Päivitys tiedotteeseen koskien talous- ja velkaneuvonnan siirtymistä oikeusaputoimistojen tehtäväksi

12.12.2018

Talous- ja velkaneuvonta siirtyy oikeusaputoimistojen järjestettäväksi 1.1.2019 alkaen. Päivitetty puhelinnumero ja lisätietoa asiasta saat tästä.


Ansaittuja palkintoja

05.12.2018

Loppuvuosi on palkitsemisten aikaa. Uuraisilla muistettiin viime viikolla erityisesti yhtä yrittäjää, yhtä opetusneuvosta ja kahta ahkeraa veljestä.

Uuraisten Vuoden 2018 yrittäjä on Parturi-Kampaamo Susannen Susanna Kettunen, jonka ystävällisestä ja asiakaslähtöisestä palvelusta on Uuraisilla nautittu jo 12 vuotta.

Susanna vastaanotti perjantaina Marjoniementilalla muistamiset miehensä, myös yrittäjänä toimivan Timo Kettusen kanssa Uuraisten Yrittäjien puheenjohtaja Lea Lerkkaselta ja kunnanjohtaja Juha Valkamalta. Mukana tilaisuudessa oli myös Keski-Suomen yrittäjien tuleva puheenjohtaja Tapu Holttinen (kuvassa vas.)

Seuraavana päivänä Marjoniemessä muistettiin kesällä opetusneuvoksen arvon saanutta Pirjo Käpylää erityisen hyvässä seurassa. Virkamiesten lisäksi paikalla oli noin 500 Uuraisten varhaiskasvatuksen asiakasta eli lasta viettämässä omaa Uuraisten 150-juhlavuoden ikimuistoista tapahtumaansa jännittävän tonttuseikkailun merkeissä. Pirjo Käpylä on Uuraisten kolmas neuvos, aikaisemmin kunnallisneuvoksen arvon on saanut Robert Kivelä ja talousneuvoksen Matti Piesala.

Kuvassa vasemmalta kunnanhallituksen puheenjohtaja Liisa Stenman-Kässi, sivistyslautakunnan puheenjohtaja Antti-Pekka Kotilainen, peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen, kunnanjohtaja Juha Valkama, Pirjo ja Markku Käpylä, sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Sari Rimmi.

 

Maanantaina puolestaan palkittiin kaksi ahkeraa miestä Eläkkeensaajien kahvikerhossa. Noin ysikymppisten veljesten Toivo ja Veikko Haaralan vapaaehtoistyöura talkoohommissa on alkanut jo 40-luvulla ja jatkuu yhä. Nyt heidät palkittiin EKL:n Keski-Suomen piirin toimesta vuoden aktiivisimpina jäseninä.

 


Itäisen Keski-Suomen liikenneturvallisuuskysely

05.12.2018

Itäisen Keski-Suomen liikenneturvallisuuskysely toteutettiin alueen seitsemässä kunnassa (Hankasalmella, Joutsassa, Konnevedellä, Luhangassa, Toivakassa, Uuraisilla sekä Äänekoskella) Keski-Suomen ELY-keskuksen sekä Keski-Suomen liiton toimeksiannosta osana Keski-Suomen liikenneturvallisuustoimijatyötä. Kyselyllä kartoitettiin alueen liikenneturvallisuustilannetta sekä liikenteen vaaranpaikkoja. Strafica Oy toteutti kyselyn, joka oli avoinna 3.–23.9.2018 välisenä aikana.

Kysely tavoitti yhteensä vajaat 500 vastaajaa ja karttapalveluun osoitettiin yli 1 800 liikenteen vaaranpaikkaa. Kyselyssä vastaajat arvioivat yleistä liikenneturvallisuustilannetta (arvosanoin 4–10) ja koko seudun arvosanaksi tuli 7,1. Yksittäisten kuntien liikenneturvallisuustilanteen osalta parhaan arvosanan kyselyssä sai Joutsa (7,2) ja huonoimman Toivakka (6,5), muiden kuntien osalta arvosanat olivat välillä 6,5–7,0. Vastaukset huomioidaan osana kuntien ja ELY-keskuksen liikenneturvallisuustyötä.

Liikennekäyttäytymisen osalta keskeisimpiä koettuja ongelmia olivat:

 1. Ajonopeudet
 2. Liikennesääntöjen noudattamattomuus (väistämissäännöt, vilkun käyttö, ohitukset, turvaväli)
 3. Raskas liikenne (määrä, käytös)
 4. Jalankulku- tai pyöräily-yhteyden puuttuminen
 5. Tiestön kunto ja kunnossapito

Kartalle osoitetut ongelmat tai puutteet koskivat useimmiten

 1. Hankalia tai turvattomia risteyksiä (24 % vastauksista)
 2. Korkeita ajonopeuksia (21 %)
 3. Turvattomia tienylityspaikkoja (18 %)
 4. Puuttuvia jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä (15 %)

Lisäksi lähes noin 13 % karttavastauksista oli luokassa ”jokin muu ongelma”. Kyseiset vastaukset pitivät useimmiten sisällään kunnossapitoon ja teiden ominaisuuksiin liittyviä puutteita.

Vuosien 2013–2017 aikana seudulla on tapahtunut poliisin tietojen mukaan keskimäärin 200 tieliikenneonnettomuutta vuodessa. Näistä 24 % on johtanut loukkaantumiseen tai kuolemaan. Kaikista seudun onnettomuuksista vajaat 40 % on tapahtunut valtateillä (Vt 4, Vt 9, Vt 13 ja Vt 23). Onnettomuustilastot eivät ole kattavia kaikkien onnettomuustyyppien osalta.

Kyselyn karttaosion tuloksiin voi tutustua osoitteessa
http://apps.strafica.fi/karpalo/tulokset/itaks/ 

Seudulla tapahtuneisiin onnettomuuksiin voi tutustua osoitteessa
http://apps.strafica.fi/onn/

Raportin kyselyn tuloksista löydät kunnan liikenneturvallisuus-sivuilta
http://uurainen.fi/fi/260/Liikenneturvallisuus

Lisätietoja kyselystä antavat

Hankasalmen, Joutsan, Konneveden, Luhangan, Toivakan ja Uuraisten kunnat sekä Äänekosken kaupunki.

Strafica Oy, Elina Lämsä, elina.lamsa(at)strafica.fi, p. 0400 915 303.


PUOLET SUOMALAISISTA KÄYTTÄÄ HEIJASTINTA – KÄYTÄ SINÄKIN!

04.12.2018

TIEDOTE 4.12.2018

Liikenneturvan tutkimusten mukaan heijastinta tai pyöränvaloa käyttää noin puolet jalankulkijoista – kuuluthan sinä fiksumpaan puolikkaaseen! Mikäli läheisten ja työkavereiden joululahjoja on vielä hankkimatta, yksi vaihtoehto on panostaa CE-merkittyihin heijastimiin tai heijastinliiveihin sekä laadukkaisiin pyörän etu- ja takavaloihin. Anna näyttävä lahja, josta on varmasti hyötyä!

Heijastimen ja pyörän valojen käytöstä löydät runsaasti lisätietoa täältä:

© Liikenneturva 2016


Jouluinen Selmapuoti avautui

29.11.2018

Uuraisilla on tunnettu surua Seon konkurssin ja sulkemisen johdosta, mutta lohtua tuo se, että myös jokin ovi aukeaa. Sesonkipuoti Selma on jälleen syntynyt Uuraskodon kerrostalon alakertaan. Mukana on yli 30 paikallista käsityötaitajaa, myynnissä on myös hyvinvointituotteita, leivonnaisia ja Uuraisten Joulu –lehteä.

Keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin avoinna on myös nuorten 4H-yrittäjien kahvila. Samoissa tiloissa toimii myös kansalaisopiston kudontapiiri, joten tilasta on muodostunut uuraislainen käsityökeskus.

Selman käytännön järjestelyistä vastaavat Selmatädit, joita on tällä hetkellä seitsemän, taustalla ei ole mitään yhdistystä tai osuuskuntaa, vaan halu tehdä yhdessä mukava myymälä uuraislaisten joulun odotusta piristämään.

Ensimmäisenä päivänä Selmatädeistä kaupassa palvelivat Anja Kässi, Anne Rintamäki ja Tuula Loberg.

Lisätietoja: Hanna Lahtinen p. 050 5431 207


Kuukan kuusi sai valot

29.11.2018

Uuraisten Rivikuukan talojen keskellä komeileva suuri kuusi sai tällä viikolla juhlapuvun ylleen ja valaisee nyt kauniisti kirkonkylän maisemaa.

– Kuusi arvioitiin Rokkamäen Reijon ja Uutteran Allanin toimesta 23-metriseksi. Kuusen valaistus toteutettiin yhteistyössä Uuraisten vanhustentaloyhdistyksen ja kunnan kesken, kertoo toiminnanohjaaja Anne Hietikko.

Vaikka kuusella on ikää vasta vajaat viisikymmentä vuotta, eli huomattavasti vähemmän kuin Rivikuukan asukkailla, on se ehtinyt nähdä monet hauskat kekkerit ja koskettavat kohtaamiset. Kuusi istutettiin aikoinaan uusien Uuraisten vanhustentaloyhdistyksen talojen pihapuuksi. Talot pistettiin hyvään kuosiin joitakin vuosia sitten ja niiden vuokrakodit ovat haluttuja asuntoja ikäihmisille. Kaikki asunnot ovat tällä hetkellä varattuja ja lisärakentamista suunnitellaan. 

Lisätietoja Anne Hietikko p. 014 267 2809


Talous- ja velkaneuvonnan siirto oikeusapu- ja edunvalvontapiirien tehtäväksi

26.11.2018

Talous- ja velkaneuvonnan järjestäminen siirretään aluehallintovirastoilta ja kunnilta oikeusapu- ja edunvalvontapiirien tehtäväksi 1.1.2019 alkaen. Palvelua tuottavat jatkossa oikeusapu- ja edunvalvontapiireissä lähinnä oikeusaputoimistot. Lähimmän oikeusaputoimiston yhteystiedot löytyvät tästä.

Pöytäkirjanote


Seurakuntavaalit kiinnostivat Uuraisilla

22.11.2018

Seurakuntavaaleissa viime sunnuntaina valittiin uudet kirkkovaltuustot. Uuraisilla valtuusto uudistui reippaasti ja 15 valitusta peräti yhdeksän on uusia valtuutettuja. Valtuutetut ovat Timo Kässi, Sari Rimmi, Jari Melgin, Irja Seppänen, Mirja Laitinen, Julius Saarnio, Jari Rytkönen, Pekka Riihimäki, Maarit Lapinkangas, Matti Alapiha, Tomi Penttinen, Pasi Mattila, Raili Hytönen, Arto Mämmi, ja Marko Nieminen. 

Uuraisten seurakunnalla on ollut monenlaisia ongelmia kiinteistöjensä kanssa, mutta nyt tilanne näyttää valoisalta. Uusi seurakuntakoti on osoittanut toimivuutensa ja aiemmin hajasijoitetut yksiköt saavat toimia saman katon alla. Seurakunta on vähentänyt kiinteistö-omistustaan huomattavasti ja keskittyy enemmän toiminnan sisältöön kaikkien ikäluokkien keskuudessa. Lapsirikkaassa kunnassa korostuu erityisesti seurakunnan kerhotoiminta. Seurakunta koetaan Uuraisilla ilmeisen läheiseksi, sillä äänestysprosentti nousi reippaasti yli valtakunnan tason ja oli 22,4.


Jo toinen eduskuntavaaliehdokas Uuraisilta

22.11.2018

SDP:n Sari Rimmin lisäksi myös uuraislainen Miko Puustelli pyrkii eduskuntaan ensi kevään vaaleissa. Kristillisdemokraatti Puustelli toimi aiemmin Uuraisten helluntaiseurakunnan pastorina. Nykyään hän kiertää evankelistana ympäri Suomen. Hän kuuluu myös Uuraisten kunnanvaltuustoon.


Taikuutta Kyynämöisillä ja Höytiällä

22.11.2018

Kyynämöisten Kieppi-liikuntahalli rakennettiin 22 vuotta sitten. Alusta asti on pidetty marraskuun lopulla Kiepin messut, joista on aikojen saatossa muodostunut uuraislaisten joulunavaus. Hyväksi todettua kaavaa ei kannata suuresti lähteä muuttelemaan. Myyjäispöydät, koululaisten ohjelma ja herkkulounas koulun puolella kuuluvat aina ohjelmaan, mutta joka vuosi tarjolla on myös uutta ja jännittävää. Ensi lauantaina ilmassa on taikuutta, silmänkääntötemppujen taitaja Puijon Paroni esiintyy Kiepissä klo 11.45.

Taikuutta on tarjolla myös Höytiän joulunavauksessa ensi torstai-iltana. Viime vuonna ensi kertaa rakennettu taianomainen tonttupolku Karhukorven siimeksessä tekee paluun ja taikoo joulumielen sen kulkijoille. Höytiän koulun vanhempaintoimikunnan ja kyläyhdistyksen tapahtuma alkaa, kun joulupukki sytyttää jouluvalot ja koulunjohtaja Jouni Hämäläinen kajauttaa megafonilla tervetuliaissanat. Keltaisella koululla myydään monenlaista koululaisten retkirahaston hyväksi ja Elli Salmi laulattaa tutut joululaulut. 


Sammakkokangas Oy:n uusi asiakas- ja laskutuspalvelu on otettu käyttöön

21.11.2018

Uuden sähköisen asiointipalvelun käyttöönotto mahdollistaa asiakkaille heidän jätehuoltoasioidensa hoitamisen oman aikataulunsa mukaan. Palvelussa voi muun muassa tarkastaa ja muuttaa asiakastietoja, tarkastaa jäteastian seuraavan tyhjennyspäivän tai muuttaa jäteastian tyhjennysväliä. Sähköinen asiointi avautuu sammakkokangas.fi- sivustolta täältä.


Uurainen jatkaa maltillisena kiinteistöverottajana

13.11.2018

Uuraisten kunnanvaltuusto päätti pitää kiinteistöveroprosentit ennallaan. Prosenteista olennaisin, eli vakituisten asuinrakennusten veroprosentti on ensi vuonnakin Uuraisilla yhä vain 0,43. Yleinen kiinteistöveroprosentti on vuonna 2019 Uuraisilla 1,05. Keski-Suomessa se on keskimäärin 1,19 ja koko maassa 1,06.
 
Sen sijaan paineita tuloveroprosentin nostoon on kasvukunnassa kertynyt ja kunnanvaltuusto vahvisti maanantai-iltana Uuraisten kunnan tuloveroprosentiksi vuodelle 2019 21,50.Vasemmiston esitys oli, että veroprosenttia nostettaisiin vain puolella prosentilla ja kunnan sijoituksia kotiutettaisiin 300 000 euron verran, mutta esitys hävisi äänestyksessä.
 
Lisätietoja: kunnanjohtaja Juha Valkama p. 014 267 2602,  talous- ja hallintopäällikkö Helena Vuopionperä p.  014 267 2610.


Leasing-kouluja kahdelle kylälle

13.11.2018

Nopean, mutta perusteellisen tutkimusprosessin jälkeen Uurainen on päätynyt vastaamaan koulujen lisätilatarpeeseen siirtokelpoisilla tilaelementti-
rakennuksilla, jotka toteutetaan leasingrahoituksella. Lisätilaa saadaan ensi syksyksi Hirvaselle ja Kyynämöisille ja kyseinen ratkaisu mahdollistaa sen, että tasokkaat tilat on mahdollista toteuttaa aikataulun puitteissa. Keskeinen peruste mallin valitsemiseen on se, ettei kunnan velkamäärää haluta tällä hetkellä kasvattaa. Toisaalta myöskään sijoitusten kotiuttamista ei nähty juuri nyt tarkoituksenmukaiseksi. Lisäksi leasing-malli antaa aikaa tarkastella kouluverkkoa laajemmin ja toteuttaa mahdollisesti tarvittavia kaavamuutoksia. Yksi esillä ollut vaihtoehto on ollut rakentaa pienten lasten koulu Oikarin asuinalueelle, josta tällä hetkellä kuljetetaan paljon oppilaita Höytiän koululle.
 
Uuraisten väkiluku oli syyskuun lopussa 3 757 asukasta ja vaikka kasvu on kiihkeimmistä vuosista hiukan tasoittunut, erityisesti lapsiperheet kokevat yhä Uuraisen houkuttelevaksi vaihtoehdoksi. Uusi nopeampi kasvupyrähdys saattaa olla edessä, kun nelostien remontissa kulkuyhteydet Jyväskylästä Uuraisille olennaisesti paranevat.
 
Lisätietoja: kunnanjohtaja Juha Valkama p. 014 267 2602, peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen  p. 014 267 2640, tekninen johtaja Janne Koskenkorva p. 0400 643 890.
 
 
Muutama viikko sitten Uuraisten lapset ja nuoret kokoontuivat juhlimaan Valon kylä -tapahtumaa.


Kouluruoka 70 vuotta

07.11.2018

Kouluruoka täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Lue tästä kouluruokailun historiasta ja Uuraisten koulujen tulevan vuoden ruokailusta.


Ida Elina konsertoi Uuraisilla joulukuun alussa

05.11.2018

Moderni popkanteletar kuulostaa jo nimikkeenä mielenkiintoiselta ja livenä kuultuna on sitä varmasti vielä enemmän. Ida Elina on moderni popkanteletar ja kultaisella lauluäänellään hurmaava laulaja-lauluntekijä. Hänen uniikki ja perkussiivinen kanteleensoittotyylinsä syntyi YouTube-kitaristien innoittamana ja nyt kanteleeseen yhdistyy sujuvasti niin räväkkä pop kuin arkaainen perinnemusiikkikin.
 
Ida Elina on kysytty, karismaattinen ja innostava esiintyjä, joka esittelee kanteletta monipuolisesti rikkoen samalla ennakkoluuloja. Hän on konsertoinut muun muassa Yhdysvalloissa, Kiinassa, Saksassa, Sveitsissä, Belgiassa ja Pohjoismaissa. Vuonna 2018 loppuvuodesta hän suuntaa jälleen Kiinaan konsertoimaan ja keväällä 2019 Kanadaan. Kiinan ja Kanadan välissä hän piipahtaa Uuraisilla 8.12. ja konsertoi silloin Uuraisten kirkossa klo 18 lauantai-iltana.

Ida Elinan debyyttialbumi Songs of Freedom julkaistiin kesäkuussa 2012. Hänen joululevynsä Valoisaa Joulua julkaistiin syksyllä 2013 ja albumin uusintapainos Valoisaa Joulua Bright Christmas valittiin radioiden Vuoden 2016 joululevyksi. Kolmas studioalbumi Hello World julkaistiin marraskuussa 2015 ja vuonna 2018 julkaistiin neljäs soololevy Game of my Life.
 
Ammattilaisille tunnustusta antava Evento Awards on valinnut Ida Elinan vuoden esiintyjäksi 2017. Ida Elina on saanut Kanteleliiton myöntämän Vuoden Kantele -palkinnon vuonna 2015 ja hän on myös 1. Kansainvälisten Kantelekilpailujen voittaja vuodelta 2011. 
 


Uuraisten Joulu on ilmestynyt

05.11.2018

Pitkän tauon jälkeen Uuraisten oma joululehti on ilmestynyt ja myynnissä esimerkiksi M-Kaupassa, Tonttupirtissä, KauneushoitolaSievässäPaikallisUutisten toimituksessa, sekä marraskuun lopulla aukeavassa Sesonkipuoti Selmassa. Myös lehden ilmoitusmyynnistäkin vastanneet Uuraisten Urheilijoiden salibandyaktiivit myyvät lehteä eri tapahtumissa, kuten Kiepin messuilla Kyynämöisillä 24.11. ja Höytiän joulunavauksessa 29.11. Lehden hinta on 10 euroa.
 
Lehti on erinomainen lahja vaikkapa muualle muuttaneelle kuukkalaiselle. Lehdessä on ajankohtaisten haastattelujen lisäksi muisteluja ja lasten kirjoituksia, kuten aidossa joululehdessä kuuluukin olla. Lehdessä on myös katsaus Uuraisten 150-vuotisjuhlavuoteen.
 
Kansikuvassa komeilee Uuraisten kellotapulin kello, johon on kaiverrettu psalmin 106 ensimmäinen säe.
 


Sovittelutoimintaan on nyt haku päällä

02.11.2018

Keski-Suomen sovittelutoimisto hakee uusia sovittelijoita. Enemmän tietoa asiasta tässä.


Lahjoitusrahastoa mahdollista kartuttaa edelleen!

31.10.2018

Uurainen 150 -juhlavuoden lahjoitusrahastoa on mahdollista kartuttaa edelleen!

Mielellämme otamme lahjoituksia vastaan Uurainen 150 -juhlavuoden lahjoitusrahastoon ja juhlavuoden päättymisen jälkeenkin rahasto on edelleen käytössä.  

Mahdolliset lahjoitukset ja muistamiset pyydämme osoittamaan
Uuraisten kunnan tilille
FI50 4766 0010 0041 21
(viitteellä Uurainen 150 juhlavuoden lahjoitusrahasto)

Juhlarahaston sääntöihin on mahdollista tutustua täällä.


Aluearkkitehtitoiminta Uuraisilla päättyy

31.10.2018

Aluearkkitehtitoiminta Uuraisilla loppuu 31.12.2018 Uuraisten, Multian ja Petäjäveden kuntien yhteistyösopimuksen irtisanomisajan päättyessä. Aluearkkitehdin tosiasiallinen poisjäänti tapahtuu jo 1.11.2018, joten tästä päivästä lähtien kaavoitukseen liittyvissä kysymyksissä voi kääntyä Saarijärven kaavoitusosaston puoleen. Kaavoitusarkkitehtinä työskentelee Ulla-Maija Humppi p. 044 4598 405, kaavasuunnittelijana Mirja Tarvainen p. 044 4598 435 ja kaavavalmistelijana Sari Peura p. 044 4598 210. Kaavoitusosasto sijaitsee Saarijärven kaupungintalon 3. kerroksessa osoitteessa Sivulantie 11, Saarijärvi.


Hirvivaaran merkki varoittaa todellisesta vaarasta

18.10.2018

Uuraisilta Kangashäkkiin vievälle tielle on saatu hirvivaarasta tiedottavat liikennemerkit. Pitkään Uuraisten riistanhoitoyhdistyksen taholta anomat merkit varoittavat hirvieläimistä Vihtaperän tiehaarasta 2,8 kilometrin matkalla kirkonkylään päin. Tällä tieosuudella on sattunut 2-4 hirvikolaria vuosittain, tänä vuonnakin yksi.
 
Erikoisen tyytyväinen uusiin merkkeihin on suurriistan virka-apuhenkilö (SRVA) ja Uuraisten riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Rauno Salminen.
 
– Hirvieläinkolareiden määrä ei ole verrannollinen riistakantaan. Eräänä vuonna, kun hirviä oli paljon, tapahtui vain pari kolaria ja hirvien määrän ollessa vähäinen, jopa seitsemän törmäystä. Sattuma niittää satoa tässäkin asiassa. Tänä vuonna Uuraisilla ei ole tapahtunut henkilövahinkoja, mutta kaksi autoa on joutunut lunastukseen ja useita vaurioitunut ja 15 hälytystä on tullut kolaripaikoille, kertoo Salminen.
 
Salminen tähdentää, että kolarin sattuessa on tärkeää säilyttää rauhallisuus, ei hätäillä, eikä hätääntyä. Tietä ylittävän hirven näkyessä on heti jarrutettava pitkään, sillä hirven perästä tulee usein toinen hirvi tai sitä ajava koira. Loukkaantunut hirvi kääntyy usein takaisinpäin ja terve eläin säntää tien yli. Hirvi on nopea. Se voi yllättää autoilijan salamannopeasti: ennen kuin huomaakaan, eläin voi tulla tuulilasista suoraan syliin.
 
Myös metsäkauriit ja peurat ovat lisääntyneet ja törmäyksiä niiden kanssa sattuu yhä useammin. Pienikin yhteentörmäys voi johtaa eläimen loukkaantumiseen, eikä siitä välttämättä jää jälkiä onnettomuuspaikalle tai autoon.
 
Riistakolari on aina ilmoitettava poliisille soittamalla yleiseen hätänumeroon 112, jonka vastatessa on kerrottava onnettomuuspaikka mahdollisimman tarkasti. Hyvä olisi ladata ennakkoon älypuhelimeen gps-paikannuspalvelu. Loukkaantunutta eläintä etsitään aina. Jos se vaikuttaa terveeltä, sen annetaan mennä, ellei, se lopetetaan.
 
– Kangashäkin tien hirvivaroitusmerkkien toivotaan vähentävän onnettomuuksia. Autoilijoiden olisi syytä huomioida merkit ja keventää kaasujalkaa. Merkkejä ei suinkaan aseteta turhan takia, vaan ihmisten ja riistan turvallisuuden vuoksi. Siis hiljennä vauhtia, neuvoo Rauno Salminen.
 
 
Lisätietoja: Uuraisten RHY:n toiminnanohjaaja Rauno Salminen p. 0400 245 746


Myrkytystietokeskuksen uusi ilmaisnumero käyttöön

10.10.2018

Myrkytystietokeskus on ottanut käyttöön perinteisen puhelinnumeronsa rinnalle uuden, ilmaisen, puhelinnumeron. Lokakuusta 2018 alkaen asiakkaita palvellaan myös numerossa 0800 147 111. Palvelunumero on käytössä vuorokauden ympäri. Myrkytystietokeskuksen numeroon vastaavat toksikologiaan perehtyneet erityiskoulutetut farmaseutit.

 


Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten valinnanvapauskokeilulle lisärahoitus vuodelle 2019

04.10.2018

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten kunnille lisärahoitusta terveyspalveluiden valinnanvapauskokeilun jatkamiseksi vuonna 2019. Lue lisää tästä.


Kyynämöisten lähteen käyttökielto poistettu

21.09.2018

Kyynämöisten lähteen veden käyttökielto poistettu

Kyynämöisten lähteen veden käyttö juomavedeksi ei ole enää kiellettyä, sillä viime viikolla annettu veden käyttökielto purettiin tänään.

Uuraisten kunnassa Multiantien ja Virtasalmentien risteyksessä sijaitsevaa lähdettä koskevaa kielto annettiin varotoimenpiteenä 14.9., sillä lähteen läheisyydessä sijaitsevan Kyynämöisten vesiosuuskunnan jätevedenpumppaamolla oli sattunut ylivuoto ja jätevettä oli päässyt maaperään.

Vedestä 17.9. otetun näytteen tuloksen mukaan vesi täyttää talousvedelle annetut laatuvaatimukset tutkituilta osin, eikä lähdevesi tulosten perusteella ole saastunut jätevedellä.

Jyväskylän kaupungin ympäristöterveydenhuolto muistuttaa kuitenkin lähdevesien käyttäjiä yleisesti, että veden käyttö juomavesitarkoitukseen tapahtuu aina kuluttajan omalla vastuulla. Luonnon lähteiden veden laatu voi vaihdella esimerkiksi sääilmiöiden tai luonnon eläinten takia äkillisestikin.

Lisätietoja

- suunnitteluavustaja Marianne Ojanperä, p. 014 267 2625
- tekninen johtaja Janne Koskenkorva, p. 014 267 2621


Kyynämöisten lähteen vettä ei saa käyttää juomavetenä

14.09.2018

Uuraisten kunnassa Multiantien ja Virtasalmentien risteyksessä sijaitsevan Kyynämöisten lähteen veden käyttö juomavesitarkoitukseen on kielletty.

Kielto annetaan varotoimenpiteenä, sillä lähteen läheisyydessä sijaitsevan Kyynämöisten vesiosuuskunnan jätevedenpumppaamolla on sattunut ylivuoto ja jätevettä on päässyt maaperään.

Jyväskylän kaupungin ympäristöterveydenhuolto selvittää tilannetta yhdessä Uuraisten kunnan teknisen toimen ja Kyynämöisten vesiosuuskunnan kanssa.

Ympäristöterveydenhuolto tiedottaa veden laadusta ja mahdollisesta kiellon poistamisesta lähteen ilmoitustaululla ja Jyväskylän kaupungin sekä Uuraisten kunnan internetsivuilla tulosten valmistuttua ensi viikon aikana.

Lisätietoja

- ympäristöterveystarkastaja Piia Kepanen, p. 014 266 2380
- tekninen johtaja Janne Koskenkorva, p. 014 267 2621
- suunnitteluavustaja Marianne Ojanperä, p. 014 267 2625


Lapsiperheiden Ruuhkavuosiaapinen on ilmestynyt

07.09.2018

Lapsiperheiden palvelut Uuraisten alueella on nyt koottu yksiin kansiin. Ruuhkavuosiaapinen on jaettu Paikallisuutisten välissä kuntalaisille, mutta mikäli se on jo ehtinyt kadota, voi sen lukea tästä.

 


Uuraisten sarjalippu

31.08.2018

Uuraisten sarjalipulla voi matkustaa lipun voimassaoloaikana, sillä matkaosuudella, jolle lippu on hankittu. Lippujen myynti alkaa maanantaina 3.9.2018.

 • 40 matkan sarjalippu on voimassa 60 päivää ostopäivästä.
 • Lippua myydään vain Uuraisten kunnan asukkaille.
 • Sarjalipulla voi maksaa myös muiden matkustajien matkoja.
 • Käyttäjältä ei peritä muita erillisiä maksuja, kuten esimerkiksi pikavuorolisää, yövuorolisää tai maksua lastenvaunujen kuljettamisesta.
 • Uuraisten sarjalippu on henkilökohtainen ja sitä ostettaessa täytyy todistaa henkilöllisyys passilla, poliisin myöntämällä henkilötodistuksella tai ajokortilla.

Lisätietoja

https://www.matkahuolto.fi/fi/aikataulut-ja-liput/bussiliput/tyomatkaliput/uuraisten-sarjalippu/#.W4j3Qc4za72


Asiakasohjaaja neuvoo ja ohjaa!

29.08.2018

Kokeiluaikaa on jatkettu!


Kyynämöisten lähteen käyttökielto poistettu

16.08.2018

Kyynämöisten lähteen veden käyttökielto poistettu

Kyynämöisten lähteen veden käyttö juomavedeksi ei ole enää kiellettyä, sillä viime viikolla annettu veden käyttökielto purettiin tänään.

Uuraisten kunnassa Multiantien ja Virtasalmentien risteyksessä sijaitsevaa lähdettä koskevaa kielto annettiin varotoimenpiteenä 8.8., sillä lähteen läheisyydessä sijaitsevan Kyynämöisten vesiosuuskunnan jätevedenpumppaamolla oli sattunut ylivuoto ja jätevettä oli päässyt maaperään.

Vedestä 9.8. otetun näytteen tuloksen mukaan vesi täyttää talousvedelle annetut laatuvaatimukset tutkituilta osin, eikä lähdevesi tulosten perusteella ole saastunut jätevedellä.

Ympäristöterveydenhuolto muistuttaa kuitenkin lähdevesien käyttäjiä yleisesti, että veden käyttö juomavesitarkoitukseen tapahtuu aina kuluttajan omalla vastuulla. Luonnon lähteiden veden laatu voi vaihdella esimerkiksi sääilmiöiden tai luonnon eläinten takia äkillisestikin.

Lisätietoja

- suunnitteluavustaja Marianne Ojanperä, p. 014 267 2625
- ympäristöterveystarkastaja Piia Kepanen, p. 014 266 2380


Kelan yhteispalvelusopimuksen päättymisilmoitus 1.10.2018 alkaen

01.06.2018

Kansaneläkelaitos (Kela) on irtisanonut Uuraisten kunnan kanssa tehdyn yhteispalvelusopimuksen 1.10.2018 alkaen asiointien vähäisyyden takia.

Uuraisten kunnan yhteispalvelun asiakasmäärä on ollut Kelan apudiaarin perusteella vuodelta 2017 vähäistä. Asiakkaat ovat ohjautuneet muihin palvelukanaviin kuten verkko- ja puhelinpalveluun sekä puhelinajanvarauksiin sekä käyvät lähellä sijaitsevissa kansaeläkelaitoksen toimistoissa Saarijärvellä, Äänekoskella ja Jyväskylässä.

Uuraisten Kelan yhteispalvelupiste (asiointipiste) on suljettuna 2.7. – 27.7.2018.

1.6.2018 tiedote


Juhlavuoden kunniaksi kaikki tontit -15%

31.05.2018

Uuraisten juhlavuoden kunniaksi kaikki tontit -15%. Alennus lasketaan ilmoitetuista hinnoista.

Katso ilmoitus tästä.


Tietosuoja-asetus tarkentaa henkilötietojen käsittelyä 25.5.2018 alkaen

24.05.2018

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR) sovelletaan 25.5.2018. Tietosuoja-asetus on suoraan sovellettavaa lainsäädäntöä, jota noudatetaan myös kunnan toiminnassa. Uudistuksen myötä henkilötietojen käsittelysäännöt tarkentuvat ja yhdenmukaistuvat EU-jäsenmaissa.

Henkilötietojen asianmukainen käsittely vahvistaa rekisteröidyn henkilön oikeuksia sekä lisää avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Keskeistä tietosuoja-asetuksessa on muun muassa:

 • henkilötietojen käsittelyn ja lainmukaisuuden painottaminen
 • kerättävien henkilötietojen minimointi ja niiden virheettömyys
 • avoimen informoinnin lisääminen

Kunnalla on kokonaisvastuu yhteistyötahojensa henkilötietojen käsittelystä.

Yksityishenkilöille eli rekisteröidyille uudistus näkyy esimerkiksi uusina oikeuksina. Rekisteröidyillä on aiempaa enemmän ja parempia oikeuksia, joiden avulla he voivat ymmärtää ja seurata, miten heidän tietojaan käsitellään ja käytetään eri tarkoituksiin.

Uuraisten kunnan tietosuojavastaavana toimii asianhallinta- ja palvelusihteeri Irja Penttinen, tietosuojavastaava@uurainen.fi.


Kirjasto kotiin

27.04.2018

Uuraisten kirjastolla on aina tarjota jotain uutta, kuten Kirjasto kotiin –palvelu. Sillä tarkoitetaan kirjastopalveluiden tuottamista niille uuraislaisille, jotka eivät esim. korkean iän, liikuntaesteen tai sairauden takia pysty itse asioimaan kirjastossa. Palvelulla pyritään turvaamaan kaikille kuntalaisille yhdenvertaiset mahdollisuudet käyttää kirjaston palveluja.
 
Kirjastosta saa lainaan kirjoja, myös isotekstisiä, lehtiä, äänikirjoja, musiikkiäänitteitä tai elokuvia. Käytettävissä on Uuraisten kirjaston kokoelmien lisäksi koko Keski-kirjastojen aineistot. Kirjasto kotiin -palvelu on maksutonta, henkilökohtaista ja asiakaslähtöistä.

Kirjaston henkilökunta kokoaa kirjakasseja asiakkaan toivomusten mukaan ja Lukuystävä Liisa toimittaa ne perille sekä tarvittaessa kertoo myös kirjaston muista palveluista. Myös asiakkaan oma edustaja voi noutaa kirjakassit suoraan kirjastosta. 
 
Laina-aika on 1 kk. Lainat voi tarvittaessa uusia puhelimitse suoraan kirjastoon.
 
Lisätietoja Kirjasto kotiin -palvelusta saa Lukuystävältä, kirjastosta p. 014 267 2650 tai sähköpostitse kirjasto@uurainen.fi
 
 
Kirjastossa on yleensä aina myös esillä joku mielenkiintoinen näyttely. Tällä kertaa vitriinissä on Tikusta asiaa. Esillä on Anita ja Jukka Pihlaisen valtaisa tulitikkuaskien etikettinäyttely.


150-vuotiasta voi juhlia niin monin tavoin

13.04.2018

Ei yhtään kuukautta, ettei 150-vuotiasta Uuraista juhlistettaisi jotenkin. Huhtikuussa se tehdään sävelin ja sanoin.
 
Yli 20 vuotta kuntalaisia viihdyttänyt kansalaisopiston kuoro Uuraisten Viihdelaulajat juhlistaa synttärisankaria esiintymällä yhdessä käsikello-orkesteri Clarabellan ja ukuleleorkesteri Jykylelen kanssa seurakuntakodilla ensi sunnuntaina. Konsertin teemana on tunnelmallisesti Sinun kanssasi…
 
-Meitä on monta esiintyjää ja olemme yhdessä ahkeroineet talven. Siitä syntyi tällainen yhteisyyttä korostava nimi, kertoi kuoronjohtaja Sari Eirtola-Loukola, joka johtaa myös käsikello-orkesteria.
 
Konsertti koostuu kevyistä iskelmistä. Kuullaan mm. laulut Sydän rakastaa, Mandoliinimies, Sinun kanssasi tähtisilmä ja kansanlaulusikermä, sekä seurakuntakodin tunnelmaan hyvin sopiva Mua siipeis suojaan kätke. Kuoro laulaa sekä erikseen, että orkestereiden säestyksellä ja niiden sävelkulkua kuullaan myös erillisinä. Loppuhuipentumana raikuu Uuraisten laulu. Yhteisharjoituskin on pidetty. Ukuleleorkesteria johtaa Jyrki Loukola.
 
Sari Eirtola-Loukola on kuoron uusi ohjaaja ja vastannut opetuksesta nyt vuoden.
 
-Tämän porukan kanssa on ollut mahtavaa harjoitella ja työ on ollut minullekin suuri elämys, vastaa Sari.
 
Kuorossa laulaa kymmenen naista. – Ilomielin kaivataan uusia laulajiakin, mutta niitä ei vain tunnu löytyvän, vaikka meillä on mahtava porukkahenki ja läpeensä iloinen meininki, sanoo koko ajan kuorossa laulanut Tuula Rokkamäki.
Ensi viikon torstaina on Uuraisten MLL:n paikallisyhdistyksen lahjan vuoro. Se on suunnattu erityisesti ruuhkavuosissa rämpiville, joita Uuraisilla onkin paljon.
 
Armoa arkeen –tapahtumaan Uuraisten koulukeskukselle saapuu psykoterapeutti, blogisti ja tietokirjailija Maaret Kallio. Ennen häntä lyhyet puheenvuorot käyttävät peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen, jolla on paljon kuntansa kokoa laajempi näkemys ja kokemus suomalaisesta perusturvasta ja kirkkoherra Antti Toivio, tällä kertaa kolmen lapsen isän roolissa.
 
Aikuisten oikeesti -hanke on jo lunastanut paikkansa ja osoittanut, että jaksaminen ja riittäminen ovat tämän ajan isoja kysymyksiä ja erityisesti silloin kun eletään elämän keskipäivää. Ruuhkavuodet ovat antoisia, mutta myös koettelevia.
 
– Minusta on hyvä muistaa, että arki on ratkaisevaa ja että tavallinen arki riittää. On hyvä pysähtyä miettimään, mitä omasta lapsuudestaan muistaa. Harva muistaa suuria ja merkittäviä tapahtumia, vaan pieniä hauskoja asioita. Muistan kuinka katsottiin yhdessä Reinikaista ja saunan jälkeen sai lasillisen jaffaa, Maaret Kallio sanoo.
 
 
 
Kuun lopussa juhlitaan vielä kaikkein arvostettavimpia uuraislaisia. Kansallista Veteraanipäivääkin 27.4. juhlitaan yhdessä musiikkihetken merkeissä Uuraisten seurakuntakodilla. Musiikista vastaavat Jyrki Paananen ja Jusa Savolainen. Luvassa on myös koululaisten ja ikäihmisten ajatusten vaihtoa, sekä kunnan ja seurakunnan puheenvuorot, sekä tietenkin kahvitarjoilu.
 
Kyyditysapua tilaisuuteen tarvitsevien toivotaan ottavan yhteyttä Uuraisten vapaa-aikatoimistoon 24.4. mennessä p. 014 267 2641. Kyyditysavun tarjoaa LC-Uurainen.
 


Positiivista kasvua

29.03.2018

Uuraisten kunnan tilinpäätös on valmistunut, eikä se ole ollenkaan hassumpaa luettavaa.
 
Vuoden 2017 tilinpäätöksen vuosikate muodostui noin 1,6 miljoonaa euroa positiiviseksi. Se on 0,5 miljoonaa euroa enemmän kuin arvioitiin. Siihen vaikutti eritoten se, että veroja tuloutui kunnan kassaan arvioitua enemmän.
 
- On tosi tärkeää, että vuosikate oli puoli miljoonaa isompi, jolla kyettiin kattamaan kunnan investointeja. Jo talousarviovaiheessa tiedostettiin, että rahoitustarve on mittava. Alkuperäiseen investointiosaan verrattuna investoinnit maksoivat yli 800 000 euroa enemmän. Investointien netto oli lopulta n. 3,6 miljoonaa euroa eli miljoona euroa enemmän kuin vuonna 2016. Investointien kattamiseen piti hakea valtuustolta valtuuksia lisävelan ottamiseen, kertoo kunnanjohtaja Juha Valkama blogissaan. Kunnan velkamäärä asukasta kohden on nyt 3831 euroa.
 
Hirvasen uuden koulun rakentaminen oli vuoden 2017 investointikohteista aivan keskeinen. Kunta investoi myös kadunrakentamiseen, joista merkittävänä kohteena oli osallistuminen keskustaajaman kiertoliittymän ja tiehankkeen toteutukseen. Kiertoliittymään lensi syksyllä 2017 Kuukan Kurki, Uuraisten uusi maamerkki.
 
Kunnan tuloverokertymä oli 9,65 miljoonaa euroa, joka on noin 150 000 euroa muutetun talousarvion tuloverokertymää parempi. Kunnan osuus yhteisöverokertymästä, noin 0,6 miljoonaa euroa oli n. 71 500 euroa ennakoitua parempi. Kiinteistöverot toteutuivat arvioidun mukaan. Käyttötalouden toimintakuluissa ja -tuotoissa pysyttiin budjetissa ja muutettu talousarvio alitettiin 237 000 eurolla.
 
- Käyttötalouden kokonaisuuden koordinoinnissa onnistuimme. Toimintakatteen netto myös pieneni tilinpäätöksestä 2016. Työn takana oli koko kuntaorganisaation osaaminen ja ammattitaito työntekijästä valtuutettuun, Valkama päättää.
 
Lisätietoja: Juha Valkama p. 014 267 2602


Kirri-Tikkakoski –moottoritie tuo apuja Uuraisillekin

22.02.2018

Mikäli Kirri-Tikkakoski -moottoritiehanke toteutuu suunnitellusti, Uuraisilta Jyväskylään hurautetaan tulevaisuudessa kätevämmin ja tietenkin myös toiseen suuntaan.
 
Uusi liittymä lähtee Uuraisilta päin tullessa hieman ennen nykyistä Autiokankaantien liittymää ja nelostielle saavutaan uuden Puuppolan eritasoliittymän kautta nykyisen Puuppolankoskentien pohjoispuolelle. Tästä matka jatkuu kohti Jyväskylää uutta moottoritietä pitkin.
 
Moottoritielle rakennetaan kaikkiaan neljä uutta eritasoliittymää, jotka ovat E2 Lintukankaan, E3 Puuppolan, josta rakennetaan siis uusi maantieyhteys Uuraisten suuntaan, E4 Tikkakosken ja E5 lentokentän eritasoliittymät. Nykyisen Kirrin eritasoliittymän E1 rampit sovitetaan uuteen moottoritiehen. Lisäksi parannetaan Vehniäntien maantien 6375 tasoliittymä. Moottoritielle rakennetaan rinnakkaistie paikalliselle ja hitaalle liikenteelle. Nykyinen nelostie jää rinnakkaistieksi Kirrin ja Matinmäentien väliseltä osuudeltaan ja uusi rinnakkaistie rakennetaan moottoritien itäpuolelle Matinmäentien ja Vehniäntien välille.
 
Alustavan suunnitelman mukaan yhteensä 139 miljoonan euron moottoritiehankkeen rahoitus ja rakentaminen jakaantuvat monelle eri vuodelle. Kovimman rakentamisen aika lienee vuosina 2019-2021. Lopullisesti valmista pitäisi olla vuonna 2022.
 


Uuraislaisia enemmän kuin koskaan

16.02.2018

Ylläoleva otsikko on voitu kirjoittaa jo lähes jokaisen väkilukujulkistuksen yhteyteen parinkymmenen vuoden ajan. 
 
Tilastokeskus julkaisi eilen vuoden 2017 väestötiedot ja Keski-Suomen liitto laati niistä maakunnan tietoja kuvaavat käyrät ja käppyrät.
 
Viime vuonna Uuraisten väkiluku kasvoi 0,8 %, eli 31 henkilöllä. Luku on uuraislaisittain suorastaan vaatimaton, mutta maakuntakisassa sillä irtoaa pronssisija Muuramen ja Jyväskylän jälkeen. Näiden kolmen lisäksi ainoastaan Laukaa on pystynyt kasvattamaan väestöään. Kaikkialla muualla Keski-Suomessa väki vähenee.
 
Uuraislaisia on nyt 3748 ja reilusti joka neljäs meistä on alle 15-vuotias. Lasten ja nuorten 26 % osuus on Keski-Suomen korkein ja vastaavasti 65 vuotta täyttäneiden 19 % osuus maakunnan kolmanneksi matalin Jyväskylän ja Muuramen jälkeen.
 
Uurainen voi olla ylpeä myös alhaisesta työttömyydestään. Koko vuoden työttömyysasteen keskiarvo on kunnassa Muuramen jälkeen toiseksi matalin, 10,7 %, alennusta edellisvuoteen 2,9 prosenttiyksikköä.
 
Työpaikkapendelöinti kuntaan ja kunnasta ulos on vilkasta. Uuraisten ulkopuolella töissä käyvistä 60 % suuntaa Jyväskylään. Uurainen on selkeästi asuinkunta, työpaikkaomavaraisuus on Petäjäveden jälkeen maakunnan toiseksi matalin (60 %) mutta Uuraisilla myös käydään töissä. Vajaa 40 % Uuraisilla työskentelevistä saapuu tänne muualta.
Lisätietoja kunnanjohtaja Juha Valkama 014 267 2602.


Uurainen 150 -juhlavuoden julkaisu

15.02.2018

Myynnissä Uuraisten kunnanvirastolla
Virastotie 4

Myyntihinta 30,00 €  (sis. alv 10%)


Keisarikunta aloitti juhlavuoden

04.01.2018

 
Uuraisten 150-vuotisjuhlavuosi alkoi komealla ilotulituksella. 

 
Olet meille sä sentään kallis,  
soi sielussa riemuiten. 
Sulle syömmemme kaikkensa sallis,
kotiseutumme Uurainen. 

 
Aikakaudet kohtasivat, kun Heikki Kumon ja Rafael Varhan 1940-luvun alussa luoma teos Uuraisten laulu laulettiin kännykkälamppujen valossa uudenvuoden yönä Uuraisten urheilukentällä. Juhlan puhepuolesta vastasivat kunnanjohtaja Juha Valkama ja kirkkoherra Antti Toivio. 

Uudenvuodenyön tapahtuma keräsi väkeä satamäärin.


Takaisin »