Aluevaalien ennakkoäänestys käynnistyi tänään – Keski-Suomessa ehdolla 630 henkilöä

12.01.2022 | Tiedote

Keski-Suomen hyvinvointialue

Aluevaalien ennakkoäänestys käynnistyi tänään. Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuustoon valitaan 69 aluevaltuutettua, jotka aloittavat luottamustehtävissään 1. maaliskuuta 2022. Keski-Suomen aluevaltuustoon on ehdolla yhteensä 630 keskisuomalaista. Ehdokkaiden tiedot löytyvät Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 12.-18.1. Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022.

Keski-Suomessa on yhteensä 55 yleistä ennakkoäänestyspaikka. Niiden tiedot löytyvät vaalit.fi-palvelusta. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja äänestäjälle postitse saapuneeseen ilmoituskorttiin.

Vaalit järjestetään terveysturvallisesti

Korona-aikana kaikki äänestyspaikat on järjestetty siten, että äänestäminen on mahdollisimman turvallista. Äänestyspaikoilla huolehditaan turvavälien toteutumisesta ja huolellisesta hygieniasta. Vaalivirkailijoilla on äänestyspaikoilla käytössään maskit tai visiirit. Myös äänestäjien suositellaan käyttävän maskeja.

Äänestyksen eri vaiheissa äänestäjiä muistutetaan käyttämään käsidesiä. Äänestyskopit, kynät ja muut yhteiskäytössä olevat tarvikkeet puhdistetaan säännöllisesti. Äänestäjä voi käyttää äänestystilanteessa myös omaa kynäänsä.

Äänestäminen on jokaisen äänioikeutetun lakisääteinen oikeus, eikä koronapassia kysytä äänestyspaikalla. Jos äänestäjällä on hengitystieoireita, hänen tulee odottaa oireiden paranemista ennen kuin äänestää ennakkoon. Jos äänestäjä on lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, hänen tulee odottaa karanteenin tai eristyksen päättymistä ennen kuin äänestää.

Myös varsinaisena vaalipäivänä 23.1. äänestyspaikoilla varmistetaan turvavälien toteutuminen sekä äänestyksen sujuva toteutus äänestäjien kulkureittejä ohjaamalla. Äänestyspaikoilla suositellaan käytettävän maskia ja varmistetaan mahdollisuus hyvään käsihygieniaan.

Vaalipäivänä on kuitenkin mahdollista, että väliaikaisia ruuhkia pääsee äänestyspaikoilla syntymään. Jos äänestäjä haluaa välttää ruuhkia, kannattaa äänestää jo ennakkoon sellaisena aikana, kun se itselle sopii ja ennakkoäänestyspaikoilla on väljää. Aiemmissa vaaleissa kaksi viimeistä ennakkoäänestyspäivää ovat olleet yleensä vilkkaimpia.

Jos äänestäjä tietää olevansa varsinaisena vaalipäivänä lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, hänen ei saa tulla sisälle vaalihuoneistoon, vaan hänen on otettava yhteyttä kunnan vaaliviranomaisiin mahdollisuudesta äänestää ulkona. Lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä oleva ei saa poistua kotoaan äänestyspaikalle, jos se ei voi tapahtua ilman kontakteja muihin ihmisiin.

Äänestämällä vaikutat Keski-Suomen sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen tulevaisuuteen

Keski-Suomen hyvinvointialueen 69-jäsenisen aluevaltuuston kokoonpano määräytyy asukkaiden antamien äänten perusteella. Valtuusto tekee päätöksiä siitä, miten Keski-Suomen sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluja 1.1.2023 alkaen järjestetään ja kehitetään. Aluevaltuusto päättää mm. hyvinvointialuestrategiasta ja talousarviosta.

Lisätietoja:

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaalilautakunnan 1. sihteeri, väliaikaisen valmistelutoimielimen jäsen, hallintolakimies Pauliina Mäenpää (KSSHP)

pauliina.maenpaa(at)ksshp.fi, 050 452 4569

Tiedotteen löydät myös Keski-Suomen hyvinvointialueen valmistelun verkkosivuilta osoitteesta hyvaks.fi.

© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue