Hyviä uutisia valokuidusta

20.02.2020 | Uutinen

Viime aikoina Keski-Suomessa valokuituverkosta kertovat uutiset ovat olleet pääosin negatiivissävytteisiä ja totta onkin, että nopeiden valokuituun perustuvien nettiyhteyksien tuominen Keski-Suomen maaseudulle ei ole sujunut läheskään niin kuin suunniteltiin ja maksajiksi ovat joutumassa muutenkin tiukassa taloustilanteessa olevat kunnat. Kaiken kurjuuden keskellä saattaa unohtua, että kuituun pistetyt rahat eivät kuitenkaan ole menneet hukkaan, vaan elämisen ja erityisesti yrittämisen edellytyksiä on oikeasti tasa-arvoistettu.

Komean kuusikon reunustaman pikkutien päässä sijaitseva Metallisorvaamo Pitkänen Oy on viiden osakkaan metalliteollisuuden komponentteja valmistava perheyritys, joka on kasvanut 46-vuotisen olemassaolonsa aikana luotetuksi kumppaniksi monille alan suurille toimijoille. Nykyään yksi luotettavuuden tärkeä tekijä on toimiva valokuituyhteys.

– Yhteydet pääasiakkaisiin, tilaukset, toimitukset, ennusteet, laatudokumentit, myös tarjouspyynnöt ja piirustukset sekä 3D-mallit kulkevat netin kautta. Myös koko kirjanpitomme on sähköisessä muodossa. Lisäksi on tärkeää, että sähköpostiliikenne, työkalutilaukset ja yhteydet viranomaisiin toimivat moitteetta, toimitusjohtaja Pauli Pitkänen sanoo.

– Olemme olleet hyvin tyytyväisiä valokuituun. Yhteys on nopea ja se toimii luotettavasti ilman katkoja. Kuuskaistan taloudellinen tilanne oli hieman huolestuttava, mutta verkkoyhtiöjärjestelyiden ansiosta yhteys meillekin saatiin ja toimivuus on hyvä, hän jatkaa.

– Jos nyt olisin perustamassa yhtiötä, jolla tulisi olemaan paljon verkkoliikennettä, valokuitutekniikkaan perustuva yhteysmahdollisuus olisi iso plussa, Pitkänen sanoo.

Samaa mieltä ovat muutkin Uuraisten yrittäjät, sillä heillä on myös kokemusta pätkivästä langattomasta yhteydestä kaikilla operaattoreilla. Toimivasta yhteydestä ollaan valmiita maksamaan jopa hiukan ekstraa.

– Kotona ja kotitoimistossa ensisijainen tarve on toimintavarma verkkoyhteys, nopeudesta plussaa – käytetään pilvipalveluita, perheessä runsaasti erilaisia nettiä hyödyntäviä laitteita imurista tietokoneeseen. Kaikki laitteet ovat sisäverkossa. Lisäksi käytössä on useita langattomia yhteyksiä liikkumista varten, hyödynnetään siis myös puhelimen nettiyhteyksiä, kertoo tilitoimistoyrittäjä Uuraisilta.

On myös olemassa yrittämisen muoto, jonka siirtäminen suurempaan taajamaan markkinavetoisesti syntyneiden nettiyhteyksien ääreen on käytännössä mahdotonta.

– Meillä lypsyjärjestelmän hälytykset kulkevat netin kautta älypuhelimeen, minkä vuoksi vakaa yhteys on ensiarvoisen tärkeä. Tiedonsiirtokapasiteettia tarvitsemme navetan etäkäyttöyhteyksiin, sekä seminaari- ja koulutusosallistumiseen. Lisäksi toiminnanohjausjärjestelmämme perustuu omalla palvelimella pyörivään ohjelmistoon, jota käytetään älypuhelimella, kertoo Kuukkajärven tilan maatalousyrittäjä Pellervo Kässi.

Uuraisten Valokuituverkot Oy:nkin toimintaan Kässi on ollut pääosin tyytyväinen.

– Päätelaitteissa tuntui alkuun olevan jotain kankeutta, mutta nekin ovat lopulta toimineet viime aikoina riittävän hyvin. Kuuskaistan hoitama asiakaspalvelu on joskus vähän vaikeasti saavutettavissa, eikä aina tunnu kovin asiantuntevalta, hän sanoo.

Nykyaikainen työnteon tapa vaatii, että käytettävissä on riittävät verkkoyhteydet ja se on ehdottomasti yksi sijaintia määrittävä tekijä. Vapaa-ajan tarpeita unohtamatta.

–  Nopea yhteys on mahdollistanut etätyön tekemisen, mikä ei ollut aiemmilla mobiiliyhteyksillä mahdollista. Myös perheen pakolliset päivittäiset nettiasioinnit sujuvat nyt huomattavasti jouheammin ilman käyttökatkoja. Valokuitu on mahdollistanut nettisisältöjen käytön, esim. liikkuvan kuvan siirron ilman pätkimistä. Jos vielä hinta saataisiin kilpailukykyisemmäksi, myös aktiivikäyttäjien määrä lisääntyisi, miettii Uuraisilla asuva Vuorenmaa Yhtiöt Oy:n Jyväskylän myyntipäällikkö Erkki Palonen.

Jos hän päättäisi perustaa oman yrityksen, valokuituun perustuvalla laajakaistalla olisi merkittävästi vaikutusta yrityksen kotipaikan valintaan?

–  Tämän päivän businessmaailma on niin hektinen, että jos et ole heti kartalla, tilaisuutesi tuli ja meni. Toimivat, nopeat yhteydet ovat ehdoton edellytys. Toki myös muiden yritystoiminnan edellytysten pitää olla kunnossa, yhteydet ovat vain yksi osa suuremmasta kokonaisuudesta, Palonen päättää.

Lisätietoja: kunnanjohtaja Juha Valkama p. 040 552 5703

© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue