Peruskalliolle rakentajat

30.01.2020 | Uutinen

Jussi ja Satu Mansikkaviita rakentavat hirsitaloa Kyynämöisten Hepokalliolle. – Meillä on yksi sisäilmaoireileva perheessä, joten mahdollisimman tervettä taloa yritetään rakentaa, Satu kertoo. – Me tiedetään ihan tarkalleen, mitä rakenteisiin tulee, muovia ei esimerkiksi talosta löydy, Jussi jatkaa.

Hepokallion maisemaan hirsitalo istuukin kaikkein parhaiten. Tontille ei ole tulossa neliötäkään nurmikkoa, vaan metsä saa toimia puutarhana. Parhaillaan on käynnissä talon tärkeimmän huoneen, eli riittävän ison kuraeteisen ja kodinhoitohuoneen rakentaminen.

Mansikkaviidan kolmihenkinen perhe tuli Kymenlaaksosta Jyväskylän kautta Uuraisille täältä maatalon isännän löytäneen kaverin suosituksesta. Nyt takana on vajaat kymmenen vuotta rivitaloasumista Uuraisten keskustasta ja Aaku on saanut Otso-pikkuveljen. Luonnollinen jatkumo on rakentaa oma talo Kyynämöisille. Rakennustyömaa on jännittävä leikkipaikka pojille ja naapurin Atelle. -Järvenrantatonttia aluksi etsittiin, mutta lopulta päädyttiin kuitenkin tänne Hepokalliolle. Tontilta on melkein näköyhteys Kyynämöinen-järvelle, mutta hinta kuitenkin suhteellisen edullinen. Alueen viidestä tontista he valitsivat korkeimman kallion laen. Heidän molemmilta puoliltaan löytyvät vielä vapaat tontit.

Mansikkaviidat ostivat tontin jo vuonna 2015 ja aluksi he rakensivat tontin takalaidalle laavun, jonka edessä nuotiotulen ääressä alkoi varsinaisen talon suunnittelu. Alusta asti oli selvää, että rakennusprojekti ottaa muutaman vuoden ja etenee muun elämän ehdoilla.

– Olemme kiitollisia, että kunnan puolelta ei liikaa ole painostettu nopeaan rakentamiseen, kun neljän vuoden rakentamisvelvoitteen aika täyttyi, meitä muistutettiin, mutta olemme saaneet edetä omaan tahtiin, Jussi Mansikkaviita sanoo. – Muutenkin rakentajan harkintakykyyn luotetaan Uuraisilla hienosti. Ainoat ohjeet olivat, että älkää rakentako muumitaloa ja pysykää omalla tontilla, Satu jatkaa.

Tontin riittävä koko oli vaelluskoiriakin omistavalle perheelle yksi kynnyskysymyksistä. Harvasta kunnasta Mansikkaviidat olisivat edes löytäneet yli 5000 neliön kunnallistekniikalla varustettua tonttia, jonne tiekin oli jo valmiina. Iso plussa on myös vajaan kilometrin kävelymatkan päässä sijaitseva Kyynämöisten elinvoimainen kyläkoulu.

Mansikkaviitojen kaltaiset aktiiviset ihmiset ovat onnenpotku myös Uuraisten kunnalle. Esimerkiksi Uuraisten partiotoiminnan perustamisesta kuuluu iso kiitos Satulle, joka pitkään toimi uuden lippukunnan johtajana.

Satun työpaikka on Äänekoskella ja Jussin Jyväskylässä. Koti sijaitsee ihanteellisesti puolivälissä. Vaikka kilometrejä työpaikoille jonkin verran kertyy, ajallisesti työmatkat sujahtavat ruuhkattoman nopeasti.

© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue