Uurainen panostaa liikkumiseen ja harrastusmahdollisuuksiin strategiansa mukaisesti

28.08.2020 | Uutinen

Muiden kuntien tapaan, myöskään Uuraisilla kuntatalous ei ole aivan niin kunnossa kuin sen haluttaisiin olevan. Silti kaikkia investointeja ei haluta täysin jäädyttää, vaan esimerkiksi kertaalleen lykätty Liikuntapuistohanke on liikahtamassa eteenpäin ison askeleen, mikäli Uuraisten kunnanvaltuusto kunnanhallituksen suunnitelmat syyskuussa hyväksyy.

Kunnanhallitus päätti maanantaina esittää valtuustolle, että se hyväksyy esillä olleen suunnitelman ja varaa hankkeen toteuttamiseksi vuoden 2021 talousarvioon 778 900 euron investointimäärärahan, josta omarahoitusosuutta on 618 900 euroa.

Uudessa suunnitelmassa tekonurmi sijoittuu 400 metrin juoksuratojen keskelle. Vaikka tekonurmikenttä palvelee ensisijaisesti jalkapalloa, niin kentälle luodaan puitteet harrastaa myös pesäpalloa ja lähes kaikkia kenttälajeja.

– Rakentumassa on todella monipuolinen liikunta-alue, kunnanjohtaja Juha Valkama sanoo.

Uuraisten keskustassa työskentelevä hieroja ja fysioterapeutti Olavi Stenman kannattaa lämpimästi urheilukentän uusimista.

– Siellä taitaa olla vieläkin edesmenneen rehtorin ja urheilumiehen Antero Laihon aikana noin 35 vuotta sitten asennetut hyppyalustat, joten jo on korkea aikakin uusia kenttä, hän sanoo.

Stenmanin perheessä urheillaan monipuolisesti ja tavoitteellisesti. Lapset Vilho ja Martta ovat menestyneet varsinkin hiihdossa, mutta myös yleisurheilu on perheen sydäntä lähellä.

– Keskimatkat on meidän perheen juttu ja auttaisi tosi paljon, jos voisi harjoitella kotikunnassa ja uusittu kenttä olisi myös koko kunnalle hieno edistysaskel. Asianmukainen kenttä 400 metrin juoksuratoineen mahdollistaisi myös yleisurheilukisojen pitämisen ja toisi eloa kunnan keskustaan. Liikuntapalvelut ja rauhallinen koulu ovat varmasti tulevaisuudessakin kunnan vetovoimatekijöitä, hän jatkaa.

Muutama vuosi sitten rakennettu täysimittainen liikuntasali on osoittanut, että Uuraisille todella halutaan tulla ulkopuoleltakin järjestämään turnauksia ja kilpailuja, kun vain puitteet ovat kohdillaan.

Vaikka reilun 600 000 euron sijoitus liikuntapaikkojen parantamiseen on nykyisessä taloustilanteessa iso raha sekin, ei lähitulevaisuudessa häämötä nykyistä suotuisampia aikoja investointiin.

– Tälle vuodelle kunnan investoinnit ovat poikkeuksellisen alhaiset, lähinnä vain kunnallistekniikan rakentamista. Näyttää siltä, että olemme koronasta huolimatta melko hyvin pysyneet talousarviossa myös käyttötalouden puolella, Juha Valkama kertoo.

Investointipuolella Uuraisilla ei juuri nyt ole suunnitteilla suuria rakennushankkeita. Toki esimerkiksi ikäihmisten lisääntyvä määrä aiheuttaa myös erilaisia tilatarpeita.

– Mielestäni Liikuntapuiston toteuttaminen ei johda merkittävään velan kasvuun edellyttäen tietenkin, että talousarviossa ylipäätään pysytään, eikä muita investointeja haalita liikaa samalle vuodelle. Yritystoiminnan sijoittumiseen kunnan mahdollisuudet vaikuttaa ovat melko rajalliset. Esimerkiksi Hirvaskankaalle kaavoitettu Hirvikulman työpaikkarakentamisen tonttialue ei ole osoittautunut toivotun vetovoimaiseksi. Suunnitelmissa onkin muuttaa kaavaa asuinrakentamiseen. Liikuntarakentamisella kunta voi välittömästi lisätä vetovoimaansa, Juha Valkama toteaa.

Lauantaina 16.8. juostiin perinteinen Kuukan Hölkkä, jonka lähtö ja maali sijaitsivat urheilukentän alueella. Kentälle ei ole suunnitelmissa tehdä pelkkää pintaremonttia, vaan perusteellinen uudistus.

© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue