Misu-kissan muutto uuteen kotiin

22.11.2021 | Tiedote

Misu-kissa tulee siirtää uuteen kotiin terveydensuojelulain perusteella

Vanhus- ja erityisryhmien palvelutalo Kuukankodilla suoritettiin 28.10.2021 terveyden-suojelulain (763/1994) mukainen suunnitelmallinen määräaikaistarkastus. Tarkastuksen seurauksena terveydensuojeluviranomainen kehottaa viipymättä siirtämään kissan pois Kuukankodilta. Terveydensuojeluviranomaisen mukaan kissa ei sovellu Koivulan yksikköön, sillä se aiheuttaa terveysturvallisuusriskin.

Tarkastuskertomuksen mukaisesti kissa voi parantaa asukkaiden elämää monin eri tavoin, esimerkiksi parantamalla hyvinvointia ja vähentämällä yksinäisyyden tunnetta, mutta kissa voi myös vaarantaa asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin. Terveysviranomaisen mukaan kissa voi aiheuttaa Kuukankodin asukkaille, vierailijoille ja työntekijöille erilaisia oireita. Kissojen hilse, sylki ja muut eritteet sisältävät allergeenejä. Koivulan tilojen käyttäjät eivät voi välttää kissan läsnäoloa, asukkaiden ja kissan käyttäytyminen voivat olla ennalta arvaamatonta ja työntekijät voivat levittää allergeeneja myös muihin Kuukankodin tiloihin. Yleensä eniten alttiita zoonooseille (tartuntataudeille, joiden aiheuttajat voivat siirtyä muista eläimistä ihmisiin ja päinvastoin) ovat ihmiset, joilla on jo alentunut oma vastus-tuskyky. Paikallinen tai koko elimistöä koskevan immuunipuolustuksen häiriö voi altistaa komplikaatioille. Koivulan asukkaat kuuluvat riskiryhmään jo ikänsäkin puolesta. Infektio voidaan saada kontaktista kissan ulosteiden, hengitysteiden eritteiden, virtsateiden eritteiden tai infektoituneen ihon ja ihon eritteiden tai puremien sekä raapimisten kautta. Kissan puremat voivat pahimmillaan johtaa muun muassa verenmyrkytykseen tai aivokalvontulehdukseen.

Terveydensuojelulain (1237/2014) 1 §:n mukaan lain tarkoitus on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen sekä ennaltaehkäistä, vähentää ja poistaa sellaisia elinympäristössä esiintyviä tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa terveyshaittaa. Terveyshaitalla tarkoitetaan ihmisessä todettavaa sairautta, muuta terveydenhäiriötä tai sellaisen tekijän tai olosuhteen esiintymistä, joka voi vähentää väestön tai yksilön elinympäristön terveellisyyttä.

Misu-kissan tarinaa on käsitelty julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa aktiivisesti viimeisen kuukauden aikana. Misu on Koivulan yksikköön kymmenen vuotta sitten asukaan mukana muuttanut kissa, jonka omistus- ja hoitovastuu on Uuraisten kunnalla.

Lisätietoja: Jyväskylän seudun ympäristöterveys, vaihde 014 266 0000

© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue