Syystori aloittaa syyskuun

17.08.2018

Uuraisten Yrittäjien perinteinen, sadonkorjuuteemainen Syystori järjestetään lauantaina 1.9. klo 10 - 14. Tori-isäntänä mukavia jutustelee ja laulelee Jukka Ohra-aho. Myös martat tulevat esittelemään toimintaansa, mutta sieninäyttely jäänee tältä vuodelta sattuneesta syystä väliin. Toripaikkavarauksia voi tehdä Markku Karppiselle, p. 044 745 2815 tai Taru Rytköselle p. 0400 842 296.
 
Samaan aikaan ostaa ja myydä voi myös Peräkonttikirppiksellä Loukkumäen kirpputorin viereisellä aukiolla. Peräkonttikirppis on kaikille avoin ja ilmainen myyntitilaisuus, jolla ei ole varsinaista järjestäjää. Jokainen myyjä huolehtii itse myyntipisteestään ja siivoaa luonnollisesti myös jälkensä.


Uuraisten mestaruudet jaossa

17.08.2018

Uuraisten kunnan yleisurheilumestaruuskisat kisataan ensi viikon lauantaina keskusurheilukentällä. Lajeja ja sarjoja on tarjolla monen ikäisille urheilijoille ja urheilujuhlan riemua kaiken ikäisille penkkiurheilijoille.
 
Kilpailulajit ja sarjat:
Tytöt/Pojat 5 ja 7 vuotta: 2-ottelu (40m ja pituus), pallonheitto, 300m
Tytöt 9 ja 11 vuotta: 2-ottelu (60m, pituus), kuula, 600m
Pojat 9 ja 11 vuotta: 2-ottelu (60m, pituus), keihäs, 600m
Tytöt 13 ja 15 vuotta: 2-ottelu (100m, pituus), kuula, 600m
Pojat 13  ja 15 vuotta: 2-ottelu (100m, pituus), keihäs, 600m
Naiset/Miehet: 3-ottelu: (100m, pituus, kuula) keihäs, 600m.


Avaruutta Aittovuoreen

17.08.2018

Aittovuoren liikunta-alueella hiihdetään, lenkkeillään, ajetaan maastopyörällä ja heitetään frisbeetä. Sekä nautitaan luonnosta ja metsäisistä maisemista. Maisema alkaa olla hiukan liiankin metsäinen ja on tullut aika hillitysti vähentää puustoa. Edellisen kerran puuta Aittovuoresta on otettu noin 15 vuotta sitten. Toimenpiteitä tehdään kunnan omistamalla alueella noin viiden hehtaarin alalla.
- Ensimmäiseksi pyritään kaatamaan väylän varrella olevat ylimääräiset puut ja pusikot ennen lumien tuloa, jotta aiheutetaan mahdollisimman vähän haittaa hiihtäjille, kertoo metsäasiantuntija Markus Laivamaa Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomesta. Syksyn kelit luonnollisesti hiukan vaikuttavat korjuuajankohtaan.
 
Lumen tultua töitä jatketaan harventamalla. Reitin korkeimmilta kohdilta avataan harvennushakkuilla näkymää järvelle. Myös frisbeegolfradan väyliä avataan hieman, Laivamaa kertoo.
- Lähtökohtana on saada lähivirkistysalue entistä parempaan ja toimivampaan kuntoon, toki myös metsänhoidolliset näkökulmat otetaan huomioon.
 
Aittovuoreen on tehty luontoarvojen selvitys vuonna 2012. Metsä on hyvin kuusivaltaista.
- Havaitut pesäpuut luonnollisesti säästetään, myös jyrkimmät rinteet jäävät aivan käytännön syistä luonnon tilaan, hän jatkaa. Myös turvallisuus on tärkeä näkökulma kun virkistysaluetta kunnostetaan. Esimerkiksi valaistus kärsii jo hiukan liian tiukasta puustosta ja oksia ja roskia saattaa lennellä ladulle.
 
Harvennusten jälkeen Pikku-Kuukka vilkkuu hieman enemmän puiden välistä, näyttää Markus Laivamaa.

 


Kyynämöisten lähteen käyttökielto poistettu

16.08.2018

Kyynämöisten lähteen veden käyttökielto poistettu

Kyynämöisten lähteen veden käyttö juomavedeksi ei ole enää kiellettyä, sillä viime viikolla annettu veden käyttökielto purettiin tänään.

Uuraisten kunnassa Multiantien ja Virtasalmentien risteyksessä sijaitsevaa lähdettä koskevaa kielto annettiin varotoimenpiteenä 8.8., sillä lähteen läheisyydessä sijaitsevan Kyynämöisten vesiosuuskunnan jätevedenpumppaamolla oli sattunut ylivuoto ja jätevettä oli päässyt maaperään.

Vedestä 9.8. otetun näytteen tuloksen mukaan vesi täyttää talousvedelle annetut laatuvaatimukset tutkituilta osin, eikä lähdevesi tulosten perusteella ole saastunut jätevedellä.

Ympäristöterveydenhuolto muistuttaa kuitenkin lähdevesien käyttäjiä yleisesti, että veden käyttö juomavesitarkoitukseen tapahtuu aina kuluttajan omalla vastuulla. Luonnon lähteiden veden laatu voi vaihdella esimerkiksi sääilmiöiden tai luonnon eläinten takia äkillisestikin.

Lisätietoja

- suunnitteluavustaja Marianne Ojanperä, p. 014 267 2625
- ympäristöterveystarkastaja Piia Kepanen, p. 014 266 2380


Liikkuva minä- ryhmä

16.08.2018

Hyvinvointia ja liikkumisen iloa yli 60-vuotiaille

Innostavaa ja motivoivaa yhdessäoloa:

* tietoa sekä keskustelua liikunnasta ja hyvinvoinnista
* vaihtuvina teemoina mm. tasapaino, voimaharjoittelu, ravitsemus
* liikuntakyvyn testausta ja liikuntasuunnitelman tekoa
* jokaisella kerralla liikutaan yhdessä
* tarjolla pientä iltapalaa 2,- / kerta

Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin kello 18:00 – 19:30 kunnanviraston valtuustosalissa (os. Virastotie 4).
Kokoontumiskerrat 12.9., 19.9., 26.9., 3.10., 10.10., 24.10., 31.10., 7.11.

Katso esite tästä: Liikkuva minä- ryhmä


Aika turvata jälleen koulutiet!

15.08.2018

TIEDOTE

Pieniä koululaisia alkaa jälleen näkyä katukuvassa, joten viimeistään nyt on syytä olla tarkkana liikenteessä ja antaa lapsille riittävästi tilaa. Lapset kulkevat koulumatkojaan useimmiten kävellen ja pyörällä, mikä ilmenee Liikenneturvan 2017 teettämästä tutkimuksesta. Nyt siis kännykät piiloon ja silmät kohti suojateitä!

Ota Liikenneturvan haaste vastaan ja tee omalta osaltasi koulutiestä turvallinen! Valitse suosikkisi – tai vaikka kaikki – kokeilu muuttuu tavaksi kuin huomaamatta.

  1. Ajan koulujen läheisyydessä tavallista rauhallisemmin.
  2. Annan tietä kävelijälle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.
  3. Kun valot vaihtuvat keltaisiksi, pysähdyn, en kaasuta.
  4. Ajan valppaana eritoten koulujen läheisyydessä, jotta varmasti huomaan pienimmätkin koululaiset.

© Liikenneturva 2018 (alkuperäinen kuva täällä: https://www.flickr.com/photos/liikenneturva/43081131634/in/photostream/)


Lisätietoja


Tieto lapsiperhepalveluista yksiin kansiin

09.08.2018

Uuraisilla on tekeillä lapsiperheiden palvelut yhteen kokoava esite, josta julkaistaan sekä paperi- että nettiversio. Esite kokoaa yhteen kunnan, seurakuntien, yksityisten ja yhdistysten tarjoamat palvelut yhteystietoineen. Materiaaleja kerää koulukuraattori Hanna-Mari Saarelainen kunnasta. Esitteen valmistus liittyy myös Uuraisten MLL:n  Aikuisten oikeesti - ruuhkavuosissa rämpivien vanhempien hyvinvointihankkeeseen, jossa yhdeksi tavoitteeksi on kirjattu ”Ruuhkavuosiaapisen” luominen.
 
Mikäli edustamallasi yhteisöllä on lapsiperheille suunnattua toimintaa, niistä kannattaa pikimmiten ilmoittaa sähköpostilla Hanna-Marille.
 
 
 


Turvallisesti koulutielle

09.08.2018

Koulujen alkaminen tuo paljon kokemattomia lapsia liikenteeseen. Aikuisen vastuulla on varmistaa turvallinen koulutie. Koulutien aloittaa tänä vuonna 61 000 ekaluokkalaista.
 
Uuraisilla koulut alkavat ensi tiistaina ja aamupuuron jälkeen repun selkäänsä nakkaa noin 600 koululaista. Heistä puolet on koulukyydityksen piirissä.

– Meillä on vireät kylät ja salliva rakentaminen, mikä tarkoittaa, että asutusta on koko kunnan alueella. Se lisää koulukuljetusten määrää, mutta vielä enemmän se lisää kunnan elinvoimaisuutta, sanoo peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen.
 
Koulukyydin tarvetta ei nykyään enää arvioida pelkän kilometrimäärän perusteella, vaan huomioon otetaan vahvasti myös esimerkiksi turvallisuus. Turvallisuutta arvioimaan puolestaan on kehitetty valtakunnallinen työkalu Koululiitu, joka pyrkii olemaan objektiivinen laskentamenetelmä, joka asettaa lapset tasavertaiseen asemaan muuntamalla heidän koulumatkansa vaarallisuuden matemaattisesti mitattavaan muotoon.

– Arvioimme Uuraisilla Koululiitua käyttäen koulumatkojen turvallisuutta lukuvuosittain, sekä aina kun tulee tarvetta. Tarvittaessa käymme paikan päällä. Tänä vuonna valmistuvat kevytväylät lisäävät merkittävästi niiden varrella asuvien liikenneturvallisuutta ja Hirvasen koulun paikan vaihtuminen toi pientä vähennystä kyydittävien osuuteen, mutta suuria muutoksia koulukyytien määriin ei tällä yhdyskuntarakenteella ole tulossa, Nykänen kertoo.

Koululiitu ottaa huomioon muuttujina arkivuorokausiliikenne- ja raskaan liikenteen määrät, nopeusrajoitukset, tien ja pientareen leveydet, päällystelajin, tien liikenneverkollisen aseman, kunnossapito- ja toiminnallisen luokan, valaistuksen, näkemäprosentin sekä kevyen liikenteen väylät.
 
Koululiitu on kuitenkin vain yksi menetelmä arvioida koulukuljetuksen tarvetta. Ohjelma ei huomioi lasten yksilöllisiä eroja eikä matkan rasittavuutta ja pelottavuutta muutoin kuin liikenteen lähtökohdista. Muut seikat arvioidaan tapauskohtaisesti. Myös saattoliikenne on joidenkin koulujen pihoilla niin vilkasta, että se aiheuttaa omat riskinsä. Lasta viedessä auto on syytä pysäyttää niin, ettei sitä joudu lähtiessä peruuttamaan. Auton taakse jää helposti isompikin lapsi piiloon.
 
Esimerkiksi tämä tieosuus noin kilometrin päässä Höytiän koulusta on Koululiitua apuna käyttäen määritelty liian vaaralliseksi 1-3-luokkalaisten kävellä tai pyöräillä kouluun.
 


Uurainen on liikuttava kunta

03.08.2018

Kuusikymmentä on uusi neljäkymmentä. Vielä muutama vuosikymmen sitten kuusikymppinen tarkasteli elämäänsä vahvasti peruutuspeilin kautta, eikä suunnitellut juurikaan kiikkustuolia räväkämpiä aktiviteetteja loppuelämänsä varalle. Toisin on nykyään, monelle 60 on uuden alun luku. On aikaa itselle, ehkä rahaakin ja maailma avoinna kartuttaa kokemuksia. 60 saattaa olla myös se rajapyykki, joka vihdoin havahduttaa huolehtimaan niin fyysisestä ja sitä kautta myös henkisestä hyvinvoinnista.

– Ei se ole ollenkaan liian myöhäistä. Edessä saattaa olla vielä kymmeniä vuosia hyvää elämää ja aina parempaa, jos fysiikka on kunnossa, kuntoutushoitaja Marianne Mikkonen sanoo.
 
Näille nuorille senioreille on nyt tulossa Uuraisilla oma Liikkuva minä –opintopiiri, jossa pureudutaan yli kuusikymppisten teemoihin. Ryhmän ohjaajina toimivat Marianne Mikkonen ja toiminnanohjaaja Anne Hietikko. Mukaan mahtuu 12 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

– Haluamme pitää ryhmän koon kompaktina, jotta voimme myös paneutua jokaisen omiin tavoitteisiin yksilöllisesti. Illan valitsimme kokoontumisajankohdaksi, jotta myös vielä työelämässä olevat pääsevät mukaan, Anne Hietikko sanoo.
 
Kokoontumiskertoja Uuraisten kunnanviraston valtuustosalissa on syksyn mittaan kahdeksan, aina keskiviikkoiltaisin ja yksi palautekerta helmikuussa. Useimmiten salista lähdetään ulos, esimerkiksi viereiseen Leinikinpuistoon.
 
Ryhmä on ilmainen, mutta tarjolla olevasta iltapalasta peritään parin euron maksu. – Jokaisella kerralla liikutaan yhdessä ja tarjolla on myös liikuntakyvyn testausta, sekä liikuntasuunnitelmien tekoa. Vaihtuvina teemoina ovat esimerkiksi tasapaino, voimaharjoittelu tai ravitsemus, Marianne Mikkonen kertoo.

– Myös keskustelun ja kokemusten vaihdon merkitys on suuri, Anne lisää.
 
Ilmoittautumiset elokuun loppuun mennessä
Anne Hietikko 014 267 2809 anne.hietikko@uurainen.fi
Marianne Mikkonen 040 634 2399 marianne.mikkonen@uurainen.fi
 


Uuraisten viikko huipentuu Maaseutuasumisen Messuihin

19.07.2018

Uuraisten viikko on reilusti puolivälissä. Oletettavasti kaikkien aikojen helteisimmän kotiseutuviikon tapahtumat ovat keränneet yleisöä todella hyvin.

Perjantaina on mahdollisuus hiljentyä viileässä kirkossa kauneimpien klassikoiden äärelle, niitä tarjoilevat Heidi ja Kati Kuusava, instrumentteinaan viulu ja piano. 150 olemassaolonsa vuotta juhlivan kunnan oma viikko huipentuu lauantain Messutapahtumaan koulukeskuksella ja Messutansseihin Uuraisten Kasinolla. Sunnuntain ohjelmassa on vielä Perinnekirkko ja illalla Paistaa se päivä risukasaanki… -näytelmän viimeinen esitys Kyynämöisten Kynkkälässä.


Tehtiin Leinikin puisto yhdessä!

19.07.2018

45 000 euroa Maaseudun kehittämisrahaston hankerahaa, vähän Uuraisten vanhustentaloyhdistys ry:n omaa ja reilusti talkootyötä. Näillä eväillä rakennettiin Uuraisten keskustaan kaikkien kuntalaisten yhteinen ulko-olohuone, joka sai keskiviikkona 18.7.2018 nimen Leinikin puisto. Nimikilpailun voitti kesäuuraislainen Helena Drishenko, joka vertasi puistoa kotiseutunsa Vanajaveden maisemiin. Sivutuotteena syntyi valtava määrä yhteisöllisyyttä ja hyvää mieltä. Kolmen kopla Anne Hietikko, Erkki Kupari ja Jouko Nykänen vastasivat kokonaisuuden hallinnasta ja he saivat iloisesti hämmästyä puiston rakentamiseen mukaan lähteneiden talkoolaisten ja tukijoiden suuresta joukosta.
 
Avajaisissakin yhdessä tekeminen korostui, oli temppurataa, vohvelikahvilaa ja kuntoilua ja saipa puisto oman laulunkin. Sen sävelsi, sanoitti ja esitti Jyrki Paananen.
 
Puistossa on liikuntavälineitä kaikenikäisille, lampi kaarisiltoineen ja suihkulähteineen, huvimaja, omenapuita ja muita istutuksia. Myös erilaisia puistotaideteoksia löytyy ja varmasti elävä olohuone tulee myös muuntumaan vuodenaikojen ja vuosien saatossa.
 


Juhlivan kunnan kunniakansalainen

13.07.2018

Kaisa Autio täyttää 12.7.2018 pyöreät 100 vuotta ja juhlii pirteänä Keski-Suomen kansallispuvussaan Uuraisten seurakuntakodilla. Hän asuu yhä omassa kodissaan Uuraisten Nevalassa.

Elämäntyönsä hän on tehnyt Kyynämöisten koulun keittäjänä ja oli myös kirkkokuoron kantavia voimia vuosikymmenet.

Kaisa Autiolta on tietenkin kysytty pitkän iän salaisuutta kerran jos toisenkin.
– Kerran luin lehdestä, että jos on pitkään rintalapsena, niin elää pidempään, olisiko siinä syy tähän ikään pääsemiseen, hän arvelee.
Olennaisia taitavat olla myös nuo lauseen kolme ensimmäistä sanaa ”Kerran luin lehdestä...”Kaisa seuraa aktiivisesti maailman menoa ja hänellä on aina mielipiteitä asioista. Uuraisten vanhin on aina ollut fiksu ihminen, joka osaa kunnioittaa myös muita. Todellinen kunniakansalainen.
 


Janne Koskenkorva valittiin tekniseksi johtajaksi

25.06.2018

Uuraisten kunnaninsinööri Marko Konola on irtisanoutunut virastaan. Avoimeksi jääneeseen virkaan, joka nyt on nimikkeeltään teknisen johtajan virka, oli kolmetoista hakijaa.

Ansiovertailun perusteella valintatyöryhmä totesi, että hakijoista rakennusinsinööri (amk) Janne Koskenkorva täyttää asetetun kelpoisuusehdon ja hänellä on vankkaa kokemusta toimialan johtamis- ja esimiestehtävistä. 

Koskenkorva on toiminut Petäjäveden teknisenä johtajana vuodesta 2016 lähtien. Sitä ennen hän työskenteli vuosina 2011-2016 Uuraisten kunnan teknisessä toimessa monipuolisissa esimies- ja asiantuntijatehtävissä. Toimenkuvaan kuului Uuraisilla silloin olla lähiesimiehenä kiinteistö- ja liikuntapaikkahoitajille, vesi- ja viemärilaitoksen työntekijöille sekä kahdelle toimistohenkilölle. 

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti, että teknisen johtajan virkaan valitaan Janne Koskenkorva. Valinnassa noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa. Koskenkorva on ilmoittanut ottavansa viran vastaan ja työ Uuraisten kunnassa alkaa 13.8.2018. Janne Koskenkorvalle myönnettiin lisäksi kahden ensimmäisen vuoden ajalle kaksikymmentä palkallista vapaapäivää.

Lisätietoja: kunnanjohtaja Juha Valkama, p. 014 267 2602
juha.valkama@uurainen.fi (lomalla ja palaa työhön heinäkuun puolivälissä)


Akonpuron aluekeräyspisteen lakkauttamistiedote

12.06.2018

TIEDOTE 12.6.2018

ASIA: AKONPURON ALUEKERÄYSPISTEEN LAKKAUTTAMINEN

12.6.2018 Akonpuron aluekeräyspiste, osoitteesta Hitsaajantie 6 on lakkautettu. Syynä jatkuvat väärinkäytöt. Aluekeräyspisteet omistaa Sammakkokangas Oy.

Taajama-alueelle jää RINKI Oy:n ylläpitämä hyötyjätekeräyspiste (lasi, metalli, kartonki) Salen piha-alueelle, osoitteessa Virastotie 1.

Paperinkeräyspiste on Paperinkeräys Oy:n toimesta osoitteessa Virastotie 4.

Lisätietoja asiasta antaa
Sammakkokangas Oy:n asiakaspalvelu arkisin 9-15
p. 044 4685 502, info@sammakkokangas.fi

Uuraisten kunnan ympäristösihteeri
Mia Rahinantti, 040-729 2167
etunimi.sukunimimi@uurainen.fi

Ympäristösihteeri
Mia Rahinantti


Kelan yhteispalvelusopimuksen päättymisilmoitus 1.10.2018 alkaen

01.06.2018

Kansaneläkelaitos (Kela) on irtisanonut Uuraisten kunnan kanssa tehdyn yhteispalvelusopimuksen 1.10.2018 alkaen asiointien vähäisyyden takia.

Uuraisten kunnan yhteispalvelun asiakasmäärä on ollut Kelan apudiaarin perusteella vuodelta 2017 vähäistä. Asiakkaat ovat ohjautuneet muihin palvelukanaviin kuten verkko- ja puhelinpalveluun sekä puhelinajanvarauksiin sekä käyvät lähellä sijaitsevissa kansaeläkelaitoksen toimistoissa Saarijärvellä, Äänekoskella ja Jyväskylässä.

Uuraisten Kelan yhteispalvelupiste (asiointipiste) on suljettuna 2.7. – 27.7.2018.

1.6.2018 tiedote


80-vuotias nuorisojärjestö

01.06.2018

Uuraisten 4H viettää 80-vuotisjuhliaan toiminnallisissa merkeissä ensi lauantaina. Samaan aikaan kun yhdistyksen toimistolla nautitaan kakkukahveja ja muistellaan menneitä, saman talon, eli Uuraisten Nuokkarin alakerrassa koululaiset juhlivat kesäloman myötä alkavaa vapauttaan Summer Partyn merkeissä, perinteinen, mutta ajassa elävä tapahtuma sekin.


Uurainen maakaupoilla

01.06.2018

Uuraisten kunnalle tarjottiin ostettavaksi Kuukanpää –nimistä noin 7 hehtaarin tilaa rakennuksineen Hirvaskankaalta 30 000 euron hintaan. Tila sijaitsee molemmin puolin nelostietä ja on siksi kunnalle mieluinen hankinta. Maankäyttöryhmä suhtautui myönteisesti myyntitarjoukseen, kuten myös kunnanhallitus ja lopullisesti kaupan siunasi Uuraisten kunnanvaltuusto viime maanantaina.
 
- Logistisesti loistavalla paikalla sijaitsevan tilan maat tullaan kaavoittamaan todennäköisesti yrityskäyttöön, sanoo kunnanjohtaja Juha Valkama.


Juhlavuoden kunniaksi kaikki tontit -15%

31.05.2018

Uuraisten juhlavuoden kunniaksi kaikki tontit -15%. Alennus lasketaan ilmoitetuista hinnoista.

Katso ilmoitus tästä.


Tietosuoja-asetus tarkentaa henkilötietojen käsittelyä 25.5.2018 alkaen

24.05.2018

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR) sovelletaan 25.5.2018. Tietosuoja-asetus on suoraan sovellettavaa lainsäädäntöä, jota noudatetaan myös kunnan toiminnassa. Uudistuksen myötä henkilötietojen käsittelysäännöt tarkentuvat ja yhdenmukaistuvat EU-jäsenmaissa.

Henkilötietojen asianmukainen käsittely vahvistaa rekisteröidyn henkilön oikeuksia sekä lisää avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Keskeistä tietosuoja-asetuksessa on muun muassa:

  • henkilötietojen käsittelyn ja lainmukaisuuden painottaminen
  • kerättävien henkilötietojen minimointi ja niiden virheettömyys
  • avoimen informoinnin lisääminen

Kunnalla on kokonaisvastuu yhteistyötahojensa henkilötietojen käsittelystä.

Yksityishenkilöille eli rekisteröidyille uudistus näkyy esimerkiksi uusina oikeuksina. Rekisteröidyillä on aiempaa enemmän ja parempia oikeuksia, joiden avulla he voivat ymmärtää ja seurata, miten heidän tietojaan käsitellään ja käytetään eri tarkoituksiin.

Uuraisten kunnan tietosuojavastaavana toimii asianhallinta- ja palvelusihteeri Irja Penttinen, tietosuojavastaava@uurainen.fi.


Kirjasto kotiin

27.04.2018

Uuraisten kirjastolla on aina tarjota jotain uutta, kuten Kirjasto kotiin –palvelu. Sillä tarkoitetaan kirjastopalveluiden tuottamista niille uuraislaisille, jotka eivät esim. korkean iän, liikuntaesteen tai sairauden takia pysty itse asioimaan kirjastossa. Palvelulla pyritään turvaamaan kaikille kuntalaisille yhdenvertaiset mahdollisuudet käyttää kirjaston palveluja.
 
Kirjastosta saa lainaan kirjoja, myös isotekstisiä, lehtiä, äänikirjoja, musiikkiäänitteitä tai elokuvia. Käytettävissä on Uuraisten kirjaston kokoelmien lisäksi koko Keski-kirjastojen aineistot. Kirjasto kotiin -palvelu on maksutonta, henkilökohtaista ja asiakaslähtöistä.

Kirjaston henkilökunta kokoaa kirjakasseja asiakkaan toivomusten mukaan ja Lukuystävä Liisa toimittaa ne perille sekä tarvittaessa kertoo myös kirjaston muista palveluista. Myös asiakkaan oma edustaja voi noutaa kirjakassit suoraan kirjastosta. 
 
Laina-aika on 1 kk. Lainat voi tarvittaessa uusia puhelimitse suoraan kirjastoon.
 
Lisätietoja Kirjasto kotiin -palvelusta saa Lukuystävältä, kirjastosta p. 014 267 2650 tai sähköpostitse kirjasto@uurainen.fi
 
 
Kirjastossa on yleensä aina myös esillä joku mielenkiintoinen näyttely. Tällä kertaa vitriinissä on Tikusta asiaa. Esillä on Anita ja Jukka Pihlaisen valtaisa tulitikkuaskien etikettinäyttely.


150-vuotiasta voi juhlia niin monin tavoin

13.04.2018

Ei yhtään kuukautta, ettei 150-vuotiasta Uuraista juhlistettaisi jotenkin. Huhtikuussa se tehdään sävelin ja sanoin.
 
Yli 20 vuotta kuntalaisia viihdyttänyt kansalaisopiston kuoro Uuraisten Viihdelaulajat juhlistaa synttärisankaria esiintymällä yhdessä käsikello-orkesteri Clarabellan ja ukuleleorkesteri Jykylelen kanssa seurakuntakodilla ensi sunnuntaina. Konsertin teemana on tunnelmallisesti Sinun kanssasi…
 
-Meitä on monta esiintyjää ja olemme yhdessä ahkeroineet talven. Siitä syntyi tällainen yhteisyyttä korostava nimi, kertoi kuoronjohtaja Sari Eirtola-Loukola, joka johtaa myös käsikello-orkesteria.
 
Konsertti koostuu kevyistä iskelmistä. Kuullaan mm. laulut Sydän rakastaa, Mandoliinimies, Sinun kanssasi tähtisilmä ja kansanlaulusikermä, sekä seurakuntakodin tunnelmaan hyvin sopiva Mua siipeis suojaan kätke. Kuoro laulaa sekä erikseen, että orkestereiden säestyksellä ja niiden sävelkulkua kuullaan myös erillisinä. Loppuhuipentumana raikuu Uuraisten laulu. Yhteisharjoituskin on pidetty. Ukuleleorkesteria johtaa Jyrki Loukola.
 
Sari Eirtola-Loukola on kuoron uusi ohjaaja ja vastannut opetuksesta nyt vuoden.
 
-Tämän porukan kanssa on ollut mahtavaa harjoitella ja työ on ollut minullekin suuri elämys, vastaa Sari.
 
Kuorossa laulaa kymmenen naista. – Ilomielin kaivataan uusia laulajiakin, mutta niitä ei vain tunnu löytyvän, vaikka meillä on mahtava porukkahenki ja läpeensä iloinen meininki, sanoo koko ajan kuorossa laulanut Tuula Rokkamäki.
Ensi viikon torstaina on Uuraisten MLL:n paikallisyhdistyksen lahjan vuoro. Se on suunnattu erityisesti ruuhkavuosissa rämpiville, joita Uuraisilla onkin paljon.
 
Armoa arkeen –tapahtumaan Uuraisten koulukeskukselle saapuu psykoterapeutti, blogisti ja tietokirjailija Maaret Kallio. Ennen häntä lyhyet puheenvuorot käyttävät peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen, jolla on paljon kuntansa kokoa laajempi näkemys ja kokemus suomalaisesta perusturvasta ja kirkkoherra Antti Toivio, tällä kertaa kolmen lapsen isän roolissa.
 
Aikuisten oikeesti -hanke on jo lunastanut paikkansa ja osoittanut, että jaksaminen ja riittäminen ovat tämän ajan isoja kysymyksiä ja erityisesti silloin kun eletään elämän keskipäivää. Ruuhkavuodet ovat antoisia, mutta myös koettelevia.
 
– Minusta on hyvä muistaa, että arki on ratkaisevaa ja että tavallinen arki riittää. On hyvä pysähtyä miettimään, mitä omasta lapsuudestaan muistaa. Harva muistaa suuria ja merkittäviä tapahtumia, vaan pieniä hauskoja asioita. Muistan kuinka katsottiin yhdessä Reinikaista ja saunan jälkeen sai lasillisen jaffaa, Maaret Kallio sanoo.
 
 
 
Kuun lopussa juhlitaan vielä kaikkein arvostettavimpia uuraislaisia. Kansallista Veteraanipäivääkin 27.4. juhlitaan yhdessä musiikkihetken merkeissä Uuraisten seurakuntakodilla. Musiikista vastaavat Jyrki Paananen ja Jusa Savolainen. Luvassa on myös koululaisten ja ikäihmisten ajatusten vaihtoa, sekä kunnan ja seurakunnan puheenvuorot, sekä tietenkin kahvitarjoilu.
 
Kyyditysapua tilaisuuteen tarvitsevien toivotaan ottavan yhteyttä Uuraisten vapaa-aikatoimistoon 24.4. mennessä p. 014 267 2641. Kyyditysavun tarjoaa LC-Uurainen.
 


Positiivista kasvua

29.03.2018

Uuraisten kunnan tilinpäätös on valmistunut, eikä se ole ollenkaan hassumpaa luettavaa.
 
Vuoden 2017 tilinpäätöksen vuosikate muodostui noin 1,6 miljoonaa euroa positiiviseksi. Se on 0,5 miljoonaa euroa enemmän kuin arvioitiin. Siihen vaikutti eritoten se, että veroja tuloutui kunnan kassaan arvioitua enemmän.
 
- On tosi tärkeää, että vuosikate oli puoli miljoonaa isompi, jolla kyettiin kattamaan kunnan investointeja. Jo talousarviovaiheessa tiedostettiin, että rahoitustarve on mittava. Alkuperäiseen investointiosaan verrattuna investoinnit maksoivat yli 800 000 euroa enemmän. Investointien netto oli lopulta n. 3,6 miljoonaa euroa eli miljoona euroa enemmän kuin vuonna 2016. Investointien kattamiseen piti hakea valtuustolta valtuuksia lisävelan ottamiseen, kertoo kunnanjohtaja Juha Valkama blogissaan. Kunnan velkamäärä asukasta kohden on nyt 3831 euroa.
 
Hirvasen uuden koulun rakentaminen oli vuoden 2017 investointikohteista aivan keskeinen. Kunta investoi myös kadunrakentamiseen, joista merkittävänä kohteena oli osallistuminen keskustaajaman kiertoliittymän ja tiehankkeen toteutukseen. Kiertoliittymään lensi syksyllä 2017 Kuukan Kurki, Uuraisten uusi maamerkki.
 
Kunnan tuloverokertymä oli 9,65 miljoonaa euroa, joka on noin 150 000 euroa muutetun talousarvion tuloverokertymää parempi. Kunnan osuus yhteisöverokertymästä, noin 0,6 miljoonaa euroa oli n. 71 500 euroa ennakoitua parempi. Kiinteistöverot toteutuivat arvioidun mukaan. Käyttötalouden toimintakuluissa ja -tuotoissa pysyttiin budjetissa ja muutettu talousarvio alitettiin 237 000 eurolla.
 
- Käyttötalouden kokonaisuuden koordinoinnissa onnistuimme. Toimintakatteen netto myös pieneni tilinpäätöksestä 2016. Työn takana oli koko kuntaorganisaation osaaminen ja ammattitaito työntekijästä valtuutettuun, Valkama päättää.
 
Lisätietoja: Juha Valkama p. 014 267 2602


Kirri-Tikkakoski –moottoritie tuo apuja Uuraisillekin

22.02.2018

Mikäli Kirri-Tikkakoski -moottoritiehanke toteutuu suunnitellusti, Uuraisilta Jyväskylään hurautetaan tulevaisuudessa kätevämmin ja tietenkin myös toiseen suuntaan.
 
Uusi liittymä lähtee Uuraisilta päin tullessa hieman ennen nykyistä Autiokankaantien liittymää ja nelostielle saavutaan uuden Puuppolan eritasoliittymän kautta nykyisen Puuppolankoskentien pohjoispuolelle. Tästä matka jatkuu kohti Jyväskylää uutta moottoritietä pitkin.
 
Moottoritielle rakennetaan kaikkiaan neljä uutta eritasoliittymää, jotka ovat E2 Lintukankaan, E3 Puuppolan, josta rakennetaan siis uusi maantieyhteys Uuraisten suuntaan, E4 Tikkakosken ja E5 lentokentän eritasoliittymät. Nykyisen Kirrin eritasoliittymän E1 rampit sovitetaan uuteen moottoritiehen. Lisäksi parannetaan Vehniäntien maantien 6375 tasoliittymä. Moottoritielle rakennetaan rinnakkaistie paikalliselle ja hitaalle liikenteelle. Nykyinen nelostie jää rinnakkaistieksi Kirrin ja Matinmäentien väliseltä osuudeltaan ja uusi rinnakkaistie rakennetaan moottoritien itäpuolelle Matinmäentien ja Vehniäntien välille.
 
Alustavan suunnitelman mukaan yhteensä 139 miljoonan euron moottoritiehankkeen rahoitus ja rakentaminen jakaantuvat monelle eri vuodelle. Kovimman rakentamisen aika lienee vuosina 2019-2021. Lopullisesti valmista pitäisi olla vuonna 2022.
 


Uuraislaisia enemmän kuin koskaan

16.02.2018

Ylläoleva otsikko on voitu kirjoittaa jo lähes jokaisen väkilukujulkistuksen yhteyteen parinkymmenen vuoden ajan. 
 
Tilastokeskus julkaisi eilen vuoden 2017 väestötiedot ja Keski-Suomen liitto laati niistä maakunnan tietoja kuvaavat käyrät ja käppyrät.
 
Viime vuonna Uuraisten väkiluku kasvoi 0,8 %, eli 31 henkilöllä. Luku on uuraislaisittain suorastaan vaatimaton, mutta maakuntakisassa sillä irtoaa pronssisija Muuramen ja Jyväskylän jälkeen. Näiden kolmen lisäksi ainoastaan Laukaa on pystynyt kasvattamaan väestöään. Kaikkialla muualla Keski-Suomessa väki vähenee.
 
Uuraislaisia on nyt 3748 ja reilusti joka neljäs meistä on alle 15-vuotias. Lasten ja nuorten 26 % osuus on Keski-Suomen korkein ja vastaavasti 65 vuotta täyttäneiden 19 % osuus maakunnan kolmanneksi matalin Jyväskylän ja Muuramen jälkeen.
 
Uurainen voi olla ylpeä myös alhaisesta työttömyydestään. Koko vuoden työttömyysasteen keskiarvo on kunnassa Muuramen jälkeen toiseksi matalin, 10,7 %, alennusta edellisvuoteen 2,9 prosenttiyksikköä.
 
Työpaikkapendelöinti kuntaan ja kunnasta ulos on vilkasta. Uuraisten ulkopuolella töissä käyvistä 60 % suuntaa Jyväskylään. Uurainen on selkeästi asuinkunta, työpaikkaomavaraisuus on Petäjäveden jälkeen maakunnan toiseksi matalin (60 %) mutta Uuraisilla myös käydään töissä. Vajaa 40 % Uuraisilla työskentelevistä saapuu tänne muualta.
Lisätietoja kunnanjohtaja Juha Valkama 014 267 2602.


Uurainen 150 -juhlavuoden julkaisu

15.02.2018

Myynnissä Uuraisten kunnanvirastolla
Virastotie 4

Myyntihinta 30,00 €  (sis. alv 10%)


Keisarikunta aloitti juhlavuoden

04.01.2018

 
Uuraisten 150-vuotisjuhlavuosi alkoi komealla ilotulituksella. 

 
Olet meille sä sentään kallis,  
soi sielussa riemuiten. 
Sulle syömmemme kaikkensa sallis,
kotiseutumme Uurainen. 

 
Aikakaudet kohtasivat, kun Heikki Kumon ja Rafael Varhan 1940-luvun alussa luoma teos Uuraisten laulu laulettiin kännykkälamppujen valossa uudenvuoden yönä Uuraisten urheilukentällä. Juhlan puhepuolesta vastasivat kunnanjohtaja Juha Valkama ja kirkkoherra Antti Toivio. 

Uudenvuodenyön tapahtuma keräsi väkeä satamäärin.


Takaisin »