Koronan tartuntaketjujen jäljittäminen päättyy – henkilöstöä siirtyy rokotuksiin ja hoitotyöhön

13.01.2022 | Tiedote

Jyväskylän kaupunki

Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla koronan tartuntaketjujen jäljityksestä on luovuttu. Koronatilanteen ruuhkauttamissa palveluissa tärkeimmäksi on nyt katsottu osaavien hoitajien riittävyys rokotuksissa, hoitotyössä sekä positiivisen testituloksen saaneiden voinnin varmistamisessa.

Kun asiakas saa koronatartuntaa osoittavan positiivisen tuloksen tekstiviestillä, hänelle edelleen myös soitetaan. Soiton tulo kestää testituloksen jälkeen normaalia kauemmin – tällä hetkellä lähes viikon. Puhelu ei enää keskity tartuntaketjun ja mahdollisesti altistuneiden selvittämiseen, vaan asiakkaan pärjäämisen varmistamiseen ja kotihoidon ohjaamiseen.

Positiivisen tuloksen saaneelle on ohjeet netissä

– Käytännössä tartunnanjäljitystä jatketaan sote-henkilöstön, laitoshoitoisten potilaiden ja riskiryhmään kuuluvien osalta. Muu tartunnanjäljitys eli karanteeniin asettaminen loppuu. Positiivisen tuloksen saaneet potilaat kontaktoidaan puhelimitse ja tarvittaessa lisäksi sähköisen palvelukanavan kautta, jolloin voidaan kirjoittaa tartuntatautipäivärahaa varten todistus, sanoo tartuntatautien jäljityksen vastuulääkäri Ilkka Käsmä.

Asiakkailta pyydetään malttia odottaa puhelun saapumista. Ohjeet positiivisen testituloksen saaneille löytyvät nettisivulta ”Saitko koronatestistä positiivisen tuloksen?” (https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/saitko-koronatestista-positiivisen-tuloksen). Sivulla kerrotaan, miten soittoa odotellessa tulee toimia ja rajoittaa kontakteja. Lisäksi tietoa löytyy esimerkiksi sairauslomatodistuksen hakemisesta. Sivuilla on myös ohjeet siitä, miten samassa taloudessa asuvien tulee toimia ja onko heidän syytä jäädä karanteeniin jäljityspuhelua odoteltaessa.

– Karanteenikäytäntöjen jatkaminen on tässä tautitilanteessa perusterveen ja rokotetun väestön kohdalla tarpeetonta ja tehotonta. Vapautuvaa hoitoammattilaisten työpanosta pyritään suuntaamaan sairaanhoitotyöhön ja rokottamiseen, Käsmä toteaa.

Nämä ryhmät on tärkeää tavoittaa nopeasti todetun tartunnan jälkeen

Tärkeä huomio ohjeissa kiinnittyy sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijöihin, raskaana oleviin naisiin sekä henkilöihin, joilla on tukostaipumus mutta ei tukoksenestolääkitystä. Jotta heidät saadaan seulottua ja ohjeistettua välittömästi, tulee heidän olla positiivisen testituloksen tultua yhteydessä tartunnanjäljitykseen laittamalla sähköpostia osoitteeseen tartuntatiedot@jyvaskyla.fi. Tartunnanjäljitys on sähköpostin saatuaan heihin nopeasti yhteydessä.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijät halutaan kontaktoida siksi, että muut altistuneet työntekijät tavoitetaan välittömästi ja riskiryhmien osalta voidaan ryhtyä tarvittaessa karanteenitoimenpiteisiin.

Raskaana oleville ja tukostaipumusta omaaville voidaan heti testituloksen saavuttua antaa henkilökohtaiset ohjeet siitä, mitä asioita omassa voinnissa tulee tarkkailla ja missä asioissa hakeutua terveydenhuollon piiriin.

Lisätietoja:

– Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486

© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue