Kunnia tehdä kanssaihmisille hyvää

02.02.2018

- Satojen ihmisten elämä on ratkaisevasti parantunut palvelujen lähellä olevan kodin myötä. Tieto siitä on paras palkinto tehdystä työstä, sanoo juuri 80 vuotta täyttänyt Kalevi Hyytiäinen. Hän on Uuraisten vanhustenhuollon pioneereja ja toiminut Uuraisten Vanhustentaloyhdistys Ry:n johdossa 44 vuotta. Yhteistyö kunnan kanssa on ollut tiivistä ja tuloksekasta.
 
Vielä 70-luvulla saattoi Uuraisilla ikäihminen asua kylmässä maalattiaisessa mökissä. Hänen elämänlaatunsa nousi huikeasti kun hän pääsi muuttamaan keskelle kirkonkylää, mutta ei vaivaistaloon, jollaisiksi vanhustentalot vielä silloinkin usein miellettiin.
 
Vanhustentaloyhdistys rakensi aluksi Rivikuukan vuokratalot lainojen ja avustusten turvin. Palvelukeskuksen yhteyteen rakennettiin asuntoja ja päivätoiminta- ja saunotustiloja. Vuosituhannen alussa saatiin vielä tilat Koivulan muistisairaiden asunnoille. Tänä päivänä yhdistyksellä on Uuraisten kirkonkylässä 41 asuntoa, kaikki asuttuina ja käytössä.
 
Kalevi Hyytiäinen on myös merkittävä kotiseutuperinteen tallentaja ja hänen kotiarkistossaan on valtava määrä Uuraisten paikallishistoriaa mapeissa ja albumeissa, puhumattakaan kaikesta hiljaisesta tiedosta. Kun Uurainen juhli 140-vuotista olemassaoloaan, hänet palkittiin ansioistaan Vuoden Uuraislaisena.
 
 
Kalevi ja Leena Hyytiäinen Teivaalan tuvalla.

Takaisin »