Koronarokotusten superviikot käynnissä Jyväskylässä, Uuraisilla ja Hankasalmella

15.06.2021 | Tiedote

Jyväskylän kaupungin tiedote

Koronarokotusten superviikot ovat käynnistyneet: ajanvaraus aukeaa lähimmän kahden viikon aikana lähes 35 000 uudelle varaajalle. Tiistaina 15.6. pääsevät varaamaan ajan 33 ja keskiviikkona 30 vuotta täyttäneet. Torstaina vuoron saavat 27-vuotiaat ja heitä vanhemmat.

Ensi viikon maanantaina 21.6. vuoron saavat 25–26-vuotiaat ja tiistaina 22.6. kaikki 20-vuotiaat ja heitä vanhemmat.

Rokotusaikaa ei kannata lykätä

Ensirokotusajan varaamisessa ei kannata viivytellä, jotta rokotesuojan saa mahdollisimman nopeasti. Laumasuojaa ei synny ilman riittävää rokotekattavuutta, millä on merkitystä myös kesän tapahtumien ja juhlien järjestämisen sekä perheiden ja sukulaisten turvallisen kohtaamisen kannalta.

Rokoteaikojen kysyntä ei nuoremmissa ikäryhmissä ole ollut yhtä vilkasta kuin vanhemmissa. Terveyshuollon ammattilaiset ovat huolissaan, koska osa nuoremmista mieltää koronataudin flunssan kaltaiseksi sairaudeksi, jonka päihittämiseen nuoret arvioivat vastustuskykynsä riittävän ilman rokotuksiakin.

– Vaikka nuorilla koronavirustauti on yleensä lievä, he voivat kuitenkin levittää virusta ja siten ylläpitää epidemiaa. Itsensä suojaamalla varmistaa parhaiten sen, ettei altista myöskään läheisiään vakavalle tautimuodolle. Samalla tekee oman osuutensa yhteisen turvallisuuden parantamisessa – jokaisella yksilöllä on tässä tärkeä vastuun kantamisen paikka, muistuttaa Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten koronarokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Omasta ajanvarausvuorosta kannattaa pitää kiinni. Sen ajankodasta löytää tiedon osoitteesta www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ajanvaraus.

Heinäkuussa ensirokotukset pysähtyvät lähes kokonaan, kun keväällä ensirokotteen saaneiden kakkosrokotukset pyörähtävät käyntiin täydessä laajuudessaan. Mikäli aikaa ei varaa nyt, siirtyy ensimmäisen rokoteannoksen saaminen selvästi myöhemmäksi.

Jokainen tarvitsee myös kakkosrokotuksen

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronarokotekoordinaatioryhmä korostaa myös toisen rokoteannoksen tärkeyttä rokotteen suojatehon varmistamiseksi.THL:n mukaan koronarokotuksen suojateho voi jäädä etenkin terveydentilaltaan haurailla heikommaksi kuin rokotetuilla keskimäärin. Tämä pätee erityisesti virusmuunnoksen aiheuttaman koronavirustartunnan kohdalla.

– Iäkkäitä sukulaisia tapaamaan menevän on tärkeää rokottautua sekä itsensä että läheistensä takia, jotta ei välitä tartuntaa hauraille ikäihmisille tai perussairauksista kärsiville. Vaikka itse sairastaisi koronan oireettomana, voi kuitenkin tartuttaa toisia – siksi nuorempien mahdollisesti mukanaan tuomilla viruksilla voi olla ikävät seuraukset, Tuukkanen toteaa.

–Toinen huolestuttava piirre on se, että jotkut välttävät kakkosrokotuksen ottamista sivuvaikutusten pelossa. Jos ei ota tehosterokotusta, voi ajatella, että ensirokotuskin on ollut turha, Tuukkanen pohtii.

– Maailmalla on rokotteista hyvin laaja tutkimusnäyttö ja käytännön kokemus miljoonien ihmisten osalta. Rokotusasemilla on hyvät valmiudet hoitaa mahdollisia erittäin harvinaisia rokotusreaktioita, ja nykyinen 12 viikon rokotusväli on vähentänyt huomattavasti toiseen annokseen liittyviä sivuoireita verrattuna lyhyempään annosväliin, Tuukkanen kertoo.

Lisätietoja:

– www.jyvaskyla.fi/koronarokotus

– www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/rokotusjarjestys

– www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ajanvaraus

– www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/rokotteen-turvallisuus

– www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ukk

– koronarokotusnumero p. 014 266 1472

– koronarokotuksista voi kysyä sähköpostilla osoitteella koronarokotus@jyvaskyla.fi

– www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

 

 

© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue