Uuraisten kunta tiivistää varotoimia väestön suojaamiseksi koronatartunnalta

13.03.2020 | Tiedote

Uuraisten kunta tiivistää turva- ja varotoimia väestön ja työntekijöiden suojelemiseksi koronavirustartunnalta. Samalla kunta ohjeistaa, miten väestön tulee toimia karanteeni- tai eristystilanteessa. Ohjeet ovat voimassa toistaiseksi.

Keski-Suomessa sairastuneet 6 potilasta ovat kaikki Jyväskylän asukkaita. Kaupungilta saamiemme tietojen mukaan heidän vointinsa on tällä hetkellä hyvä. Tartunnalle altistuneisiin on oltu yhteydessä ja heidät asetettu kotikaranteeniin terveydenhuollon ammattilaisten taholta.

THL:n tietojen ja muiden maiden tautikehityksen perusteella voidaan arvioida, että tartunnan saaneiden sekä tartunnalle altistuneiden määrä tulee lähipäivinä ja -viikkoina kasvamaan. Kunta tekee tällä hetkellä laajaa yhteistyötä, jotta asukkaita voidaan suojata tartunnoilta.

Kunta turvaa erityisesti heikossa asemassa olevien asukkaiden tilannetta kieltämällä vierailut ikäihmisten asumisyksiköissä kokonaan. Päiväkeskuksen (Rivikuukan) ikäihmisten kerhotoimintaa ja muuta toimintaa ei toistaiseksi järjestetä. Myös vierailut vammaispalveluiden asumisyksikössä kielletään.

Asiakkaille ohjeistus on tiukka. Jos on oireita, pysytään kotona!

Kunta tiukentaa edelleen omia matkustusohjeita eikä ota vierailijaryhmiä vastaan

Jokainen kunnan työntekijä, joka saapuu ulkomailta, ilmoittaa tilanteesta esimiehelleen, ja ulkomailta tuleville, niin kunnan henkilöstölle kun koulujen oppilaille on kahden viikon karanteeni. Matkalta palattuaan työntekijä on poissa työpaikaltaan 14 vrk:n ajan joko etä- tai korvaavassa työssä, myös lomajakson pidentäminen on järjestettävissä. Tämä ei koske niitä työntekijöitä ja oppilaita, jotka ovat jo ehtineet tulla palvelukseen ja kouluun. Mikäli on mahdollisuus tehdä etätöitä, siitä niin ikään keskustellaan esimiehen kanssa kunnan etätyöohjeiden mukaisesti. Kunnan henkilökunta ei toistaiseksi matkusta töiden takia ulkomaille. Kotimaan työmatkoja tulee toistaiseksi välttää. Ulkomaan ja kotimaan kohteisiin ei myönnetä virkavapaata tai työlomaa. Vuosilomien osalta kehotetaan välttämään ulko- ja kotimaan matkustamista.

Kotimaan matkojen osalta koulut peruvat myös luokkaretket, kisamatkat ja leirikoulut. Oppilaille annetaan koulukirjat kotiin. Tällä valmistaudutaan siihen, että koulut joudutaan sulkemaan. Opettajat valmistautuvat etäopetukseen/tehtävien antoon Wilman kautta oppilaille. Rehtorit vastaavat siitä, kuinka se tullaan käytännössä toteuttamaan.

Kunta edellyttää, että samaa ohjeistusta noudattavat myös kunnalle palveluja tuottavat yhteisöt ja yritykset.

Kunta ei toistaiseksi ota vastaan ulkomaisia vierailijaryhmiä. Kotimaisten ryhmien vierailut pyritään yhdessä järjestävän tahon kanssa siirtämään.

Kunnan omat yleisölle järjestämät tilaisuudet ja tapahtumat siirretään myöhempään ajankohtaan.

Maan hallitus antoi juuri suosituksen siitä, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun asti. Kunta seuraa, miten muut palveluntuottajat kunnan alueella noudattavat hallituksen suositusta tilaisuuksien perumisesta. Asukkaiden tulee hakea tietoa muiden palveluntuottajien tapahtumista heidän tiedotuskanavistaan.

Uuraislainen: Mitä voit tehdä estääksesi tartunnan ja suojataksesi muita?

Jos sinut on määrätty karanteeniin tai eristykseen, noudata sitä yksiselitteisesti. Et voi mennä karanteenissa kauppaan tai kouluun etkä voi pyytää kavereita kylään. Jos tarvitset apua kotiin, pyydä sitä kunnalta.

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, sillä viruksen hävittäminen on tehokkainta saippuan ja käsidesin avulla. Huolellinen käsihygienia on myös keino suojata läheisiäsi pöpöjen kulkemiselta. Pese kädet huolellisesti saippualla ja runsaalla vedellä heti sisälle tullessasi.

Pysy flunssaisena kotona. Äläkä yski muita päin. Yski esimerkiksi nenäliinaan tai omaan hihaan. Heitä käytetyt nenäliinat välittömästi roskiin.

Älä vie edes lievästi sairasta lasta kyläilemään isovanhempien luo äläkä pyydä heitä hoitamaan sairasta lasta.

Jos epäilet läheiselläsi koronavirustartuntaa, kehota tätä soittamaan heti terveysasemien keskitettyyn neuvontanumeroon tai sairaalan päivystykseen.  Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaat, jotka epäilevät koronavirustartuntaa tai haluavat kysyä tautiin liittyvissä asioissa, voivat soittaa jatkossa terveysasemien keskitettyyn puhelinneuvontaan numeroon 014 266 0133. Numerosta vastataan arkisin ma-to klo 8–16 ja perjantaisin klo 9–16. Muina aikoina soitetaan päivystyksen keskitettyyn neuvontanumeroon 116 117.

Karanteeniohjeet

Säännöt ovat yksiselitteiset. Karanteeniin tai eristykseen määrätyn henkilön pitää pysytellä kotioloissa. Kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä itse kyläilemään tuttavien luokse.

Toki edelleen voi olla tilanteita, joissa perheessä on myös jäseniä, jotka eivät ole karanteenissa tai eristyksessä. Heidän osaltaan suositellaan varovaisuutta, mutta kategorisesti kiellot eivät koske heitä.

Karanteenin aikana saa ulkoilla, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ohje on pitää ulkoilmassakin noin 2 metrin välimatka vastaantuleviin ihmisiin. Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin, ei karanteenin aikana saa mennä.

Ruoka- tai apteekkiostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi sukulaisilta tai naapureilta. Voitte sopia heidän kanssaan ostosten jättämisestä asunnon ulkopuolelle.

Jos ruokahuollon tai apteekkipalveluiden järjestäminen kotiin ei onnistu naapureiden tai läheisten toimesta tai jos perheen vanhemmat ovat sairastuneet ja tarvitset apua lasten hoidossa, tulee ottaa yhteyttä kunnan neuvontaan arkisin klo 9-15 Puh 014 267 2600 ja pyytää apua tilanteen hoitamiseen. Virka-ajan ulkopuolella voi kiireellisissä asioissa ottaa yhteyttä sosiaalipäivystykseen 014 2660 149.

Jos eristyksen tai karanteenin aikana on terveyteen liittyvää kysyttävää tai asukkaan tai läheisten terveydentila muuttuu, tulee ole yhteydessä hoitaneeseen lääkäriin saatujen ohjeiden mukaisesti.

Terveydenhuollon neuvontanumerot ennallaan

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaita neuvotaan koronavirukseen liittyvissä terveydellisissä asioissa arkisin ma-to klo 8-16 ja pe klo 9-16 keskitetyssä neuvontanumerossa 014 266 0133. Virka-ajan ulkopuolella tulee soittaa päivystysnumeroon 116 117.

 

Kunnan johtoryhmä

 

Lisätietoja:

Juha Valkama

kunnanjohtaja               

040 5525 703

juha.valkama@uurainen.fi 

 

© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue