Turvallisesti uimaan kesällä 2021

09.06.2021 | Tiedote

Jyväskylän kaupungin ympäristöterveys tiedottaa:

Yleisten uimarantojen veden laatua ja rantojen terveydellisiä olosuhteita valvotaan uimakauden 15.6-31.8. aikana säännöllisesti ympäristöterveyden toimesta. Uimavesinäytteiden tulokset löytyvät ympäristöterveyden sivuilta.

Sinileviä eli syanobakteereja esiintyy uimavesissä, jos olosuhteet kuten veden lämpötila, ravinne- ja valo-olosuhteet ovat otolliset. Jos havaitset sinilevää uimavedessä, kannattaa silloin välttää uimista, sillä sinilevää sisältävä uimavesi saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Sinilevää voi näyttää vedessä vihreiltä/kellertäviltä hiukkasilta tai rannalla voi olla kapeita leväraitoja. Joskus runsaan kukinnan aikana tyynellä säällä voi muodostua vihertäviä/kellertäviä levälauttoja. Jos kokeilet kepillä levämassaa ja se hajoaa hippusina veteen, niin todennäköisesti kyseessä on sinilevä. Järviwikissä on lisätietoa valtakunnallisestä levätilanteesta.

Uimarantojen turvallisuudesta ja puhtaudesta huolehditaan tehostetusti koronan aikana

Koronaviruspandemia ei ole vielä ohi ja kaikkia uimarantoja käyttäviä pyydetään noudattamaan yleisiä hygieniasta ja turvallisuudesta annettuja suosituksia ja ohjeita tartuntariskin ehkäisemiseksi. Tämänhetkisen tiedon mukaan riski saada koronavirus luonnonvesissä uimisen välityksellä arvioidaan olevan alhainen. Riski liittyy lähinnä uimareiden lähikontakteissa tapahtuvaan leviämiseen, jos uimassa tai yleisellä uimarannalla on samaan aikaan koronavirusta levittävä henkilö.

Käsihygienian tehostamiseksi on suositeltavaa ottaa rannalle mukaan oma käsidesi/käsihuuhde mukaan sillä uimarantojen vessoissa ei ole käsienpesumahdollisuutta eikä käsidesiä. Ympäristöterveys on ohjeistanut uimarantojen ylläpitäjiä tekemään tehostetusti uimarantojen vessojen ja pukukoppien siivousta koronariskin pienentämiseksi.

Rannalle tulijoiden on hyvä muistaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ry:n julkaisema uimarantaetiketti:

  1. Jää kipeänä kotiin.
  2. Vältä ruuhkaisia rantoja.
  3. Nauti rannasta läheistesi kanssa, pidä muihin kahden metrin turvaväli rannalla ja vedessä.
  4. Niistä ja yski rannallakin nenäliinaan. Muista hyvä käsihygienia WC:ssä, ulkoliikuntapaikoilla ja lasten leikkipaikoilla.
  5. Pidä huoli ympäristöstäsi. Huolehdi roskat roska-astioihin tai vie mukanasi.
  6. Tutustu uimarannan infotauluun ja toimi rannan ohjeiden mukaan.
  7. Ui turvallisesti:
  • Pidä lapset käden mitan päässä itsestäsi.
  • Ui rannan suuntaisesti, huomioi uintialue.
  • Ui kaverin kanssa.

Lisätietoja:

Jyväskylän seudun ympäristöterveys 040 515 4854, ympäristöterveys@jyvaskyla.fi

Vesipisara pulpahtaa ylös veden pinnalta
© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue