Lakeland - Jyväskylä Region verkostoitumistilaisuus matkailutoimijoille

19.02.2019

Tervetuloa
Lakeland – Jyväskylä Region verkostoitumistilaisuuteen
Marjoniementilalle (Marjoniementie 91, 41230 Uurainen)
ma 25.3. klo 13-15


Tilaisuudessa esitellään hankkeen vuoden 2019 avoimet valmennukset ja muut tilaisuudet sekä verkostoidutaan muiden alueen matkailuyritysten kanssa.

Tilaisuus on avoin kaikille ja siellä on kahvitarjoilu.

Pyydämme ilmoittautumisia (ja mahd. ruoka-aineallergiat) 18.3. mennessä sähköpostitse osoitteella tuomas.paloniemi@jkl.fi.


Hiihtolatuja otettu käyttöön

13.02.2019

Retkilatu sekä Aittovuoren ladut ovat taas käyttökunnossa. Hiirolan ladun tilanne selviää tänään keskiviikkona.

Vastaavasti luistinradoilla on haastavat keliolosuhteet, huomioittehan ohjeistukset paikan päällä!


Lisää hiihtolatuja pois käytöstä

11.02.2019

Aiemmin suljetuiksi ilmoitetut Aittovuoren ja Hiirolan ladut ovat edelleen poissa käytöstä. Lisäksi 17 km retkilatu on nyt suljettu ja toistaiseksi pois käytöstä.

Ilmoitamme erikseen, kun reitit ovat taas käyttökunnossa.


Kohti kesää ja kesätöitä!

08.02.2019

Vaikka maisema ei erityisen kesäiseltä näytä, on aika aloittaa kesätyön ja kesätyöntekijöiden haku. Uuraisilla työntekijät ja työpaikat perinteisesti yhdistää 4H-yhdistys, jonka kesätyöhaku on juuri avautunut ja aikaa on aina aprillipäivään saakka. Keskitetty haku mahdollistaa sekä yrittäjille että nuorille helpon tavan kohdata toisensa. 

Vuonna 2005 tai aiemmin syntyneiden alle 25-vuotiaiden uuraislaisten nuorten töihin hakeminen tapahtuu Uuraisten 4H-yhdistyksen nettisivuilla olevan lomakkeen kautta. Yhdistys valmentaa nuoren työelämään ja hoitaa byrokratian.

Uuraisten kunta tukee yrityksiä tai muita y-tunnuksellisia työllistäjiä nuorten työllistämisessä vähintään kahden viikon ajaksi. Nuoren tulee olla 13-24-vuotias ja kirjoilla Uuraisilla. Kesätyöllistävän yrityksenkin tulee sijaita Uuraisilla. Kesätyöllistämiskampanjan mukaan työllistetty nuori saa palkkaa vähintään Tutustu työelämään ja tienaa -mallin mukaan. Lisäksi kunta tukee 10 uutta 4H-kesäyritystä. Jokaisen 4H-yrittäjän on tullut käydä yhdistyksen tarjoama ilmainen 4H-yrityskurssi ennen yritystoiminnan aloittamista.

Viime kesänä nuoret 4H-yrittäjät pitivät kesäkahvilaa.

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Veera Helminen p. 044 545 3959.


40-vuotias yritys, 70-vuotiset perinteet

08.02.2019

Kuljetusyritys Jussinmäki & Kettunen Ky on jo 40 vuotta ollut uuraislaista rekkamiesten historiaa. Ja meno sen kuin jatkuu vaan. Omistajakaksoset Teemu ja Timo Kettunen sekä neljä työntekijää vahvistettuna äiti-Helenalla, puskevat Keskon kuljetuksia eteenpäin vuorokauden ympäri.

Yrityksen historia yltää liki seitsemänkymmenen vuoden taakse. Teemun ja Timon pappa Martti Jussinmäki  nimittäin työskenteli Pohjanmaalla kuljetusliike Haukkalalle ”Kempsu”-kuorma-autolla, joka sittemmin myytiin uuraislaiselle Eemeli Kivelälle. Martti tuli 1940-luvulla auton mukana ikään kuin kaupanpäällisinä.

Kuljetusyritys Jussinmäki & Kettunen Ky perustettiin vuonna 1979, mukana olivat Antti Jussinmäki, Helena Kettunen (nyk. Jussinmäki) ja Jukka Kettunen. Kalustona oli kaksiakselinen maidonkeräilyauto ja myöhemmin tuli kappaletavara-ajoon pakettiauto. Nykyään Antti Jussinmäki toimii omassa yrityksessään ja Kettusen pojat (kuvassa) ajavat rahtia. Vuonna 2017 ostettiin ja tuunattiin rakas uusi työväline, Tiikeriprinsessa, kylmäkoriperävaunullinen rekka Jyväskylän Keskon jakeluajoon. 


Järjestöjen ja toimijoiden yhteiskokous 20.2.2019

05.02.2019

 


Tervetuloa yrittäjäiltaan!

01.02.2019

Uuraisten kunta järjestää yhdessä Uuraisten Yrittäjät ry:n kanssa
yrittäjäillan ti 23.4.2019 klo 18-20
seurakuntakodin salissa.

Ilmoittaudu mukaan 16.4.2019 mennessä kirjaamo@uurainen.fi

Tilaisuudessa kahvitarjoilu,
TERVETULOA!


Uuraisten Reserviläiset

31.01.2019

Uuraisten Reservinaliupseerit ry on nyt Uuraisten Reservilaiset ry. Pitkään melko matalalla profiililla toiminut yhdistys on saanut uuden puheenjohtajan Kimmo Kuneliuksen ja mukaan toimintaan on lähtenyt myös kunnanjohtaja Juha Valkama. Jäseniä yhdistyksellä on tällä hetkellä vain parisenkymmentä, mutta kaikenikäiset maanpuolustusasioista kiinnostuneet ovat erittäin tervetulleita kehittämään toimintaa.

- Suunnitelmissa on esimerkiksi Paukkulan ampumaradan käytön monipuolistaminen, näkyminen erilaisissa tapahtumissa ja ylipäänsä mikä tahansa maanpuolustustahdon ylläpitämiseen tähtäävä toiminta, yksin tai yhdessä muiden yhdistysten kanssa, jos vain saadaan aktiivista väkeä mukaan. Esimerkiksi kunniavartioiden järjestäminen sopii luontevasti meille, Kimmo Kunelius kertoo.

Jäsenyyden edellytyksenä on suoritettu asevelvollisuus, mutta toimintaan voi toki osallistua muutenkin.

- Mielestäni maanpuolustus kuuluu kaikille, Juha Valkama toteaa.

Suomessa toimii Puolustusvoimien tukena lukuisia vapaaehtoista maanpuolustustyötä tekeviä järjestöjä. Näistä suurin on vuonna 1955 perustettu Reserviläisliitto ry, jonka alaisuuteen Uuraisten yhdistyskin kuuluu. Valtakunnalliseen organisaatioon kuuluu 18 maakunnallista piiriä ja yli 326 paikallista jäsenyhdistystä. Henkilöjäseniä liiton paikallisyhdistyksissä on noin 37 000.

Lisätietoja Kimmo Kunelius p. 050 561 1795.

Uuraisten Reserviläisten uusi puheenjohtaja Kimmo Kunelius lukee Kimmo Sorkon kirjaa Ohdan vahti, joka kertoo Jyvässeudun miesten Sillan patteriston kohtaloista jatkosodassa.


Talwiajon taikaa Uuraisilla

31.01.2019

Keski-Suomen Mobilistien 46. Talwiajo ajetaan ensi lauantaina Saarijärven ja Uuraisten todellakin talvisissa maisemissa. Vanhoja, jopa yli satavuotiaita autoja voi bongata ympäri kuntaa. Ajot starttaavat Saarijärveltä aamuyhdeksältä ja suuntaavat Hoikankylän ja Palsankylän kautta Uuraisten Haukimäelle ja Kelloperälle. Sieltä matka jatkuu Parikkalantietä Kyynämöisille. Muuraismäentieltä koukataan Kalteenmäen kautta Kotaperälle ja Kaijanjärventien kautta Höytiälle, jossa mobilistit ruokailevat koululla.

Iltapäivästä autot köröttelevät komeasti Uuraisten keskustan lävitse ja palaavat illaksi Saarijärvelle. Kaikkiaan ajoon osallistuu 193 autoa, joista 15 ajaa vain lyhyemmän, 60 kilometrin lenkin.


Huomioittehan tykkylumipuiden aiheuttamat vaaranpaikat, osa hiihtoladuista pois käytöstä

01.02.2019

Huomioittehan tykkylumipuiden aiheuttamat vaaranpaikat kaikilla latu-urilla liikkuessanne.

Hiihtolatuja on jouduttu kokonaan sulkemaan ja kunnossapito lopettamaan tilapäisesti puiden latvusten taipumisen ja katkeilujen vuoksi.

Hiirolan latu on kokonaan suljettu, samoin Aittovuoren päälle johtavat ladut.

Ilmoittelemme erikseen kun ladut saadaan käyttöön.


Uuraisten herkkulähettiläät maailmalla

28.01.2019

Uuraislaiset lähiruokatuottajat Antti Heinonen ja Mikko Somiska ovat edustaneet mallikkaasti Suomea Keski-Euroopassa. Suomi on tänä vuonna Berliinin kansainvälisten Grüne Woche -messujen kumppanuusmaa, mikä tietää suurta näkyvyyttä suomalaiselle puhtaalle ruualle, muiden mukana uuraislaisille Ahontuvan tarhojen hunajatuotteille ja Säilyke Herttuan lihasäilykkeille.

Antti Heinonen ja Silja Parri Ahontuvan Tarhoilta. Lisätietoja p. 040 837 7094.

Mikko Somiska ja Klaus Flörchinger Säilyke Herttualta. Lisätietoja p. 0200 41200.

- Grüne Wochen ansiosta suomalainen ruoka on hyvässä nosteessa. Herttuan poro- ja hirvisäilykkeet viedään käsistä ja jopa suuren kauppaketjun Edekan edustaja oli käynyt kyselemässä tuotteesta. Suomalaiset elintarvikkeet ja erityisesti juomat näkyvät nyt myös muualla kuin messuilla, joilla käy muuten yli 400 000 kävijää. Berliinin tunnetuimman tavaratalon KaDeWen Suomi-viikoilla on suomalainen ruoka myös upeasti esillä, kertoo Suomen Berliinin suurlähetystön lehdistöneuvos Tanja Huutonen, hänkin kotoisin Uuraisilta.


Ilmoitus räjäytystyön suorittamisesta

24.01.2019

Sisä-Suomen poliisilaitos ja YIT Suomi Oy Infra ilmoittavat räjäytystyön suorittamisesta. Räjäytystyömaan osoite on Kekkosenpöydäntie 196. Työmaan arvioitu kestoaika 24.1.-31.12.2019. Räjäytykset ympäristöluvan mukaisesti ma-pe. Poraus klo 6-22, rikotus klo 6-22 sekä räjäytykset klo 10-22.

Lisätiedot Ari Karvinen p. 040 531 7844.


Sairaanhoitajan tavoittaa puhelimitse koko terveysaseman aukioloajan

18.01.2019

TIEDOTE 10.1.2019

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen Jyten terveysasemien sairaanhoitajille voi soittaa terveysaseman aukioloaikoina. Nyt asiakkaan tarvitsee muistaa vain yksi puhelinnumero terveysasemalleen. Numero, johon soitetaan, on kunkin terveysaseman ajanvarausnumero. Sairaanhoitajien omista numeroista ja puhelinajoista on nyt luovuttu.

– Olemme saaneet asiakkailta palautetta, että joskus heidän on vaikeaa tietää, soittaako asiassaan terveysaseman ajanvarausnumeroon vai sairaanhoitajalle. Uusi käytäntö helpottaa asiakkaan asiointia. Ja jatkossa yhä useammin asiakas saa asiansa hoidettua yhden yhteydenoton aikana loppuun asti, kertoo sairaanhoitaja Anna Penttinen Palokassa toimivasta keskitetystä puhelinpalvelusta.

Puhelinpalvelu paranee edelleen maaliskuun alussa

Puhelinpalvelua kehitetään kevään aikana lisää. 1.3.2019 tulee terveysasemille soittaville käyttöön puheluvalikko. Puheluvalikkoa testattiin Huhtasuolla joulukuussa ja se on Huhtasuolla käytössä edelleen.

– Asiakkaat ovat toivoneet valikkoa, jolla voisi soittaessaan osoittaa oman asiansa kiireellisyyden tai kiireettömyyden. Kiireelliset asiat nousevat ensin vastattaviksi, vaikka puheluja tulisi paljon, kertoo osastonhoitaja Satu Kasari Huhtasuon terveysasemalta.

Huhtasuolla sekä asiakkaat että henkilökunta ovat olleet tyytyväisiä puheluvalikkoon. Kiireasioiden hoito sujuu nopeasti. Myös kiireettömät asiat hoituvat saman päivän aikana.

– Ja kun kiireelliset puhelut saadaan hoidettua ensin, ei aamupäivän päivystysajat jää käyttämättä, osastonhoitaja Satu Kasari selvittää.

Puhelimessa voi numerovalinnalla rajata, mitä asiaa puhelu koskee. Valinnan tehtyään kannattaa kuunnella tiedote loppuun ja jättää soittopyyntö, jolloin terveysasemalta soitetaan asiakkaalle mahdollisimman pian.

– Soittopyynnön jättäminen ei tiputa puhelua kaikkien muiden hännille, vaan paikka säilyy tulevien puhelujen jonossa samoin kuin olisit itse linjoilla odottamassa vastausta, kertoo sairaanhoitaja Penttinen.

www.jyvaskyla.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/terveysasemat

Lisätietoja

Satu Kasari, osastonhoitaja, Huhtasuon terveysasema, p. 014 266 7765, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi

Anna Penttinen, sairaanhoitaja, Palokan keskitetty puhelinpalvelu,
p. 014 266 1914 etunimi.sukunimi(at)jkl.fi


Meillä on syitä hymyillä

18.01.2019

Uurainen uudistaa visuaalisen ilmeensä. Modernin maalainen ja iloisen monimuotoinen kuntailme on jalkauttamisvaiheessa, samalla Uurainen alkaa näkyä entistä enemmän myös somekanavilla ja Youtubessa.

Uuraisten brändin kulmakivet ovat Elämänlaatu, Tuttuus ja Ikä. Nämä sanat sisältävät sen mistä Uurainen tunnetaan ja mistä myös uuraislaiset tunnistavat itsensä. Uuraisten kunnalla on nyt myös arvolupaus: Uskomme, että tuttu ja turvallinen elinympäristö ja nuorekas ilmapiiri takaavat ihmisten hyvinvoinnin sekä kunnan tasapainoisen kehityksen. Siksi Uuraisilla asuminen on Suomen parasta.

Yhtä slogania ei Uuraisten kunnalle valittu, vaan viestinnässä käytetään useampia kärkiviestejä. Esimerkiksi kuntamarkkinoinnissa viesti on ”Meillä on syitä hymyillä”. Eniten Uuraisilla on tietenkin alle 15-vuotiaita syitä hymyillä, koska heitä on suhteellisesti eniten koko Keski-Suomessa.

Asumisen kärkiviesti on ”Vielä ehdit tehdä U-käännöksen”, perusteluina, että Uuraisilla asut mutkattomasti omassa rauhassa, mutta naapurit löytyvät läheltä. Ja Jyväskyläänkin on vain 30 minuutin matka.

Rekrytointimainonnassa luotetaan alkusointuihin ”Uuraisilla ura urkenee”.

Muita mainoslauseita koskien matkailua tai yrittäjyyttä ovat esimerkiksi: ”Me ollaan tulevaisuus”, ”Tervetuloa uudestaan”, ”Huomenna on uusi kiva päivä” tai ”Ei tähän mitään Uberia tarvita”. U-kirjainta korostetaan visuaalisessa ilmeessä, sillä: ”Uurainen – sen näkee suun muodosta”.

Uusi logo on moderni ja pelkistetty, ajaton ja helposti lähestyttävä. Logo nostaa esiin Uuraisten U:n muodon, nimikkopuu koivun lehden ja kunnan vaakunasta poimitun kullanvihreän värimaailman.

Ilmeen toteutuksesta vastasi mainostoimisto Creative Crue tiiviissä yhteistyössä kunnan työntekijöiden kanssa. Myös kuntalaisia kuultiin aiemmin järjestetyn kyselyn kautta.


Missä sinä haluaisit asua seniorina?

18.01.2019

Uuraisilla kartoitetaan seniorien ja tulevien seniorien toiveita asumisesta ja erilaisista tukipalveluista. Kyselyyn on mahdollista vastata myös tästä linkistä.

– Suuret ikäluokat ovat juuri tulossa vähän vanhempaan ja enemmän palveluja tarvitsevaan ikään ja kaikki Uurasten vanhustentaloyhdistyksen asunnot alkavat olla täynnä, peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen sanoo.

– 55 ikävuotta on alin ikäraja, jolloin senioriasumiseen pääsee, hän jatkaa ja painottaa sanaa pääsee.

– Harvoinhan viisvitonen mitään palveluja tarvitsee, mutta mukavampi on tehdä asumisratkaisut riittävän aikaisin. Suunnitteilla oleva senioritalo ei ole perinteistä palveluasumista, siellä voi elää aivan tavallista työssäkäyvän arkea, mutta sitten kun palveluja alkaa tarvita, ovat ne lähellä ja helposti saatavilla, toiminnanohjaaja Anne Hietikko lisää.

Uuraisilla toiveiden kartoittamisen aika on viimeistään nyt, sillä ennen rakentamista tarvittavat kaavatoimenpiteet ja urakkatarjoukset ottavat aikansa.

– Oman toiminnanohjaajan työni uskon muuttuvan tulevaisuudessa entistä enemmän ennaltaehkäisevämmäksi ja sellaiseksi uusien tuulien haisteluksi, miettii Anne Hietikko.

– Mielestäni tällaisia ihmisiä kuin Anne tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän nimenomaan yhteisöllisyyden lisääjänä seniorien keskuudessa, Nykänen lisää.

Vuokratalokokonaisuus Rivikuukan yhteiset tilat koetaan tärkeiksi ja niiden sekä sijaintinsa vuoksi se on ehkä pidetyin yksikkö Uuraisilla tällä hetkellä.

– Oma näkemykseni on, että paras paikka senioritalolle olisi Rivikuukan vieressä Saarijärventien ja Leinikinpuiston välissä, lähellä palveluja. Voisin hyvin itsekin kuvitella joskus asuvani siellä, asunnossa, jossa on oma rauha, mutta mahdollisuus myös osallistua yhteiseen toimintaan, Jouko Nykänen sanoo. Anne Hietikolla on eläkepäiviin vieläkin pidempi aika, mutta ajatus ei hänestäkään vieraalta tunnu.

Yksi ryhmä, joka Uuraisille myös toivotetaan tervetulleiksi viettämään eläkepäiviä, on kesäuuraislaiset. – Eläkeikäiset ovat entistä terveempiä ja käyttävät monia palveluja ja erityisesti myös keskustan lähipalveluja, mikä taas pitää kylää elinvoimaisena ja hyödyttää kaikkia, Nykänen perustelee.

Kyselyn tulokset luetaan kunnan peruspalvelulautakunnassa tarkkaan. Päätökset tehdään sen jälkeen ja neuvotellaan toteuttamisesta kiinnostuneiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Lisätietoja: Jouko Nykänen p. 040 5891 277, Anne Hietikko p. 050 4101 1890


Mursketien yritysalueen ensimmäinen tontti myytiin

18.01.2019

Hirvaskankaalla logistisesti loistavalla paikalla sijaitsevista Uuraisten kunnan yritystonteista ensimmäinen on myyty Puu- ja veneverstas Remoselle. Äänekosken Hietamalla aikaisemmin toiminut Remonen on huomannut, että perinteisille puuveneille on hyvin kysyntää ja laadukkaalle käsityölle tilausta.

Mursketien alue sijaitsee Hirvaskankaalta hieman Jyväskylään päin ja sinne on oma liittymä ja alikulku nelostieltä. Tontit on varustettu TY-merkinnällä ja soveltuvat erinomaisesti teollisuudenkin tarpeisiin. Mursketiellä on vielä kuusi yritystonttia saatavilla.

Lisätietoja tekninen johtaja Janne Koskenkorva p. 0400 643 890.


Uusi yksityistielaki tuli voimaan 1.1.2019.

17.01.2019

Yksityistiet 1.1.2019 jälkeen

Uusi Yksityistielaki (560/2018) korvaa vanhan Lain yksityisistä teistä (358/1962) 1.1.2019.

Tielautakunnat lakkaavat

Tielautakuntien yksityistielain mukaiset tehtävät lakkaavat 31.12.2019. Tielautakunnat eivät kuitenkaan ota enää uusia yksityistielain mukaisia tehtäviä, vaan vuoden 2019 aikana saatetaan loppuun keskeneräisiä yksityistieasioita. Vuoden lopussa vielä kesken olevat asiat siirretään Maanmittauslaitokseen loppuunsaatettaviksi.

Tielautakunnille aiemmin kuuluneet yksityistielain mukaiset tehtävät siirtyvät pääasiassa Maanmittauslaitoksen hoidettavaksi. Lisäksi tiekuntien päätösvaltaa on laajennettu.

Maanmittauslaitoksen tiedote 18.12.2018, jossa on tarkemmin lakimuutoksesta sekä Maanmittauslaitoksen yhteystiedot:

Tiedote


Kunnanviraston neuvonnan aukioloajat muuttuvat 14.1.2019 alkaen

11.01.2019

Uuraisten kunnanviraston neuvonta ja puhelinvaihde ovat 14.1.2019 alkaen avoinna arkisin 9-11.30. Asiakkaiden toivotaan olevan yhteydessä viranhaltijoihin suorien puhelinnumeroiden kautta. Numerot löytyvät tästä

Neuvonnan ollessa suljettuna kirjepostia voi jättää jättöpäivämäärällä ja vastaanottajan nimellä varustettuna viraston tuulikaapissa olevaan lukittuun vihreään postilaatikkoon. Mahdolliset maksutapahtumat toivotaan tehtävän neuvonnan aukioloaikojen puitteissa.

Huutoniemen mökin varauksia voi tehdä kaikkina aikoina viraston neuvontaan sähköpostiosoitteeseen kirjaamo@uurainen.fi. Huutoniemen varausmaksujen maksamisen ja avainten noutamisen osalta tehdään erillinen tiedote lähempänä varauskauden alkua.


Teknisen toimen tiedote jääalueiden käyttäjille

04.01.2019

Jääalueet ovat nyt käyttökunnossa innokkaita urheilijoita varten. Jääalueet sekä pukuhuoneet ovat auki seuraavasti 4.1. 2019 alkaen:

Arkisin klo 9-20

Viikonloppuisin klo 12-18

Pukuhuoneisiin ei tule jättää mitään arvokasta tavaraa ilman vartiointia. Lähtiessä on huolehdittava, että tavarat ovat mukana ja ulko-ovi on kiinni, jotta lämmitys ei karkaa harakoille.

Mukavia reippailuhetkiä kaikille!


Päivitys tiedotteeseen koskien talous- ja velkaneuvonnan siirtymistä oikeusaputoimistojen tehtäväksi

12.12.2018

Talous- ja velkaneuvonta siirtyy oikeusaputoimistojen järjestettäväksi 1.1.2019 alkaen. Päivitetty puhelinnumero ja lisätietoa asiasta saat tästä.


Ansaittuja palkintoja

05.12.2018

Loppuvuosi on palkitsemisten aikaa. Uuraisilla muistettiin viime viikolla erityisesti yhtä yrittäjää, yhtä opetusneuvosta ja kahta ahkeraa veljestä.

Uuraisten Vuoden 2018 yrittäjä on Parturi-Kampaamo Susannen Susanna Kettunen, jonka ystävällisestä ja asiakaslähtöisestä palvelusta on Uuraisilla nautittu jo 12 vuotta.

Susanna vastaanotti perjantaina Marjoniementilalla muistamiset miehensä, myös yrittäjänä toimivan Timo Kettusen kanssa Uuraisten Yrittäjien puheenjohtaja Lea Lerkkaselta ja kunnanjohtaja Juha Valkamalta. Mukana tilaisuudessa oli myös Keski-Suomen yrittäjien tuleva puheenjohtaja Tapu Holttinen (kuvassa vas.)

Seuraavana päivänä Marjoniemessä muistettiin kesällä opetusneuvoksen arvon saanutta Pirjo Käpylää erityisen hyvässä seurassa. Virkamiesten lisäksi paikalla oli noin 500 Uuraisten varhaiskasvatuksen asiakasta eli lasta viettämässä omaa Uuraisten 150-juhlavuoden ikimuistoista tapahtumaansa jännittävän tonttuseikkailun merkeissä. Pirjo Käpylä on Uuraisten kolmas neuvos, aikaisemmin kunnallisneuvoksen arvon on saanut Robert Kivelä ja talousneuvoksen Matti Piesala.

Kuvassa vasemmalta kunnanhallituksen puheenjohtaja Liisa Stenman-Kässi, sivistyslautakunnan puheenjohtaja Antti-Pekka Kotilainen, peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen, kunnanjohtaja Juha Valkama, Pirjo ja Markku Käpylä, sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Sari Rimmi.

 

Maanantaina puolestaan palkittiin kaksi ahkeraa miestä Eläkkeensaajien kahvikerhossa. Noin ysikymppisten veljesten Toivo ja Veikko Haaralan vapaaehtoistyöura talkoohommissa on alkanut jo 40-luvulla ja jatkuu yhä. Nyt heidät palkittiin EKL:n Keski-Suomen piirin toimesta vuoden aktiivisimpina jäseninä.


Itäisen Keski-Suomen liikenneturvallisuuskysely

05.12.2018

Itäisen Keski-Suomen liikenneturvallisuuskysely toteutettiin alueen seitsemässä kunnassa (Hankasalmella, Joutsassa, Konnevedellä, Luhangassa, Toivakassa, Uuraisilla sekä Äänekoskella) Keski-Suomen ELY-keskuksen sekä Keski-Suomen liiton toimeksiannosta osana Keski-Suomen liikenneturvallisuustoimijatyötä. Kyselyllä kartoitettiin alueen liikenneturvallisuustilannetta sekä liikenteen vaaranpaikkoja. Strafica Oy toteutti kyselyn, joka oli avoinna 3.–23.9.2018 välisenä aikana.

Kysely tavoitti yhteensä vajaat 500 vastaajaa ja karttapalveluun osoitettiin yli 1 800 liikenteen vaaranpaikkaa. Kyselyssä vastaajat arvioivat yleistä liikenneturvallisuustilannetta (arvosanoin 4–10) ja koko seudun arvosanaksi tuli 7,1. Yksittäisten kuntien liikenneturvallisuustilanteen osalta parhaan arvosanan kyselyssä sai Joutsa (7,2) ja huonoimman Toivakka (6,5), muiden kuntien osalta arvosanat olivat välillä 6,5–7,0. Vastaukset huomioidaan osana kuntien ja ELY-keskuksen liikenneturvallisuustyötä.

Liikennekäyttäytymisen osalta keskeisimpiä koettuja ongelmia olivat:

 1. Ajonopeudet
 2. Liikennesääntöjen noudattamattomuus (väistämissäännöt, vilkun käyttö, ohitukset, turvaväli)
 3. Raskas liikenne (määrä, käytös)
 4. Jalankulku- tai pyöräily-yhteyden puuttuminen
 5. Tiestön kunto ja kunnossapito

Kartalle osoitetut ongelmat tai puutteet koskivat useimmiten

 1. Hankalia tai turvattomia risteyksiä (24 % vastauksista)
 2. Korkeita ajonopeuksia (21 %)
 3. Turvattomia tienylityspaikkoja (18 %)
 4. Puuttuvia jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä (15 %)

Lisäksi lähes noin 13 % karttavastauksista oli luokassa ”jokin muu ongelma”. Kyseiset vastaukset pitivät useimmiten sisällään kunnossapitoon ja teiden ominaisuuksiin liittyviä puutteita.

Vuosien 2013–2017 aikana seudulla on tapahtunut poliisin tietojen mukaan keskimäärin 200 tieliikenneonnettomuutta vuodessa. Näistä 24 % on johtanut loukkaantumiseen tai kuolemaan. Kaikista seudun onnettomuuksista vajaat 40 % on tapahtunut valtateillä (Vt 4, Vt 9, Vt 13 ja Vt 23). Onnettomuustilastot eivät ole kattavia kaikkien onnettomuustyyppien osalta.

Kyselyn karttaosion tuloksiin voi tutustua osoitteessa
http://apps.strafica.fi/karpalo/tulokset/itaks/ 

Seudulla tapahtuneisiin onnettomuuksiin voi tutustua osoitteessa
http://apps.strafica.fi/onn/

Raportin kyselyn tuloksista löydät kunnan liikenneturvallisuus-sivuilta
http://uurainen.fi/fi/260/Liikenneturvallisuus

Lisätietoja kyselystä antavat

Hankasalmen, Joutsan, Konneveden, Luhangan, Toivakan ja Uuraisten kunnat sekä Äänekosken kaupunki.

Strafica Oy, Elina Lämsä, elina.lamsa(at)strafica.fi, p. 0400 915 303.


PUOLET SUOMALAISISTA KÄYTTÄÄ HEIJASTINTA – KÄYTÄ SINÄKIN!

04.12.2018

TIEDOTE 4.12.2018

Liikenneturvan tutkimusten mukaan heijastinta tai pyöränvaloa käyttää noin puolet jalankulkijoista – kuuluthan sinä fiksumpaan puolikkaaseen! Mikäli läheisten ja työkavereiden joululahjoja on vielä hankkimatta, yksi vaihtoehto on panostaa CE-merkittyihin heijastimiin tai heijastinliiveihin sekä laadukkaisiin pyörän etu- ja takavaloihin. Anna näyttävä lahja, josta on varmasti hyötyä!

Heijastimen ja pyörän valojen käytöstä löydät runsaasti lisätietoa täältä:

© Liikenneturva 2016


Jouluinen Selmapuoti avautui

29.11.2018

Uuraisilla on tunnettu surua Seon konkurssin ja sulkemisen johdosta, mutta lohtua tuo se, että myös jokin ovi aukeaa. Sesonkipuoti Selma on jälleen syntynyt Uuraskodon kerrostalon alakertaan. Mukana on yli 30 paikallista käsityötaitajaa, myynnissä on myös hyvinvointituotteita, leivonnaisia ja Uuraisten Joulu –lehteä.

Keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin avoinna on myös nuorten 4H-yrittäjien kahvila. Samoissa tiloissa toimii myös kansalaisopiston kudontapiiri, joten tilasta on muodostunut uuraislainen käsityökeskus.

Selman käytännön järjestelyistä vastaavat Selmatädit, joita on tällä hetkellä seitsemän, taustalla ei ole mitään yhdistystä tai osuuskuntaa, vaan halu tehdä yhdessä mukava myymälä uuraislaisten joulun odotusta piristämään.

Ensimmäisenä päivänä Selmatädeistä kaupassa palvelivat Anja Kässi, Anne Rintamäki ja Tuula Loberg.

Lisätietoja: Hanna Lahtinen p. 050 5431 207


Kuukan kuusi sai valot

29.11.2018

Uuraisten Rivikuukan talojen keskellä komeileva suuri kuusi sai tällä viikolla juhlapuvun ylleen ja valaisee nyt kauniisti kirkonkylän maisemaa.

– Kuusi arvioitiin Rokkamäen Reijon ja Uutteran Allanin toimesta 23-metriseksi. Kuusen valaistus toteutettiin yhteistyössä Uuraisten vanhustentaloyhdistyksen ja kunnan kesken, kertoo toiminnanohjaaja Anne Hietikko.

Vaikka kuusella on ikää vasta vajaat viisikymmentä vuotta, eli huomattavasti vähemmän kuin Rivikuukan asukkailla, on se ehtinyt nähdä monet hauskat kekkerit ja koskettavat kohtaamiset. Kuusi istutettiin aikoinaan uusien Uuraisten vanhustentaloyhdistyksen talojen pihapuuksi. Talot pistettiin hyvään kuosiin joitakin vuosia sitten ja niiden vuokrakodit ovat haluttuja asuntoja ikäihmisille. Kaikki asunnot ovat tällä hetkellä varattuja ja lisärakentamista suunnitellaan. 

Lisätietoja Anne Hietikko p. 014 267 2809


Talous- ja velkaneuvonnan siirto oikeusapu- ja edunvalvontapiirien tehtäväksi

26.11.2018

Talous- ja velkaneuvonnan järjestäminen siirretään aluehallintovirastoilta ja kunnilta oikeusapu- ja edunvalvontapiirien tehtäväksi 1.1.2019 alkaen. Palvelua tuottavat jatkossa oikeusapu- ja edunvalvontapiireissä lähinnä oikeusaputoimistot. Lähimmän oikeusaputoimiston yhteystiedot löytyvät tästä.

Pöytäkirjanote


Seurakuntavaalit kiinnostivat Uuraisilla

22.11.2018

Seurakuntavaaleissa viime sunnuntaina valittiin uudet kirkkovaltuustot. Uuraisilla valtuusto uudistui reippaasti ja 15 valitusta peräti yhdeksän on uusia valtuutettuja. Valtuutetut ovat Timo Kässi, Sari Rimmi, Jari Melgin, Irja Seppänen, Mirja Laitinen, Julius Saarnio, Jari Rytkönen, Pekka Riihimäki, Maarit Lapinkangas, Matti Alapiha, Tomi Penttinen, Pasi Mattila, Raili Hytönen, Arto Mämmi, ja Marko Nieminen. 

Uuraisten seurakunnalla on ollut monenlaisia ongelmia kiinteistöjensä kanssa, mutta nyt tilanne näyttää valoisalta. Uusi seurakuntakoti on osoittanut toimivuutensa ja aiemmin hajasijoitetut yksiköt saavat toimia saman katon alla. Seurakunta on vähentänyt kiinteistö-omistustaan huomattavasti ja keskittyy enemmän toiminnan sisältöön kaikkien ikäluokkien keskuudessa. Lapsirikkaassa kunnassa korostuu erityisesti seurakunnan kerhotoiminta. Seurakunta koetaan Uuraisilla ilmeisen läheiseksi, sillä äänestysprosentti nousi reippaasti yli valtakunnan tason ja oli 22,4.


Jo toinen eduskuntavaaliehdokas Uuraisilta

22.11.2018

SDP:n Sari Rimmin lisäksi myös uuraislainen Miko Puustelli pyrkii eduskuntaan ensi kevään vaaleissa. Kristillisdemokraatti Puustelli toimi aiemmin Uuraisten helluntaiseurakunnan pastorina. Nykyään hän kiertää evankelistana ympäri Suomen. Hän kuuluu myös Uuraisten kunnanvaltuustoon.


Taikuutta Kyynämöisillä ja Höytiällä

22.11.2018

Kyynämöisten Kieppi-liikuntahalli rakennettiin 22 vuotta sitten. Alusta asti on pidetty marraskuun lopulla Kiepin messut, joista on aikojen saatossa muodostunut uuraislaisten joulunavaus. Hyväksi todettua kaavaa ei kannata suuresti lähteä muuttelemaan. Myyjäispöydät, koululaisten ohjelma ja herkkulounas koulun puolella kuuluvat aina ohjelmaan, mutta joka vuosi tarjolla on myös uutta ja jännittävää. Ensi lauantaina ilmassa on taikuutta, silmänkääntötemppujen taitaja Puijon Paroni esiintyy Kiepissä klo 11.45.

Taikuutta on tarjolla myös Höytiän joulunavauksessa ensi torstai-iltana. Viime vuonna ensi kertaa rakennettu taianomainen tonttupolku Karhukorven siimeksessä tekee paluun ja taikoo joulumielen sen kulkijoille. Höytiän koulun vanhempaintoimikunnan ja kyläyhdistyksen tapahtuma alkaa, kun joulupukki sytyttää jouluvalot ja koulunjohtaja Jouni Hämäläinen kajauttaa megafonilla tervetuliaissanat. Keltaisella koululla myydään monenlaista koululaisten retkirahaston hyväksi ja Elli Salmi laulattaa tutut joululaulut. 


Sammakkokangas Oy:n uusi asiakas- ja laskutuspalvelu on otettu käyttöön

21.11.2018

Uuden sähköisen asiointipalvelun käyttöönotto mahdollistaa asiakkaille heidän jätehuoltoasioidensa hoitamisen oman aikataulunsa mukaan. Palvelussa voi muun muassa tarkastaa ja muuttaa asiakastietoja, tarkastaa jäteastian seuraavan tyhjennyspäivän tai muuttaa jäteastian tyhjennysväliä. Sähköinen asiointi avautuu sammakkokangas.fi- sivustolta täältä.


Aluearkkitehtitoiminta Uuraisilla päättyy

31.10.2018

Aluearkkitehtitoiminta Uuraisilla loppuu 31.12.2018 Uuraisten, Multian ja Petäjäveden kuntien yhteistyösopimuksen irtisanomisajan päättyessä. Aluearkkitehdin tosiasiallinen poisjäänti tapahtuu jo 1.11.2018, joten tästä päivästä lähtien kaavoitukseen liittyvissä kysymyksissä voi kääntyä Saarijärven kaavoitusosaston puoleen. Kaavoitusarkkitehtinä työskentelee Ulla-Maija Humppi p. 044 4598 405, kaavasuunnittelijana Mirja Tarvainen p. 044 4598 435 ja kaavavalmistelijana Sari Peura p. 044 4598 210. Kaavoitusosasto sijaitsee Saarijärven kaupungintalon 3. kerroksessa osoitteessa Sivulantie 11, Saarijärvi.


Myrkytystietokeskuksen uusi ilmaisnumero käyttöön

10.10.2018

Myrkytystietokeskus on ottanut käyttöön perinteisen puhelinnumeronsa rinnalle uuden, ilmaisen, puhelinnumeron. Lokakuusta 2018 alkaen asiakkaita palvellaan myös numerossa 0800 147 111. Palvelunumero on käytössä vuorokauden ympäri. Myrkytystietokeskuksen numeroon vastaavat toksikologiaan perehtyneet erityiskoulutetut farmaseutit.

 


Lapsiperheiden Ruuhkavuosiaapinen on ilmestynyt

07.09.2018

Lapsiperheiden palvelut Uuraisten alueella on nyt koottu yksiin kansiin. Ruuhkavuosiaapinen on jaettu Paikallisuutisten välissä kuntalaisille, mutta mikäli se on jo ehtinyt kadota, voi sen lukea tästä.

 


Uuraisten sarjalippu

31.08.2018

Uuraisten sarjalipulla voi matkustaa lipun voimassaoloaikana, sillä matkaosuudella, jolle lippu on hankittu. Lippujen myynti alkaa maanantaina 3.9.2018.

 • 40 matkan sarjalippu on voimassa 60 päivää ostopäivästä.
 • Lippua myydään vain Uuraisten kunnan asukkaille.
 • Sarjalipulla voi maksaa myös muiden matkustajien matkoja.
 • Käyttäjältä ei peritä muita erillisiä maksuja, kuten esimerkiksi pikavuorolisää, yövuorolisää tai maksua lastenvaunujen kuljettamisesta.
 • Uuraisten sarjalippu on henkilökohtainen ja sitä ostettaessa täytyy todistaa henkilöllisyys passilla, poliisin myöntämällä henkilötodistuksella tai ajokortilla.

Lisätietoja

https://www.matkahuolto.fi/fi/aikataulut-ja-liput/bussiliput/tyomatkaliput/uuraisten-sarjalippu/#.W4j3Qc4za72


Kelan yhteispalvelusopimuksen päättymisilmoitus 1.10.2018 alkaen

01.06.2018

Kansaneläkelaitos (Kela) on irtisanonut Uuraisten kunnan kanssa tehdyn yhteispalvelusopimuksen 1.10.2018 alkaen asiointien vähäisyyden takia.

Uuraisten kunnan yhteispalvelun asiakasmäärä on ollut Kelan apudiaarin perusteella vuodelta 2017 vähäistä. Asiakkaat ovat ohjautuneet muihin palvelukanaviin kuten verkko- ja puhelinpalveluun sekä puhelinajanvarauksiin sekä käyvät lähellä sijaitsevissa kansaeläkelaitoksen toimistoissa Saarijärvellä, Äänekoskella ja Jyväskylässä.

Uuraisten Kelan yhteispalvelupiste (asiointipiste) on suljettuna 2.7. – 27.7.2018.

1.6.2018 tiedote


Tietosuoja-asetus tarkentaa henkilötietojen käsittelyä 25.5.2018 alkaen

24.05.2018

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR) sovelletaan 25.5.2018. Tietosuoja-asetus on suoraan sovellettavaa lainsäädäntöä, jota noudatetaan myös kunnan toiminnassa. Uudistuksen myötä henkilötietojen käsittelysäännöt tarkentuvat ja yhdenmukaistuvat EU-jäsenmaissa.

Henkilötietojen asianmukainen käsittely vahvistaa rekisteröidyn henkilön oikeuksia sekä lisää avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Keskeistä tietosuoja-asetuksessa on muun muassa:

 • henkilötietojen käsittelyn ja lainmukaisuuden painottaminen
 • kerättävien henkilötietojen minimointi ja niiden virheettömyys
 • avoimen informoinnin lisääminen

Kunnalla on kokonaisvastuu yhteistyötahojensa henkilötietojen käsittelystä.

Yksityishenkilöille eli rekisteröidyille uudistus näkyy esimerkiksi uusina oikeuksina. Rekisteröidyillä on aiempaa enemmän ja parempia oikeuksia, joiden avulla he voivat ymmärtää ja seurata, miten heidän tietojaan käsitellään ja käytetään eri tarkoituksiin.

Uuraisten kunnan tietosuojavastaavana toimii asianhallinta- ja palvelusihteeri Irja Penttinen, tietosuojavastaava@uurainen.fi.


Kirri-Tikkakoski –moottoritie tuo apuja Uuraisillekin

22.02.2018

Mikäli Kirri-Tikkakoski -moottoritiehanke toteutuu suunnitellusti, Uuraisilta Jyväskylään hurautetaan tulevaisuudessa kätevämmin ja tietenkin myös toiseen suuntaan.
 
Uusi liittymä lähtee Uuraisilta päin tullessa hieman ennen nykyistä Autiokankaantien liittymää ja nelostielle saavutaan uuden Puuppolan eritasoliittymän kautta nykyisen Puuppolankoskentien pohjoispuolelle. Tästä matka jatkuu kohti Jyväskylää uutta moottoritietä pitkin.
 
Moottoritielle rakennetaan kaikkiaan neljä uutta eritasoliittymää, jotka ovat E2 Lintukankaan, E3 Puuppolan, josta rakennetaan siis uusi maantieyhteys Uuraisten suuntaan, E4 Tikkakosken ja E5 lentokentän eritasoliittymät. Nykyisen Kirrin eritasoliittymän E1 rampit sovitetaan uuteen moottoritiehen. Lisäksi parannetaan Vehniäntien maantien 6375 tasoliittymä. Moottoritielle rakennetaan rinnakkaistie paikalliselle ja hitaalle liikenteelle. Nykyinen nelostie jää rinnakkaistieksi Kirrin ja Matinmäentien väliseltä osuudeltaan ja uusi rinnakkaistie rakennetaan moottoritien itäpuolelle Matinmäentien ja Vehniäntien välille.
 
Alustavan suunnitelman mukaan yhteensä 139 miljoonan euron moottoritiehankkeen rahoitus ja rakentaminen jakaantuvat monelle eri vuodelle. Kovimman rakentamisen aika lienee vuosina 2019-2021. Lopullisesti valmista pitäisi olla vuonna 2022.
 


Uurainen 150 -juhlavuoden julkaisu

15.02.2018

Myynnissä Uuraisten kunnanvirastolla
Virastotie 4

Myyntihinta 30,00 €  (sis. alv 10%)


Takaisin »