Keski-Suomen hyvinvointialue aloittaa lintuinfluenssarokotukset riskiarvioon pohjautuville ryhmille

27.06.2024 | Tiedote

Keski-Suomen hyvinvointialue

THL tiedotti 25.6.2024, että Suomessa voidaan aloittaa lintuinfluenssarokotukset. Suomeen on hankittu EU:n yhteishankinnan kautta 20 000 annosta lintuinfluenssarokotetta. Lintuinfluenssarokotetta annetaan aina kaksi per henkilö, joten määrä riittää 10 000 ihmisen rokottamiseen. Keski-Suomen hyvinvointialue aloittaa riskiarvioon pohjautuvien ryhmien rokottamisen 1.7.2024, kun rokotteet ovat saapuneet hyvinvointialueelle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on määrittänyt yhteistyössä Ruokaviraston kanssa riskiarvioon pohjautuen ryhmät, joille rokotetta suositellaan. Rokotteita tarjotaan niille 18 vuotta täyttäneille henkilöille, joilla on kohonnut riski altistua taudille. Tällaisia ovat esimerkiksi siipikarjan ja turkiseläinten parissa työskentelevät sekä eläinlääkärit. (Tarkempi lista alempana).

Rokotusten painopiste on alueilla, joissa on esiintynyt lintuinfluenssaa. Lintuinfluenssarokotuksilla pyritään suojaamaan lintuinfluenssan tartuntariskissä olevia viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta. Lisäksi tavoitteena on estää tilanne, jossa lintuinfluenssavirus tarttuisi ihmiseen samaan aikaan kausi-influenssaviruksen kanssa, mikä voisi mahdollistaa uuden virustyypin synnyn.

Lintuinfluenssatartunnan voi saada sairastuneista tai kuolleista eläimistä ja niiden eritteistä. Tauti tarttuu kuitenkin linnusta huonosti ihmiseen, eikä Suomessa ole toistaiseksi todettu yhtään ihmisten lintuinfluenssatartuntoja. Keski-Suomessa ei ole todettu lintuinfluenssaa myöskään eläimillä.

Tänä vuonna lintuinfluenssaa on esiintynyt luonnonvaraisissa linnuissa huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna.  Ruokavirasto on toistaiseksi todennut vain yhden tautitapauksen.

Lintuinfluenssarokotukset keskitetään Kyllön hoitokeskukseen

Lintuinfluenssarokotteita annetaan riskiarvioon perustuville ryhmille heinä- ja elokuun aikana ennen syksyn influenssakauden alkua. Keski-Suomen hyvinvointialueella rokotukset keskitetään Kyllön hoitokeskukseen, missä rokottaminen onnistuu myös lomakauden aikana.  Henkilöt, jotka arvelevat kuuluvansa THL:n määrittämiin riskiryhmäläisiin, voivat ottaa puhelimitse yhteyttä maanantaista perjantaihin kello 12–14 numeroon 050 4330732 rokotustarpeen arvioimiseksi.

THL:n ohjeistuksen mukaan lintuinfluenssarokotteen ovat oikeutettuja saamaan:

  • Henkilöt, jotka ovat kosketuksissa turkiseläimiin turkistarhoilla​
  • Siipikarjan parissa työskentelevät henkilöt, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan (ei kuitenkaan teurastamotyöntekijät), myös kotieläinpihojen ja lintutarhojen henkilöstö sekä harrastekanaloita pitävät​
  • Henkilöt, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen ja eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen sekä tilojen puhdistamiseen, esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät henkilöt​
  • Lintujen rengastajat​
  • Henkilöt, jotka työskentelevät luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa​
  • Virkaeläinlääkärit​
  • Laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä​
  • Epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi.

Lintuinfluenssatartunnan riski liittyy tiloihin ja tarhoihin, joilla tuotantoeläin tai hoidettava eläin tai lintu saattaa olla kontaktissa luonnonvaraisiin lintuihin tai niiden eritteisiin. Jos eläimellä tai linnulla ei ole kontaktia luonnonvaraisiin lintuihin, ei henkilökunnan rokottaminen ole tarpeen.

Lisätietoja Keski-Suomen hyvinvointialueelta:

Jaana Leppäaho-Lakka, infektioylilääkäri
014 269 1578

Anne-Maarit Kirmanen, palvelupäällikkö
050 368 0241

 

© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue