Uuraisten yksinyrittäjille tukea

30.04.2020 | Uutinen

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt enintään 162 000 euroa käytettäväksi Uuraisten kunnan yksinyrittäjien tilapäisesti heikentyneen taloudellisen tilanteen vakauttamiseksi. TEM maksaa valtionavustuksen Uuraisten kunnalle ennakkona kahdessa erässä. Ensimmäinen erä on 32 400 euroa. Toinen erä 129 600 euroa maksetaan vuoden 2020 toisen lisätalousarvion yhteydessä kunnille arviolta toukokuun puolivälissä, mikäli eduskunta hyväksyy vuoden 2020 toiseen lisätalousarvioesitykseen sisältyvän 250 miljoonan euron määrärahan valtionavustusten maksamiseen.

Ensi vaiheessa 2000 euron tuki on myönnetty 12 hakukriteerit täyttävälle uuraislaiselle yritykselle. Yritykset ovat Hieronta Poutavoima, Jaarlmill Oy, Eläinmaalari Päivi LatvalaOravannahkakauppaAutokorjaamo Tuomas LitmanenTmi Ari HuuskonenTmi Susanna ManninenOtva Oy, Hoitopalvelut Arja HedenTmi Sari KeränenTiina Tatjana Vocals ja Taksi Jussinmäki.

Yksi tukea saanut yrittäjä on Manta Tuomi, jonka vastaperustettuun yritykseen iski odottamaton tekijä, eli korona.

– Kun perustin Oravannahkakaupan 6.2.2020 minulla oli isompi yhteistyökumppani valmiina, jolle tein erilaisia myyntitöitä ja uusasiakashankintaa. 16.3.2020 tämä yhteistyösopimus loppui kuin seinään. Samoin muut vireillä olleet “isot” sopimukset hävisivät sen sileän tien. Edellisenä perjantaina olin tuskastunut, että miten selviän töistä, kun sillä hetkellä laskutettavaa työtä olisi ollut 60 tuntia joka viikolle. Maanantaina jäljellä oli enää 10 tuntia. Koko business-maailma lamaantui täysin, hän huokaa. Pikkuhiljaa hän on sopeutunut tilanteeseen ja optimistina uskoo, että kriisistä selvitään.

Oravannahkakaupan päätuote on prospektointi, eli yksinkertaistettuna potentiaalisten asiakkaiden etsintä.

– Liiketoiminta-ajatukseni lähti siitä, että ollessani eräässä startup-yrityksessä myyntipäällikkönä huomasin, että minulla menee 50 prosenttia ajasta potentiaalisten asiakkaiden etsintään eikä varsinaiseen myyntityöhön ja se tuntui minusta aivan hullulle. Lisäksi markkinatutkimuksessani huomasin, että suurin osa myyjistä vihaa prospektointityötä, mikä taas oli omaa suosikkihommaani, Manta Tuomi kertoo. Lisäksi Oravannahkakauppa tekee LinkedIn-sparrausta yrityksille ja yksityishenkilöille.

Yksinyrittäjälle nopea apu on ensiarvoisen tärkeää. – Yksinyrittäjätuen käsittelyprosessi on lähtenyt hyvin liikkeelle ja toimimaan. Osa-aikaisena yritysneuvojana toimiva Ari Pekka Pasanen on tehnyt hyvää valmistelutyötä, kunnanjohtaja Juha Valkama kertoo.

– TEM on määritellyt, että yksinyrittäjätuen edellytyksenä on päätoiminen yrittäjyys, jolloin ei tule olla muuta tuloa, kuten eläke- tai palkkatuloa työsuhteesta. Päätoiminen yrittäjyys on määritelty siten, että hakijan tulee olla joko YEL-vakuutettu tai osoittaa vähintään 20 000 euron yrittäjätulo tai laskutus riippuen siitä kummalla tavalla on osoitettavissa. Minusta tämä nykyinen määrittely ei ole kaikilta osin oikein. Yksinyrittäjätuki on tarkoitettu yritystoiminnan kuluihin, eikä eläketuloilla pitäisi olla merkitystä myöntöön. Kuten ei työttömyysturvakaan vaikuta, se on yrittäjän toimeentuloon. Minulle on TEM:stä luvattu täsmennystä asiaan, ja odotan ratkaisua asiassa, ennen kuin teen päätöksiä niiden hakemusten osalta, joissa hakija saa yritystoiminnan harjoittamisen ohessa eläkettä ja yritystoiminnasta on osoitettavissa laskutusta tai yrittäjätuloa 20 000 euroa, hän jatkaa.

Lisätietoja: Juha Valkama 040 552 5703.

Manta Tuomi ja hänen prospektointia ja LinkedIn-sparrausta tekevä yrityksensä Oravannahkakauppa on yksi Uuraisten yksinyrittäjatuen saajista.

© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue