Keski-kirjastojen yhteisjärjestelmä

Keski-Suomessa toimii kirjastojen yhteisjärjestelmä Keski-kirjastot kirjastokimppa.

Yhteisjärjestelmä on usean kirjaston yhteinen tietokanta, josta voi etsiä aineistoa ja tehdä varauksia. Myös asiakasrekisteri on yhteinen. Hakukäytännöt ovat yhtenäistyneet eli kaikki kirjastot käyttävät samaa Keski-kirjastojen kirjastojärjestelmää. Uuden yhteisjärjestelmän myötä kirjastoille saadaan tarjolle laajempi aineistokokoelma.

Yhteisjärjestelmän etuja:

Yksi yhteinen kirjastokortti käy kaikissa Keski-kirjastoissa.

Kun kaikki kirjastot ovat mukana järjestelmässä, asiakkaalle on tarjolla laaja kokoelma. Kirjastoissa on käytössä sama hakuohjelma – näin ollen asiakkaan ei tarvitse opetella käyttämään useita erilaisia ohjelmia ja asiakkaan käytössä on kaikille kimpan kirjastolle yhteinen Arena-ympäristö, jossa tiedonhaku, lainojen uusinta, varausten teko ym. tapahtuu.

Käytössä on yhteiset käyttösäännöt (taksat vaihtelevat kuitenkin kunnittain)

Haku-, varaus- ja lainaustoiminnot

Yhteisjärjestelmässä tiedonhaun voi kohdistaa joko yhden kirjaston kokoelmaan tai samanaikaisesti kaikkien kirjastojen kokoelmiin. Myös varauksia voi tehdä kaikkien yhteisjärjestelmään kuuluvien kirjastojen aineistosta. Varausten tekoon, lainojen uusintaan ja omien tietojen selaamiseen tarvitaan kirjastokorttiin liitetty pin-koodi. Unohtuneen pin-koodin voit vaihtaa verkkokirjastossa tai käymällä kirjastossa.

Asiakkaalla voi olla samanaikaisesti lainassa yhteisjärjestelmässä olevien kirjastojen aineistoa 100 kpl.

Kuljetukset kirjastojen välillä

Seutuvarauksen avulla asiakas voi saada lainaksi toisen kunnan kirjastossa hyllyssä olevaa aineistoa. Mukana järjestelmässä ovat kaikki Keski-kirjaston kunnat.

Varatun aineiston saapuminen noutopaikkaan kestää yleensä muutamasta päivästä kahteen viikkoon, seutukuljetus toimii kaksi kertaa viikossa. Myös seutuvarauksen kautta lainatun aineiston voi uusia Keski-kirjastojen toimipisteissä tai netissä.

Uuraisten kirjastossa varattu aineisto on noudettavissa erillisestä varaushyllystä asiakaskoodin perusteella. Varatun aineiston saapumisesta lähtee asiakkaalle tieto tekstiviestillä tai sähköpostilla, ja sen voi noutaa joko palvelu- tai omatoimiaikana. Varauksia pidetään kirjastossa odottamassa viikko ilmoituksen jälkeen – noutamattomasta aineistosta peritään 2 € / nide. Varattu aineisto on mahdollista lainata myös lainausautomaatilla ja omatoimiaikana. Seutuvaraukset voi palauttaa mihin tahansa Keski-kimpan kirjastoon maksutta.

© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue