Koskeeko jätevesijärjestelmän uudistaminen sinua?

16.04.2018

Alle 100 m vesistöstä tai pohjavesialueella sijaitsevan rakennuksen jätevesiasiat pitää hoitaa kuntoon ensi vuoden lokakuun loppuun mennessä. Tänä kesänä on siis viisasta selvittää oman jätevesijärjestelmän remonttitarve. 

Pitää myös muistaa, että jätevesijärjestelmän tehostaminen tai uuden rakentaminen tarvitsee luvan ja siihen liitettävän suunnitelman. Remonttitarvetta voit arvioida itsekin, mutta suunnitelma kannattaa teettää ammattilaisella.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun jätevesineuvoja antaa vinkkejä jätevesiremontin eteenpäin viemiseen infotilaisuudessa 24.4.2018 klo 17 valtuustosalissa. 

Tervetuloa kaikki asiasta kiinnostuneet!

Lisätietoja ympäristösihteeri Mia Rahinantti 014 267 2624


150-vuotiasta voi juhlia niin monin tavoin

13.04.2018

Ei yhtään kuukautta, ettei 150-vuotiasta Uuraista juhlistettaisi jotenkin. Huhtikuussa se tehdään sävelin ja sanoin.
 
Yli 20 vuotta kuntalaisia viihdyttänyt kansalaisopiston kuoro Uuraisten Viihdelaulajat juhlistaa synttärisankaria esiintymällä yhdessä käsikello-orkesteri Clarabellan ja ukuleleorkesteri Jykylelen kanssa seurakuntakodilla ensi sunnuntaina. Konsertin teemana on tunnelmallisesti Sinun kanssasi…
 
-Meitä on monta esiintyjää ja olemme yhdessä ahkeroineet talven. Siitä syntyi tällainen yhteisyyttä korostava nimi, kertoi kuoronjohtaja Sari Eirtola-Loukola, joka johtaa myös käsikello-orkesteria.
 
Konsertti koostuu kevyistä iskelmistä. Kuullaan mm. laulut Sydän rakastaa, Mandoliinimies, Sinun kanssasi tähtisilmä ja kansanlaulusikermä, sekä seurakuntakodin tunnelmaan hyvin sopiva Mua siipeis suojaan kätke. Kuoro laulaa sekä erikseen, että orkestereiden säestyksellä ja niiden sävelkulkua kuullaan myös erillisinä. Loppuhuipentumana raikuu Uuraisten laulu. Yhteisharjoituskin on pidetty. Ukuleleorkesteria johtaa Jyrki Loukola.
 
Sari Eirtola-Loukola on kuoron uusi ohjaaja ja vastannut opetuksesta nyt vuoden.
 
-Tämän porukan kanssa on ollut mahtavaa harjoitella ja työ on ollut minullekin suuri elämys, vastaa Sari.
 
Kuorossa laulaa kymmenen naista. – Ilomielin kaivataan uusia laulajiakin, mutta niitä ei vain tunnu löytyvän, vaikka meillä on mahtava porukkahenki ja läpeensä iloinen meininki, sanoo koko ajan kuorossa laulanut Tuula Rokkamäki.
Ensi viikon torstaina on Uuraisten MLL:n paikallisyhdistyksen lahjan vuoro. Se on suunnattu erityisesti ruuhkavuosissa rämpiville, joita Uuraisilla onkin paljon.
 
Armoa arkeen –tapahtumaan Uuraisten koulukeskukselle saapuu psykoterapeutti, blogisti ja tietokirjailija Maaret Kallio. Ennen häntä lyhyet puheenvuorot käyttävät peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen, jolla on paljon kuntansa kokoa laajempi näkemys ja kokemus suomalaisesta perusturvasta ja kirkkoherra Antti Toivio, tällä kertaa kolmen lapsen isän roolissa.
 
Aikuisten oikeesti -hanke on jo lunastanut paikkansa ja osoittanut, että jaksaminen ja riittäminen ovat tämän ajan isoja kysymyksiä ja erityisesti silloin kun eletään elämän keskipäivää. Ruuhkavuodet ovat antoisia, mutta myös koettelevia.
 
– Minusta on hyvä muistaa, että arki on ratkaisevaa ja että tavallinen arki riittää. On hyvä pysähtyä miettimään, mitä omasta lapsuudestaan muistaa. Harva muistaa suuria ja merkittäviä tapahtumia, vaan pieniä hauskoja asioita. Muistan kuinka katsottiin yhdessä Reinikaista ja saunan jälkeen sai lasillisen jaffaa, Maaret Kallio sanoo.
 
 
 
Kuun lopussa juhlitaan vielä kaikkein arvostettavimpia uuraislaisia. Kansallista Veteraanipäivääkin 27.4. juhlitaan yhdessä musiikkihetken merkeissä Uuraisten seurakuntakodilla. Musiikista vastaavat Jyrki Paananen ja Jusa Savolainen. Luvassa on myös koululaisten ja ikäihmisten ajatusten vaihtoa, sekä kunnan ja seurakunnan puheenvuorot, sekä tietenkin kahvitarjoilu.
 
Kyyditysapua tilaisuuteen tarvitsevien toivotaan ottavan yhteyttä Uuraisten vapaa-aikatoimistoon 24.4. mennessä p. 014 267 2641. Kyyditysavun tarjoaa LC-Uurainen.
 


Asiakasohjaaja

11.04.2018


Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE

09.04.2018

Hallituksen kärkihankkeessa lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) tavoitteena valtakunnallisesti on yhtenäistää hajanaista palvelujärjestelmää lapsi- ja perhelähtöiseksi ja siirtää painopistettä kaikille yhteisiin ja ennaltaehkäiseviin palveluihin sekä varhaiseen tukeen ja hoitoon.

Lisätietoa valtakunnallisesta LAPE-kärkihankkeesta
http://stm.fi/hankkeet/lapsi-ja-perhepalvelut 
ja Keski-Suomen osalta 
http://www.ks2020.fi/uudistuksen-karkihankkeet/kslape/

Uurainen on mukana maakunnallisessa LAPE-työssä ja tarkoituksena on perustaa perhekeskusmallin mukainen hyvinvointitalo Uuraisille (kunnanvaltuuston käsittely talousarviosta 11.12.2017). Tarkoituksena on muodostaa lasten, nuorten ja perheiden toiminnoista ja palveluista toimiva, yhtenäinen kokonaisuus. Se tarkoittaa, että eri toimijat tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään. Tavoitteena olisi, että palvelut löytää helposti ja ne olisivat saatavilla ajoissa, oikeaan aikaan. Toimijoita voi olla sekä julkiselta taholta että järjestöistä, seurakunnista ja yksityiseltä sektorilta.

Hyvinvointitalon tarkoitus on edistää asukkaiden hyvinvointia ja estää ongelmien syntymistä. Talossa voi esim. kokoontua erilaisia vertaisryhmiä tai se voi toimia kuntalaisten kokoontumispaikkana.

Hyvinvointitalon ja perheiden palveluiden kehittämiseksi on julkaistu nyt kysely, johon linkki ohessa, vastausaikaa 30.4.2018 saakka.

https://www.webropolsurveys.com/S/985BDE3F2E3A7FBE.par


Kokonaan koulukuraattori

05.04.2018

Hanna-Mari Saarelainen on työskennellyt Uuraisilla koulukuraattorina pari vuotta perhetyöntekijän toimen ohessa ja nyt maaliskuun alusta kokopäiväisenä. Hanna-Marin tavoittaa kahtena päivänä viikossa koulukeskukselta ja yhtenä kultakin kolmelta kyläkoululta.
 
– Kaikki työ tehdään lapsen parasta ajatellen, että hänellä olisi kaikin puolin hyvä olla koulussa ja kotona. Oikea-aikainen asioihin tarttuminen ja pyrkimys ongelmien ennaltaehkäisyyn ovat työssäni ensiarvoisen tärkeitä, sanoo Hanna-Mari.
 
Kuraattorin työ on kunnissa lakisääteinen. Työ on sosiaalityötä tarkoituksena edistää koulun ja koululaisen hyvinvointia ja se on osa yhteisöllistä oppilashuoltoa sisältäen myös esiopetuksen. Vastaanotolle pääsee usein ilman ajanvaraustakin.
 
Huolia lapsesta voi olla vanhemmilla, opettajilla muulla aikuisella tai koululaisella itsellään. Ne liittyvät yleensä opiskeluun, harrastuksiin, kavereihin, opettajaan, vapaa-aikaan, kotiin, moniin asioihin, eikä vähiten koulukiusaamiseen.
 
Yksittäisten keskustelujen lisäksi Hanna-Mari pitää tunteja kokonaiselle luokalle tai pienelle ryhmälle. Työparina voi olla opettaja, koulupsykologi tai kouluterveydenhoitajat, tarpeen ja työtilanteen mukaan. Suurin osa on kuitenkin yksilötyötä. Tärkeää on myös ohjaus vaikkapa psykologin tai sosiaalityöntekijän tai muun tarvittavan avun piiriin.
 
Koulujen elämässä Hanna-Mari haluaa olla läsnä ja osa yhteisöä, että kynnys yhteydenottoon olisi mahdollisimman matala.
 
– Aiemmin tein sekä perhetyötä että kuraattorityötä. Nyt voin keskittyä myös ennaltaehkäisyyn koulumaailmassa ja olemaan mukana koulun arjessa. Nyt ovi on enemmän auki. Joskus joku käy kerran, jutellaan ja asia on siinä, joskus prosessi on pidempi. Mitään valtavaa ongelmaa ei tarvitse olla, kun luokseni hakeutuu. Kertomaan voi tulla vaikka ilonkin aiheita.

Lisätietoja: Hanna-Mari Saarelainen p. 050 305 5778.


Yrittäjyyskasvatuksen työkalu Youtubeen

05.04.2018

Uuraisten 4H:n Find your way -hankkeessa on luotu uusi yrittäjyyskasvatuksen työkalu. Työkalu on tehty videomuotoon, koska sillä yritetään tavoittaa nimenomaan nuoria katsojia.

Viiden videon sarjassa esiintyvät lähes kaikki Uuraisten 4H-yhdistyksen 4H-yrittäjät. Videot julkaistaan viikon välein Youtubessa, ensimmäinen ensi tiistaina.
 
Veera Taipale, Ella Nieminen ja Iida Lehtinen näyttelevät nuoria, jotka aikovat perustaa oman 4H-yrityksen. Videoita tulevat hyödyntämään mm. muut 4H-yhdistykset innostaessaan nuoria 4H-yrittäjiksi. Ensimmäisessä osassa nuoret päättävät perustaa 4H-yrityksen, seuraavassa videossa he suunnittelevat sitä, kolmannessa tekevät markkinointia ja niin edelleen.
 
4H-yritys on loistava keino mm. luoda itselleen kesätyöpaikka. Näin teki Uuraisilla viime kesänä 23 nuorta.
 
Uuraisten 4H:lla on kerrottavana muitakin hyviä uutisia. Robo-hanke on saanut myöntävän rahoituspäätöksen JyväsRiiheltä ja aloittaa toiminnan jo tässä kuussa. Tavoitteena hankkeessa on kehittää Robotiikan oppimisympäristö ja luoda jatkoa opetussuunnitelmaan harrastustoiminnassa.
 
Ensi syksynä Uuraisilla alkavat Robo-kerhot ja -ryhmätoiminta nuorille. Hanke sisältää myös nuorisovaihtoja.
 
 
Lisätietoja yrityskasvatusvideosta Pia Kautto p. 044 0202 371, Robo-hankeesta Anni Tuikkanen p. 044 545 3959


Yhteinen puistohanke etenee

29.03.2018

Uuraisten JyväsRiihen hankerahoituksen tuella tekeillä oleva Senioripuisto aivan kylän ytimessä uinuu vielä lumihangen alla, mutta heti kun talvi väistyy, työt alkavat jälkeen.
 
- Uusimpia uutisia Senioripuistosta on, että avajaisia vietetään 18.7. klo 13. Tulevia töitä o vat viime syksynä istutetun nurmikkoalueen siistiminen, sillan rakentaminen lammen yli, penkkien ja pöytäryhmien rakennus, pisteaidan teko, pensaiden, omenapuiden, marjapensaiden istutus. Mahdollisesti myös kosteikkokasveja istutellaan lisää. Edelleen on pohdinnassa kuinka huvimaja toteutetaan. Etsinnässä on jokin järjestö tai muutama yritys yhteistyössä sitä rakentamaan, kertoo toiminnanohjaaja Anne Hietikko.
 
Kevään ja alkukesän aikana kävelyteiden päälle laitetaan kivituhka ja kuntoilulaitealue rakennetaan. Sähkötyöt viimeistellään ja lapsille tuleva ”Värivaloleikki” asennetaan. 
 
- Hienoa on, että eri järjestöt ja vapaaehtoiset ovat ottaneet yhteyttä, mitä he voisivat tehdä ja kuinka voisivat osallistua talkoisiin. Olemme äärimmäisen iloisia näistä ideoista ja siitä kuinka paikalliset yrityksetkin ovat lähteneet mukaan puiston tekemiseen joko talkoita tekemällä tai rahallisella sponsoroinnilla. Keskiviikkoiltana 18.4. klo 18.30 kunnanvirastolle ovat kaikki asiasta kiinnostuneet tervetulleita suunnittelemaan yhdessä tulevia talkootöitä ja -päiviä. Lisäksi haluamme, että puiston avajaisissa näkyy myös ajatus ”Tehdään puisto yhdessä” ja näin ollen haluamme suunnitella avajaisetkin yhdessä, Hietikko jatkaa.
 
Paikalliset yritykset Neon Systeemi ja Jokihaara Oy:n rakentavat metallisen, pari metriä korkean puun, johon jokainen yli 250 euroa lahjoittanut yritys tai yhdistys saa oman nimensä puun lehteen kaiverrettuna.
 
Lisätietoja: Anne Hietikko p. 050 410 1890, Jouko Nykänen p. 040 589 1277
 
 
Viime kesänä kunnanvaltuutettu Jari Muhosen aloitteesta aloitettiin haasteketju, joka toi Senioripuiston tekijöiksi suuren määrän uuraislaisia. 
Ensimmäisten joukossa haasteeseen ehtivät käytännössä vastaamaan Asko Paanala, Mikko Nyyssönen ja Raimo Paanala, jotka kaatoivat puut puiston tieltä.


Positiivista kasvua

29.03.2018

Uuraisten kunnan tilinpäätös on valmistunut, eikä se ole ollenkaan hassumpaa luettavaa.
 
Vuoden 2017 tilinpäätöksen vuosikate muodostui noin 1,6 miljoonaa euroa positiiviseksi. Se on 0,5 miljoonaa euroa enemmän kuin arvioitiin. Siihen vaikutti eritoten se, että veroja tuloutui kunnan kassaan arvioitua enemmän.
 
- On tosi tärkeää, että vuosikate oli puoli miljoonaa isompi, jolla kyettiin kattamaan kunnan investointeja. Jo talousarviovaiheessa tiedostettiin, että rahoitustarve on mittava. Alkuperäiseen investointiosaan verrattuna investoinnit maksoivat yli 800 000 euroa enemmän. Investointien netto oli lopulta n. 3,6 miljoonaa euroa eli miljoona euroa enemmän kuin vuonna 2016. Investointien kattamiseen piti hakea valtuustolta valtuuksia lisävelan ottamiseen, kertoo kunnanjohtaja Juha Valkama blogissaan. Kunnan velkamäärä asukasta kohden on nyt 3831 euroa.
 
Hirvasen uuden koulun rakentaminen oli vuoden 2017 investointikohteista aivan keskeinen. Kunta investoi myös kadunrakentamiseen, joista merkittävänä kohteena oli osallistuminen keskustaajaman kiertoliittymän ja tiehankkeen toteutukseen. Kiertoliittymään lensi syksyllä 2017 Kuukan Kurki, Uuraisten uusi maamerkki.
 
Kunnan tuloverokertymä oli 9,65 miljoonaa euroa, joka on noin 150 000 euroa muutetun talousarvion tuloverokertymää parempi. Kunnan osuus yhteisöverokertymästä, noin 0,6 miljoonaa euroa oli n. 71 500 euroa ennakoitua parempi. Kiinteistöverot toteutuivat arvioidun mukaan. Käyttötalouden toimintakuluissa ja -tuotoissa pysyttiin budjetissa ja muutettu talousarvio alitettiin 237 000 eurolla.
 
- Käyttötalouden kokonaisuuden koordinoinnissa onnistuimme. Toimintakatteen netto myös pieneni tilinpäätöksestä 2016. Työn takana oli koko kuntaorganisaation osaaminen ja ammattitaito työntekijästä valtuutettuun, Valkama päättää.
 
Lisätietoja: Juha Valkama p. 014 267 2602


Hyppää mukaan hyvän kierteeseen!

27.03.2018


Pertsaa, vassua ja laskettelua

19.03.2018

Hiihtokoulun suosio suorastaan yllätti järjestäjät tänä vuonna. 5-10 -vuotiaille suunnattu Uuraisten Urheilijoiden hiihtokoulu järjestettiin Aittovuoren maastoissa alkuvuodesta. Viimeinen kerta oli viime keskiviikkona.
 
- Keskimäärin 18 lasta on ollut joka kerta mukana, kertoo Tommi Espo, yksi hiihtokoulun ohjaajista.
 
Hänen lisäkseen hiihtotaitoa ovat jakaneet Marjo Lampinen, Mervi Pasanen ja Jari Saksala. Hiihtotaitojen lisäksi myös termit ovat nyt hallussa.
 
- Tasatyöntöä, vuorohiihtoa, kuokkaa ja vassua on ainakin opeteltu kertovat

8-vuotiaat Heta Vilokkinen ja Lila Lampinen niin innostuneesti, että se lämmittäisi myös vassun kehittäjää Thomas Wassbergia, kuuluisaa sadasosasankaria ja Juha Miedon kukistajaa. Vassuhan tai wassu tarkoittaa yksipotkuista luistelutekniikkaa, jossa sauvatyöntö tehdään molemmille puolille joka luisteluponnistuksella. Se on nopea etenemistapa, jota käytetään loivissa ylämäissä ja tasamaalla. Kuokka taas on perusluistelutekniikka, jossa molemmat sauvat iskeytyvät maahan aina samaan aikaan toisen puolen suksen kanssa. Tytöt arvelevat olevansa hiukan taitavampia hiihtäjiä nyt hiihtokoulun käytyään ja jos mahdollista vieläkin innostuneempia.

- Kaikkein mukavinta on laskeminen, he vakuuttivat.
 


Meistä jokainen tarvitsee tsemppausta

19.03.2018

Vuoden nuori uuraislainen Tsemppari on Teemu Laitinen. Teemu on perustanut oman Teemun parkour 4H-yrityksen ja vetää lapsille ja varhaisnuorille innolla, sekä kannustavalla ja luotettavalla tavalla muun muassa Parkourleirejä ja -kursseja. Valintalautakunnan vakuutti myös kunnan saama positiivinen maine, sillä nuoren yrittäjän innokkuus on huomattu myös naapurikunnissa.
 
Uuraisten Nuokkarilla paistetaan lettuja ja sämpylätaikina on nousemassa peiton alla. Musiikki pauhaa ja nuoriso viettää eri tiloissa leppoisaa perjantai-iltapäivää koulun jälkeen oleillen ja pelaillen. Ohjat käsissään pitää Päivi Piippa, juuri vuoden Tsemppaajaksi valittu.
 
– Päivi toimii eri-ikäisten nuorten kanssa niin koululla kuin nuorisotalolla omissa työtehtävissään aina kannustavalla ja positiivisella tavalla sekä tasapuolisesti huomioiden nuoret arvokkaina ja ainutlaatuisina yksilöinä, sanotaan kunnan valintaperusteissa.
 
Kaikkia näitä ominaisuuksia Päivi työssään tarvitseekin. Koulukeskuksessa hän työskentelee 7-9 -luokkien parissa ja usein joustavan opetuksen JOPO-luokassa, yleensä englannin ja ruotsin taitoja ohjaten. Joskus hän toimii ryhmän, joskus vain yhden oppilaan tukena, opettajan kanssa tiivistä yhteistyötä tehden. Loput työajasta Päivi tekee Nuokkarilla muutamana iltapäivänä viikosta. Perjantaisin työpäivä kestää iltayhdeksään saakka yli 13-vuotiaiden mopopoikien ja koulusta päässeiden kanssa.
 
Päivistä nykynuoriso on ihanaa ja kohteliasta, onkeensa ottavaa ja toisistaan huolta pitävää joukkoa, joilla on sydän paikallaan. Toki joskus on sanottava tiukasti ja perusteltava syy.
 
– Tyhjästä ei auta nipottaa. Kun puolin ja toisin ollaan rehellisiä, tullaan läheisiksi. Kapina on parempi teini-iässä kuin sitten vanhempana, on Päivi moneen kertaan kokenut.
 
Työn hienoja hetkiä on, kun jo koulusta päässyt tulee kertomaan ensimmäisestä tyttöystävästään tai uudesta ajokortista tai vain muuten kertomaan kuulumisiaan.
 


Pian taas bensaa ”Shelliltä”

14.03.2018

”Uuraisten Shellinä” tunnettu legendaarinen autobaari ja –huoltamo on pian Seo, mutta ottanee hetken, ennenkin kuin nimitys kansan suussa muuttuu. Nimitystä tärkeämpi uutinen on, että ensi perjantaina 16.3. huoltamolta saa jälleen myös bensaa. Automaatteihin tulee tankkausmahdollisuus niin seteleillä kuin kortillakin ja tarvittaessa on tarjolla myös tankkauspalvelu.
 
Uuraisten Uurastajat Oy:n pyörittämän huoltamon seinien sisäpuolelta löytyy Seo-baari, josta saa myös kotiruokalounasta, tietokonepalvelu, Matkahuolto ja myymälä.
 
 
Yrittäjä Valtteri Vehviläinen pistää mittarikenttää tankkauskuntoon.


Kirri-Tikkakoski –moottoritie tuo apuja Uuraisillekin

22.02.2018

Mikäli Kirri-Tikkakoski -moottoritiehanke toteutuu suunnitellusti, Uuraisilta Jyväskylään hurautetaan tulevaisuudessa kätevämmin ja tietenkin myös toiseen suuntaan.
 
Uusi liittymä lähtee Uuraisilta päin tullessa hieman ennen nykyistä Autiokankaantien liittymää ja nelostielle saavutaan uuden Puuppolan eritasoliittymän kautta nykyisen Puuppolankoskentien pohjoispuolelle. Tästä matka jatkuu kohti Jyväskylää uutta moottoritietä pitkin.
 
Moottoritielle rakennetaan kaikkiaan neljä uutta eritasoliittymää, jotka ovat E2 Lintukankaan, E3 Puuppolan, josta rakennetaan siis uusi maantieyhteys Uuraisten suuntaan, E4 Tikkakosken ja E5 lentokentän eritasoliittymät. Nykyisen Kirrin eritasoliittymän E1 rampit sovitetaan uuteen moottoritiehen. Lisäksi parannetaan Vehniäntien maantien 6375 tasoliittymä. Moottoritielle rakennetaan rinnakkaistie paikalliselle ja hitaalle liikenteelle. Nykyinen nelostie jää rinnakkaistieksi Kirrin ja Matinmäentien väliseltä osuudeltaan ja uusi rinnakkaistie rakennetaan moottoritien itäpuolelle Matinmäentien ja Vehniäntien välille.
 
Alustavan suunnitelman mukaan yhteensä 139 miljoonan euron moottoritiehankkeen rahoitus ja rakentaminen jakaantuvat monelle eri vuodelle. Kovimman rakentamisen aika lienee vuosina 2019-2021. Lopullisesti valmista pitäisi olla vuonna 2022.
 


Talous- ja hallintopäällikkökuviot uusiksi

22.02.2018

Uuraisten talous- ja hallintopäällikkönä aloittaa Helena Vuopionperä. Hän toimii tällä hetkellä Pihtiputaan kunnansihteerinä. Aiemmin valittu Sari Karhu ei ota virkaansa vastaan, sillä hänet valittiin myös Keski-Suomen liiton 
hallintopäälliköksi. Varalle Keski-Suomen liitto valitsi toivakkalaisen Sari Linturi-Sahlmanin, joka toimii tällä hetkellä Uuraisten vs. hallintojohtajana.

Viran edellinen vakinainen haltija Salla Saari-Männistö valittiin syksyllä Akaan hallintopäälliköksi.


Japanilaisvaltuuskunta vieraili Uuraisilla

16.02.2018

Uuraisten nuorekas ikärakenne ja sen tuomiin haasteisiin onnistuneesti vastaaminen toi viime viikolla kuntaan kaukaisia vieraita. Japanilaiset tutkijat Ataku Kimihito (PhD) ja Takayuki Nishimura (Associate Professor), sekä kaksi opiskelijaa yliopistoista Hokkaidon saarelta vierailivat peruspalvelujohtaja Jouko Nykäsen opastamina tutustumassa Uuraisten 4H:nkoulukeskuksen ja Uuraisten neuvolan toimintaan. Erityisesti japanilaisvieraita kiinnosti yhteistyö eri sektoreiden välillä, minkä monipuolisuus vieraita hämmästytti.
 
– Vierailun lopuksi jäimme vielä vertailemaan japanilaista ja uuraislaista tapaa toimia. Suurin ero oli yhteistyössä eri viranomaistoimijoiden välillä ja toisaalta viranomaisten ja vapaaehtoisjärjestöjen välillä. Japanissa on vallalla yksinpuurtamisen kulttuuri ja toisilta organisaatioilta ja järjestöiltä ei pyydetä juurikaan apua. Myös koulut ovat Suomessa avoimia kuntalaisille kouluajan ulkopuolella, esim. harrastustilat, toisin kuin Japanissa. Kysyimme vielä lopuksi missä meillä olisi parannettavaa, mutta siihen vieraat eivät osanneet tämän käynnin perusteella antaa neuvoja, kertoi vieraita Uuraisilla kierrättänyt Jouko Nykänen.
 
Lisätietoja peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen p. 014 267 2640.
 
 
Matka koulukeskukselta neuvolaan taittui lempeässä talvisäässä.


Uuraislaisia enemmän kuin koskaan

16.02.2018

Ylläoleva otsikko on voitu kirjoittaa jo lähes jokaisen väkilukujulkistuksen yhteyteen parinkymmenen vuoden ajan. 
 
Tilastokeskus julkaisi eilen vuoden 2017 väestötiedot ja Keski-Suomen liitto laati niistä maakunnan tietoja kuvaavat käyrät ja käppyrät.
 
Viime vuonna Uuraisten väkiluku kasvoi 0,8 %, eli 31 henkilöllä. Luku on uuraislaisittain suorastaan vaatimaton, mutta maakuntakisassa sillä irtoaa pronssisija Muuramen ja Jyväskylän jälkeen. Näiden kolmen lisäksi ainoastaan Laukaa on pystynyt kasvattamaan väestöään. Kaikkialla muualla Keski-Suomessa väki vähenee.
 
Uuraislaisia on nyt 3748 ja reilusti joka neljäs meistä on alle 15-vuotias. Lasten ja nuorten 26 % osuus on Keski-Suomen korkein ja vastaavasti 65 vuotta täyttäneiden 19 % osuus maakunnan kolmanneksi matalin Jyväskylän ja Muuramen jälkeen.
 
Uurainen voi olla ylpeä myös alhaisesta työttömyydestään. Koko vuoden työttömyysasteen keskiarvo on kunnassa Muuramen jälkeen toiseksi matalin, 10,7 %, alennusta edellisvuoteen 2,9 prosenttiyksikköä.
 
Työpaikkapendelöinti kuntaan ja kunnasta ulos on vilkasta. Uuraisten ulkopuolella töissä käyvistä 60 % suuntaa Jyväskylään. Uurainen on selkeästi asuinkunta, työpaikkaomavaraisuus on Petäjäveden jälkeen maakunnan toiseksi matalin (60 %) mutta Uuraisilla myös käydään töissä. Vajaa 40 % Uuraisilla työskentelevistä saapuu tänne muualta.
Lisätietoja kunnanjohtaja Juha Valkama 014 267 2602.


Uurainen 150 -juhlavuoden julkaisu

15.02.2018

Myynnissä Uuraisten kunnanvirastolla
Virastotie 4

Myyntihinta 30,00 €  (sis. alv 10%)


Hyvää ja monipuolista liikuntaa

02.02.2018

Uuraisten Vuoden 2017 liikuntateostaPumptrack-radasta, palkittiin tammikuisessa Jyväskylän Paviljongin Urheilugaalassa kirkonkylässä asuva rakennusliikkeen projektipäällikkö ja yrittäjä Juhana Koivisto.
 
– Mahtavaa on aina saada tunnustusta työlleen, hän kiittelee.
 
Juhana Koivisto on Pumptrack-ratahankkeen ideoitsija ja päävastuunkantaja. Hallinnollisesti Uuraisten Urheilijoiden organisoiman hankkeen myötä rata tarjoaa eri-ikäisille kuntalaisille uuden suositun harrastusmahdollisuuden ja -paikan. Rata sijaitsee keskusurheilukentän lähellä ja näyttää pienoiskoossa olevalta vaaramaisemalta affalttisine kumpareineen, kaarteineen ja kumpuyhdistelmineen.
 
Vauhti tehdään radalla kumpuja ja kaarteita hyödyntäen koko kehon avulla ”pumppaamalla”. Ratapituus on noin 100 metriä ja rata soveltuu kaikenkokoisille polkupyörille, potkulaudoille, rullaluistimille ja rullalaudoille ja tarjoaa käyttäjälleen keinuvan seikkailukyydin. Taitojen karttuessa radalta löytyy aina uusia haasteita, jotka mahdollistavat mielekkään liikkumisen radalla vuodesta toiseen.
 
 
Juhana Koivisto Uuraisten pumptrack- radalla viime syksynä ennen radan asfaltointia.


Kunnia tehdä kanssaihmisille hyvää

02.02.2018

- Satojen ihmisten elämä on ratkaisevasti parantunut palvelujen lähellä olevan kodin myötä. Tieto siitä on paras palkinto tehdystä työstä, sanoo juuri 80 vuotta täyttänyt Kalevi Hyytiäinen. Hän on Uuraisten vanhustenhuollon pioneereja ja toiminut Uuraisten Vanhustentaloyhdistys Ry:n johdossa 44 vuotta. Yhteistyö kunnan kanssa on ollut tiivistä ja tuloksekasta.
 
Vielä 70-luvulla saattoi Uuraisilla ikäihminen asua kylmässä maalattiaisessa mökissä. Hänen elämänlaatunsa nousi huikeasti kun hän pääsi muuttamaan keskelle kirkonkylää, mutta ei vaivaistaloon, jollaisiksi vanhustentalot vielä silloinkin usein miellettiin.
 
Vanhustentaloyhdistys rakensi aluksi Rivikuukan vuokratalot lainojen ja avustusten turvin. Palvelukeskuksen yhteyteen rakennettiin asuntoja ja päivätoiminta- ja saunotustiloja. Vuosituhannen alussa saatiin vielä tilat Koivulan muistisairaiden asunnoille. Tänä päivänä yhdistyksellä on Uuraisten kirkonkylässä 41 asuntoa, kaikki asuttuina ja käytössä.
 
Kalevi Hyytiäinen on myös merkittävä kotiseutuperinteen tallentaja ja hänen kotiarkistossaan on valtava määrä Uuraisten paikallishistoriaa mapeissa ja albumeissa, puhumattakaan kaikesta hiljaisesta tiedosta. Kun Uurainen juhli 140-vuotista olemassaoloaan, hänet palkittiin ansioistaan Vuoden Uuraislaisena.
 
 
Kalevi ja Leena Hyytiäinen Teivaalan tuvalla.


Aittovuori on aarre

26.01.2018

Viime viikonloppuna hiihdettiin perinteikkäät Kuukan hiihdot ja 37. Mirjan Kierros, jonka nimi viittaa tietysti kautta aikain menestyksekkäimpään uuraislaiseen hiihtäjän, olympiamitalisti Mirja Kierrokseen (os. Lehtonen). 
 
Aittovuoren kilpailukeskukseen saapui tänä vuonna myös yleisöä enemmän kuin pitkään aikaan. Nimekkäimmät hiihtäjät Sini Alusniemi ja Joel Sariola korjasivat yleisten sarjojen voitot. Tulokset.
 
Aittovuoren latuverkostosta löytyy ammattilaisillekin haastavia reittejä, toisaalta myös harrastelijoille sopivia latuja. Tänä vuonna saadaan myös nauttia leppoisasta retkiladusta Uuraisten keskustasta Tehlon hiihtomajalle, sekä monista muista, osin talkoovoimin ylläpidetyistä reiteistä.
 
Aittovuori aivan kylän sydämessä ei ole pelkästään hiihto- ja lenkkeilyalue, vaan myös uudet lajit, kuten maastopyöräily ja frisbeegolf ovat löytäneet sieltä sijansa. Radat on rakennettu kunnan ja harrastajien yhteisvoimin ja ovat vilkkaassa käytössä alkukeväästä pitkälle syksyyn.
 
 
Kuukan hiihdot ei ole ryppyotsaista suksimista, vaan perinteikäs, rento ja omintakeinen urheilutapahtuma. Esa Pienkellomäki ja Aapo Kässi lähettävät Uuraisten oman pojan Vilho Stenmanin matkaan. Peukutukset ja kova kunto siivittivät Vilhon M14-sarjassa hopealle.


TV-palvelut valokuitua pitkin tarkasti ja häiriöttä

12.01.2018

Uuraisten valokuituverkko on saatu rakennettua valmiiksi ja se on toiminut hyvin. Pääosin valokuidun ovat käyttäjät todenneet sen luvatun huolettomaksi ja toimintavarmaksi ja stressi suuresti vaihtelevasta mobiiliyhteydestä on helpottanut. 
 
Täysin poissuljettua ei ole, etteikö kuitukaivureita tulevaisuudessakin vielä Uuraisilla nähtäisi. 
 
– Jatkorakentaminen perustuu aina kysyntään ja on tapauskohtaista. Pyrimme luonnollisesti hyödyntämään aina uusien kaava-alueiden rakentamisen yhteydessä yhteisrakentamisen mahdollisuuden, Uuraisten Valokuituverkot Oy:ntoimitusjohtaja Pekka Piispanen sanoo.
 
Myös TV-palvelut ovat saatavilla Maxivision Viihde – peruspalvelun kautta ja Piispasen mukaan asiakkaat ovat tämän palvelun hyvin löytäneet. 
 
– TV:n häiriötön näkyvyys peruskanavien osalta ja maksukanavien helppo tilaaminen palvelun kautta on koettu yhdeksi valokuituverkon suurimmiksi hyödyiksi, hän kertoo.
 
Maxivision Viihde tarjoaa laajan kanavavalikoiman, myös HD-kanavia, sekä monipuoliset tilausmahdollisuudet. Käyttäjäystävälliset ominaisuudet takaavat, että voit esimerkiksi aloittaa ohjelman katselun alusta tai tallentaa sen vaivattomasti vaikka kännykällä. 
 
Uuraisten valokuituverkkoihin yhteydessä olevan Verkko‐osuuskunta Kuuskaistan saneerausohjelma vahvistettiin joulukuun puolessa välissä Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Saneerausohjelmassa määrätään yrityksen velkoja koskevista velka‐ ja muista järjestelyistä. 
 
– Saneeraus ei vaikuta Uuraisten Valokuituverkkojen toimintaan millään tavoin, sanoo Pekka Piispanen.
 
Lisätietoja: Uurausten Valokuituverkot Oy:n toimitusjohtaja Pekka Piispanen 044 733 2310 


Markus antaa Uuraisten Vuokratalojen isännöinnille kasvot

12.01.2018

Uuraisten Vuokratalot Oy ja Uuraisten kunta solmivat tiistaina sopimuksen, jossa vuokratalojen isännöinti siirtyy maaliskuun alussa Uuraisten kunnalle.
 
– Syksyn aikana tarkastelimme palvelukokonaisuutta yhdessä kunnan kanssa ja päädyimme molempia tyydyttävään sopimukseen. Yhteinen tavoitteemme on tietysti se, että Uurainen olisi houkutteleva paikka myös vuokra-asujalle, Vuokratalot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Riihimäki.
 
Hän pitää solmitun sopimuksen parhaana antina paikallisuutta ja isännöitsijän tavoitettavuutta, joka on asiakassuhteiden kannalta ensiarvoisen tärkeää.
 
– Nyt solmittu sopimus tukee erinomaisesti myös viime vuonna tehtyä konserniohjetta, että tavoitteena on tiivistää yhteistyötä konsernin sisällä. Uuraisten kunta omistaa kokonaisuudessaan Uuraisten Vuokratalot Oy:n. Myös tulevalla sote- ja maakuntauudistuksella oli vaikutuksia tähänkin päätökseen, sillä sosiaalitoimen siirtyminen maakunnan vastuulle vie kunnasta työtehtäviä sosiaalipalveluista ja talous- ja hallintotoimesta sekä toimistohenkilökunnalta ylipäätään. Ja tarjoamalla uusia työtehtäviä pyritään pitämään kunnassa ne kuntakonsernin osaajat, jotka ovat valmiit ottamaan vastuuta, kunnanjohtaja Juha Valkama jatkaa. 
 
Yksi uusista vastuunkantajista on Markus Malmikallio, joka aloittaa palveluvastuullisena teknisenä isännöitsijänä ja hoitaa jatkossa pääosin asiakaskontakteja. Paljasjalkainen uuraislainen on tuttu mies suurelle osalle asiakkaita, sillä työpaikka on ollut pitkään Uuraisten teknisessä toimessa kiinteistönhoidossa – ja tuttuja ovat hänelle myös isännöitävät kiinteistöt aikaisemmilta jaksoilta, kun isännöintivastuu on ollut kunnalla.
 
– Mukavalta tuntuu, että pääsee etenemään työssään ja saa lisää vastuuta ja uusia haasteita. Pari vuotta sitten kävin teknisen isännöitsijän koulutuksen ja nyt pääsen koulutusta vastaavaan tehtävään, Markus Malmikallio myhäilee. 
 
Peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen hoitaa hallinnollista isännöintiä. Hänellä on vuosikymmenten kokemus vastaavasta tehtävästä jo Uuraisten vanhustentaloyhdistyksen omistamissa kiinteistöissä. 
 
Vuokratalojen taloushallintoa jatkossa hoidetaan sekä kunnassa, jossa vastuuhenkilönä on Tarja Mustonen, että osin ostopalveluna uuraislaiselta TSR Talouspalvelut Oy:n Taru Rytköseltä. Myös järjestelmät päivitetään ajanmukaisiksi.
 
Uuraisten Vuokrataloilla on tällä hetkellä 134 asuntoa ja niiden täyttöaste on ihanteellinen esimerkiksi Jyväskylään verrattuna, noin 98 prosenttia. Uuraisilla on viimeksi rakennettu vuokrarivitaloja vuonna 2003 Tilkkulantielle. Suuri osa rakennuskannasta on jo melko iäkästä, vanhimmat 1970-luvulla rakennettuja. Samalla vuosikymmenellä on solmittu myös pitkäikäisimmät yhä jatkuvat vuokrasopimukset. Isompia remontteja on tehty Nevalassa ja Mansikkamäessä.
 
– Vuokra-asuminen Uuraisilla on oikein hyvä vaihtoehto joko vakituisesti tai sitten esimerkiksi omakotitalon rakentamisen aikana, Jouko Nykänen sanoo.
 
Lisätietoja: Uuraisten Vuokratalot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Riihimäki 040 738 5777
 
 
Isännöintisopimusta hallintojohtaja Sari Linturi-Sahlmanin valvovan silmän alla kirjoittavat kunnanjohtaja Juha Valkama ja Uuraisten Vuokratalot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Riihimäki. 
Takana hallinnollinen ja palveluvastuullinen tekninen isännöitsijä, Jouko Nykänen ja Markus Malmikallio.
 


Aikuisten oikeesti hyvä hanke

04.01.2018

Uuraisten MLL:n paikallisyhdistyksen Aikuisten oikeesti – ruuhkavuosissa rämpivien vanhempien hyvinvointihanketta on toteutettu nyt vuoden verran. Tapahtumia on järjestetty JyväsRiihen leader-rahoituksen turvin. 
Tuleva kevät tuo Uuraisille Maaret Kallion, jonka nimen perään voi lisätä ainakin seuraavat nimikkeet: psykoterapeutti, seksuaaliterapeutti, työnohjaaja, tietokirjailija, Lujasti lempeä -blogisti. Maaret Kallion luentopari Armoa arkeen linkittyy luontevasti Uuraisten kunnan 150-vuotisjuhlavuoteen ja onkin MLL:n paikallisyhdistyksen lahja 150-vuotiaalle Uuraisten kunnalle ja sen työntekijöille. Myös naapurikuntien perusturvan ja varhaiskasvatuksen työntekijät ovat erittäin tervetulleita viettämään vaikkapa tyhy-päivää Uuraisille. Kallion lisäksi tilaisuudessa puhuvat Uuraisten peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen, joka on laajalti Uuraisten rajojen ulkopuolellakin tunnustettu asiantuntija sote-asioissa, sekä kirkkoherra ja kolmen lapsen isä Antti Toivio.

- Ajatus Aikuisten oikeesti -hankkeesta syntyi pikkuhiljaa meidän Uuraisten MLL:n väen mielissä. Halusimme tarjota vanhemmille, myös itsellemme mahdollisuuksia erilaisiin henkistä hyvinvointia ja sitä kautta jaksamista kohentaviin tapahtumiin täällä Uuraisilla. Hanke poikkeaa selvästi perustoiminnastamme, joksi on perhekahvilan lisäksi muodostunut erilaisen lastenkulttuurin tuominen kaikkien uuraislaisten perheiden saavutettavaksi, kertoo hankevetäjä Hanna Lahtinen.

Vuosi toteutettua hanketta on sujunut suunnitelmien mukaisesti. Koska kyseessä on ei-aineellinen, hieman vaikeasti kuvailtava henkiseen hyvinvointiin keskittyvä hanke, MLL:n hanketyöryhmä päätti aloittaa maanläheisesti Ämpärihumpalla, jossa hankkeen kuvaus oli liimattu jokaiseen sataan ensimmäiselle osallistujalle jaettuun ämpäriin. Messutyyppisessä tapahtumassa esittäytyi noin 20 hyvinvointialan yrittäjää ja toimijaa. Paikallinen trubaduuri Jyrki Paananen loi tunnelmaa ja yhteinen jumppahetki lisäsi yhteisöllisyyttä. Tapahtuman luonteesta johtuen yleisön ikärakenne oli ehkä hieman korkeampi kuin hankkeen suunniteltu kohderyhmä, mutta kokonaisuudessaan tapahtuma oli onnistunut lähtölaukaus.

Seuraavista tapahtumista psykologi Miia Viirun vetämästä Henkinen hyvinvointi ruuhkavuosien pyörityksessä ja pariterapeutti Pekka Puukon Tangoon tarvitaan kaksi –parisuhdeillasta jäi  järjestäjille tunne, että jokainen osallistuja todella halusi tulla paikalle. Parisuhdeiltaan osallistui myös ilahduttavan paljon miespuolisia henkilöitä. Tukiopilaiden avulla järjestetty lastenhoitopalvelu madalsi kynnystä entisestään. Osallistujia molemmissa tapahtumissa oli useita kymmeniä, mutta tunnelma säilyi silti luottamuksellisen intiiminä.

Loppukesästä oli Mandala Wus-shin Art –maalauskurssin vuoro, johon vetäjäksi saatiin Tiedostamaton maalausprosessissa –aiheesta väitellyt Asta Sutton. Hän on Uuraisilla syntynyt ja yhä paljon aikaa viettävä taiteilija, jolla on koti myös San Diegossa Kaliforniassa. Kurssi toi monelle pintaan vanhemmuuden kipukohtia ja omia vahvuuksia, joita moni ei ollut tullut ajatelleeksikaan.

Syksyllä vuorossa oli pitkään odotettu ja toivottu työnohjaaja ja valmentaja Leena Aijasahon vetämä Enneagrammikoulutus Meitä on moneksi Marjoniementilalla. Kurssi myös lunasti sille asetetut odotukset ja moni koki ahaa-elämyksen, en ole omituinen, olen omanlaiseni.
Hankkeen alku on sujunut pääosin suunnitelmien mukaan. Jo ennalta koimme haasteeksi vaikutusten mitattavuuden, mutta ainakin saamastamme palautteesta päätellen, oikealla tiellä ollaan, kertoo Uuraisten paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Hanna-Mari Saarelainen.

Lopuksi suora lainaus erään osallistujan palautteesta: ”Sain eilen tilaisuuden osallistua Asta Suttonin Mandala Wu-shin -matkalla minuuteen kurssille. Kurssin tarjosi Uuraisten Aikuisten oikeesti -ruuhkavuosissa rämpivien vanhempien hyvinvointi hanke. Ihanaa että tällaista järjestetään! Nautin suuresti!”

Lisätietoja: Hanna Lahtinen p. 050 5431 207,
Hanna-Mari Saarelainen, hanna-mari.saarelainen@pp.inet.fi


Keisarikunta aloitti juhlavuoden

04.01.2018

 
Uuraisten 150-vuotisjuhlavuosi alkoi komealla ilotulituksella. 

 
Olet meille sä sentään kallis,  
soi sielussa riemuiten. 
Sulle syömmemme kaikkensa sallis,
kotiseutumme Uurainen. 

 
Aikakaudet kohtasivat, kun Heikki Kumon ja Rafael Varhan 1940-luvun alussa luoma teos Uuraisten laulu laulettiin kännykkälamppujen valossa uudenvuoden yönä Uuraisten urheilukentällä. Juhlan puhepuolesta vastasivat kunnanjohtaja Juha Valkama ja kirkkoherra Antti Toivio. 

Uudenvuodenyön tapahtuma keräsi väkeä satamäärin.


Takaisin »