Uuraisten kunnanhallituksen kokouksen 9.10.2023 keskeiset päätökset
Kunnan tuleva elinkeinoneuvoja Ari Pekka Pasanen
Uuraisille elinkeinoneuvoja
Ari Pekka Pasanen (kuvassa) toimii Uuraisilla työnsuunnittelijana. Työtehtäviin kuuluvat työllistäminen, yrityspalvelu ja -neuvonta sekä maahanmuuttokoordinointitehtävät. Nyt nimike ollaan muuttamassa elinkeinoneuvojaksi.
Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille 1.1.2025. Uurainen kuuluu Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueeseen, jonka vastuulla on työllistämispalveluiden viranomaistehtävät. Äänekosken kaupungin palvelukseen siirtyy liikkeenluovutuksella te-palveluiden viranhaltijoita, joiden työpanosta suunnataan Uuraisille sovitun mukaisesti. Kunnan palvelukseen jäävä elinkeinoneuvoja tulee olemaan omien lähipalveluiden edustaja työllisyysalueella.
Tulevalla kaudella työn sisällön ensisijaisena painopisteenä on yrityspalvelu- ja neuvonta. Resurssit ja palkkauskulut kohdentuvat vuonna 2024 niin, että elinkeinotoimi on 50 prosenttia, työllisyys 40 prosenttia ja maahanmuuttopalvelut 10 prosenttia. Työnsuunnittelijan toiminimike muutetaan elinkeinoneuvojaksi, joka paremmin vastaa tätä työn painopistettä. Painopiste brändätään paremmin ja selkeämmin.
Kunnanhallitus päätti muuttaa työnsuunnittelijan toiminimikkeen elinkeinoneuvojaksi 1.11.2023 alkaen.
Työvoimapalvelu-uudistus loppusuoralla
Vuonna 2019 laaditun pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelman mukaan ”Kuntien roolia työllisyyspalveluiden järjestäjänä vahvistetaan. Työllisyyspalveluiden järjestäminen ja toteuttaminen voidaan sopimuksella antaa yhden tai useamman kunnan tehtäväksi kuntien kanssa tehtyjen sopimusten pohjalta. Toimeenpanon tueksi säädetään tarvittaessa erillislainsäädäntö.”
Pohjoisen Keski-Suomen kuntien kesken on keväästä 2023 alkaen valmisteltu työllisyysalueen muodostamista kuntalain 49 ja 51 §:ssä tarkoitetulla yhteisen toimielimen mallilla eli vastuukuntamallilla. Valmistelun lähtökohtana on ollut, että vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki ja työllisyysalueen tehtävistä kuntien yhteisenä toimielimenä vastaisi Äänekosken kaupungin organisaatioon perustettava työllisyysaluelautakunta.
Tämä lautakunta toimisi työllisyysalueen työvoimaviranomaisena. Valmistelutyöhön on loppuvaiheessa osallistunut Äänekosken kaupungin ohella 12 muuta kuntaa ja kaupunkia, eli Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen ja Viitasaari. Muodostettavalla Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueella on yhteensä noin 75 100 asukasta ja noin 31 800 henkilön suuruinen työvoima.
Valmistelutyö on organisoitu työryhmiin, joissa on valmisteltu kuntien välistä sopimusta, työllisyysalueen kustannusten perusteita ja jakautumista sekä järjestämissuunnitelmaa. Ehdotukset sopimukseksi ja järjestämissuunnitelmaksi valmistuivat syyskuussa 2023 otettavaksi hyväksymiskäsittelyyn kuntien toimielimissä.
Valmistelussa on päädytty malliin, jossa vastuukunnan eli Äänekosken kaupungin nimeämistä ehdokkaista valittaisiin lautakuntaan kaksi jäsentä ja näiden henkilökohtaiset varajäsenet ja kunkin muun sopijakunnan nimeämistä ehdokkaista valittaisiin yksi jäsen ja tämän henkilökohtainen varajäsen. Yhteensä lautakuntaan kuuluisi siis 14 jäsentä.
Työllisyysaluelautakunnan puheenjohtaja valittaisiin Äänekosken kaupungin nimeämistä ehdokkaista ja varapuheenjohtaja vuorotellen kunkin muun sopijakunnan nimeämistä ehdokkaista. Äänivalta työllisyysaluelautakunnan jäsenten kesken jakautuisi niin, että Äänekosken kaupungin ehdokkaista valituilla olisi kuusi ja puoli ääntä per jäsen ja kunkin muun kunnan ehdokkaista valituilla yksi ääni per jäsen. Lautakunnan jäsenillä olisi tällöin yhteenlaskettuna 25 ääntä, joista Äänekosken kaupungin edustajilla olisi yli puolet (13/25). Edellä kuvattu paikkajaon ja äänivallan jaon malli toteuttaa samanaikaisesti kahta tärkeää tavoitetta: toisaalta jokainen sopijakunta on aina edustettuna työllisyysaluelautakunnassa ja toisaalta vastuukunta – joka on lain edessä vastuussa palveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta koko työllisyysalueella – saa taloudellisia ja muita sitoumuksiaan vastaavan vaikutusvallan lautakunnan päätöksentekoon. Äänekosken kaupungin ehdokkaista valittujen työllisyyslautakunnan jäsenten äänivaltaa rajoitettaisiin kuitenkin tiettyihin asioihin liitettävällä määräenemmistövaatimuksella. Valmistelussa on päädytty siihen, että lautakunnan päätöksenteossa edellytettäisiin kahden kolmasosan (2/3) määräenemmistöä silloin, kun kyseessä on työvoimaviranomaiselle kuuluvan toimivallan siirtämistä muulle sopijakunnalle tai kolmannelle osapuolelle koskevan sopimuksen tekeminen tai päättäminen ja lisäksi silloin, kun esillä on työllisyysalueen toimipisteiden määrää ja sijoittumista koskeva muu kuin tilapäinen muutos.
Uuraisten kunnanhallitus päätti ehdottaa valtuustolle, että valtuusto hyväksyy sen, että Äänekosken kaupunki järjestää kunnan järjestämisvastuulle 1.1.2025 lukien kuuluvat julkiset työvoimapalvelut kuntien välisessä yhteistoiminnassa ja Uuraisten kunta osallistuu Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen muodostamiseen, sekä hyväksyy kuntien välisen sopimuksen Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueesta ja työvoimapalvelujen järjestämistä. Kunnanhallitus myös päätti, että päätökset täytäntöönpannaan välittömästi mahdollisesta muutoksenhausta riippumatta.
Työhyvinvoinnin edistäminen Uuraisten kunnassa vuonna 2024
Kunnanhallitus hyväksyy kunnan henkilöstön työhyvinvoinnin edistämisen toimenpiteet Uuraisten kunnassa vuodelle 2024. Uuraisten kunta kannustaa henkilöstöään osallistumaan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista työhyvinvointia ylläpitävään toimintaan (tyhy-toiminta). Tyhy-toiminta järjestetään kunnan kuntosalin, uuraislaisten urheilujärjestöjen ja hyvinvointipalvelujen muodossa. Kunnan tyhy-tiimi on käsitellyt asiaa 21.9.2023. Yt-elimessä se on ollut 3.10.2023. Yt-elin päättää esittää kunnanhallitukselle, että vuonna 2024 Uuraisten kunnan työntekijöiden työhyvinvointia tuetaan E-passin käyttömahdollisuudella, jonka arvo on 100 €. Lisäksi työntekijöille tarjotaan mahdollisuutta työsuhdepyöräetuun verottajan asettamien reunaehtojen mukaisesti. Etuja ovat myös virastotalon saunan maksuton käyttömahdollisuus ja Huutoniemen vuokrausmahdollisuus henkilökuntahintaan. Edut ovat henkilökohtaisia ja ne tulee käyttää vuoden 2024 aikana. Tyhy-toimintaan voi osallistua Uuraisten kuntaan virka- tai työsuhteessa oleva henkilö, jonka palvelussuhde on voimassa toistaiseksi tai vähintään kuusi kuukautta yhtäjaksoisesti kestävän määräajan, ei kuitenkaan virka- tai työvapaalla oleva. Omaehtoisen, tuetun, Tyhy-toiminnan lisäksi toimintaa järjestetään myös henkilöstöohjelmassa määritetyllä tavalla.
Peruspalvelulautakunta lakkautetaan
Sote-uudistuksen myötä peruspalvelulautakuntien tehtävät vähenivät radikaalisti tämän vuoden alusta alkaen. Kunnat ovat tehneet lautakuntiensa suhteen erilaisia ratkaisuja.
Uuraisilla peruspalvelulautakunta on kokoontunut harvakseltaan vielä tämän vuoden ajan.
Syyskuun kokouksessaan lautakunta keskusteli jatkostaan ja päätyi näkemykseen, että lautakunnan toiminta voidaan korvata liittämällä vaikuttamistoiminta kunnanhallituksen toiminnaksi. Tällä toimenpiteellä voitaisiin tehostaa vaikuttamistoimintaa ja vähentää toiminnasta aiheutuvia kustannuksia.
Asia on edennyt kunnanhallitukseen, joka esittää kunnanvaltuustolle, että se päättää lopettaa peruspalvelulautakunnan toiminnan 31.12.2023 ja, että mahdollisista peruspalvelulautakunnalle kuuluvista tehtävistä vastaa 1.1.2024 alkaen kunnanhallitus.
Ilmastokoordinaattorin valinta
Ympäristöministeriö on myöntänyt 100 % avustuksen seudullisen ilmastosuunnitelman valmisteluun. Hankkeessa laaditaan neljälle kunnalle – Uuraisten, Petäjäveden ja Multian kunnille ja Keuruun kaupungille – yhteinen ilmastosuunnitelma.
Vastuukuntana toimii Uuraisten kunta, joka vastaa ilmastokoordinaattorin työnantajan velvoitteista. Ilmastokoordinaattorin työsopimus on määräaikainen 30.6.2025 saakka perusteena hankkeen kesto.
Tehtävään tuli määräaikaan mennessä yhteensä 21 hakemusta, joista jokainen täytti kelpoisuusehdot. Haastatteluun kutsuttiin neljä hakijaa. Haastatteluryhmään kuuluivat Uuraisten kunnanvaltuuston puheenjohtaja Matleena Kivelä, Uuraisten kunnanjohtaja Juha Valkama, Keuruun kaupungin elinvoimajohtaja Janne Teeriaho, Petäjäveden ympäristösihteeri Niina Koivula ja Multian valtuuston jäsen Hanna Kotajärvi.
Haastatteluryhmä yksimielisesti esitti, että ilmastokoordinaattorin tehtävään valitaan ajalle 1.11.2023-30.6.2025 energiatekniikan insinööri (AMK) Jouni Järvinen. Kunnanhallitus vahvisti valinnan.
Kunnallistekniikan toteuttaja Sarkolan asemakaava-alueelle
Kunnanhallitus hyväksyi Sarkolan uuden asemakaava-alueen katu- ja kunnallistekniikan toteuttajaksi halvimman urakkatarjouksen tehneen Maanrakennus Aimo Kumpulainen Oy:n, urakkahinnalla 203 500 euroa (alv.0%).
Kyynämöisten vesiosuuskunnan avustushakemus ja takaus
Kunnanhallitus esittää valtuuston hyväksyttäväksi 15 080 euron lisämäärärahan vuoden 2023 talousarvioon siten, että Kyynämöisten vesiosuuskunnalle maksetaan kyseisen suuruinen avustus vesihuoltoverkoston laajentamiseksi 2,44 kilometrin matkalle välillä Ohra-aho-Ojala. Kunnanhallitus esittää myös, että valtuusto hyväksyy, että Uuraisten kunta myöntää kunnan 100 % omavelkaisen rakennusaikaisen takauksen 155 000 euron lainasummalle. Hankkeen arvioitu rakennusaika on kaksi vuotta ja takausprovision määrä on 0,8 %. Edellytyksenä on, että Kyynämöisten vesiosuuskunta järjestää kunnan takaukselle riittävän vastavakuuden.
Kunta hakee perintöä
Alkuvuodesta kuolleelta Marko Tapani Halmilalta ei jäänyt perimään oikeutettuja sukulaisia, joten hänen omaisuutensa on tullut perintökaaren mukaisesti valtiolle. Perillisittä kuolleen henkilön kotikunnalla on oikeus hakea kuolinpesän omaisuutta.
Uuraisten kunnanhallitus päätti hakea Halmilan kuolinpesän omaisuutta luovutettavaksi Uuraisten kunnalle. Haettavan omaisuuden käyttötarkoitus on nuorisokulttuurin tukeminen ja kehittäminen Uuraisten kunnassa.