Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkoa koskeviin ehdotuksiin voi ottaa kantaa 23.3. saakka

11.03.2024 | Tiedote

Keski-Suomen hyvinvointialue

Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkoa koskevat ehdotukset ovat lausuntokierroksella. Palveluverkkotyössä pohditaan sitä, miten sosiaali- ja terveyspalveluja tarjotaan, jotta niiden saatavuus ja saavutettavuus olisi kaikille keskisuomalaisille mahdollisimman yhdenvertainen. Kaikilla keskisuomalaisilla ja hyvinvointialueen eri sidosryhmillä on mahdollisuus tutustua lausuntovaiheen materiaaliin ja ottaa kantaa erilaisiin palveluverkon vaihtoehtoisiin malleihin 23.3. saakka, jonka jälkeen aluehallitus tekee lopullisen ehdotuksen aluevaltuustolle. Palveluverkkoa rakennetaan aluevaltuuston päätöksen mukaisesti vaiheittain vuoteen 2030 mennessä.

Lausuntomateriaali ja eri tavat ottaa kantaa palveluverkkotyöhön on koottu hyvinvointialueen verkkosivuille www.hyvaks.fi/palveluverkko/osallistu. Keski-Suomen hyvinvointialueen asukkaat pääsevät ottamaan kantaa esimerkiksi ympäri Keski-Suomea järjestettävissä asukastilaisuuksissa sekä www.otakantaa.fi-verkkosivun kautta. Tähän mennessä otakantaa.fi -sivun kautta on kertynyt 174 kannanottoa ja keskustelualueelle on jätetty 74 kommenttia. Lisäksi hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysasemilta löytyy tulostettu lausuntomateriaali sekä paperisia lomakkeita kommentointia varten 26.2.–15.3.2024.

Asukaspaneeli tuo asukaslähtöistä näkökulmaa sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkon päätöksentekoon

Myös asukaspaneeli käsittelee palveluverkkoa koskevia ehdotuksia. Asukaspaneeli kokoontuu tämän viikon aikana kolme kertaa. Tapaamisissa panelistit perehtyvät puntaroivan kansalaiskeskustelun menetelmään ja pääsevät kuulemaan asiantuntijapuheenvuoroja Keski-Suomen hyvinvointialueen toiminnasta, palveluista, palveluverkkotyöstä ja päätöksenteosta. Asukaspaneelin toimeksiantona on asiantuntijapuheenvuorojen ja omien näkemystensä pohjalta pohtia: “Kuinka turvaamme kustannustehokkaat, yhdenvertaiset ja ihmislähtöiset palvelut kaikille keskisuomalaisille nyt ja tulevaisuudessa?”.

Ensimmäinen asukaspaneelin tapaaminen järjestettiin maanantaina 4.3. Jyväskylässä. Ensimmäisellä tapaamiskerralla kuultiin asiaan orientoivia alustuspuheenvuoroja.

– Keskustelu oli runsasta ja innostunutta ja yhteisen lausuman valmistelu käynnistyi. Asukaspaneeli ja sieltä saatava julkilausuma tukee hyvin muiden kanavien kautta saatavaa lausuntomateriaalia, kertoo sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo.

Paneeli kokoontui seuraavan kerran keskiviikkona 6.3. Viimeisellä tapaamiskerralla lauantaina 9.3. asukaspaneeli muodostaa ohjatun työskentelyn avulla asukaslähtöisen julkilausuman, joka voi sisältää esimerkiksi harkittuja näkemyksiä ja toimintasuosituksia.

Asukaspaneeli muodostettiin siten, että vuoden alussa satunnaisotannan perusteella valitulle 10 000 täysi-ikäiselle lähetettiin kirje, jolla heitä kutsuttiin mukaan osallistumaan palveluverkon suunnitteluun. Kirjeen saaneilla oli mahdollisuus käydä ilmaisemassa näkemyksiään palveluverkkotyöstä heille suunnatulla sähköisellä Polis-alustalla sekä ilmoittautua vapaaehtoiseksi osallistujaksi maaliskuun alussa järjestettävään asukaspaneeliin. Asukaspaneeli koostettiin 190 vapaaehtoiseksi ilmoittautuneen joukosta kiintiöinnin avulla siten, että se edustaa mahdollisimman kattavasti koko Keski-Suomen väestöä. Lopullinen asukaspaneeli muodostettiin 33 henkilöstä.

Asukaspaneeli on osa itsenäisyyden juhlarahasto Sitran rahoittamaa asukaspaneelikokeilua. Asukaspaneeli toteutetaan puntaroivana kansalaiskeskusteluna, ja sen avulla halutaan välittää asukasnäkökulmaa päätöksentekoon. Puntaroivassa kansalaispaneelissa joukko tavallisia kansalaisia kokoontuu kuulemaan asiantuntijapuheenvuoroja sekä keskustelemaan ja pohtimaan aihetta eri näkökulmista.

Lisätietoja palveluverkosta: www.hyvaks.fi/palveluverkko

Lisätietoja

  • Kati Kallimo, toimialajohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelut, p. 050 442 2302, kati.kallimo(at)hyvaks.fi
© 2019 Uuraisten kuntaMainostoimisto Creative Crue