Hyvää huolta ikäihmisista ajoissa

21.02.2019

Uuraisilla on aloitettu tämän vuoden alusta kaikkien 70-vuotiaiden terveystarkastukset. Toive tarkastuksista tuli Jytelle kunnan peruspalvelulautakunnalta, joka taas oli kuunnellut tarkkaan Uuraisten vanhus- ja vammaisneuvoston asiantuntijoita. 70-vuotiaiden tarkastuksia tehdään tällä hetkellä Jyten alueella vain Uuraisilla ja kaikki kokemukset ovat luonnollisesti arvokkaita. – Jo näiden alkuvuoden tapaamisten perusteella olen kokenut tarkastukset tarpeellisiksi ja toivon, että käytäntö jatkuu, tarkastuksia tekevä sairaanhoitaja Jonna Hänninen sanoo.
– Kutsu tulee ihan kirjeellä syntymäpäivän tienoilla, 1-2 kuukautta etu- tai jälkikäteen, kertoo Jonna Hänninen.
– Tarkastuksessa otetaan tavallisimmat labratestit ja tehdään verenpaineseurantaa kotona. Myös perusmuistitesti tehdään, monelle ensimmäistä kertaa. Kokeiden lisäksi käydään läpi monenlaisia asioita terveydentilaan ja elämäntilanteeseen liittyen. Moni on vasta vähän aikaa sitten jäänyt eläkkeelle ja jos on ollut perusterve ja työterveyshuollon piirissä, on kunnallinen terveydenhuolto voinut jäädä aika vieraaksikin. Siksi käydään myös ihan käytäntöjä lävitse, Hänninen jatkaa.
 
Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos, kun työrytmi jää elämästä pois. Uusien sisältöjen löytäminen voi olla haasteellista ja monia kysymyksiä nousta mieleen. Varsinkin viimeaikaisten uutisten valossa vanheneminen voi jopa pelottaa.
– Kokemusta tarkastuksista on nyt vasta reilun kuukauden ajalta, mutta kaikki kutsutut ovat tulleet tosi iloisella mielellä ja olen ymmärtänyt, että monesta tuntuu mukavalta, että tällä tavoin muistetaan ja pidetään huolta. Kynnys lähteä tarkastukseen ilman kutsua voi olla paljon korkeampi, Jonna Hänninen kertoo.
 
70-vuotiaiden ikäluokka on Uuraisilla noin 60 henkilöä, eli Jonnan juttusilla käy 1- 2 henkilöä viikoittain.
– Koen, että tapaamisilla on ennaltaehkäisevä ja tiedottava vaikutus. Elämäntapojen parantamisella 70-vuotiaana on vielä oikeasti merkitystä ja kun on tietoa erilaisista saatavilla olevista palveluista, niitä myös käytetään enemmän ja ajoissa. Tämä taas edesauttaa pärjäämään kotona pidempään. Esimerkiksi apuvälineistä kerron ja monelle myös omaishoitaja-asiat ovat ajankohtaisia. Usein puheeksi tulee myös ajo-oikeusasiat, vaikka lääkärinlausuntoa ajokyvystä ei vielä usein tässä vaiheessa vaaditakaan, hän kertoo.
 
Senioreiden kuntotalkoisiin osallistuu omalta osaltaan myös Uuraisten vapaa-aikatoimi tarjoamalla yli 75-vuotiaille kuntosalin käytön ilmaiseksi. Kortin voi hankkia ja ladata Uuraisten kirjastolta sen palveluaikoina.
 
Raili Paanala ja Jonna Hänninen ovat iloisia asiakaspalvelijoita Uuraisten terveysasemalla. 

Takaisin »