Varhaiskasvatus ja esiopetus

Uuraisilla varhaiskasvatuspalveluja on saatavilla kunnallisissa ja yksityisissä päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja kerhoissa. Esiopetusta järjestetään pääsääntöisesti koulujen yhteydessä.

Toimintaa ohjaa Valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja Uuraisten kunnan varhaiskasvatussuunnitelma. Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa jokaiselle lapselle laaditaan yksilöllinen varhaiskasvatussuunnitelma ja esiopetuksessa esiopetussuunnitelma.

Perhe voi hakea lapselleen varhaiskasvatuspaikkaa sekä kunnallisesta että yksityisestä varhaiskasvatuksesta.  Uuraisten kunta osallistuu yksityisen varhaiskasvatuksen kustannuksiin myöntämällä perheelle palvelusetelin.

 

Hyvä alku varhaiskasvatukseen

Kun lapsi aloittaa varhaiskasvatuksessa, helpottaa Hyvä alku –käytäntö uuden elämäntilanteen käynnistymistä. Hyvä alku muodostuu aloituskeskustelusta ja tutustumiskäynneistä päiväkotiin tai perhepäivähoitajan luokse. Vanhempi voi olla myös alkuvaiheessa lapsen mukana uudessa ryhmässä.

 

Yksilöllinen tuki varhaiskasvatuksessa

Yksilöllinen tuki varhaiskasvatuksessa järjestetään osana varhaiskasvatuksen muuta toimintaa lapsen lähialueen päiväkodissa, perhepäivähoidon tai kerhon ryhmässä. Tavoitteet toiminnalle määritellään ja tuki lapselle suunnitellaan yhdessä huoltajien ja muiden asiantuntijoiden kanssa ja kirjataan lapsen varhaiskasvatus- tai esiopetuksen oppimissuunnitelmaan.

Päiväkodeissa, esiopetuksessa ja kerhoissa työskentelee oman henkilökunnan lisäksi konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja.

 

Uuraisten varhaiskasvatuspalveluiden varautuminen koronavirukseen

Päivitetty 17.9.2021

Miten suojautua?
Terveydenhuollon ammattilaisten mukaan parhaat keinot suojautua pöpöiltä ovat hyvä käsihygienia ja “oikea” yskimistapa.

Kädet on hyvä pestä aina, kun tulee ulkoa sisälle, ennen ruokailua, wc-käynnin jälkeen sekä niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen. Uuraisten kouluissa ja päiväkodeissa kiinnitetään erityistä huomiota oppilaiden käsienpesuun ja yskimiskäytänteisiin. Oppilaita opastetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukaisesti pesemään käsiä saippualla ja vedellä vähintään 20 sekunnin ajan. Tämän jälkeen kädet kuivataan huolellisesti.

Lapsia ohjeistetaan yskimään ”oikein”; Yskitään nenäliinaan ja heitetään nenäliina sen jälkeen roskiin. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, yskitään paidan hihaan, ei käsiin.

Jos lapsi sairastuu
Jos alle 12-vuotiaalla lapsella on lieviä ylähengitysteiden tulehdusoireita, voi oloa hoitaa nuhakuumeen eli flunssan itsehoito-ohjeilla. Flunssaoireissa ei voi tulla varhaiskasvatukseen tai kouluun. Sairaan, oireisen lapsen hoitopaikka on koti. Kun akuutit oireet ovat selkeästi olleet helpottumassa muutaman päivän ajan, varhaiskasvatukseen tai kouluun voi palata myös lievien jälkioireiden kanssa. Täydellistä oireettomuutta ei vaadita.

Jos epäilet koronatartuntaa
Jos herää epäily (lievissäkin oireissa), että lapsi on saanut koronavirustartunnan, ole yhteydessä terveydenhuoltoon:

 • Tee oirekysely Omaolo-palvelussa (oirekysely suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi). Omaolo-oirearvion kautta voit myös varata sähköisesti ajan näytteenottoon.
 • Tai soita terveydenhuollon koronanumeroon 014 266 0133 (Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaille)
  • maanantaista perjantaihin kello 8–16
  • viikonloppuisin kello 9–15
  • muina aikoina p. 116 117.

Terveydenhuollon henkilökunta arvioi puhelimessa, onko näytteenotto tarpeellinen. Puhelimessa saat toimintaohjeet.

On tärkeää, että noudatat ohjeita, ettet altista muita ihmisiä. Älä missään tapauksessa lähde sairaana terveysasemalle tai näytteenottoon ilman, että soitat etukäteen.

Toiminta Uuraisten varhaiskasvatuspalveluissa

 • Päiväkodeissa, esiopetuksessa ja kerhoissa lasten kanssa toimitaan pienryhmissä.
 • Ruokailuun ja ulkoiluun mennään porrastetusti oman ryhmän kanssa.
 • Lelujen ja materiaalien puhtaudesta huolehditaan mahdollisuuksien mukaan. Siivoukset toteutetaan tehostetusti.
 • Retkiä tehdään päiväkodin lähimaastoon.
 • Lapselle tärkeän lelun saa tuoda päiväkotiin ja viedä sen illalla kotiin.
 • Varhaiskasvatuksen henkilöstö käyttää maskia tai visiiriä (ellei tämän käyttöön ole terveydellistä estettä). Perheiden vastaanotto toteutetaan mahdollisuuksien mukaan ulkotiloissa.
  • Oman pienryhmän kanssa toimiessa ilman ulkopuolisia yli 12-vuotiaita henkilöitä, voidaan toimia myös ilman maskia tai visiiriä terveysturvallisuusohjeet huomioiden.
 •  Työntekijöiden on pidettävä turvaväliä muihin aikuisiin vähintään 2 metriä aina, kun se on mahdollista.
 • Koko henkilökunnan yhteiset palaverit, koulutukset yms. pidetään toistaiseksi etäyhteydellä.

Ulkopuolisten henkilöiden vierailut varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa

 • Yli 12-vuotiaiden tulee käyttää kasvomaskia.
 • Ylimääräistä kulkemista toimipaikkojen sisällä vältetään ja sisätiloihin saapuessa huomioidaan hyvä käsihygienia.
 • Vasukeskustelut hoidetaan etäyhteydellä tai ulkotiloissa.
 • Varhaiskasvatuksen aloittavien lasten vanhemmat voivat olla mukana lapsen varhaiskasvatuksen aloitusvaiheessa. Vanhemman mukana olosta sovitaan päiväkodin kanssa etukäteen. Vanhempi käyttää kasvomaskia vierailun aikana.
 • Uuraisten kunnan päiväkodeissa, esiopetuksessa ja kerhoissa rajoitetaan ulkopuolisten henkilöiden vierailuja ja osallistumista toimintaan. Opetusharjoittelijoita otetaan normaalisti turvakäytänteiden mukaisesti. Myös tutkimusaineiston kerääjä voi tulla päiväkodille, kun siitä on sovittu etukäteen. Ryhmien vierailut on peruttu toistaiseksi.

 

 

Yhteystiedot

Sanna Satosaari
Varhaiskasvatusjohtaja
0400 796 553

Kirsi Järvenpää (aj. 1.9.21-31.5.22) Konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja
040 707 3551

etunimi.sukunimi@uurainen.fi

Eija Hiekka
Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Sosiaaliasiamies
044 265 1080
soittoaika ma-to klo 9-11
muina aikoina yhteydenottopyyntö vastaajaan

© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue