Uuraisten hongat käynnistivät biotuotetehtaan

18.08.2017

Elokuun puolivälissä käynnistynyt Äänekosken Biotuotetehdas nielaisi ensimmäisenä tuotantoprosessiinsa uuraislaista honkaa. Tehtaan "lähimetsästä" eli Uuraisten Hiirolasta kaadettiin noin viikko sitten ensimmäiset biotuotteeksi jalostuvat puut Timo Akselinin 25 hehtaarin hakkuualalta Metsä-Murtolan tilalta. Tehtaalle riittää "syötävää" aivan lähialueilta ja paikallisten onneksi myös tiestöä on Multian ja Uuraisten suunnalla reippaasti kunnostettu kestämään raaka-aineliikennettä. Metsä Groupin biotuotetehdas saavuttaa noin vuoden kuluttua 1,3 miljoonan tonnin sellutuotantomäärän.

Kuvassa Metsä-Murtolan tilalla biotuotetehtaan alkupaloja korjaamassa metsänomistaja Timo Akselin ja ajokonetta käyttänyt Pietu Alapiha.


Ala-Keiteleen musiikkiopisto antaa soitonopetusta Uuraislaisille lapsille ja nuorille

17.08.2017


Keski-kirjastoissa eletään kotiseutupäivähengessä

15.08.2017

Jyväskylän kotiseutupäivien henki elää vielä seuraavalla viikollakin eli viikolla 33 Uuraisten kirjastossa, jossa on nostettu monen muun Keski-kirjaston tavoin kotiseutukokoelman aineistoa enemmän esille. Uuraisten kirjastolle on koottu pieni näyttely Uuraista koskevasta aineistosta. Erityistä näyttelyssä on se, että yleensä kotiseutukokoelman kappaleita ei saa kotilainaan, mutta nyt lainaus onnistuu tälle osalle kokoelmaa joko kirjaston aukioloaikaan tai omatoimikirjastotunteina. 
 
"Kotiseutukokoelma on osin niin ainutkertaista aineistoa, että ihan kaikkea ei voitu lainattavaksi tarjota, mutta monta mukavaa paikallisaarretta odottaa nytkin lainaajaansa tai tutustujaansa", kertoo kirjastonjohtaja Minna Puntala.
 
Puntala lisää, että kotiseutuaineistosta koottu näyttely vitriineissä lasin takana olisi vähemmän mielenkiintoinen kuin kotilainaan saatava materiaali. "Kotilainassa aineistoon voi tutustua vaikkapa vanhempien tai isovanhempien kanssa yhdessä, mielellään saa ottaa myös nuoret piiriin kuuntelemaan, mitä muistoja aineistosta kumpuaa", hän vinkkaa.
 
Lisätietoja aiheista antaa kirjastonjohtaja Minna Puntala p. 014 - 267 2651, minna.puntala@uurainen.fi


Uurainen 150 vuotta - juhlalogo julkaistiin

15.08.2017

Uuraisten kunta täyttää pyöreät 150 vuotta ensi vuonna. Juhlavuoden logo on julkaistu, sitä saa käyttää yhteistyökumppaneiden tapahtumien yhteydessä. Mitenkään matalalla profiililla ei liikkeellä olla, sillä logossa vaatimattomasti nimetään Uurainen KEISARIKUNNAKSI.

 


Koulutien turvaksi tehdään töitä

03.08.2017

Uuraisilla Kangashäkin kylässä tapahtuu kummia. Uuraisten kunta on rakennuttanut kylälle uuden Hirvasen kyläkoulun, jonka avajaisia vietetään tulevana syksynä. Uuden koulun tiejärjestelyihin ovat kunta ja Liikennevirasto investoineet merkittäviä summia. Kunnan aloitteesta koulun ohi kulkevalle tielle on jo keväällä rakennettu saarekkeita, joilla pakotetaan koulun vierestä ohi ajavat ajoneuvot hidastamaan nopeuttaan.  Myös koulun kohdalla olevien suojateiden turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota ja parhaillaan on menossa kevyenliikenteen väylän perusparannustyöt sen asfaltoimiseksi Puntavuoresta E4 tielle asti.

Koulun kohdalla olevissa Aholantien ja Tervatehtaan tien risteyksien suojateillä otetaan käyttöön C2 SmartLight Oy:n toimittamat C2 SmartWalk suojatievaloratkaisut kiinnittämään paremmin autoilijoiden huomio tienylittäjiin. Parhaillaan rakenteilla olevien suojatievalojen tavoite on kiinnittää autoilijan huomio suojatiellä kulkevaan henkilöön, ei niinkään varoittaa autoilijaa edessä olevasta suojatiestä. 

”Suojatiestä varoittaminen on hyödytöntä eikä näytä vähentävän autojen vauhtia. Siksi olemmekin keskittyneet tekemään kaikkemme, että autoilija huomaa suojatietä lähestyvän henkilön jo ennen kuin hän on ajoväylällä”, kertoo varatoimitusjohtaja Petri Laitinen C2 SmartLight Oy:stä. C2  SmartWalk suojatievaloratkaisu sisältää liiketunnistimet, jotka jalankulkijan havaittuaan sytyttävät suojatien kohdalle sijoitetut lisävalaisimet. Suojatievalaisimet on suunnattu siten, että suojatiellä kulkija on kuin valonheittimen keilassa. Tavoitteena on sekä valaista tehokkaasti jalankulkija että kiinnittää autoilijan huomio suojatietä lähestyvään kulkijaan. ”Tavoitteemme on auttaa autoilijaa huomaamaan jalankulkija, sillä eihän kukaan aja tahallaan toisen ihmisen päälle”, toteaa Laitinen.

Lisätietoja aiheista antaa kunnanjohtaja Juha Valkama p. (014) 267 2602, juha.valkama@uurainen.fi


Tämä kurki muuttaa vasta lokakuussa

03.08.2017

Ylä-Kintaudella Jukka Ohra-ahon ateljeessa on valmistumassa Uuraisten tuleva maamerkki, komea kurkiveistos keskeiselle paikalle keskustaajamaan. Kunnan tilaama, kaksi kuukautta työn alla ollut 120 senttiä korkea metalliveistos sijoitetaan Häkintien kiertoliittymän keskisaarekkeelle, kahden metrin korkuiselle putkijalustalle. Kunnan nimikkolinnun mukaan nimetty "Kuukan kurki" muuttaa lopulliseen sijoituspaikkaansa kiertoliittymän valmistuttua lokakuussa. Oheisessa kuvassa kurkiveistos on vielä alkuvaiheessa Jukka Ohra-ahon muotoiltavana.


149-vuotias Uurainen viettää kotiseutuviikkoaan

19.07.2017

Uuraisten viikko on reilusti puolivälissä, mutta vielä on monta mielenkiintoista tapahtumaa jäljellä. Lauantaina on vuorossa se perinteisin, Uuraisten viikon toripäivä, jonka ydin on paikallisissa ja vähän kauempaakin tulevissa torimyyjissä. 
Toivo Susi poikkea 100 laulua Suomesta -kiertueellaan Uuraisten torilla. Lisäksi esiintyvät uuraislaiset Kirsti Kokkila ja Marianna Närhi, joka on osallistunut myös Tangomarkkinoille. Tänä vuonna tie ei edennyt aivan finaaliin saakka kuten vuonna 2013. Tampereelta Uuraisille muuttanut Marianna Närhi on ehtinyt vuodessa kotiutua hyvin. – Teen aina  keikkoja kun vain löydän säestäjän - tähän mennessä on ollut ihana huomata kuinka avuliaita, ystävällisiä ja lahjakkaita ihmisiä täälläkin asuu.  Toritapahtumassa tulee olemaan mahtavat soittajat ja sitäkin ihanammat persoonat, hän hehkuttaa ja viittaa konkarisäestäjiin Taisto ja Seppo Lähteelään, sekä Matti Kokkilaan.
 
Toripäivänä julkaistaan myös Uuraisten Marttojen 100-vuotishistoriikki. Tuo merkkipaalu saavutettiin jo viime vuonna, mutta jotta myös juhlavuosi saatiin dokumentoitua, historiikki julkaistaan vuotta nuoremman Suomen juhlavuonna. Teoksen on koostanut amanuenssimartta Jaana Oikari.
Lisätietoja Jaana Oikari p. 050 3070 889
 
Lauantai-iltana Uuraisten kirkossa on tarjolla tasokas konsertti, kun kolmannen polven kesäuuraislaiset, musiikin ammattilaiset Heidi ja Kati Kuusava, instrumentteinaan piano ja viulu. He soittavat konsertissaan tietenkin suomalaista musiikkia, Sibeliusta, Järnefeltiä, Kuulaa ja Merikantoa. 
 
 
Sunnuntaipäivänä on vuorossa oikea Beach Volley -maraton, kun Uuraisten eläkkeensaajien turnausta pelataan peräti kahdeksan tunnin ajan Pikku-Kuukan puistossa. Pelaamisen ja sen seuraamisen ohessa voi nauttia huoltopisteen antimista ja hyvästä seurasta.
 
Myös Uuraisten viikon näyttelyihin ja kahviloihin ehtii vielä tutustumaan
 
• Uuraisten museo ja kirkko, osoitteessa Kirkkotie 1
Avoinna opastetusti ke klo 13 - 19, to klo 12 - 16, pe klo 12 - 16, la 22.7. klo 12 - 16, su klo 11 - 16.
• Nuorten 4H-KesäkahvilaSesonkipuoti Selma ja Tuoretori (Kuukantie 8) avoinna 17. - 21.7. klo 10 - 18 ja 22.7. klo 10 - 14. 
Pallojäätelöä, kahvia, leivonnaisia ja karkkia, paikallisten kädentaitajien ja tuottajien tuotteita. 
Kansalaisopiston oppilastyönäyttely Uuraisten viikon ajan Selmassa. 
• Valokuvia ja taidetta Jokihaaran Talaksessa, (Höytiäntie 5) 
17.7.-21.7. klo 12 - 19 Pirjo Käpylän valokuvia ja taiteilija Pekka Luukkosen taidetta. 
 
• Kynkkälän kesäkahvila (Multiantie 684, Kyynämöinen) torstaina 20.7. klo 13 - 16. Kahvia, pullaa ja paikallisia tuotteita
 
Vuoden päästä Uuraisilla on syytä erityisen juhlavaan kotiseutuviikkoon, sillä kunta juhlii 150 olemassaolon vuotta.
 
Lisätietoja Uuraisten vapaa-aikatoimistosta p. 014 267 2641


Hyvien uutisten Uurainen

30.06.2017

Nyt se on totta, Uuraisilla on jälleen pankkiautomaatti ja kunnanjohtaja Juha Valkama sen ensimmäisten joukossa testannut.

- Täältähän saa kymppejäkin, hieno juttu. Nyt kaikki käyttämään tätä mahdollisimman aktiivisesti, niin varmistetaan, että automaatti myös pysyy kylällä, Valkama sanoo.

Prosessi pankkiautomaatin saamiseksi alkoi jo kolmisen vuotta sitten, heti sen jälkeen kun Otto-automaatti aivan yllättäen vietiin pois. Nosto-automaatista tuli entistä houkuttavampi vaihtoehto tämän vuoden alusta kun Finanssivalvonta antoi pankeille ohjeistuksen, jonka mukaan käteisautomaateista tehtävät nostot tulee hinnoitella saman suuruisiksi riippumatta käytettävästä käteisautomaatista.

- Olin alkuvuodesta yhteyksissä Nosto-automaatteja ylläpitävään Eurocashiin, jolla on uusi omistaja ja yhteyshenkilö. Keskustelun jälkeen päädyimme meidän kannalta myönteiseen ratkaisuun. Minulla oli onneksi dataa siitä, kuinka paljon nostoja oli vuonna 2013. Eurocash katsoi volyymin riittäväksi ja seuraavaksi alettiin etsiä paikkaa automaatille ja sopivin löytyi tästä M-kaupan oven vierestä, Juha Valkama kertoo.

Otto-automaatin poisviennillä oli aikoinaan myös imagollisesti ikävä merkitys Uuraisille ja sitä seurasi muitakin huonoja uutisia. Nyt onni on kuitenkin kääntynyt ja viime aikoina Uuraisilta on kuulunut melkein pelkästään hyvää. On uusi kauppa, pian liikenneympyrä, kevytväyliä tehdään ja Höytiälle menevä tiekin saa uuden päällysteen. Myös työttömyys on alentunut ennätyksellisen alas. Kyse ei taidakaan olla pelkästään onnesta.

- Meillä on ratkaisuja etsivä kuntaskenaario, emme jää tuleen makaamaan. Kun yksi tie nousee pystyyn, niin alamme etsimään vaihtoehtoisia toimintatapoja ennakkoluulottomasti ja joustavasti. Kuntalaiset ovat kaiken toimintamme keskiössä ja uskon sen lisäävän aktiivisuutta ja me-henkeä, Juha Valkama päättää.

Lisätietoja kunnanjohtaja Juha Valkama 014 267 2602.


Hyvä uutinen Nosto tulee!

21.06.2017

Uurainen saa jälleen oman pankkiautomaatin. Nosto-automaatti tulee M-Kaupan seinään. Asennus alkaa aivan lähiaikoina. Nosto-automaatti on hieman pankkien omistaman Automatian ylläpitämiä Otto-automaatteja harvinaisempi, mutta toimintaperiaatteeltaan samanlainen. Nosto-automaatteja ylläpitää pankeista ja muista rahoituslaitoksista riippumaton Eurocash Finland.
 
Automaattien yleistymistä on jarruttanut pankkien veloittamat maksut Nosto-automaatin käytöstä, mutta tämän vuoden alusta ylimääräiset kulut poistuivat Finanssivalvonnan kehotuksesta. Pankkien mahdollisesti veloitukset omilta asiakkailtaan ovat aina saman suuruisia riippumatta käytettävästä käteisautomaatista. Nosto-automaateista voi nostaa myös 10 euron seteleitä.
 
Uuraisten Otto-automaatti poistettiin vuonna 2014.
 
 
 
 
 


Yrityspalveluseteli auttaa oppimishaluista yrittäjää

21.06.2017

Uuraisten kunta on juuri lanseerannut hakuun yrityspalvelusetelin, jolla tuetaan uuraislaisia yrityksiä niiden kehityshankkeissa. Palveluseteliä haetaan kunnasta ja sen myöntämisestä päättää kunnanjohtaja. Tarkat ohjeet ja myös hakulomake löytyvät kunnan nettisivuilta.
Ensimmäisenä uutta yrityspalveluseteliä ennätti hakemaan Kangashäkissä yrittävä Tommi Lähteenmäki, jolle kunnanjohtaja Juha Valkama myönsi yrityspalvelusetelin Juhannusviikolla.
– Hain palveluseteliä perustettavan uuden, osakeyhtiömuotoisen yrityksen nimiin, kertoi Tommi Lähteenmäki, jolla tällä hetkellä on toiminimellä toimiva yritys. Teen alihankintatöitä pääasiassa Tasowheel Tikka Oy:lle, JR-Tools Oy:lle, sekä Napso Oy:lle. Toimin nyt vanhempieni Kaisa ja Mikko Lähteenmäen yrityksen, Terähiomo Lähteenmäen tiloissa.
Terähiomo Lähteenmäki on vuonna 1989 perustettu mekaanisen puunjalostuksen teriä valmistava yritys. Tuotantoon kuuluvat sekä uusien terien valmistus että vanhojen kunnostus. Yrityksen hallissa Kangashäkissä on tällä hetkellä myös Tommin toiminimen tuotantokoneita, CNC-sorvi ja –työstökeskus.
– Kesän mittaan on edessä hetki, kun vanhempani siirtyvät eläkkeelle. Toiminimen kohdalla sukupolvenvaihdosjärjestelyt eivät ole relevantteja, joten päädyin muuttamaan oman toiminimeni osakeyhtiöksi ja otan sitten vetovastuun perheyrityksestä, kertoo Tommi Lähteenmäki kunnanjohtaja Juha Valkamalle.

Yrityspalvelusetelin käyttötarkoitus Tommi Lähteenmäellä on juuri yritysjärjestelyneuvonta. - Miten verotus menee, miten on viisainta tehdä tuotantomuutokset ja tietysti ihan tämä uuden yrityksen alku, siinäkin kaipaan tukea. On tehtävä logot, kotisivut ja markkinointiakin.
Yrityspalveluseteli on tarkoitettu uuraislaisille yrityksille, jotka haluavat hankkia asiantuntijapalveluita kehittääkseen toimintaa tai päästäkseen jonkin muutoskynnyksen yli. Tukea myönnetään 75 prosenttia hankinnan arvonlisäverottomasta hinnasta.
 
Lisätietoja kunnanjohtaja Juha Valkama 014 267 2602


Uuraisten kunnanvaltuusto järjestäytyi

17.06.2017

Myös Uuraisilla on luottamustoimipaikat saatu sovittua ja ensimmäinen kokous on uudella kokoonpanolla pidetty.

Kokouksen avasi persoonalliseen tyyliinsä vanhimman valtuutetun mandaatilla Simo Koskinen (kesk.). 

 
Pian hän luovutti puheenjohtajan nuijan vastavalitulle kunnanvaltuuston puheenjohtajalle Sari Rimmille (sd.), joka muistutti että kukaan ei yksin pärjää, vaan yhteistyöstä voima löytyy. (Kuva alla).
 
 

– Tarvitsemme napakkaa yhteistä linjaa, ettemme jää tulevissa maakunnallisissa muutoksissa isompien jalkoihin. Yhteistyötä pitää rakentaa myös lähiseudun samassa tilanteessa olevien kuntien kanssa, hän totesi ja toivoi tulevalta kaudelta läpinäkyvää, suhmurointivapaata työskentelyä.

Ensimmäisenä  varapuheenjohtajana toimii oletettavasti yhtenä Suomen nuorimmista parikymppinen Samuli Mattila (kesk.) ja  toisena varapuheenjohtajana Janne Kari (ps.).

Valtuuston puheenjohtajiston tapaan kunnanhallitus valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan, lautakunnat neljäksi.

Kunnanhallitusta johtaa Liisa Stenman-Kässi (kesk.), varajäsenenään Jaana Hirsjärvi (kesk.), varapuheenjohtaja Mia-Riitta Allik (ps.) (Tiina Kuusenmäki, ps.), jäsenet: Olli Humalajoki (kesk.), (Miko Puustelli, kd.), Harri Palonen (kesk.) (Antti-Pekka Kotilainen, kesk.), Veli-Matti Arponen (sd.),(Timo Pekkarinen, sd.), Veli Hytönen (vas.) (Jussi Nygren, sd.) ja Susanna Kettunen (ps.) (Viktoria Räty, ps.).

Lautakunta- ja muut luottamuspaikat, varajäsenet suluissa: 

Suhteellisten vaalien vaalilautakunta: pj. Arto Veijonen (Miko Puustelli), varapj. Samuli Mattila (Aleksi Penttinen), Susanna Kettunen (Mia-Riitta Allik), Pia Bärlund (Tuulia Johansson), Matleena Kivelä (Veli-Matti Arponen).

Tarkastuslautakunta: pj. Arto Veijonen, (Jaakko Koivunen), varapj. Jari Muhonen (Simo Koskinen), Satu Nieminen (Hanna Bäckman), Pirjo Käpylä, (Raija Lähteelä), Jari Flyktman, (Taru Rytkönen).

Keskusvaalilautakunta: pj. Petri Haaksluoto (Maija Hyvärinen), Lauri Virtanen, Raija Lähteelä, Jyrki Taipale (Jaana Tarvainen, Risto Koivisto, Jari Rytkönen, Jaana Hirsjärvi, Liisa Finch). 

Peruspalvelulautakunta: pj.  Samuli Mattila (Harri Palonen), varapj. Mia-Riitta Allik (Susanna Kettunen), Laura Iltola (Tellervo Lehtoranta), Markku Vanhala, (Mikko Nieminen), Merja Kinnunen (Katja Poikonen), Veli-Matti Arponen (Risto Koivisto), Tiina Kuusenmäki (Hanna Bäckman).

Sivistyslautakunta: pj. Antti-Pekka Kotilainen (Samuli Mattila), varapj. Pia Bärlund (Satu Nieminen), Simo Koskinen (Olli Humalajoki), Tiina Karjalainen (Jaana Hintikka), Matleena Kivelä (Oksana Hämäläinen), Kari Lehtonen (Marko Rautiainen), Viktoria Räty (Ilkka Mäkäräinen).

Tekninen lautakunta: pj. Jari Muhonen (Jarmo Mutanen), varapj. Timo Pekkarinen (Marko Rautiainen), Aleksi Penttinen (Helena Hurskainen), Jaana Hirsjärvi (Tiina Karjalainen), Matleena Kivelä (Veli Hytönen), Janne Kari (Ilkka Mäkäräinen), Katja Poikonen (Jaana Tarvainen).

Teknisen lautakunnan alainen ympäristöjaosto: pj. Simo Koskinen (Mikko Nieminen), varapj. Viktoria Räty  (Tiina Kuusenmäki), Jaana Hintikka (Jaana Hirsjärvi), Markku Käpylä (Jussi Nygren), Matti Kekkonen (Tomi Penttinen).

Sisä-Suomen poliisilaitoksen neuvottelukunnan jäsen: Petri Haaksluoto (Samuli Mattila).

Kiinteistötoimitusten uskotut miehet: Juha Pokela, Markku Vanhala, Helena Hurskainen, Kari Lehtonen, Jaana Tarvainen ja Tuulia Johansson.

Keski-Suomen käräjäoikeuden lautamies: Markku Vanhala.

Uuraisten kunnan edustaja Keski-Suomen liiton edustajainkokouksessa: Sari Rimmi  (Matleena Kivelä).

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän valtuuston jäsen:  Pia Bärlund (Jari Flyktman).

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuuston jäsenet: Mia-Riitta Allik (Viktoria Räty), Sari Rimmi (Veli-Matti Arponen).

Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän valtuuston jäsen: Jari Muhonen (Jaana Hirsjärvi). 

Jyväskylän ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen ympäristöterveysjaoston jäsen: Pirjo Käpylä (Sari Rimmi).

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveydenhuollon jaoston jäsen: Sari Rimmi (Pirjo Käpylä).

 

Uuraisten valtuutettujen sähköpostit ovat muotoa etenimi.sukunimi@uurainen.fi

 

 
 


Huutoniemi Uuraisten virkistysalueena jo 20 vuotta

12.06.2017

 

Uuraisten kunnan omistama Huutoniemen virkistysalue on entistä ehompi.

Kyynämöisen rannalla sijaitseva Huutoniemen kiinteistö tuli aikoinaan Uuraisten kunnan omistukseen elokuussa vuonna 1997, kun erityisesti Säynätsalossa vaikuttanut Parviaisen tehdassuku tahtoi 1990-luvulla hankkiutua maaomistuksestaan Suomessa eroon. Huutoniemi on rakennettu alunperin tukkipomojen toimistoksi ja toiminut myös Parviaisten virkistyskäytössä.

Upeinta keskisuomalaista järvimaisemaa ja mäntymetsää parhaimmillaan edustavan 80 hehtaarin maa-alueen ostoon saatiin valtionavustusta ja niemenkärjestä lähimaastoineen tehtiin uuraislaisten ja heidän vieraidensa yhteinen virkistysalue, jona se on toiminut jo 20 vuotta. Uimaranta on hiekkapohjainen ja järvi kalaisa. Huutoniemestä lähtevä helppokulkuinen luontopolku tarjoaa huikaisevia maisemia, tietoa alueen kasvi- ja eläinkunnasta, sekä penkkejä, joille istahtaa tuulettamaan ajatuksia. 

Polku johtaa myös läheiselle Hietasaaren karavaanarialueelle, jonka hiekkakannas on maankuulu kauneudestaan ja sinne vuonna 2010 iskeneestä syöksyvirtauksesta.

Kesäkuukausina vuokrattavat 50-60-luvuilla rakennetut päärakennus ja sauna on pidetty hyvässä kunnossa. Keittiö ja sauna remontoitiin jo pari vuotta sitten. Nyt päärakennus on saanut osin uudet kalusteet, verhot ja vuodetekstiilit on uusittu ja järvestä pääsee nyt saunaan jalkoja likaamatta uutta puukäytävää pitkin. Perinteitä ei kuitenkaan ole unohdettu ja seinällä Parviaisen patruunat katselevat suopeina kehyksistään monien kokoontumisten ja kesäisten tapahtumien näyttämöä. 

Talossa ja saunarakennuksessa mahtuu yöpymään kymmenisen henkilöä väljästi.

Huutoniemen kesäviikonloput ovat jo pääosin varattu, mutta arkipäivisin löytyy yhä tilaa. Hinnasto yhteystietoineen löytyy täältä.

Huutoniemi on nyt myös liitetty osaksi Kyynämöisten vesiosuuskuntaa. Tämä mahdollisti myös uusien omarantaisten tonttien kaavoittamisen Heikkilänlahteen Huutoniemen läheisyyteen.

Tontit ovat jo myynnissä Pihatie-palvelussa.

 


Matonpesupaikka avataan 6.6.2017

06.06.2017

Uuraisten kunnan Koivuharjuntien päässä oleva matonpesupaikka avataan 6.6.2017 


Ennätysmäärä työllistyneitä Uuraisilla

02.06.2017

Huhtikuussa suhteellisesti eniten Keski-Suomessa työttömyys aleni Uuraisilla, peräti 22,6 prosentilla ja on nyt maakunnan toiseksi alin, 10,9 prosenttia. 
Samaan lukemaan päästään Laukaassa. Keski-Suomen matalin työttömyys on edelleen Muuramessa, 9,1 prosenttia. Korkein työttömyys puolestaan on Kinnulassa, 18,2 prosenttia.
Työttömyysaste Keski-Suomessa oli viime kuun lopussa 13,9 prosenttia, mikä tarkoittaa, että työttömyys on laskenut vuoden 2013 tasolle.
Uuraisilla on pureuduttu työttömyyden hoitoon aktiivisesti ja yksilöllisesti. Työpajaohjaaja Satu Aalto vastaa Hyvän Tuulen pajan toiminnasta, työnsuunnittelija Ari Pekka Pasanen on ollut toimessaan reilut puolitoista vuotta ja nuorisotyöntekijä Marjo Ruuska vastaa etsivästä nuorisotyöstä. Näistä kaksi viimeksi mainittua jalkautuvat torstaina 8.6. Uuraisten Salen edustalle tarjoamaan kahvia ja hihansa johon tarttua jos työllistyminen askarruttaa. 
 
Lisätietoja Ari Pekka Pasanen 014 267 2664


Uuraisten kiertoliittymän rakentamisen aikaiset liikennejärjestelyt

30.05.2017

Liikennejärjestelyt kesällä 2017

https://www.epressi.com/tiedotteet/logistiikka-ja-liikenne/uuraisten-kiertoliittyman-rakentamisen-aikaiset-liikennejarjestelyt.html

Liikennevirasto_kartta_UuraistenKL_toukokuu2017.jpg


Uuraislaiset ovat jälleen menestyneet urheilurintamalla

18.05.2017

Helena Hurskainen ampui ilmakiväärillä SM-kultaa Suomen metsästäjäliiton ilma-aseiden kisoissa N50 sarjassa, menestystä täydensi viides sija ilmahirvikisassa ja ilmaluodikkokisan joukkuekulta. Mikko Jussinmäki puolestaan kuuluu juuri MM-pronssimitalin saalistaneeseen kuurojen jääkiekkomaajoukkueeseen. Buffalossa pelatussa loppuottelussa kaatui Kazakstan.


Positiivista kehitystä

11.05.2017

Työllisyystilanne on valtakunnan tasolla kohentunut viime vuodesta ja sama suunta on nähtävissä myös Uuraisilla.
Uuraisilla oli Tilastokeskuksen viimeisimmän tilaston mukaan vuoden 2017 maaliskuussa yhteensä 194 työtöntä työnhakijaa, joista 63 oli ollut työttömänä yli vuoden. Helmikuuhun verrattuna työttömyys laski 0,4 prosentilla ja pitkäaikaistyöttömien määrä peräti kahdeksalla henkilöllä.
Kunnan työttömyysprosentti oli 12,1 ja sillä sijoituttiin Keski-Suomen kuntien välisessä vertailussa neljännelle sijalle.
Vuoden takaiseen verrattuna työllisyyskehitys on ollut positiivista. Vuoden 2016 maaliskuussa työttömänä oli 231 henkilöä ja pitkäaikaistyöttömiä heistä oli 82. Työttömyysprosentti oli tuolloin 14,3.
Myönteinen kehitys näkyy myös Uuraisilla avoinna olleiden työpaikkojen määrässä. Maaliskuussa 2017 paikkoja oli 12, kun vuosi sitten avoimia paikkoja oli viisi.
Ammattialojen tulevaisuudennäkymät ovat tällä hetkellä Jyväskylän seudulla parhaat lääkäreillä, puheterapeuteilla, farmaseuteilla, sosiaalityön erityisasiantuntijoilla, ekonomisteilla, rakennusinsinööreillä, rakennusalan työnjohtajilla, tietoliikenteen ja -tekniikan insinööreillä, sovellussuunnittelijoilla ja -kehittäjillä, kotiapulaisilla ja -siivoojilla sekä myyntiedustajilla.
Ammattialojen tulevaisuudennäkymät ovat tällä hetkellä Jyväskylän seudulla heikot yhteiskunta- ja kulttuuritutkijoilla, yleissihteereillä, peruskoulun ja lukion opettajilla, koulunkäyntiavustajilla, käytön tukihenkilöillä, pankki-, ym. toimihenkilöillä, puusepillä, vaattureilla ja pukuompelijoilla sekä elektroniikka-asentajilla.
 


Saarekkeita Puntavuoreen

11.05.2017

Maantiellä 627 Kangashäkki - Hirvaskangas -kohteen työt on aloitettu 2.5. sekoitusjyrsinnällä. Tällä viikolla on vuorossa vaahtobitumistabilointi.
Päällystystyöt aloitetaan 15.5. ja ne kestävät noin kaksi viikkoa. Puntavuoren alueelle rakennetaan hankkeen yhteydessä liikenneturvallisuutta parantavana toimenpiteenä muun muassa neljä keskisaareketta. Hanke valmistuu kokonaisuudessaan kesäkuun aikana.
Töiden aikana on isoja koneita liikenteessä ja tekijöiden taholta toivotaan kaikille tienkäyttäjille malttia liikkumiseen. Häkintien Uuraisten puoleinen pää peruskorjattiin viime kesänä, lukuun ottamatta liittymää Uuraisten keskustassa, jonka kiertoliittymän rakentaminen on aloitettu nyt ja valmistuu lokakuussa.
 


Maanteiden 627 (Multiantie ja Häkintie) ja 630 (Jyväskyläntie) kevyen liikenteen järjestelyt Uuraisten taajamassa

09.05.2017

Työmaa-alueen käytön Suunnitelmakartta 15.5.2017 alkaen. Päivitetty 8.5.2017


Kirjastolaisten ahkeruus palkittiin

28.04.2017

Vuoden 2016 hyvästä työtuloksesta Uuraisten kunnassa palkitaan kirjaston henkilökunta 30 euron arvoisilla tyky-seteleillä.

Perusteluna on henkilökunnan erittäin aktiivinen toiminnan laajentaminen perinteisen kirjastotoimen ulkopuolelle. 

Kirjasto tekee tiivistä yhteistyötä mm. perusopetuksen, varhaiskasvatuksen ja vanhustyön kanssa. Lisäksi kirjaston henkilökunta järjestää kulttuuritapahtumia ja on hyvin aktiivinen hankerahoitusten hakemisessa.

 

Vuonna 2016 toteutettiin perustyön ohella omatoimikirjastohanke, jossa luotiin uutta asiakaslähtöistä toimintamallia kirjastolle. Henkilökunta oli aktiivinen niin sen suunnittelussa, toteutuksessa, hankerahoituksen hankkimisessa opetusministeriötä, kuin uuden toimintatavan jalkauttamisessa kuntalaisille. Palaute on ollut positiivista niin työyhteisön kuin kuntalaistenkin osalta. 


Pian Uuraisilla pyöritään ympyrässä

28.04.2017

Destia on allekirjoittanut urakkasopimuksen Liikenneviraston kanssa maantie 267 kiertoliittymän rakentamisesta Uuraisilla. Kietoliittymä tulee Häkintien, Jyväskyläntien ja Kuukantien risteykseen.

 

Kyseessä on niin sanottu suunnittele ja toteuta -urakka, jossa Destia vastaa sekä väyläsuunnittelusta että rakennustöistä. 

Kiertoliittymän suunnittelutyöt ovat jo käynnissä, ja maastossa työt aloitetaan toukokuun puoliväliin mennessä. 

– Rakennustyöt tulevat vaikuttamaan Uuraisten keskustaajaman alueen liikenteeseen jonkin verran. Tavoitteemme on varmistaa liikenteen sujuminen mahdollisimman vähin häiriöin, ja siksi suunnittelemme liikennejärjestelyt tarkasti ennakkoon, kertoo Destian työpäällikkö Ilkka Kaarakainen. 

– Erityistä huomiota kiinnitämme liikenneturvallisuuteen. Kevyen liikenteen väylät toteutammekin ennen koulujen kesälomien päättymistä, jotta koulutie olisi mahdollisimman turvallinen. 

Uuraisilla kiertoliittymän sekä suunnittelu että rakentaminen toteutetaan tietomallipohjaisesti. Kiertoliittymä valmistuu lokakuun 2017 loppuun mennessä, hän jatkaa. 

 


Pönttö ei putsaa jätevesiä

20.04.2017

Jätevesilainsäädännön muutokset tulivat voimaan 3.4.2017. Jätevesien käsittelyjärjestelmä tulee kunnostaa 31.10.2019 mennessä, jos rakennus sijaitsee alle 100 metriä vesistöstä tai vedenhankinnan pohjavesialueella.Muualla sijaitsevat kiinteistön rakennukset saavat merkittäviä helpotuksia. Jätevesijärjestelmä tulee kunnostaa seuraavan laajamittaisen rakennusluvanvaraisen korjaus- ja muutostyön yhteydessä.

Edellisessä lainmuutoksessa säädetty ikävapautus on edelleen voimassa. Jätevesijärjestelmän uusiminen ei koske kiinteistössä vakituisesti asuvaa omistajaa, joka on syntynyt ennen 9.3.1943. Haja-asutuksen jätevesistä järjestetään info- ja keskustelutilaisuus 26.4.2017 klo 17.30 Uuraisten valtuustosalissa. Jyväskylän ammattikorkeakoulun jätevesineuvoja kertoo määräyksistä, jotka koskevat ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä.

Lisätietoja ympäristönsuojelusihteeri Mia Rahinantti 014 267 2624 


ALKU alkoi

06.04.2017

Uuraisten Yrittäjät ry:n ALKU –hanke on alkanut. Hanke tarjoaa sekä uuraislaisille että muille kiinnostuneille tietoa maaseudun asumisen ja yrittämisen mahdollisuuksista. – Täällä on paljon pluspuolia, kasvun ja viihtyisän elämän mahdollisuuksia, joita ei ruutukaavan sisältä löydä. Ne on vain tehtävä näkyviksi, korostaa huhtikuun alussa aloittanut hankevetäjä Markku Karppinen.

Leader-hanke ALKU on kokonaiskustannusarvioltaan noin 55 000 euroa. Punaisena lankana on Uuraisten maaseutumaisten olojen esitteleminen kasvun mahdollistajana. Hanke luo myös verkostoitumista, kun eri toimijat tekevät työtä saman tavoitteen eteen.

Lisätietoja hankevetäjä 044 7452 815. 


Keski-Suomen ELY-keskuksen kuulutus

10.04.2017


Järkikunta Uurainen

31.03.2017

Uuraisilla on haasteensa, mutta isommat ovat ilon aiheet. Vuoden 2016 tilinpäätöksen vuosikate muodostui noin 1,3 miljoonaa euroa positiiviseksi. Se on parisataa tuhatta euroa enemmän kuin arvioitiin.
Budjetissa pysyttiin tarkasti, mutta sekään ei aina riitä. Tällä kertaa myös terveystoimen osalta ylitykset olivat varsin maltillisia, vain parin sadan tuhannen euron suuruisia. Myös tuloverotulokertymä oli odotettua noin 30 000 euroa parempi, 9,35 miljoonaa euroa. Kiinteistöverot toteutuivat arvioidun mukaan.
- Tiedoksi nykyisille ja lukuisille uusille kiinteistön omistajille, että Uurainen on Keski-Suomen maltillisimpia kiinteistöverottajia, huomauttaa kunnanjohtaja Juha Valkama.
Lainaa on asukasta kohden paljon, 3314 euroa, mutta lainamäärä ei kerro aivan kaikkea. Korkokulut tippuivat vuoden 2015 tilinpäätöksestä yli 50 000 euroa onnistuneiden lainajärjestelyiden takia.
- Myös tällaisilla seikoilla on merkitystä ja joka sektorilla pitää aika ajoin tarkistaa, mistä on mahdollista saada kustannussäästöjä. Vääristä paikoista ei kuitenkaan kannata säästää, se johtaa pahimmillaan heikkoon palveluun tai osaamattomaan palveluhankintaan, Valkama sanoo.
Tilinpäätöksen ylijäämäinen tulos on 242 000 euroa. Yli miljoonan vuosikate mahdollisti tulorahoituksen, jolla osaltaan kyettiin kattamaan Uuraisten mittavia investointeja. - Olemme ylpeitä kaikista kohteistamme, mitä saimme aikaiseksi vuonna 2016. Erityisen ylpeitä olemme kuitenkin syksyllä 2017 valmistuvasta Hirvasen koulusta, jonka omistamme sata vuotta täyttävälle itsenäiselle isänmaallemme.
Väestönkasvu jatkui tasaisena, reilussa prosentissa, mikä tarkoittaa 47 uutta uuraislaista. Heissä on monta sellaista, joka tulee noin seitsemän vuoden kuluttua aloittamaan opintiensä juuri Hirvasen koulussa, jonka ympäristö on yksi Uuraisten kasvualueista. Uuraisten väestörakenne on Keski-Suomen nuorimpia.


Lukuilo kuuluu kaikille

31.03.2017


Uuraisten kirjasto toimii erittäin monipuolisesti, aktiivisesti ja luovasti, kaikki kirjastonkäyttäjät huomioiden. Aluehallintovirasto 6000 eurolla tukema
Lukuilo-hanke on suunnattu nuorille ja sen ideana on kehittää kuntaan toimintamalleja, joilla edistetään eri-ikäisten lukuvalmiuksia ja- tottumuksia tavoitteena monilukutaitojen ja lukemisharrastuksen kehittäminen sekä elinikäisen oppimisen tukeminen. Samoja asioita on esillä koulun uudessa Opsissa ja uudessa kirjastolaissa 2017.
 
Keinoja ovat esimerkiksi yhteiset lukutuokiot, jotka tukevat lapsen kielellistä kehitystä. Koulussa isompien oppilaiden malli voi toimia tärkeänä virikkeenä, myös lukemisessa. Pojat, joiden lukutaidon kehittäminen ja ylläpito on herättänyt huolta, saattavat yllättää hurjalla tarinankerrontapotentiaalillaan, joka voi peittyä esimerkiksi huonoon oikeinkirjoitustaitoon.
 
Hankkeessa pyritään aktivoimaan mukaan väkeä, joka ei välttämättä ole kokenut lukemista omakseen sekä tarjoamaan innostavaa sisältöä lukemisen suurkuluttajille. Uuraisten kirjasto on tarjonnut esimerkillisesti kirjavinkkausta ja se on olennainen osa myös tätä hanketta. Eloa hyvin käynnistyneeseen omatoimiasiointiin pyritän tuomaan kädentaitoaineistojen ja -taitojen esiintuomisella, lisäksi Lukuystävän toimenkuvaa pyritään kehittämään muisteluaineistojen avulla.


Jätehuollon tiedote

27.03.2017

Tiedote tästä linkistä


Uuraisilla on sykettä – sydäniskuri turvaa tuomaan

24.03.2017

Sana on vaikea, mutta käyttö kohtuullisen helppoa ja parhaassa tapauksessa se pelastaa ihmishengen. Kyse on tietenkin defibrillaattorista, eli sydäniskurista, joita tuodaan nyt KanDee-hankkeen avulla maaseudulle, myös Uuraisille. Alustavat sijoituspaikat laitteille ovat keskustan M-kauppa, koulukeskuksen liikuntasali ja Jokihaara.
KanDee, kansalaisten taidot ja defibrillaattorit maaseudun kartalle -hankkeen tavoitteena on vähentää alueellista eriarvoisuutta Keski-Suomessa lisäämällä kansalaisten elvytystietoutta- ja osaamista sekä vahvistamalla maallikkodefibrillaattoreiden käyttöönottoa ja määrää luomalla kyliin maallikkodefibrillaattori-toimintamalli.
Keski-Suomen Sydänpiiri ry toimii hankkeen päätoteuttajana ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) osatoteuttajana. Hanketta rahoittaa toteuttajien lisäksi Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.
Hankkeen keskeisimmät yhteistyökumppanit ovat Keski-Suomen pelastuslaitos, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoito, SPR, Keski-Suomen kylät ja sydänyhdistykset. Lisäksi hanke toimii yhteistyössä lukuisten eri yhdistysten ja kuntien kanssa.


Tonttiale ja uusia rantatontteja

24.03.2017

Uuraisten kunnanvaltuusto päätti maanantaina alentaa joidenkin kunnan tonttien hintoja ja muuttaa hinnoitteluperusteita. Kyseessä ovat kokoluokaltaan melko suuret tontit.
Salmi-Kuukan alueella kuivanmaan tontit maksavat jatkossa kolme ja rantatontit neljä euroa neliöltä. Rinteelän alueella maapohjan hinta on euron neliö, lisäksi tulee kahdeksan euron maksu rakennusoikeuskerrosalaneliöltä.  Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi Rinteelän 3825 neliön tontilla hinnan muutosta 19125 eurosta 7425 euroon. Salmi-Kuukan tonteilla lasku ei ole aivan yhtä merkittävä, mutta reilu niissäkin.
Lisäksi Uuraisten kunnalla on ensi vuonna tulossa myyntiin Kyynämöisten Heikkilänlahdessa omarantaisia tontteja, joiden kiinteiksi pohjahinnoiksi valtuusto päätti 40 000 euroa ja samalla alueella sijaitsevien kuivanmaan tonttien pohjahinnoiksi 1 €/m2 + 4500 €. Alueelle rakennetaan tänä vuonna tie.
 


Hirvanen harjaan

24.03.2017

Uusi ja värikäs Hirvasen koulukokonaisuus on noussut harjakorkeuteensa. Harjakaisrokkaa ja kakkukahvia nautittiin viime viikolla koulun 450 neliön liikuntasalissa.
Juhlapuheen pitänyt kunnanjohtaja Juha Valkama kiitteli uuden Hirvasen koulun rakentajia ja etenkin sitä, että urakoitsijat ovat saaneet työmaan pysymään aikataulussa ongelmitta.
Hirvasen koulutyömaalla on tällä hetkellä parikymmentä työntekijää. Kaikkiaan työmaalla on tehty työhön perehdytyksiä 121 henkilön kohdalla. Koulu tulee luovutuskuntoon kesäkuun lopussa ja vanhan koulun uusin osa, Mäkelän koulu, siirtyy Hirvasen koulun pihapiiriin syyskuussa.
Koulun on suunnitellut jyväskyläläinen arkkitehti Eero Koponen. Lvi-suunnittelu on kinnulalaisen Jorma Niemosen käsialaa, rakennussuunnitelmista vastaa Sami Heinämäki Virroilta ja sähkösuunnittelun teki Tuutti Consultingin Veikko Koskimaa.  Rakennuttajana toimii Ovenian Ville Impiö ja kokonaisurakoitsijana äänekoskelainen PS Rakennus Oy. Uuraislaista väriä työmaalle on tuonut maanrakennusurakan tehnyt Kaivutyö Salmela.
4,4, miljoonaa euroa maksava uusi Hirvasen koulu on omistettu sata vuotta täyttävälle Suomelle, kouluhanke on yksi valtioneuvoston virallisesti nimeämistä Suomi 100 –hankkeista. Koulun vihkiäisiä vietetään syksyllä, paikalle uuraislaiset toimijat ovat kutsuneet myös tasavallan presidentin puolisoineen. Vastausta ei ole vielä saatu.
 
 


Tsemppikahvila palkittiin

17.03.2017

 Tsemppikahvila palkittiin

Uuraisten 4H:lla on ollut vuoden verran käynnissä Find yourway –hanke, joka keskittyy yritteliäisyyteen ja kansainvälisyyteen. Hankevetäjä Pia Kauton kannustamana Uuraisille on syntynyt oikea nuorten yritysrypäs, joista näkyvin on ehkä kahdeksan nuoren pyörittämä Fyw cafe.

Kahvilan nuoret palkitaan tänä iltana Nuorten Keski-Suomiry:n palkitsemisgaalassa Jyväskylässä. Hankevetäjä Pia Kautto pokkaa aikuisen tsemppaajan palkinnon.

Palkittavat valitsi Uuraisten vapaa-aikalautakunta ja perustelut olivat seuraavat: Fyw Cafe, yhdeksän nuoren 4H-yritys on toiminut aktiivisesti ja mainiona esimerkkinä muille nuorille. Tsemppaaja, Find your way –hankkeen 2016-2018 koordinaattorina toimiva Pia Kautto on hyvällä ja nuoriin luottavalla otteella kannustanut ja innostanut nuoria toimintaan.

Lisätietoja: hankevetäjä Pia Kautto 044 0202 371. 


Kuukka kuvina

10.03.2017

Uurainen täyttää 150 vuotta vuonna 2018 ja merkkivuotta juhlistetaan monin tavoin. Uuraisten kunta julkaisee esimerkiksi kuvapainotteisen juhlakirjan, joka käsittelee kunnan historiaa ja nykypäivää.

Kirja valmistetaan paikallisin voimin ja materiaalin keräys on alkanut. Kotialbumeiden ennen julkisuudessa näkymättömät aarteet menneen ajan Uuraisista ovat erittäin tervetulleita, niistä voi olla sähköpostitse yhteydessä vapaa-aikasihteeri Pirkko Honkaseen.

 


SUOMI FINLAND 100 -LIPPU SALKOON!

03.03.2017

Suomi sata vuotta -juhlallisuudet pyörähtivät virallisesti käyntiin myös Uuraisilla, kun kunnanviraston salkoon nostettiin sinivalkoinen erikoislippu. Historiallisen lipunnoston suorittivat kunnanjohtaja Juha Valkama ja kiinteistönhoitaja Mari Penttinen.

Lipussa on valkoinen Suomi Finland 100 -teksti sinisellä pohjalla. Lippu tuli Uuraisille Keski-Suomen Liitosta, joka on lähettänyt samanlaiset juhlaliput kaikkiin maakunnan kuntiin. 

Juhlalippua eivät koske tavanomaiset liputussäännöt, vaan se saa liehua salossa yötä päivää vuoden loppuun saakka. Lisää Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia ja tempauksia löytyy Suomi 100 -juhlasivustolta http://suomifinland100.fi/

 Lisätietoja: kunnanjohtaja Juha Valkama, p. 014 267 602 

http://uurainen.fi/


PUISTOHANKE ETENEE

10.02.2017

Senioripuisto tai oikeastaan kaiken kansan puistohanke urheilukentän, seurakuntakodin ja tuetun asumisen yksikön Rivikuukan lähimaastoon on edennyt hankehakemusvaiheeseen. Leader-tukea hakee Uuraisten vanhustentaloyhdistys.

– Meillä on unelma. Unelmassamme on Uuraisten keskustassa sijaitseva kaunis puistoalue, joka tarjoaa ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksia vauvasta vaariin. Alueella voisi istahtaa lammen rannalle katselemaan sorsapariskunnan elämää ja kuunnella lintujen iloista laulua. Alueella voisivat äidit kuntoilla kuntoilulaitteilla lasten ollessa viereisellä hiekkalaatikolla. Alueella voisivat varttuneemmat ulkoilla tasaisilla poluilla ja istahtaa välillä penkille huilaamaan tai vastaavasti harjoittamaan fyysistä toimintakykyä liikuntapisteissä, jotka ovat suunniteltu niin, että sopivat kaiken ikäisille. Alueella voisi tehdä retken pienellä nyppylällä sijaitsevalla huvimajalle ja syödä siellä eväät. Lapset ja mummot sekä vaarit voisivat hiihdellä talvisin tasaisilla laduilla. Alue yhdistäisi eri sukupolvet ja mahdollistaisi liikkumisen ja ulkoilun kaikille, toiminnanohjaaja Anne Hietikko visioi. Hänen lisäkseen hankkeen vastuuhenkilönä toimii peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen.

Hietikko ja Nykänen haastavat kaikki uuraislaiset yritykset ja yhdistykset mukaan talkoisiin. Yhteistyö on hankkeelle kullanarvoista.

- Tehdään puisto yhdessä.

 

Lisätietoja: Anne Hietikko p.014 267 2809. 


SITKEYS PALKITTIIN

03.02.2017

Sitkeys on hyvä ominaisuus erityisesti kestävyysurheilussa, mutta tärkeää on olla sitkeä myös silloin kuin kokee oman asiansa ajamisen tärkeäksi, vaikka vastatuuli välillä puhaltaisikin. Höytiän kyläyhdistys pokkasi tänä vuonna Uuraisten Vuoden liikuntateon palkinnon ja perusteluina mainittiin kyläyhdistyksen ja erityisesti sen emerituspuheenjohtaja Reijo Rokkamäen väsymätön työ liikuntahallin saamiseksi kyläkoulun pihamaalle. 

Höytiän koulu täyttää tänä vuonna 110 vuotta, mutta ikä ei paina elinvoimaista kyläkoulua, jossa opiskelee noin 70 1. – 4. luokan oppilasta. Hiihtämistä ja luistelemista ei olla Hyvän mielen Höytiän koulussa unohdettu, mutta syksyllä käyttöön otettu uusi kompaktin kokoinen sali on otettu ilolla vastaan. Koululaisten ja muiden käyttäjien toimesta salissa nyrkkeillään, jumpataan, pelataan monia eri pelejä, pian aloitetaan aikidon alkeiden opettelu, sekä tietenkin vietetään juhlia.

 

Lisätietoja: koulunjohtaja Jouni Hämäläinen p. 014 267 2731, Höytiän kyläyhdistyksen  puheenjohtaja Ari Santaniemi p. 0500 245 072.

 

Kuvassa Höytiän koulun oppilaita käsityötunnilla 20-luvulla opettaja Maria Hyytiäisen opissa. Koulu toimii yhä samassa rakennuksessa.

 


UUSI HYÖTYJÄTEKERÄYSPISTE OIKARIIN

03.02.2017

Uuraisten jätehuollosta vastaava Sammakkokangas Oy haluaa lisätä hyötyjätteen keräyspisteitä Uuraisten alueella ja rakentaa uuden pisteen Oikarin asuinalueen läheisyyteen. Hyötykeräyspisteeseen tulee viisi Molokin syväkeräyssäiliötä ja se sijoitetaan Oikarintiellä olevan liikenneympyrän keskisaarekkeeseen.  

Koska piste sijaitsee vilkkaan Jyväskyläntien varrella, sinne asennetaan myös kameravalvonta varmistamaan keräyspisteen oikea käyttö.

 

Lisätietoja: rakennustarkastaja Essi Jokinen p. 014 267 2622


KEVYTTÄ HYVÄÄ!

03.02.2017

Uuraisten keskustan jalankulkijoille, pyöräilijöille, lastenvaunu- ja rollaattoriväelle erittäin iloinen uutinen on, että kevytväyliä keskustaajamassa rakennetaan yhteensä melkein 2,5 kilometrin matkalle. Ilo jakautuu tasaisesti kolmeen suuntaan. Häkintietä Pirttimäentien liittymään asti jatketaan 960 metriä ja Jyväskyläntien kevytväylää Toivolantien liittymään saakka 600 metriä. Multiantien viereen kevytväylää rakennetaan 900 metriä Aittomäentien liittymään saakka.

Uuraisten kunnalle on myönnetty kevyen liikenteen yhteyksiin korvamerkittyä määrärahaa valtion budjetista 600 000 euroa. Määräraha on käytettävä kahden vuoden aikana.              

Kunnan tekninen toimi yrittää nopeuttaa rakentamisaikataulua hankkimalla maanomistajien suostumukset ja varautuu käyttämään myös omaa investointirahaa esitetyn rahoituksen lisäksi jos kustannukset ylittyvät, jotta tiesuunnitelmaan suunnitellut kevyenliikenteen väylät voidaan toteuttaa loppuun asti.

Aikataulu hankkeelle on, että suunnittelu käynnistetään jo vuoden 2017 alkupuolella, suunnittelukustannuksiin osallistuu myös ELY-keskus ja suunnitelmia voidaan laatia nyt toteutettavaa aluetta laajemmallekin alueelle. Itse rakentaminen tapahtuu vuonna 2018.

 

Lisätietoja: kunnaninsinööri Marko Konola p. 0400 643 890


JA HOPEALLE YLSI PIENI UURAINEN

27.01.2017

JA HOPEALLE YLSI PIENI UURAINEN

…joka ei kohta enää olekaan ihan pieni. Väestönkasvusta on tullut Uuraisilla pysyvä olotila, kuten Kirsi Mukkalan Keski-Suomen liitolle laatimat tuoreet tilastot osoittavat (liite). Vuonna 2016 uuraislaiset lisääntyivät 1,2 prosentilla, mikä on toiseksi suurin kasvuluku Keski-Suomessa. Viime vuoden kärkisija vaihtui hopeaan, joka ei ole häpeä sekään. Kultamitalin tässä kisassa nappasi Muurame 1,6,prosentin kasvulla. Viimeisen kuudentoista vuoden aikana Uuraisten väkiluku on kasvanut 585 henkilöllä ja on nyt 3710 henkilöä. Maakunnan muutkin tämän vuosituhannen muuttovoittajat löytyvät Jyväskylän naapurista. Kuntakeskusta ympäröivät Laukaa, Muurame, Petäjävesi, Toivakka sekä Uurainen kasvavat, muu maakunta kuihtuu.

Jyväskylän kehyskunnissa pendelöintivirrat sekä sisään- että ulospäin ovat maakunnan suurimpia. Uuraisilla pääosin ulospäin, sillä kunnan työpaikkaomavaraisuus on maakunnan toiseksi matalin 62 prosenttia.

Taloudellinen huoltosuhde mittaa työttömien ja työvoiman ulkopuolella olevien määrää sataa työllistä kohden. Uuraisten huoltosuhdelukua heikentää lasten suuri määrä, kun tavallisempaa on, että korkean huoltosuhteen kunnissa on paljon vanhusväestöä. Maakunnallisessa vertailussa Uurainen pärjää kuitenkin ihan hyvin, huoltosuhdeluku on viidenneksi matalin, 174.


Uurainen juhlii myös ensi vuonna

12.01.2017

Kotimaamme juhlavuosi on alkanut. Uuraisilla satavuotiaalle Suomelle on virallisesti omistettu syksyllä valmistuva uusi Hirvasen koulu. Valtioneuvoston kanslia on 2.12.2016 liittänyt Hirvasen koulu - Suomi 100-vuotta Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan.

Kun Suomen juhlavuosi päättyy, alkaa vuonna 1868 perustetun Uuraisen 150-vuotisjuhlavuosi. Vuoden 2017-2018 vaihtumista juhlitaan kunnassa näyttävällä ilotulituksella.


Takaisin »