Jyväskylän kaupunki perustaa infektiovastaanotot jokaiselle terveysasemalleen mukaan lukien Uuraisten terveysasemalle maanantaista lähtien

16.03.2020 | Tiedote

Tiedote viestimille 14.3.2020

Jyväskylän kaupunki perustaa infektiovastaanotot jokaiselle terveysasemalleen mukaan lukien Uuraisten terveysasemalle maanantaista 16.3. lähtien.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti perjantaina 13.3., että koronavirusnäytteenoton kysyntä ylittää Keski-Suomen keskussairaalan resurssit. Jatkossa lieväoireisilta, jotka eivät tarvitse sairaalahoitoa, ei oteta koronavirustestiä.

– Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, ettei tartuntaketjuja enää pyritä tunnistamaan vaan tauti leviää kevään aikana väestön keskuudessa flunssan tavoin ja hoidamme potilaita terveysasemillamme tarvittaessa oireiden mukaisesti, toteaa Jyväskylänkaupungin vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Suurin osa tartunnan saavista tulee sairastamaan koronaviruksen lieväoireisena kotonaan. Tuolloin kotihoito-ohjeet ovat samat, kuin tällä hetkellä liikkuvissa flunssatartunnoissa: lepoa, paljon nestettä sekä tarvittaessa kotiapteekista löytyvää särkylääkettä.

Terveysasemalle ei lievissä tapauksissa tarvitse soittaa, vaan voi sairastaa ihan rauhassa kotona ja seurata itse omaa vointiaan.

– Kipeänä ei pidä mennä töihin, kouluun, hoitoon eikä kauppaan vaan malttaa pysyä oireiden ajan kotosalla, Ilkka Käsmä ohjeistaa.

Jos vointi kuitenkin huononee, henkilöllä on kova kuume tai hengenahdistusta, tulee ottaa puhelimella yhteys terveysasemien tai päivystyksen keskitettyyn puhelinneuvontaan, jossa annetaan tarvittaessa vastaanottoaika. Puhelimessa annetaan tarkat ohjeet, mihin potilaan tulee saapua.

– Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveysasemille perustetaan maanantaista lähtien erilliset infektiovastaanotot, joihin potilaat ohjataan puhelimessa annettavan ajanvarauksen perusteella, Ilkka Käsmä lupaa.

Jyväskylän kaupungin terveysasemilla ollaan valmiudessa tarvittaessa lisäämään vastaanottoaikoja. Potilaat, jotka tarvitsevat sairaalahoitoa, hoidetaan pääsääntöisesti Keski-Suomen keskussairaalassa. Jos tarve on, potilaita voidaan sijoittaa myös Jyväskylän kaupunginsairaalaan perustettaville erillisille infektio-osastoille.

– Muutenkin lisäpalveluiden tarvetta arvioidaan koko ajan, kun alamme nähdä, minkä verran meille potilaita tulee. Palveluissa henki on kuitenkin rauhallinen ja samaa toivotaan myös asukkaiden keskuuteen, Ilkka Käsmä kuvaa Jyväskylän kaupungin valmistautumista.

Samalla Käsmä muistuttelee, että jokainen asukas voi omalla toiminnallaan vaikuttaa viruksen leviämiseen ja riskiryhmiin kuuluvien suojaamiseen.

– Jokainen meistä voi suojautua taudilta huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta sekä suojata muita tartunnoilta pysymällä kipeänä kotona. Tärkeää on, että huolehdimme jokainen osaltamme riskiryhmistä, emmekä mene kipeinä tervehtimään esimerkiksi ikääntyneitä omaisia vaan maltamme pysyä kotona, kunnes olemme terveitä, Käsmä tiivistää.

Koronaviruksen neuvontanumerot ja palveluajat Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaiden osalta:

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaat, jotka epäilevät koronavirustartuntaa tai haluavat kysyä tautiin liittyvissä asioissa, voivat soittaa terveysasemien keskitettyyn puhelinneuvontaan numeroon 014 266 0133. Numerosta vastataan arkisin ma-to klo 8–16 ja perjantaisin klo 9–16. Muina aikoina soitetaan päivystyksen keskitettyyn neuvontanumeroon 116 117.

Kaupungin puhelinnumerosta soitetaan takaisin jokaiselle soittopyynnön jättäneelle vielä saman päivän aikana. Puhelimessa annetaan kotiohjeita ja kerrotaan, jos on tarvetta tulla vastaanotolle.

© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue