkia kiinnostavia kiinteistöjä eri puolilta Suomea, mukavanoloisilta paikkakunnilta ja järkevällä riskillä. Toimimme sillä ajatuksella, että maa tulee pitää asuttuna ja elinvoimaisena muutenkin kuin kehäkolmosen sisäpuolella, kiteyttää yhtiömies Janne Kataja. 


UUSI KAUPPA UURAISILLE!

10.02.2017

Uuraisilla ehdittiin hetki surra tilannetta, että kylällä on vain yksi päivittäistavarakauppa, mutta eipä surra enää, kiitos rohkean yrittäjän Heidi Tapper-Rädyn.

– Värikäs, viihtyisä, monipuolinen, järjestelmällinen ja palveleva, määrittelee uusi tulevan Uuraisten M-kaupan olemusta.

Heidi Tapper-Räty on 37-vuotias kaupan alan ammattilainen, joka on toiminut kymmenen viime vuotta myymäläpäällikkönä Kangaslammen K-marketissa. 

– Olen asunut kahdeksan vuotta Uuraisilla ja viihtynyt tosi hyvin. Tämä on sopivan lähellä kaikkea, hän sanoo.

Heidi haki yrityksensä taakse M-ketjun tuen ja perusti isänsä kanssa M-kauppa Uurainen Oy:n. Uuraisten kunta ja Kesko sopivat vuokratilojen luovutusaikataulusta. Pala palalta kaikki loksahti kohdalleen.

– M-ketju sallii kauppiaalle vapaammat kädet valikoimien suhteen kuin esimerkiksi K-ketju. Haluan tehdä tästä sellaisen tarpeellisen tavaran sekatavarakaupan, mistä löytyy myös tuotteita, joita Uuraisilla ei ole nyt ollut myynnissä, kuten lelut, kodin pienrautatuotteet, kodintarvikkeet ompelutarvikkeista alkaen sekä paistopisteen tuoksuvan tuoreet antimet. Myös Posti, Veikkaus ja pari pelikonetta löytyvät uudesta kaupasta.

Uusi kauppias suunnittelee myös kotiinkuljetuspalvelun käynnistämistä. Ihan yksin yrittäjä ei yritäkään selvitä reilusti yli kellonympäryksen venyvistä työtunneista. M-kauppaan tulee kaksi työntekijää töihin hänen lisäkseen.

Lisätietoja: Heidi Tapper-Räty p.045 660 2650.


YHDESSÄ HYVÄ TULEE!

10.02.2017

Kevät tuo jälleen monia tapahtumia Uuraisille, myös heinäkuisen Uuraisten viikon suunnittelu käynnistyy jo.

Järjestöjen ja aktiivien yhteiskokous pidetään keskiviikkona 15. helmikuuta klo 18.00 kunnanvirastolla ja toivomuksena on luonnollisesti mahdollisimman suuri osanottajamäärä.

Kunnan vapaa-aikalautakunnan koolle kutsuma yhteiskokous päivittää eri toimijoiden tiedot toistensa suunnitelmista ja näin esimerkiksi päällekkäisyyksiltä voidaan välttyä.

Myös Keski-Suomen yhteisöjen tuen toteuttaman järjestökyselyn tuloksia käydään läpi.

 

Lisätietoja: Pirkko Honkanen p.040 585 7784. 


PUISTOHANKE ETENEE

10.02.2017

Senioripuisto tai oikeastaan kaiken kansan puistohanke urheilukentän, seurakuntakodin ja tuetun asumisen yksikön Rivikuukan lähimaastoon on edennyt hankehakemusvaiheeseen. Leader-tukea hakee Uuraisten vanhustentaloyhdistys.

– Meillä on unelma. Unelmassamme on Uuraisten keskustassa sijaitseva kaunis puistoalue, joka tarjoaa ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksia vauvasta vaariin. Alueella voisi istahtaa lammen rannalle katselemaan sorsapariskunnan elämää ja kuunnella lintujen iloista laulua. Alueella voisivat äidit kuntoilla kuntoilulaitteilla lasten ollessa viereisellä hiekkalaatikolla. Alueella voisivat varttuneemmat ulkoilla tasaisilla poluilla ja istahtaa välillä penkille huilaamaan tai vastaavasti harjoittamaan fyysistä toimintakykyä liikuntapisteissä, jotka ovat suunniteltu niin, että sopivat kaiken ikäisille. Alueella voisi tehdä retken pienellä nyppylällä sijaitsevalla huvimajalle ja syödä siellä eväät. Lapset ja mummot sekä vaarit voisivat hiihdellä talvisin tasaisilla laduilla. Alue yhdistäisi eri sukupolvet ja mahdollistaisi liikkumisen ja ulkoilun kaikille, toiminnanohjaaja Anne Hietikko visioi. Hänen lisäkseen hankkeen vastuuhenkilönä toimii peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen.

Hietikko ja Nykänen haastavat kaikki uuraislaiset yritykset ja yhdistykset mukaan talkoisiin. Yhteistyö on hankkeelle kullanarvoista.

- Tehdään puisto yhdessä.

 

Lisätietoja: Anne Hietikko p.014 267 2809. 


SITKEYS PALKITTIIN

03.02.2017

Sitkeys on hyvä ominaisuus erityisesti kestävyysurheilussa, mutta tärkeää on olla sitkeä myös silloin kuin kokee oman asiansa ajamisen tärkeäksi, vaikka vastatuuli välillä puhaltaisikin. Höytiän kyläyhdistys pokkasi tänä vuonna Uuraisten Vuoden liikuntateon palkinnon ja perusteluina mainittiin kyläyhdistyksen ja erityisesti sen emerituspuheenjohtaja Reijo Rokkamäen väsymätön työ liikuntahallin saamiseksi kyläkoulun pihamaalle. 

Höytiän koulu täyttää tänä vuonna 110 vuotta, mutta ikä ei paina elinvoimaista kyläkoulua, jossa opiskelee noin 70 1. – 4. luokan oppilasta. Hiihtämistä ja luistelemista ei olla Hyvän mielen Höytiän koulussa unohdettu, mutta syksyllä käyttöön otettu uusi kompaktin kokoinen sali on otettu ilolla vastaan. Koululaisten ja muiden käyttäjien toimesta salissa nyrkkeillään, jumpataan, pelataan monia eri pelejä, pian aloitetaan aikidon alkeiden opettelu, sekä tietenkin vietetään juhlia.

 

Lisätietoja: koulunjohtaja Jouni Hämäläinen p. 014 267 2731, Höytiän kyläyhdistyksen  puheenjohtaja Ari Santaniemi p. 0500 245 072.

 

Kuvassa Höytiän koulun oppilaita käsityötunnilla 20-luvulla opettaja Maria Hyytiäisen opissa. Koulu toimii yhä samassa rakennuksessa.

 


UUSI HYÖTYJÄTEKERÄYSPISTE OIKARIIN

03.02.2017

Uuraisten jätehuollosta vastaava Sammakkokangas Oy haluaa lisätä hyötyjätteen keräyspisteitä Uuraisten alueella ja rakentaa uuden pisteen Oikarin asuinalueen läheisyyteen. Hyötykeräyspisteeseen tulee viisi Molokin syväkeräyssäiliötä ja se sijoitetaan Oikarintiellä olevan liikenneympyrän keskisaarekkeeseen.  

Koska piste sijaitsee vilkkaan Jyväskyläntien varrella, sinne asennetaan myös kameravalvonta varmistamaan keräyspisteen oikea käyttö.

 

Lisätietoja: rakennustarkastaja Essi Jokinen p. 014 267 2622


KEVYTTÄ HYVÄÄ!

03.02.2017

Uuraisten keskustan jalankulkijoille, pyöräilijöille, lastenvaunu- ja rollaattoriväelle erittäin iloinen uutinen on, että kevytväyliä keskustaajamassa rakennetaan yhteensä melkein 2,5 kilometrin matkalle. Ilo jakautuu tasaisesti kolmeen suuntaan. Häkintietä Pirttimäentien liittymään asti jatketaan 960 metriä ja Jyväskyläntien kevytväylää Toivolantien liittymään saakka 600 metriä. Multiantien viereen kevytväylää rakennetaan 900 metriä Aittomäentien liittymään saakka.

Uuraisten kunnalle on myönnetty kevyen liikenteen yhteyksiin korvamerkittyä määrärahaa valtion budjetista 600 000 euroa. Määräraha on käytettävä kahden vuoden aikana.              

Kunnan tekninen toimi yrittää nopeuttaa rakentamisaikataulua hankkimalla maanomistajien suostumukset ja varautuu käyttämään myös omaa investointirahaa esitetyn rahoituksen lisäksi jos kustannukset ylittyvät, jotta tiesuunnitelmaan suunnitellut kevyenliikenteen väylät voidaan toteuttaa loppuun asti.

Aikataulu hankkeelle on, että suunnittelu käynnistetään jo vuoden 2017 alkupuolella, suunnittelukustannuksiin osallistuu myös ELY-keskus ja suunnitelmia voidaan laatia nyt toteutettavaa aluetta laajemmallekin alueelle. Itse rakentaminen tapahtuu vuonna 2018.

 

Lisätietoja: kunnaninsinööri Marko Konola p. 0400 643 890


JA HOPEALLE YLSI PIENI UURAINEN

27.01.2017

JA HOPEALLE YLSI PIENI UURAINEN

…joka ei kohta enää olekaan ihan pieni. Väestönkasvusta on tullut Uuraisilla pysyvä olotila, kuten Kirsi Mukkalan Keski-Suomen liitolle laatimat tuoreet tilastot osoittavat (liite). Vuonna 2016 uuraislaiset lisääntyivät 1,2 prosentilla, mikä on toiseksi suurin kasvuluku Keski-Suomessa. Viime vuoden kärkisija vaihtui hopeaan, joka ei ole häpeä sekään. Kultamitalin tässä kisassa nappasi Muurame 1,6,prosentin kasvulla. Viimeisen kuudentoista vuoden aikana Uuraisten väkiluku on kasvanut 585 henkilöllä ja on nyt 3710 henkilöä. Maakunnan muutkin tämän vuosituhannen muuttovoittajat löytyvät Jyväskylän naapurista. Kuntakeskusta ympäröivät Laukaa, Muurame, Petäjävesi, Toivakka sekä Uurainen kasvavat, muu maakunta kuihtuu.

Jyväskylän kehyskunnissa pendelöintivirrat sekä sisään- että ulospäin ovat maakunnan suurimpia. Uuraisilla pääosin ulospäin, sillä kunnan työpaikkaomavaraisuus on maakunnan toiseksi matalin 62 prosenttia.

Taloudellinen huoltosuhde mittaa työttömien ja työvoiman ulkopuolella olevien määrää sataa työllistä kohden. Uuraisten huoltosuhdelukua heikentää lasten suuri määrä, kun tavallisempaa on, että korkean huoltosuhteen kunnissa on paljon vanhusväestöä. Maakunnallisessa vertailussa Uurainen pärjää kuitenkin ihan hyvin, huoltosuhdeluku on viidenneksi matalin, 174.


43 vuoden yritys

27.01.2017

43 VUODEN YRITYS

Metallisorvaamo Pitkänen syntyi vuonna 1974 kymmenen neliön hevostalliin. Yrityksen ohjaksissa oli tuolloin Veikko Pitkänen, jonka lapset Eija ja Erkki Pitkänen tulivat pian mukaan yritykseen.

Viime lauantaina Paviljongissa kolmannen polven yrittäjä Pauli Pitkänen ja osakas Anssi Lappi pokkasivat Uuraisten vuoden 2016 Yrittäjä –palkinnon.

Hevostallista on kuljettu pitkä matka, vaikka samassa pihapiirissä toimitaan yhä. Nyt yrityksellä on käytössään noin 1500 neliötä nykyaikaista tuotantotilaa, jonne mahtuvat useat neljännesmiljoonan arvoiset CNC-sorvit ja muut metallintyöstökoneet. – Yksi teollisuusrobottikin on ja uusi hitsausrobotti on tulossa ihan näinä aikoina, kertoo yritystä viitisen vuotta vetänyt Pauli Pitkänen.

Metallisorvaamo Pitkäsen merkittävin asiakas on Valtra, jonne alihankintana toimitetaan pääasiassa voimansiirtotekniikan osia.

Muitakin alihankintatöitä konepajalla syntyy yhdentoista työntekijän voimin. Yrityksen omistaa viisi osakasta, jotka kaikki ovat tavalla tai toisella samaa sukua. 

Yrittäjäpalkinnon Pitkäsille luovuttivat Uuraisten Yrittäjien tuore puheenjohtaja Lea Lerkkanen ja Uuraisten kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Antti-Pekka Kotilainen.

Juhlat Pitkäsillä jatkuivat koko viikon ja perjantaina Pauli Pitkästä onnittelemassa kävivät yritysasiamies Antero Simsiö ja Uuraisten kunnanjohtaja Juha Valkama. 

 


Uusi urheiluseura Uuraisille

24.01.2017

Uuraisille ollaan perustamassa aivan uutta urheiluseuraa kevään 2017 aikana. Disc Golf Uurainen tulee toimimaan Suomen Frisbeegolf liiton jäsenyhdistyksenä ja tarjoaa lisenssit ja muut liiton edut Uuraisten fribaajille. Uuraisten 9-väyläinen frisbeegolfrata sijoittuu Aittovuoren vaihteleviin maastoihin.

Lisätietoja: Jari Hotti p. 044 293 4424


Uurainen investoi uuteen ja ylläpitää infraa

24.01.2017

Uuraisten tämän vuoden investoinneista ylivoimaisesti suurin on syyskuussa valmistuva uusi Hirvasen koulu, jonka reilusta neljästä miljoonasta noin puolet on budjetoitu tälle vuodelle.

Kadunrakennustöitä tehdään 311 000 eurolla, kohteina esimerkiksi  Häkintien risteys ja kevytväylä, asfaltointityöt esimerkiksi Rinnetiellä ja Tappuraharjussa sekä Mursketien rakentaminen. 

Myös kevytväyliä keskustasta jatketaan eri suuntiin, suunnitelmat tarkentuvat kevään mittaan.

Muita merkittäviä, mutta ei aivan yhtä näkyviä investointeja ovat esimerkiksi ATK-päivitykset, joihin uppoaa reilut 110 000 euroa ja vesi- ja viemärilaitoksen saneeraukset ja päivitykset, reilut 70 000 euroa. Kunnanhallitus sai tiedokseen kunnaninsinöörin laatiman toteutussuunnitelman kokouksessaan 16.1.

Lisätietoja: kunnaninsinööri Marko Konola p. 0400 643 890


Valokuitu alkaa olla todellisuutta

24.01.2017

Uuraisilla supernopea valokuituprosessi ei ole ollut nopein mahdollinen, mutta nyt tilanne näyttää hyvältä. Projektia hallinnoi ja rakentaa Uuraisten valokuituverkot Oy, jolle Verkko-osuuskunta Kuuskaistan kanssa solmitut liittymäsopimukset siirtyivät vuonna 2015. Valokuitu on toiminnassa jo reilussa sadassa uuraislaisessa taloudessa ja helmikuun puoleen väliin mennessä määrä kolminkertaistuu.

- Paljon on tullut positiivista palautetta. Ensivaiheen käyttökokemusten jälkeen suurin osa käyttäjistä on valinnut palveluksi nopeimman yhteysnopeuden. Myös lisäpalvelut, kuten verkon kautta tarjolla olevat tv-palvelut ja tietoturvaan liittyen virustorjuntapalvelut kiinnostavat kuluttajia, kertoo Uuraisten valoKuituverkot Oy:n toimitusjohtaja Pekka Piispanen.

Tällä hetkellä tehdään teleteknisiä töitä, kuten kaapeleiden jatkoksia maastossa ja kotipäiden asennuksia, joita ovat päätelaitteiden asennukset talojen sisälle ja jatkoskoteloiden asennukset talojen ulkoseiniin. Lisäksi tehdään verkon viimeistelyvaiheeseen liittyviä mittauksia ja dokumentointia.

- Uuraisten valokuituverkkojen tulevaisuus näyttää valoisalta, vaikka aikainen talven tulo hieman loppurakentamiseen haasteita toikin. Näyttää kuitenkin siltä, että suuri osa liittymän tilaajista saa palvelut käyttöönsä viimeistään alkuvuodesta, Pekka Piispanen sanoo. 

Uuraisilla käytännön asennustöitä tekee oman kylän yritys Uurasdata. Yrittäjä Antti Lehtinen on palkannut valokuituasennusten vuoksi ensimmäisen työntekijänsäkin.

Lisätietoja: Keski-Suomen valokuituverkot Oy Pekka Piispanen p. 044 7332310

Uurasdata / Antti Lehtinen p. 0400 655996


Uurainen juhlii myös ensi vuonna

12.01.2017

Kotimaamme juhlavuosi on alkanut. Uuraisilla satavuotiaalle Suomelle on virallisesti omistettu syksyllä valmistuva uusi Hirvasen koulu. Valtioneuvoston kanslia on 2.12.2016 liittänyt Hirvasen koulu - Suomi 100-vuotta Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan.

Kun Suomen juhlavuosi päättyy, alkaa vuonna 1868 perustetun Uuraisen 150-vuotisjuhlavuosi. Vuoden 2017-2018 vaihtumista juhlitaan kunnassa näyttävällä ilotulituksella.


Mirjan Kierros 36. kerran

12.01.2017

Vaikka lumitilanne näytti hieman epävarmalta, niin Aittovuoren latuverkoston ladut on saatu kuntoon ja perinteistä hiihtojuhlaa päästään viettämään ensi lauantaina Uuraisilla.

Kansalliset Kuukan Hiihdot ja XXXVI Mirjan Kierros, sekä Keski-Suomen HS-cupin 2. osakilpailu starttaavat aamupäivällä. Kilpasarjoja on 8-65 -vuotiaille, sekä luonnollisesti miesten ja naisten yleinen. Osakilpailustatuksen vuoksi mukana on Keski-Suomen hopeasompaikäisten, eli 12-16 -vuotiaiden kärkikaarti.

Katsojat pääsevät seuraamaan hyvin kisaa pellon suuntaan hienolta stadionalueelta.

 

Lisätiedot: Uuraisten Urheilijat, Olavi Tapper 040 736 0424


Uusyrityskeskus auttaa alkuun

12.01.2017

Vaikka kehittämisyhtiö Jykes ollaan alasajamassa, elinkeinoelämän kehittymisen yleisiä edellytyksiä ja uuden yritystoiminnan syntymisen edistämiseen luotu yhdistys Keski-Suomen Uusyrityskeskus Ry toimii yhä. Yhdistyksen toiminta on yleishyödyllistä, eikä tavoitteena ole tuottaa voittoa. Muuttuvassa tilanteessa Uusyrityskeskus on toimitusjohtaja Sakari Oikarisen mukaan valmis ottamaan laajempaakin toimintavastuuta esimerkiksi Uuraisilla. Tällä hetkellä Uusyrityskeskus toimii kymmenessä kunnassa Keski-Suomessa.

Viime vuonna Uusyrityskeskuksen kautta Uuraisilla käynnistyi yhdeksän uutta yritystä. Kokonaiskustannus Uuraisten osalta Jykesin maksujen kautta oli 3960 euroa, eli 440 euroa/yritys. Koko Keski-Suomen alueella yrityksiä Uusyrityskeskuksen kautta käynnistettiin 402 ja palveluja tarjottiin noin 750 asiakkaalle. Palvelut ovat esimerkiksi koulutusta, ryhmäkonsultaatiota sekä henkilökohtaista neuvontaa. TE-keskus on ulkoistanut starttirahalausuntojen arviointitehtävän Uusyrityskeskukselle koko Keski-Suomen alueella.

 

Lisätietoja: kunnanjohtaja Juha Valkama 014 267 2602 


Säilyke Herttua Uuraisille

16.12.2016

Uurainen sai iloisia yritysuutisia kun Akonpuron teollisuusalueella sijaitsevaan entiseen Etelkon tuotantohalliin saatiin uusi toimija. Yrittäjä Mikko Somiskan luotsaama Säilyke Herttua Oy on ostanut rakennuksen ja siirtää alkuvuodesta koko tuotantonsa Laukaasta Uuraisille. 

Täyslihasäilykkeisiin keskittyvän Säilyke Herttua juuret ovat kaukana 80-luvulla, mutta uusien tuotteiden kehittely on tärkeä osa yrityksen toimintaa. Säilyke Herttua tarjoaa jalostuspalveluja myös metsästäjille.

Uuraisten tiloihin on ainakin aluksi tulossa purkituslinjasto, leikkaustilat sekä tarkastetulle että tarkastamattomalle rahdille. Myös riistankäsittelylaitokselle sekä luomulle haetaan lupia.


Elämän tarkoitus

16.12.2016

Uuraisilla on koko päättymässä oleva vuosi paiskittu töitä seminaareissa ja tarkasteltu kaikki kunnan vastuualueet perusteellisesti ja laadittu kunnan uusi strategia vuosille 2017 -2022. Strategia jalkautetaan ensi vuoden aikana. Työ huipentui päivitettyyn visioon ja missioon, joista voi päätellä, että Uuraisilla ollaan yhä ylpeämmin maalaisia ja itsenäisiä. Kasvu on tärkeää, mutta pienen kunnan ihmisläheisestä mentaliteetista ei haluta luopua.

VISIO: Tasapainoisesti kasvava ja kehittyvä maaseutukunta – ajan hermolla!

Uurainen tarjoaa kylämäisen ja luonnonläheisen asumisympäristön. Uuraisilla toisista pidetään huolta. Kunta palvelee joustavasti kuntalaisia, joiden ulottuvilla on toimivat omat peruspalvelut.

MISSIO: Uuraisilla on hyvät puitteet elää ja asua – on suurta olla pieni kunta. Kunta päättää omista asioistaan vaikuttaen kuntalaisten elämään. Uuraisten kunta on uuraislaisia varten. Elämän tarkoitus on päästä kotiin – kotiin Uuraisille!

Strategiasta ja muista ajankohtaisista asioista kertoo kunnanjohtaja Juha Valkama ensimmäisessä vlogissaan, jonka kuvasivat 4H-Yrittäjät Joel & Miksu Films. Vlogin pääseT katsomaan tästä.

 


Valokuiturakentaminen loppusuoralla

09.12.2016

Uuraisten Valokuituverkot Oy:n toimitusjohtaja Pekka Piispasen mukaan emoyhtiön yrityssaneeraushakemus ei vaikuta toimintaan mitenkään. Verkkoyhtiö jatkaa Uuraisten valokuituverkon ensimmäisen aallon viimeistelyä ja yhdistää nyt päivittäin uusia kiinteistöjä supernopealle laajakaistalle. 

– Liittymien määrä oli yllätys, positiivinen sellainen, kertoo Pekka Piispanen. Tulosennusteensa perusteella yhtiön toiminta on kannattavaa ja se pystyy tekemään positiivista rahoitustulosta.

– Kunta on edelleen mukana, takaajana ja pienellä panoksella osakkaana, mutta ei operaattorina, toteaa Uuraisten kunnanjohtaja Juha Valkama.

Noin 90 prosenttia verkostosta on valmiina, tarkoitus on saada kaikki tänä vuonna käyttöön. Verkkoyhtiön rakennustahti jatkuu vilkkaana vielä lähiviikot, jos ei kovia pakkasia tule. Talopäätteitä voidaan tehdä miten kovalla pakkasella tahansa.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Pekka Piispanen p. 044 7332 310 


Jykesin aika loppuu Uuraisillakin

09.12.2016

Vuonna 1996 perustetun Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy:n tarina on päättymässä ja yhtiö aiotaan alasajaa vuoden 2017 aikana. Uurainen on ollut Jykesin osakas vuodesta 2002 lähtien. Kehitysyhtiöön liittyminen tapahtui aikana, jolloin Uurainen lopullisesti profiloitui osaksi Jyväskylän seutua ja sillä oli alkuvaiheessa paljon myös imagollista merkitystä. Muita tämän hetkisiä osakkaita ovat Jyväskylä, Laukaa ja Muurame.

Nyt omistajakunnat Jyväskylän johdolla ovat päätyneet ratkaisuun, että seudullinen yhteistyö ei enää tarvitse ympärilleen näin raskasta organisaatiota ja että yritysneuvonta voidaan hoitaa muutenkin. Uutinen on toki ikävä yhtiön 34 työntekijälle, joiden osalta yt-neuvottelut alkavat, kunhan kunnanhallitukset ovat vahvistaneet päätöksen. Uuraisilla Jykesin palvelut ovat suurelta osin henkilöityneet pitkäaikaiseen yritysneuvoja Antero Simsiöön.

Miten Uurainen jatkossa hoitaa ne palvelut, mitä Jykes on tarjonnut, on osin vielä avoinna. Kunnanjohtaja Juha Valkama pitää todennäköisenä, että ainakin yritysneuvonta tullaan jatkossa hankkimaan ostopalveluna.

Lisätietoja: kunnanjohtaja Juha Valkama p. 014 267 2602


Innovoi Uuraisilla

01.12.2016

Myös uuraislaisten yrittäjien on mahdollista hyödyntää Tekesin Innovaatioseteliä, joka on tarkoitettu vakiintunutta liiketoimintaa harjoittaville pk-yrityksille, jotka haluavat käynnistää innovaatiotoiminnan, mikä taas tarkoittaa toimenpiteitä, joilla yritys kehittää tuotteitaan, palvelujaan tai prosessejaan, tai hankkii palveluna uutta innovaatiotoiminnassa tarvittavaa tietoa ja osaamista.

Innovaatiosetelillä yrittäjä voi ostaa uutta tietoa ja osaamista esimerkiksi innovaatiopalveluja tarjoavilta yrityksiltä, yliopistoilta, ammattikorkeakouluilta ja tutkimusorganisaatioilta.  

Setelin arvo on 6 200 € (5 000 € + alv). 

Lisätietoja löytyy Tekesin sivuilta.

Hakeminen tapahtuu Tekesin asiointipalvelussa.


Partio toimii

01.12.2016

Kerran hiipuneen toiminnan elvyttäminen on usein vaikeampaa, kuin aivan uuden aloittaminen. Partio toimi Uuraisilla suurten ikäluokkien nuoruudessa aktiivisesti, mutta sitten seurasi monta hiljaista vuosikymmentä. Aika ajoin erähenkistä kerhoilua yritettiin viritellä uudelleen, mutta vasta pari vuotta sitten löytyi useampi aikuinen aktiivipartiolainen ja nyt Uuraisten lippukunta toimii aktiivisesti eri ikäluokissa Sudenpennuista Tarpojiin. 

Itsenäisyyspäivä on partiolaisille tärkeä päivä, silloin he ovat mukana päivän juhlallisuuksissa aamun lipunnostosta illan soihtukulkueeseen, joka huipentuu lupauksenantotilaisuuteen kirkkopihalla.

Lisätietoja: Lippukunnan johtaja Satu Mansikkaviita 041 456 8613.


Yrittäjät joulumessuilevat

01.12.2016

Uuraisten yrittäjyysvuoden Joulumessuja vietetään viikon päästä lauantaina. Paikan päälle on ilmoittautunut jo mukavasti yli 20 yrittäjää ja yhteisöä myymään ja esittelemään tuotteitaan. Vilttikirppis ruokalan yhteydessä on aivan ilmainen. Joulupukkikin saa ihmetellä vauhdikasta countrytanssiesitystä ja lapsille on luvassa Uuraisten Liinojen temppurata. MLL on puhvettivastuussa. Uuraisten seurakunta laulattaa kauneimpia joululauluja ja kertoo perinteisestä Lahja lapselle –keräyksestä. Anna lapselle raitis joulu –kampanja esittäytyy.

Lisätiedot ja myyntipaikkavaraukset: lea.lerkkanen@paikallisuutiset.fi. 050 5969 569.


Uuraisten kirjastossa lisää asiointiaikaa 5.12.2016 alkaen

01.12.2016

Omatoimikirjastoon!

Kirjastoon pääsee 5.12. alkaen asiakaspalveluaikojen ulkopuolella Keski- kirjastokortilla ja nettitunnuksella, jotka saa mistä tahansa Keski-kirjastosta - ikäraja palvelulle on  15 vuotta. Nuoremmat voivat asioida aikuisen kanssa.

Kirjastossa on tallentava kameravalvonta ja asiakkaita opastetaan erilaisin kuulutuksin ja opastekyltein, aineistoa on myös hävikinestosuojattu. Jokainen käyttäjä vastaa siitä, että noudattaa ohjeita ja käyttösääntöjä sekä on tarkka esimerkiksi siitä, että ulko-ovi sulkeutuu varmasti oman sisäänkirjautumisen ja poistumisen jälkeen.

Omatoimiaikana voi lainata ja palauttaa aineistoa automaatilla ja myös varausten nouto on mahdollista. Varauksista lähtee asiakkaalle numerokoodi, jota vastaava varaus otetaan varaushyllystä ja lainataan automaatilla.

Kuntosalikortteja tehdään edelleen kirjaston asiakaspalveluaikoina.

Omatoimiasiointiaika tarjoaa uuraislaisille yhdistyksille ja muille toimijoille kaivattua pienimuotoista kokous- ja toimintatilaa, Tästä on aina sovittava erikseen kirjaston kanssa. Omatoimiaikaa pyritään elävöittämään myös erilaisin tapahtumin kunhan toiminta käynnistyy kunnolla.

Arkipyhien aattoina omatoimiasiointi toteutuu klo 15-21 ja pyhäpäivänä noudatetaan viikonloppuaukioloja klo 10-20.

Tervetuloa tutustumaan uuteen palveluun! Lisätietoa omatoimiasioinnista saat kirjastolta. Toivomme suosiota tälle lisäpalvelulle, joka tuo asiakkaille hurjasti lisää asiointiaikaa.

Tästä tiedote, josta selviävät aukioloajat sekä palveluaikojen että omatoimisen asioinnin osalta.

 

Kirjastonjohtaja Minna Puntala, p. 014 267 2651


Uuraisille senioripuisto

25.11.2016

Uuraisten keskustaan Rivikuukan palveluasuntojen ja huoltoaseman takamaastoon lähelle Saarijärvelle vievää tietä suunnitellaan senioripuistoa ikäihmisten liikuntamahdollisuuksien kehittämiseksi. 

Alueelle tulisi polkuja, istutuksia, lammikko ja kuntoilutelineitä ja talvella hiihtolatu. Alue olisi kaikkien käytössä ja erityisesti heidän, jotka kokevat Aittovuoren ulkoilualueen liian raskaaksi. Samalla paikka myös maisemallisesti siistiytyisi.

Aloite senioripuistoon on lähtenyt Uuraisten Vanhustentaloyhdistykseltä. Rahoitusta haetaan Leaderryhmä JyväsRiiheltä. Avustusta on mahdollista saada 50 prosenttia kustannuksista joihin lasketaan myös talkootyön osuus. Hankkeeseen tarvitaan myös muiden  paikallisten järjestöjen tukea, jotta se on mahdollista toteuttaa.  
- Liikuntapuisto tulee olemaan kaikkien kuntalaisten käytössä ja välineet hankitaan sellaisina, että ne palvelevat ikäihmisten lisäksi kaikenikäisiä kuntoilijoita, kuitenkin niin, että kaikki laitteet ja kävelytiet tai hiihtoladut on rakennettu esteettömyysperiaatteella. Puiston idea on tarjota toimintaa vauvasta vaariin, kertoo perusturvajohtaja Jouko Nykänen.

Lisätietoja: Perusturvajohtaja Jouko Nykänen 014 267 2640 


Toivakasta Uuraisille

25.11.2016

Uuraisten hallintojohtaja Salla Saari-Männistö jää työlomalle 1.2.2017, hänen sijaisekseen on valittu kauppatieteiden maisteri Sari Linturi-Sahlman, joka on toiminut aiemmin Toivakan hallintojohtajana.
1. varasijalle valittiin valtiotieteiden maisteri Minna Nikander. 
Kaikkiaan hakemuksia saapui 26 kappaletta.


Takaisin »