Kaikki yli 50-vuotiaat saavat nyt koronarokotusajan Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla

06.05.2021 | Tiedote

Jyväskylän kaupunki 5.5.2021

Koronarokotukset sujuvat hyvin. Nyt kaikki yli 50-vuotiaat saavat varata ajan. Kun alun rokoteniukkuus on vihdoin helpottanut, seuraava haaste saattaa olla rokotusasioissa vielä nukkuvien herättely.

Vaikka koronasta johtuvia rajoituksia puretaan ja sääntöjä höllennetään, ei vaara ole väistynyt. Varoittavia esimerkkejä ennenaikaisesta tuudittautumisesta valheelliseksi osoittautuvaan turvallisuuden tunteeseen on nähtävillä muista maista.

Rajoitusten purussa voi edetä vain yhdessä rokotusten etenemisen kanssa

– Ei pandemia lopu ilman laumasuojaa. Sehän tässä huolestuttaa, että ihmisen muisti on niin lyhyt. Esimerkiksi viime kesänä Suomessakin koronatilanne näytti helpottavan, mutta syksyllä edessä olivat entistä kovemmat rajoitukset, kun epidemia roihahti. Vaikka ensirokotusten määrällä alkaa nyt olla hyvää vaikutusta, se ei vielä riitä. Ei auta, että naapuri rokottautuu, pitää ottaa rokote itsekin, muistuttaa Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten koronarokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Kansallisena tavoitteena Suomessa on vähintään 70 prosentin rokotuskattavuus, jonka katsotaan olevan riittävä laumasuojan kehittymiseksi. Yhdessä suojauksen ja muiden torjuntatoimien kanssa rokotusten odotetaan auttavan niin paikallisten epidemioiden kuin maailmanlaajuisenkin pandemian torjumisessa. Jokaisella päätöksellä ottaa rokote on tässä merkitystä.

– Rokottautuminen on ainut tie ulos tilanteesta, vahvistaa myös Jyväskylässä tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä. Hänestä epidemian rauhoittuminen antaa otollista aikaa edetä rokotuksissa, joten aika kannattaa käyttää viisaasti.

Esimerkiksi Intian tiukoilla rajoituksilla koronatilanne saatiin ensin hyvin hallintaan ja rajoituksia höllennettiin. Mutta kun rokotukset eivät edenneetkään suunnitellusti, rajoitusten loppuminen yhtä aikaa merkittävien kansallisten juhlien kanssa sai tilanteen karkaamaan käsistä. Intian koronakaaos on nyt koko maailman asia sekä aiheuttamansa inhimillisen katastrofin että leviämisuhkan takia.

– Virossa taas pahin tartuntahuippu koettiin kuukausi sitten. Siellä tehohoidon kapasiteetti oli jo loppumassa. Nyt onneksi Viron tartunnat ovat muutaman viikon laskeneet. Sekä Intian että Viron esimerkit osoittavat, että rajoituksista voi turvallisesti hellittää vain, jos samanaikaisesti edetään vahvasti rokotusrintamalla. Suomessa tilanne on sama: rajoitusten lievennysten on edettävä käsi kädessä rokotusten etenemisen kanssa, Tuukkanen havainnollistaa.

Nettivarauksen ensi tunnit aina ruuhkaisimmat

Terveyspalveluiden väki on havainnut, että uuden ikäryhmän varausajan alkaessa ensi tuntien aikana varauksensa tekee jopa 40 prosenttia kohderyhmästä. Alun yleisömenestys saa vanhan potilastietojärjestelmän päälle rakennetun varausjärjestelmän kovalle koetukselle. Jos varausjärjestelmä jää junnaamaan pitkäksi aikaa, kannattaa siitä poistua ja palata uudelleen muutaman tunnin kuluttua. Alun jälkeen varausinto näyttää säännönmukaisesti hiipuvan.

Rokotustiimi onkin huolissaan siitä, jääkö halukkailta aikoja varaamatta, jos ruuhka yllättää. Jotta nukkuvien puolueeseen ei rokotusasioissa olisi pakko jättäytyä, on päiväaikaan toimiva puhelinpalvelu tärkeä osa palveluketjua.

Työterveydet avanneet vahvasti

Myös yksityiset työterveystoimijat ovat aloittaneet asiakkaidensa koronarokotukset. Reilussa viikossa ne ovat rokottaneet Jyväskylässä lähes 1000 asiakastaan samojen valtioneuvoston asetuksen ja THL:n ohjeiden mukaisesti kuten kaupunkikin.

Työntekijän kannattaa varmistaa omalta työnantajaltaan, kattaako työterveyden sopimus myös koronarokotuksen. Julkisessa terveydenhuollossa rokotus on ilmainen.

Lisätietoja:

– www.jyvaskyla.fi/koronarokotus

– www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/rokotusjarjestys

– www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ajanvaraus

– www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/rokotteen-turvallisuus

– www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ukk

– koronarokotusnumero p. 014 266 1472

– koronarokotuksista voi kysyä sähköpostilla osoitteella koronarokotus@jyvaskyla.fi

– www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

Hoitaja ottaa kumihanskat kädessä rokotetta pullosta injektioneulalla.
© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue