Sergei aloittaa Uuraisten koulukeskuksella tänään

01.04.2021 | Uutinen

Uuraisten Koulukeskuksen ruokalassa alkaa tänään 1.4.2021 kokeilu, jossa hyödynnetään robotisaatiota aterioiden jakelussa linjastolle. Ohjelmoitu robottikäsi annostelee ja kuljettaa valmistuslaitteista aterioita linjastolle, josta ruokailijat voivat ottaa maittavaa kouluruokaa lautasilleen. Tunnistetekniikan avulla robottikäsi tunnistaa milloin ruokaa pitää annostella lisää linjastolle. Sen huippuunsa hiottu tekniikka pystyy siirtämään Uuraisten sloganin ”Sen näkee suun muodosta” käytännön tasolle ja se tunnistaa ruokailijoiden ilmeistä ja eleistä, miten ruoka maittaa.

-Esimerkiksi jos ruokailija nyrpistelee ja ottaa lautaselleen liian pienen annoksen, käden toiminta keskeytyy ja sen hälytysjärjestelmä aktivoituu, mikä tarkoittaa voimakkaan korkeaa hälytysääntä ja keltavihreiden valojen vilkkumista, kunnanjohtaja Juha Valkama paljastaa.

Idea robottikädestä lähti liikkeelle KuRob-hankkeesta, jolla etsittiin robotisaation mahdollisuuksia kunnan toimintoihin. Uuraisten kunta on mukana hankkeessa, mistä saatiin kansainvälistä huippuosaamista robottikäden suunnitteluun ja toteutukseen. Mallia haettiin mm. moskovalaisen pikaruokaketjun käytössä olevasta robottikädestä. Tämän johdosta varta vasten Uuraisille suunniteltu käsi onkin nimetty Sergeiksi ja sillä on myös muita taitoja kuin ruoan jakelu.

Mikäli Euroopan lääkevirasto EMA antaa Sputnik V -rokotteelle myyntiluvan ja sitä Keski-Suomeen hankitaan, niin Sergei on ohjelmoitu annostelemaan kyseistä rokotetta ja pistämään kohdettaan tunnistetekniikan avulla.  Etuna on se, ettei rokotuksia antava hoitohenkilöstö altistu virukselle, kun robotti hoitaa homman, todetaan suunnittelutiimistä.

© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue