Uurainen voi olla maanviljelijöistään ylpeä

06.05.2022 | Uutisia Uuraisilta

Uuraisilla on 10 lypsykarjatilaa, mikä on paljon kunnan kokoon nähden. Lihanautatiloja on 11. Kaikkiaan maatilatukia saavia tiloja Uuraisilla on 73 kappaletta, joista osassa on useampaa tuotantosuuntaa. Tiloilta löytyy myös hevosia, lampaita ja siipikarjaa.

-Uuraisilla tuotetaan 3,4 miljoonaa litraa maitoa vuodessa, mikä on tosi paljon, maaseutuasiamies Päivi Laasanen kertoo ylpeänä. Tilat ovat myös investoineet merkittävästi, kunnan toinen robottinavetta löytyy nyt Katri ja Pekka Hintikan Mäen tilalta. Vuosien varrella Hintikoiden lehmät ovat saaneet useita tuottavuuspalkintoja.

Toinen, jo pitkään toiminut robottinavetta on Vanhalan tilalla, Pellervo Kässillä ja Ulla Heinosella.

Pekka Hintikka kertoo, että suurta investointia harkittiin noin kahdeksan vuotta.

– Nyt kaikki lehmät ovat jo oppineet hyvin hakeutumaan robotin lypsettäviksi, toiset oppivat heti, toisilla kesti muutaman kuukauden, Katri Hintikka kertoo.

Hintikat saivat tänä vuonna myös Walter Ehrströmin säätiön kultamitalin, mikä myönnetään 25 vuoden aikana yhtäjaksoisesti tuotetusta ensiluokkaisesta maidosta. Erja Hoppula ja Ari Kauppinen saivat hopeisen mitalin 20 vuoden ansiokkaasta maidontuotannosta. Walter Ehrströmin säätiön kultamitalin 2000-luvulla ovat lisäksi saaneet vuona 2001 Marjatta ja Teuvo Rauhala, vuonna 2009 Juhani ja Elina Koskinen, vuonna 2014 Raili ja Pentti Henttonen, vuonna 2015 Pasi Hönnilä, vuonna 2017 Perttu ja Irma Piesala, sekä Matti Pokela ja vuonna 2019 Harri Pihl.

Suomalaisen maatalouden merkitys on nykyisessä maailmantilanteessa esimerkiksi huoltovarmuuden kannalta noussut keskusteluissa esiin aivan uudella tavalla. MTK Keski-Suomen uuraislainen varapuheenjohtaja Tomi Ahonen näkee erityisesti lannoitteiden saatavuuden ja nousevat hinnat seuraavana vakavana haasteena suomalaiselle maataloudelle. Hän toivoo kansalaisilta tarkkuutta maitohyllyllä, jotta ostoskoriin sujahtaisi vain ja ainoastaan Suomessa tuotettuja maitotuotteita.

-Halpatuonti on suuri ongelma, vaikka Suomi on myös merkittävä maidonviejä, ulos viedään laadukkaasti jalostettuja maitotuotteita 62 maahan, Ahonen kertoo. Venäjälle maitoa ei enää viedä.

Katri ja Pekka Hintikan kultamitalia juhlistamaan kokoontuivat vasemmalta Tomi ja Sanna Ahonen, Päivi Laasanen, Katri ja Pekka Hintikka, Juha Valkama, Perttu Piesala ja Pasi Hönnilä.
Lisätietoja: maaseutuasiamies Päivi Laasanen, p. 050 4130 407

© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue